Att fortfarande vara mörkrädd.

Igår hade ju mannen jour till 22, vilket innebär att han är hemma lite efter elva. Så när Silkesapan och jag kommit hem och Silkesapan nattats tyckte jag att det var en förträfflig idé att krypa upp i sängen med en dvdskiva Criminal Minds och fire away. Criminal Minds, liksom. Bara seriemördare och psykon och folk som ser ut som vem som helst. Det i kombination med nervig fru och två ännu nervigare salukisar var en katastrof kan jag säga. Ju mer jag såg desto mer rädd blev jag, och flickorna hjälpte ju inte direkt till genom att flyga upp och ner från sängen och skälla på sånt som bara fanns i deras huvuden och huset knakade och det var kolsvart – och tillslut var jag tvungen att gå upp och tända typ alla lampor i hela huset och tassa runt med stora ögon på nedervåningen med en spetsig bilnyckel i handen (jamen de säger ju att man är mer trolig att bli knivhuggen av sin egen kniv när man försvarar sig, ni vet, så jag tänkte att en bilnyckel borde göra susen).

Väl uppe igen efter att ha genomsökt huset slutade nätet fungera. Självklart hade jag nån slags mustig teori om att en husinkräktare nu klippt av mina internetledningar och stod nånstans inne på kontoret och häckade. Där var jag lite beredd att ringa någon, vemsomhelst, och bjuda in på lite spontan supé och började fundera på om en förskärare under madrassen inte vore en bra idé ändå.

Jag är 31 år. 31! Och kan inte se ett avsnitt Criminal Minds när jag är själv hemma utan att somna med en spetsig bilnyckel på nattygsbordet. Det är ganska illa, faktiskt.

50 kommentarer till “Att fortfarande vara mörkrädd.

  1. Jag med faktiskt, livrädd för mörker. Så är det sagt. Jättejobbigt när barnen vaknar på natten och man måste tassa genom ett mörkt hus med en puls på 150 för att trösta. Livrädd!!!

  2. Haha 😀 Har svaga nerver och alldeles för livlig fantasi så förstår din rädsa..
    Sambon kollar på skräckfilm ibland medan jag ska sitta vid datorn, slutar med att jag sitter i hans knä typ och tittar med.. men ett par dagar efter är jag hispig och går med nervryckningar.. haha. ändå kan man inte låta bli liksom.. 😉

    Mysig fredag! Yeeah 🙂
    Kram Tess

  3. Haha, vilken utmärk förklaring på situationer många av oss säkert känner igen 😉 jag iaf! Brukar hålla mig till glad tv när man sitter själv i mörkret, men det slår aldrig fel utan det händer alltid något oväntat när man är som mest rädd (grejer ramlar ner eller larmet på radion sätts igång för att barnen kladdat med inställningarna så det börjar spela läskig musik på hög volym) Och såklart kopplar man det till värsta tänkbara 🙂 hoppas du fick sova gott iaf!

  4. hahahah gud vad jag känner igen mig, jag kan inte ens råka se reklam på tvn om någon skräckis när jag är själv hemma, då är det totalkört! Man känner sig helt plötsligt inte lika ensam längre, och kollar snabbt bakom axeln hela tiden, trippar runt lite försiktigt..för man måste ju höra direkt om det skulle vara något, så man kan springa för livet…fniss…

  5. Haha jag är bara 25 och är precis likadan:) Kan inte lyssna på en otäck ljudbok ens utan att bli hispig! Och dessa hundar, mina två lyckas alltid hitta på att det är ngt otäckt utanför när man är som mest darrig och rädd!!

  6. Åh så skönt att det finns fler och att det inte bara är jag som förvandlas till en harig 8-åring så fort sambon är bortrest. Det är ju dumt att njuta av en alldeles egen hemmakväll när man kan springa runt på darrande knän och känna på alla dörrar 4 gånger innan jag går och lägger mig ensam (efter att ha tittat under sängen förstås. Ett par gånger till och med. Minst.). Tack för tipset om nyckeln, det ska jag komma ihåg nästa gång!
    Många kramar, Malin (snart 30…)

  7. Åååh gud, jag e likadan hahha. Å jag kan inte tänka att ”det händer inte” för då e jag övertygad om att det kommer hända ngt bara därför.
    Fy fan, jag vet känslan, å djur instinkter är ju just deras instinkter, men de kände nog av din rädsla också, tror du inte?

    Jag brukar va på landet 2 veckor ensam, å där vill jag lova att grejer har hänt och jag har inbillat mej. 1 gång kom det skaldjursförsäljare till dörren och jag va övertygad om att de va där för att reka om jag va ensam el inte. Så jag sa att min man e på väg hem och har redan handlat..
    kramar på dig!

  8. Usch jag är precis likadan! För ett tag sedan började vår dörrklocka ringa mitt i natten utan någon utanför. Trodde mitt blod skulle frysa till is.. Antagligen hade knappen fastnat inne.. Men sånt händer bara när mannen är borta såklart! För min del har jag kommit fram till att det blivit värre sen vi fick barn, det är väl nån beskyddarinstinkt och rädsla att något ska hända dem antar jag.. Trevlig fredag! Kram

  9. Själv är jag skrämmande rädd för mörker och jag lovar… det hjälper INTE att ha 50 kg dobermannkille liggande vid fötterna. Jag vet att han skulle skydda mig med sitt liv, men i min hjärna spökar det vilt när det är mörkt.
    Har takfönster i sovrummet och när det är mörkt vågar jag INTE dra ner gardinerna… TÄNK om det sitter någon på taket och kikar in… en vampyr eller så. SKITMOGET… jag vet. Å inte blir det bättre av att jag ÄLSKAR rysare. Kanske skulle söka för detta… för det är väl någon form av självplågeri.

    Må gott och om det kan hjälpa Dig lite… DU är INTE ensam. *ASG* undera om det blev bättre… kanska bra att VARA ENSAM för då finns det inte någon som hoppar på en.

    Förvirrande… eller hur.

    *KRAM*

  10. Vad såg du för avsnitt igår? Igår var inte så där nervvraksframkallande tyckte jag. Men att titta på CM själv är så där klokt, jag vill egentligen inte alls titta på CM men samtidigt så kan jag inte låta bli för det är ju så bra.
    Det här har CM gjort med mig.
    http://emschen.se/?p=3071

    Kram

  11. Criminal Minds. Det har vi förbjudet i vår familj. För det är vidrigt. Så jag förstår dig. Kan du inte kolla på något annat istället? Som The Mentalist ;-)? Då lovar jag att du inte sprungit runt med ett livsfarligt vapen i din hand…

  12. Hahaha du är inte ensam!!

    Fick ett baseboll trä i julklapp som nu ligger nedanför sängkanten, väl mätt så att jag bara kan räcka ner armen, tidigare sov jag med ett stekjärn istället. Jo mannen reser rätt mycket i veckorna så då får det blir så:)

    Så du är inte ensam.

    Ha en super fredag

    Kraam Emma

  13. Ha ha, känner igen mig!
    För några veckor sedan var jag tvungen att RINGA HEM min man som var och tittade på fotboll med kompisar. Jag hörde skrik i trädgården, sjuuuuukt otäckt, och jag låste in mig på toaletten och ringde. Klev inte ut därifrån förrän han kom hem igen.
    Visade sig att det förmodligen var Rådjur som lät. Deras läten kan vara rätt otäcka… det vet jag nu!

  14. Men oj, vad många som var mörkrädda! Känner inte av det där, tack och lov. Det verkar jobbigt. Men man vet aldrig, mördar-älgar (eller nåt) är nog inte att leka med 😉

    Kram Lena – gott för själen

  15. Okej, jag känner igen mej, och jag är 35! Men du kan trösta dej med att det handlar om att ha en bra fantasi! 🙂

  16. Åh jag är inte ensam! Så många vi är som är mörkrädda 🙂

    Jag gillar också att titta på tex CM, men det är inte riktigt det jag är rädd för… Svårt att förklara det där och därför tror jag inte heller att min rädsla går att bota… Det är bara nåt med mörkret. Jag har varit ute i skogen, helt kolsvart var det, med hela min familj och ändå var jag rädd. Jättemärkligt! Troligtvis nåt med kontrollbehovet och inte riktigt kunna se allt runt omkring. Rädslan för att bli ordentligt skrämd kanske?

    Just det…
    Jag kan knappt se Efterlyst längre efter ett avsnitt om en man som stalkade en familj. Han skadade inte dem fysiskt utan mera kikade in genom fönster osv. Till sist gick det så långt att han en natt, när de hade glömt att låsa dörren (de bodde i radhus), satt på kvinnans sängkant. Om jag hade vaknat så hade jag förmodligen dött!!

    Och så det att vi hade inbrott i höstas… De gick in i sovrummet på övervåningen genom ett pyttefönster och rörde sig sedan så att inte larmet skulle gå igång. När jag kom hem larmade jag av och satt och jobbade en stund innan jag gick upp och upptäckte röran. Det sitter hårt, för alla undrar ju hur tjuvarna kunde veta dektektorerna var. Nån som kollat upp oss och vet när jag är hemma?? Inte kul!

    Hm, kanske dags att prata med nån 😉

    Ring mig nästa gång du är ensam!!
    Stor kram

    1. Lägg av!!!!! Fy vad otäckt. Det där kommer jag att tänka på nästa gång jag är ensam hemma….. Brrrr!

  17. Känner igen det där. Har du sett Det med Stephen King? Den gav mig sån olust att varje gång jag ser en klown får jag panikångest… Det är nästa 20 år sen jag såg filmen så det har blivit en o annan attack under åren. Fasar för när mina små vill gå på cirkus:-)
    /Julia

  18. Ha ha kul läsning, känner på sätt och vi igen mig.
    Själv tvingar jag mig se program som Efterlyst, vilket gör mig skiträdd, näsr jag bodde själv drog jag ner persinner och såg till att kolla att dörren var låst flera gånger om sen satt jag med en kudde att gömma mig i… Vet inte vad der är men varje vecka måste jag utsätta mig för detta också….
    /Madde

  19. Jag är 33 år och också mörkrädd. Jag brukar skämta och säga som i Madicken att jag är rädd för ”spöken mördare och kriget”. Men egentligen är jag rädd för allt som kan dölja sig i mörker. Rädslan förstärks om man ser något läskigt eller obehagligt på TV. Har väldigt svårt att vara ensam hemma om kvällarna i den lägenhet vi bor nu, känns olustigt samtidigt som planlösningen gör att man omöjligt kan ha den översikt av bygget som krävs för att känna sig säker. Tror kanske det spökar lite också.

    Jag har varit mörkrädd ända sedan jag va liten och det har inte blivit bättre. Möjligtvis lite bättre på sommaren när det är ljust länge om kvällarna och kanske hela nätter till och med.

  20. låt bli med det där.
    fattar väl vem som helst
    att den kombinationen
    bäddar för tefatsögon &
    duracellkaninshjärta.

    gudars skymning. jag blir
    benskakig bara jag läser om det.

    🙂 ♥

  21. Jag är också sjukt mörkrädd trots mina 34 år. Vi har enplans villa m källare..som har sin nedgång mitt i huset via en snurrtrappa. För att då komma till barnens rum eller toaletten måste jag passera ”avgrunden” ner i källaren då vi ööpnat upp golver runt trappan. Jag går förbi utan att titta åt det hållet men man sneglar ju liksom i ögonvrån ändå. Min mardröm är att ngn av oss glömt låsa där nere o jag måste gå ner o känna efter. Sen har vi tvättstugan o badrummet där nere till råga på allt! Min man var iväg 4dgr på hemvärnsövning sista helgen i april så jag var hemma m alla 3 barnen i 4dygn. En dag när alla barnen var iväg i skola/dagis tänkte jag dammsuga..men jag blev så jävla rädd mitt på dagen och tyckte det suckade o stönade överallt och när jag dammsög gick jag som en spionagent med ryggen mot väggarna sneglandes över axeln..det slutade med att jag sket i att dammsuga klart. Till saken hör att min pappa dog för 2 somrar sen och han var mkt hos oss o hjälpte till så jag får för mig att det är han som är här o fixar. Sen får man ju hålla god min mot barnen trots man skakar inombords. Jag kan bli mörkrädd trots Micke sover brevid och tro han ligger där död osv.
    Ha en kanon helg trots det visst ska bli 10+ och halvdant. Här ska min man fortsätta glasa in altanen..sen ska jag minsann också fixa o trixa o klä in det med växter o pynt så det slutar m att vi inte får plats=)
    Jag har anammat ditt skrevhäng och går nu runt i den där dressen jag tipsade om på Stadium..har två st och en köpte jag likadana haremsbyxor på HM för 99kr och stl170 passar mig=)
    kramar Birgitta i ett mulet Hörby med en pillandes på allt tös

  22. Amen Emma. Har du inte lärt dej någonting?! 🙂 När vi flyttade från stan till ensamma skogen sa jag adjö till alla boxarna med; Arkiv X, Criminal minds osv. Att kunna titta på sånt är ett minne blott för oss tjejer på vischan. 😉

  23. Det lärde jag mig också men snarare när jag var 23 (fast då var det Arkiv X), och efter det har jag testat då och då tex med criminal minds och varje gång lärt mig att det inte är bra. Är inte mörkrädd annars så det är dumt att trycka på den knappen!

  24. Hahhaa! Jag kan även rekommendera att ha en köttklubba/Köttyxa…du vet en sån som man bankar ut kött med…vid sidan om sängen 🙂 Jag har hört att det skall vara lugnande för själen 😉
    Och jag är 34… 😀

  25. Oj, jag med är jätte mörkrädd och hispig. Försöker tala med mig själv att sluta inbilla dig, men det går inte. Värst är det när mannen är borta och jag ska och sova. Rädslan kryper in i drömmen och jag vet att jag vaknar upp med jämna mellanrum ända tills efter tre, varpå jag sover djupt tills morgonen. Varför min spöktimme slutar vid klo 3 vet jag inte men det har varit så jättelänge.

    Jag är ganska intuitiv men på kvällarna går det just fel när jag blir överhispig.. Det har blivit lite bättre med åren, när jag slutade titta på spännande filmer och program. Alla horror filmer är no-no, och action filmer går an om det finns romantik/komedi med. Annars är det soft-program som gäller.

    Undrar om det släpper någonsin?

  26. Criminal Minds is da shit som man säger. Finns absolut inget bättre i den genren.
    Men att sitta ensam i ett hus på en skåneslätt med en granne som byggt en bunker ????? är kanske inte så klokt Emma. Titta på den när mannen är hemma och titta istället på The Big Bang Theory när du är själv. Tog ett tag för mig att gilla, men nu älskar jag alla karaktärer.

    http://www.youtube.com/watch?v=k0xgjUhEG3U

  27. Jag saknar rubriker på dina inlägg. Är det något som har försvunnit by mistake eller är det en del av nya designen? Hoppas på förstnämnda! 🙂

  28. Haha jag är 35 o förmodligen ännu mer mörkrädd, skulle aldrig komma på tanken att se på criminal mindes ensam……

  29. Åh vad jag känner igen mig! Det gör saken absolut INTE bättre av att hunden flyger upp när han hör något suspekt. Huuuu….

  30. Hoppas att du hade Silkesapan i din säng? För tänk annars vad mörkrädd han är som måste sova i egen säng. Och så kan ni trösta varandra – som Knyttet och Skruttet i Tove Jansons bok ”Vem ska trösta Knyttet?”.

  31. Va sjutton, här är det bara ungdomar! Jag är 56 år och är löjligt mörkrädd. Så tydligen växer det inte bort:(

  32. Älskar ditt sätt att skriva!! Jag blir precis knäpp efter att vi sett skräckisar här hemma. Kriminalserier not så much, men typ the ring och sånt går bara inte. Jag gråter och skriker om vart annat och vågar inte gå och lägga mig i ett mörkt rum trots att jag inte ens är ensam hemma 😀 ÄNDÅ fortsätter jag att titta på dem 🙂

  33. Du är inte ensammen! Jag är 22 år och livrädd för mörker. Hade börjat bli bättre så jag åtminstone kunde vara själv och sova någorlunda ensam hemma då jag fortfarande bor hemma fram tills februari iår… hade packat mina saker gått ut och farit med bilen till farmor och farfar för att sen fara till min kille och vara över helgen. På lördag morgon ringer bror och frågar om jag lämnat öppet nå fönster och det hade jag ju självklart inte då det var -30 ute. Vi hade haft inbtott… grannen hade gått förbi vid nio på kvällen dan innan och då redan hade fönstren varit öppna. Så inbrottet hade skett meklan sju och nio på kvällen. Misstänker dem sett mig åka och sen passat på. Efter det är det knappt jag kan sova när pappa är hemma… Får panikattacker och har sån ångest… var ju mörkrädd innan men nu är det sinnessjukt. Planerar mitt liv efter hur folk e hemma och inte 🙁 borde nog söka hjälp för det egentligen… så förstår dig. Känner mig knappt trygg åå dagarna heller och varje gång jag kommer hem måste jag gå ett varv runt huset innan jag går in för att kolla fönster 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg