Att ha varit på Litauisk mark.

Tidigare i veckan var jag och Fru Sederblad inbjudna till lunch på S/V Brabander – ett gigantiskt skepp från Litauen som var på besök i Malmö på sin väg till Tall Ships Race. Varför inte tänkte vi och begav oss in till Dockan för att inmundiga litauisk lunch och dra i lite tampar och få känna Litauen lite på pulsen. Hur ofta får man göra det, liksom. Dessutom är alla luncher med Sederbladksan roliga luncher och kan de dessutom ta plats på en båt finns det ju inte mycket som kan gå fel.

Lite så tänkte vi.

 

IMG_7440

 

IMG_7445

 

Från början var det typ bara vi där. Vi, en man vid namn Göran, en kapten som bjöd på sprit och tyckte att jag skulle följa med skeppet till Aahus lite senare på dagen och så Litauens Honorära Generalkonsul i Malmö; Ingmar Ingstad. Och just det – två oidentifierade typer som stod i fören och fiskade efter vad det nu är man kan hala upp i en hamn ute vid Dockan. Det var mycket spännande. Framförallt var det spännande att upptäcka att ”lunch” ombord på Litauisk mark innebär att man får en buffé bestående av starksprit, litauisk öl, ostkuber och någon form av karameller inslagna i färgglada papper med ananaser på. Hysteriskt roligt. Jag satt snällt på en skeppsdyna och tog en ostkub och diskuterade exakt hur mycket olagliga örter det kan tänkas finnas i en litauisk snaps som innehåller 999 sorter, samtidigt som jag bet mig i kinderna för att inte skratta rakt ut.

Jag älskar otippade luncher.

 

IMG_7474

 

IMG_7452

 

IMG_7448

 

IMG_7457

 

Sen kom det lite annat folk, vi smaskade vidare på ostkuberna, lyssnade på vad man kan göra i Litauen och vinkade sen hejdå till en aningen besviken kapten (jag tackade nej till Aahus, kändes lite bökigt att ta sig hem sen) och kidnappade den stilige Göran för lite riktigt lunch på Bagatell strax över hamnen.

Förmodligen årets mest otippade lunch, ja, men en dag som jag absolut kommer minnas (och Fru Sederblad också eftersom hon satte en bit blomkål i halsen och såg livet passera i revy) och återigen en sån förbannad tacksamhet över alla de saker man får se och göra en vanlig onsdag –

på Litauisk mark eller inte.

 

slut

2 kommentarer till “Att ha varit på Litauisk mark.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg