Att ha bergväggar.

 

IMG_2047kavaj/maison scotch, blus/soakedinluxury, jeans/twist&tango

 

På väg hem från jobbet igår svängde jag förbi Tindy och Fru Sederblad som satt på caféet med stadens godaste glass och snackade strunt och suktade efter tjocka kristallglas (jag hade ingen kamera med mig, så bilden ovanför där jag står och stirrar på mina egna skor har Fru Sederblad tagit).

Men i alla fall.

När jag satt där runt det lilla, runda bordet bland halvdruckna glas och bakelserester så slog det mig hur ofantligt viktigt det där är. Med vänner. Och inte de där ytliga bekanta, de man aldrig pratar allvar med, utan de där få nära som man inte nödvändigtvis behöver prata med varje dag men som ändå  liksom bara finns där som ett nät. De som kan ta allt det ljusa och skrattande och varma, men som man samtidigt vet att man kan ringa när det går åt skogen. Som skulle sluta upp och sitta på precis samma sätt den dagen marken försvinner och man drabbas av den typen av ledsen som inte går att säga någonting om – den som bara behöver lugnande ord och praktiska lösningar och känslan av att någon finns där, stark som en bergvägg, och tar emot.

Nu har jag ju ingen sorg och inget fritt fall under fötterna, men känslan av att jag har den typen av bergväggar i mitt liv är så oerhört trösterik på något sätt. Och jag kan inget annat än att vara ödmjuk över den förmånen jag har att få ha såna personer i mitt liv – både de äldre fasta punkterna som Nelly och Svåra Lena och Carl-Otto, men även de som på senare tid har kommit in i mitt liv. De som inte fanns där innan jag startade den här bloggen och som jag med största sannolikhet inte skulle ha stött på eller träffat om den här bloggen inte fanns.

Så. Jag antar att vad jag vill säga är att jag är tacksam. Och att om ni inte känner att ni har nån bergvägg i ert liv ännu, så är det aldrig för sent. Man blir inte för gammal. Snarare tvärtom – ingen av de jag håller närmast är från tiden när jag gick på dagis eller såna som sett mig växa upp.

Det är vuxna kvinnor, precis som jag, som träffats från början bara via orden och som nu står och gråtskrattar med mig på en toalett i Stockholm eller tvångsmatar mig med bakelser på caféet med stadens bästa glass.

Och det finns så mycket kärlek i det där att jag nästan blir yr.

 

slut

 

51 kommentarer till “Att ha bergväggar.

  1. Åh, vad mysigt klädd du var idag. Blir så glad varje morgon när jag går in på din fina blogg. Kram!

  2. Vackert skrivet! Vänskap är ovärderligt i med- och motlut. Och sen undrar jag, vilket är fiket med glassen? Tycker jag är fikproffs men känner inte igen det 🙂 Ha en fin tisdag och njut av dina bergväggar!

        1. Tack för det tipset!! Var också nyfiken, jag tycker också att jag är ett fika proffs!! Jag trodde faktiskt att ni menade ”lilla glassfabriken”!!! Kram Lisa S i Hviken

  3. Det låter bra att man kan få nya vänner i vuxen ålder. Jag har bara kvar en vän som sett mig växa upp, resten har tagit sina vingar och flugit iväg, så mina närmaste vänner har jag fått i vuxen ålder. Det känns bra att man kan få nya vänner även när man är vuxen.

  4. Så vackert och så sant. De där riktiga vännerna, de som alltid finns där för en antingen om det är för att dela skratt eller gråt, de är verkligen guld värda. Och nä, man blir verkligen aldrig för gammal för att fina de sina!

  5. Amen jaa, riktiga vänner är ju bara det bästa som finns. Har flyttat mycket och bott utomlands i perioder och det härliga med det är att man även i vuxen ålder träffar nya härliga vänner. Men, man saknar ju dem man inte träffar så mycket. Ständigt dilemma. Och bra att bli påmind om. Thx!
    KRAM från Frankrike

  6. Amen jaa, riktiga vänner är ju bara det bästa som finns. Har flyttat mycket och bott utomlands i perioder och det härliga med det är att man även i vuxen ålder träffar nya härliga vänner. Men, man saknar ju dem man inte träffar så mycket. Ständigt dilemma. Och bra att bli påmind om. Thx!
    KRAM från Frankrike

  7. Så sant Emma. Man måste ibland stanna upp och ta in allt det där fina som finns runt omkring. Som vänner. Och tänk så härligt det är att träffa nya fina vänner. Ha en grym dag!

  8. Vackert och mitt i prick som alltid. Även om de flesta av mina bergväggar är från när jag gick i lågstadiet (och nu är jag 31år), så känns det skönt att veta att man fortfarande kan finna dem som vuxen.

  9. Jag är glad att du är glad, och att du har så fina vänner:)

    Det är ju viktigt, som du skriver, att ha de där nära fina, som man kan falla tillbaka på när man behöver.
    Även om det är kul med de mer ytligt bekanta också. De fyller ett annat behov som också är viktigt.

    Men det blir ändå de nära fina som står kvar när det blåser, åt vilket håll det än må blåsa.
    De ytliga tenderar då till att välja sida. Några av dem kan visa sig bli nya nära fina, medan andra får förbli ytliga bekanta eller tom försvinna ur synhåll för gott.

    Kul att du genom din blogg fått fler av de fina och nära, för man kan inte ha för många:)

    Kram Susanne

  10. Vad fint skrivet. Det är viktigt med vänner och de bästa tror jag man får just senare i livet, när man är vuxen, väljer helt själv och inte från dagisgrupp eller klass. Det är först när man är vuxen man vet vem man är och vem man vill ha som vän.
    Kram Jannike

  11. Tack. Tror att många behöver få höra det där, att det aldrig är för sent trots att det känns skitjobbigt och ensamt ibland. (Och flera hundra fejjan-vänner betyder nada.)

    Kram till dej min avlägsna bloggvän

  12. Det är första gången jag kommenterar hos dig:) Har följt din blogg under en tid, och nu är det minsann dags att visa mig för dig, hihi. Kanske skriver fler gånger;) Hurrarop till dig och din fina blogg som inspirerar, kanske såpass mycket att jag själv börjar blogga en dag;) Jag har ju en sån fruktansvärd hjärn-och-skrivklåda som behöver stillas tror jag:) Vi får se;) Under tiden läser jag din blogg och tjaa, du kan vara min bergvägg så länge:) Ha det så fint, ta hand om dina vänner och ät glass:)
    Stor kram Sofia

  13. Vänner är underbara! Efter att ha tappat en del kompisar i samband med graviditet och miljöpmbyte är jag nu på jakt efter fler bergväggar, inte lätt men spännande!
    Vill också säga, du är så J-vla snygg! Tack för mycket och fin inspiration!

  14. Hej Emma,
    Visst är det så att riktiga vänner verkligen är guld värda! Jag går just nu igenom en stor livskris med en eventuell skilsmässa som väntar. Vi har två underbara barn, har varit gifta i mååånga år och haft ett fantastiskt äktenskap. Tyvärr har det nu uppdagats lite tråkigheter i vårt äktenskap. Saker visade sig vara på annat sätt än jag trodde. Nu om nån gång behövs dom riktiga vännerna.
    TYVÄRR, måste jag säga att någon av de som jag trodde var mina vänner helt plötsligt inte visade sig vara det, andra som jag inte hoppats på så mycket, visade sig vara verkligt fina stöttande vänner.
    OCH sen, dom där vännerna som man bara VET, kommer hänga med. Älskade fina vännerna!!Ja, vad hade man gjort utan vänner..
    Stor kram till dig, och tack för att jag får fly verkligheten då och då, hos dig och din blogg!!

  15. Otroligt vackert skrivet och så sant! Jag vet inte vad jag skulle göra utan mina vänner!

    “Många människor kommer att gå in och ut ur ditt liv, men bara riktiga vänner kommer att lämna fotspår i ditt hjärta.”

    ”Kom ihåg att den största gåvan finns inte i en butik eller under ett träd utan i hjärtat på sanna vänner”

    Ha en härlig kväll!

    Kram

  16. Fina fina Emma!
    De ger hopp och tro till alla!
    Jag är lika gammal som du och nu har jag bestämt mig för att skaffa vänner, riktiga vänner!
    Du säger ju att det inte är försent…visst? Visst?
    Jag har inga vänner nu men jag är faktiskt värd dem bästa.
    Råkade bara välja fel väg i unga år, detta är uppordnat nu men ensamheten är stor!
    Kram

  17. Underbart skrivet. Det går rakt in i hjärtat och jag känner att jag nog måste slänga iväg några mess eller samtal till några av mina bergväggar nu! 🙂
    Kram!

  18. Jag behöver det där. Jag behöver det så mycket! Åtta år i ett annat land utan en enda vän gör något med en. Mina forna vänner är forna, de har inget intresse av att åka till Norge för att hälsa på (de har annat att göra). Jag behöver en vän i Oslo. Precis en (eller tio) som du beskriver. Det låter så fantastiskt! Njut!

  19. Hejsan!

    Det är så sant och fantastisk det du skriver. Har själv väldigt få nära vänner som är mina bergväggar och känner mig på djupet. De stöttar mig i vått och torrt, kan väcka dem mitt i natten och de finns där oavsett. På samma sätt finns jag för dem. För 6 år sedan var jag med om det värsta, förlorade en av mina allra bästa bergväggar som varit min stötte pelare i 25 år…vi lärde känna varandra när jag gick i 8:an och hon i första ring på gymnasiet. Hon dog fem dagar efter hon fött sitt första barn pga. ett blodkärl sprack i axel och ströp syret upp till hjärnan… det är overkligt men sant. Livet får en annan mening och värde när man gått igenom något sådant ofattbart. Saknar henne så otroligt mycke…, att finna den special vänskapen igen är svårt, att våga dela med sig av ens innersta igen är tufft.
    För över två år sedan kom en ny vän in i mitt liv och blivit en mina bergväggar och det är jag så otroligt tacksam för, hon kan inte ersätta den vänskap jag hade med min allra bästa vän… men jag är säker på att någon där uppe puschade oss samman. Ta väll hand om dig och dina bergväggar!
    Kram Camilla O

    1. Åh Camilla. Detta berörde mig. Så fruktansvärt att hon avled o aldrig fick se sitt barn växa upp. Mina ögon tåras. Stor kram till dig.

  20. Hej Emma!
    Jag är en läsare som brukar titta in här och fascineras av din härliga positiva blogg. Nu är det första gången jag kommenterar. Du berör med dina texter och väcker hopp!
    Kram på dig!

  21. Jag har vänner men bara någon enstaka som jag kan lita på i alla lägen ( tror jag). Kan verkligen känna att jag skulle vilja ha fler som man kan gapskratta med, gråta med och som är självklara i ens liv. Jag har glidit i från många gamla vänner pga barn och olika vägar i livet och med tidigare jobb där jag jobbat i skift. Men det är kanske inte är för sent än. Frågan är bara var man träffar dem?

    Kram

  22. Underbara underbara Emma, du ser först och främst alltid så relaxed snygg ut, alltid!

    Dina ord är så fina, du kan uttrycka dig så otroligt bra. Du känns verkligen som en kvinna med
    fötterna på jorden som har lika lätt till skratt som till gråt om det skulle bli så, du har verkligen
    hjärtat på rätt ställe känns det som. Bergsväggar är otroligt viktigt och så sant som det är sagt,
    jag har träffat på nya bergsväggar genom åren och jag är oerhört tacksam över det.

    Jag bara älskar din blogg och är så tacksam för att vi får vara med och dela ditt liv på alla plan = )

    Ha en helt fantastisk lördag kära du,
    stor kram Jessica

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg