Att undra vad som pågår.

 

hm
 
 

Ni har säkert redan sett det. H&M:s nya katalog och bilder.

Men. Verkligen?

Detta är kvinnorna som frontar H&M Plus Size. Plus size! Och jag, som inte ens är den tilltänkta målgruppen, blir heligt förbannad. Vad jag ser på bilden är en extremt proportionerlig kvinna med, vad kan det va? Storlek 38? Max 40? Det vill säga den storlek som är absolut vanligast i Sverige, och långt ifrån den bild som borde fronta en kollektion riktade mot kvinnor som redan idag är begränsade i utbud, bilder och valmöjligheter. Enligt H&M:s bilder är alltså 85% av de kvinnor jag älskar och umgås med Plus Size. Och de aningen större då? Dessa härliga, underbara kvinnor jag känner och som bär storlek 46 – vilken tillhörighet har då dom?

Jag vet inte vad som är värst; att H&M med de här bilderna sätter större delen av Sveriges kvinnor som bläddrar i den här katalogen i storlekskategorin Plus Size, eller att de kvinnor som verkligen är Plus Size ska ha det här som någon slags snedvridet ideal? Det räcker väl med det snedvridna ideal som redan finns. Och det faktum att vi ens HAR något som kallas ”plus size”!

Size 0, plus size, any size. Dieter, ideal.

Ur led är människan.

 

slut

Rekommenderade inlägg

60 kommentarer till “Att undra vad som pågår.

 1. Tack Emma för att du tog upp det här. Jag liksom du blir varje gång det händer, för detta är ju inte första gången, förbannad över hur man som kvinna med size 38 inte skall känna sig normal när man kan se modeller för Big size storlekar ha min storlek. Jag tycker sällan om att prova kläder av just anledningen att affärer får mig känna mig större än vad jag är. Tyvärr är det ju heller inte bara H&M som gör så här…

 2. Ännu mer förbannad blev jag när jag bläddrade i ellos eller om det var La Redoute katalogen. Två sidor innan plus storlekarna står står en lång och hungrig människa i pennkjol och plus. Två sidor bak är hon plötsligt plus storlek och de har viddat kläderna i Photoshop så det ser ut som hon har ett förtält på sig. Hallå? Det finns miljoner snygga tjejer som bär upp dom där plaggen hur snyggt som helst. Måste dom ta ett rangel och lägga i Photoshop. Suck!

  1. Men kalla för tusan inte en smal tjej för ”rangel”! Det är precis, PRECIS, lika illa som att kalla någon större för diverse öknamn! Du vet ingenting om huruvida den här tjejen, eller andra kvinnor som ser ut som henne, är hungrig eller inte!

   Vi är kvinnor och vi är precis lika snygga och lika mycket värda, oavsett om vi är stora eller små!

   1. Bra Maja! Att kalla en ung tjej för hungrig och benrangel är oförskämt. Då jag var yngre var jag riktigt smal, inte hungrig – jag åt massor, men riktigt smal. Jag blev kallad allt ifrån hånfulla kommentarer om Twiggylookalike till att jag nog var anorektiker, att jag inte hade kvinnliga kurvor, såg ut som en sticka osv. Vad gör det med en ung tjej? Varför är det ok? Man säger inte till en mullig tjej att hon nog inte borde ta den där bullen, men det är helt korrekt att säga till den smala tjejen att hon borde moffa in ett helt lass bullar. Jag åt och jag åt och jag åt och var helt förtvivlad varför jag alltid var måltavla för spydiga kommentarer, Tänk efter lite innan ni gör spydiga kommentarer om kvinnors storlekar, oavsett om dom är smala eller tjocka. Alla är härliga oavsett. Eller är det bara de mulliga?

   2. Jo, jag kallar dom för rangel. Jag är sjäv smal men när det är modeller som är så smala så det inte ser hälsosamt ut så kallar jag dem för rangel. Det är inga tjejer som jag vill att mina döttrar ska se i alla modetidningar och tro att det är ett ideal. Är de inte hungriga så okej. Men när låren är lika smala som deras armar så är inte inte okej tycker jag.

    1. Inte sjysst! Precis som att en överviktig tjej kan vara överviktig av medicinska orsaker eller helt enkelt bara pga sitt dna, så kan tjejer vara riktigt smala av samma orsaker. Att då andra tjejer ger dessa över/underviktiga tjejer öknamn är #¤Z#. Och om vi nu ska blanda in våra barn i detta så vore det förbaske mig bättre om vi lär dom att INTE ge varandra öknamn. Du vet inte VARFÖR en kvinna är smal eller tjock. Döm inte!

    2. Min syster såg ut sådär tills hon var strax under 30, då äntligen lyckades hon ”lägga på sig” lite, men du skulle förmodligen fortfarande kalla henne för rangel.

     Så länge mina döttrar inte beter sig så som du gör just nu så kommer jag vara enormt stolt över dem, hur smala lår de än må ha. Kallar de däremot NÅGON för rangel (eller andra öknamn), då kommer jag däremot bli enormt besviken.

     1. Jag ber om ursäkt. Rangel var ett onödigt urval. Det jag ville poängtera med mitt inlägg var att modellen var väldigt smal ( hon kan ju varit redigerad åt det hållet också det vet ju inte jag) men på andra sidan var hon redigerad till modell plus plus. Det var det jag tyckte var dåligt och jag vill inte se ohälsosamma modeller åt något håll det står jag för. Klart att det finns smala tjejer som lider över det och det är lika tråkigt som för alla ( de flesta?) som lider över något komplex men jag gillar inte att size 0 ska vara vår ideal storlek. På en vuxen kvinna?

 3. Lika förbannad blev jag när jag bläddrade i ellos eller om det var La Redoute katalogen. På ena sidan står en lång hungrig tjej med pennkjol och blus. På nästa sida är hon helt plötsligt size plus? De har fixat i Photoshop och dragit ut kläderna över henne så det ser ut som hon har ett förtält på sig. Hallå? Det finns tusentals vackra kvinnor i världen som kan bära upp dom där kläderna bättre än ett rangel i Photoshop. Bra att du tar upp det! Heja Emma!!

 4. Fruktansvärt irriterande! Jag är 1,60 och har 46. De där modellerna är dessutom ca 1,80 långa och har då 38-40. Hur tror du ett par byxor som hon har i 40 sitter på mig i strl 46? Hade jag inte tyckt det var så jobbigt hade jag anmält mig till gör om mig i ngn tidning. En riktig utmaning skulle det bli… För de som jobbar alltså 😉

 5. Bra skrivit. Sen förstår jag inte att size plus alltid ska få så lite utrymme i butikerna. Ur led är klädindustrin. Ur led är idealet.

 6. Hmmm, så där ser ju jag ut!
  Jag brukar köpa st 40…
  Blir speciellt upprörd när jag tänker på dem som är i tonåren. Själv är jag nöjd med mig själv och mår bra, men tänker på hur man påverkas av reklam när man är yngre och skapar sin självbild.
  Ha en fin dag!
  Kram Malin

 7. Jäkligt ur led!! Dessutom ser tjejen till höger väldigt photoshoppad ut också. Tvivlar på att hennes kropp ser ut sådär egentligen. För en fotograf för ett sådant stort företag skulle knappast använda en bild som har så konstig skuggning under brösten. Och så underlig ställning hon står i med magen, så att den liksom blir jämnbred men helt platt… tror att det är en vanlig 34:a som photoshoppats upp till 40. Dessutom är hennes högerarm väldigt böjd i axeln, som en ostbåge, jämfört med vänster axel, som är normal. Jag jobbar mycket i photoshop själv så kanske är det därför jag blir extra misstänktsam när jag tycker att det ser ytterst overkligt ut. Vad är det med H&M? Det finns ju massa snygga plussizekvinnor att fotografera?! 😛 Som verkligen är så kallas plus size också… om man nu ens måste använda ett så skitigt begrepp. Size som size. Det finns ju inget minus, så varför ska det heta plus?

 8. Jag stöder här Carina. Kläderfirmorna tänker att om du är plus size, är du bara längre, men inte alls rundare, t.ex. armarna. Och det här irriterar mig, som är storleken 42-44 och alla byxor kommer en halv meter bakom mig och jag kan inte köpa skjortor, när min armarna passar in i ingen storlek. (förlåt min svenska, använder riktigt sällan)

 9. Jag reagerade på precis samma sak! Är själv ca storlek 40 (varierar från 38-42, beroende på) och är nog rundare än dessa modeller, som borde representera kläder från storleken 44 uppåt. Det går inte ihop på något sätt!

 10. Nja fast nu tycker jag nog att jag håller med H&M. I dagens Sverige proppar vi i oss långt fler kalorier än vi gör av med, så även om en del ser ut som kvinnorna på bilden (främst kvinnan till höger) så är man väl ändå lite överviktig? Jag är 1,70 och väger knappt 55 kg och jag drar h&ms strl 34-38, beroende på typ av plagg. Så modellerna på bild drar knappast strl 38. Sen tycker jag för den delen inte att det är något fel dom, de är jättevackra och det är super att h&m har en plus sizekollektion. Alla är olika och tur är väl det? Men om man skulle backa 30 år så skulle det nog inte råda någon större tvekan om att kvinnorna på bilden faktiskt är just plus size.

 11. Jag kan hålla med om att dessa modeller är i smalaste laget för att kallas plus size men ni måste väl ändå hålla med om att svenskar har blivit fetare? Med tanke på alla följdsjukdomar som kommer med fetma (diabetes, hjärtkärlsjukdomar, belastningsskador mm) så kan jag tycka att det är illa av större företag att supporta genom att skaffa plus sizekollektioner. Allt för att sälja liksom?? Jag är 30+, har två barn, är 1,70 lång och väger ca 52-54kg och jag drar strl 36-38 i byxor. Inte en chans att kvinnorna på bilden också gör det.

  1. Det finns människor som av olika anledningar är plus size om vi nu väljer att kalla det så. Det finns sjukdomar som kan göra så att du blir överviktig, tex om du har problem med sköldkörteln eller ämnesomsättningen. Alla har inte ”ätit sig till” sin övervikt. Jag hade varit överlycklig om jag såg ut som någon av tjejerna på bilden och jag jobbar på det. Att säga att det är fel att det finns kläder i stora storlekar i stora butikskedjor är lika fel som denna reklamen anser jag.

  2. Trots att fetma KAN bidra till hälsoproblem så skall man väl ändå inte försöka gömma undan det faktum att det finns personer som är över storleken 44? Och alla behöver vi kläder! Det att klädkedjor skulle sluta med ”plus size” kollektioner skulle nog verkligen inte minska på ”problemet” med fetma. Det att storlekens 44 uppåt kläder modellas av storlekens 40 modeller löser ju inte heller detta problem. Dessutom betyder de större storlekarna inte heller automatiskt att man är ohälsosam (http://www.lindabacon.org/haesbook/).

 12. Här poängterade du något otroligt viktigt! Kroppsidealen i vårt samhälle idag är otroligt snedvridna. Modeindustrin och media bär ett stort ansvar, men även musik- och kändiskulturen. Jobbar som lärare, träffar och umgås med unga människor och ser hur lättpåverkade de är. HM tror jag, har en stor påverkan på många eftersom det är ett stort företag, finns i många länder, är trendiga och har låga priser. Just denna reklam är helt märklig, som Annie som fotograferar tidigare skrivit: ”…plus size också… om man nu ens måste använda ett så skitigt begrepp. Size som size. Det finns ju inget minus, så varför ska det heta plus?” …

 13. helt galet!!
  Såg några bilder från en H&M-katalog från -97 och då såg mer eller mindre alla modeller ut som bilden ovan. Vad har hänt på så kort tid?!?!

 14. DÄRFÖR HANDLAR JAG EJ PÅ HM!
  Så less på HM som butik/företag, bara elände med dom!

  Alla bara gnäller på HM MEN fortsätter att handla där, dubbel moral eller…

 15. Blev också upprörd när jag såg detta och beklämd över att jag en nanosekund tillät mig själv att bli beklämd över att jag som har stl 38/40 såg mig själv som överviktig. Shame on me men framför allt shame on H&M! Tycker de har trampat lite väl mycket i klaveret på sistone..
  Tack för att du lyfter en sådan viktig fråga Emma! Slängde själv ut vågen för flera år sedan men har fortfarande då och då ett komplicerat förhållande till min vikt; har svårt att avstå sötsaker vilket är det jag också lättast går upp i vikt av men har så svårt att avstå saker då jag vill njuta av livet här och nu.

 16. På mitt jobb arbetar bara kvinnor, de flesta 40-60 år gamla. Jag är strax över 40, och den enda som motionerar. Jag är smal strl 34-36 och har alltid varit. Stort sett samtliga är mer eller mindre överviktiga. Hade de rört på sig och ätit hälsosammare hade de alla kunnat gå från strl 42 till 38 utan problem. Det är inte bra, detta stillasittande. Varken för individen eller samhället.

  1. Håller nog med om att stillasittande är en hälsorisk. Men är du säker på att dessa andra kvinnor inte motionerar? Jag motionerar t.ex. själv ca 5-6 ggr i veckan och bär ändå tidvis storlek 42 (nedre delen av kroppen, har alltid varit ”ojämn” så att övredelen är åtminstone 1 storlek mindre). Har trots min ”stora” storlek inga som helst hälsoproblem och alla blodvärden osv. prima. Kommer ner till storlek 40 om jag utöver motioneringen är VÄLDIGT noggrann med maten. Min kroppsform är dessutom sådan, att fast jag kulle svältbanta mig till väldigt smal, så skulle mina höften säkert inte gå under storleken 38.
   Jag hoppas så gärna att alla skulle ses som individer! Vi är så olika skapta, det är inte meningen att alla skall vara storlek 34/36! Vad trevligt om någon är naturligt smal och lätt kommer ner till mindre storlekar – good for you, om det är det du vill och det din kropp trivs bäst med! Men lika gärna kan någon vara nöjd och hälsosam i storleken 42. Och ohälsosam i storleken 36. Riktigt riklig övervikt som beror på ohälsosamma matvanor och/eller brist på motionering OCH bidrar till hälsoproblem är dock ett annat kapitel. Jag vill bara poängtera här att hälsa kan komma i många storlekar! Och att det inte är en självklarhet att alla vill komma ner till någon viss storlek.

   1. Ja, jag är helt säker på att de inte motionerar. Jag är förvisso smalt byggd, men inte sjutton hade jag hållit mig så här smal om jag inte motionerade och åt bra, jag har märkt hur lätt det är att hoppa upp ett par kilo i vikt. Det rättar jag snart till, men om jag inte gjorde det skulle jag förmodligen gå upp både 1 o 2 strl, kanske mer. Däremot har du ju rätt, hur olika vi är. Alla kan absolut inte vara en 34-36:a. Det är väl knappast önskvärt heller!

  2. Nä, Marie det finns väl ingen som säger det? Förstår inte vad du vill säga med ditt inlägg (att det är bra att äta nyttigt och inte vara överviktig?). Kontentan är ju vad som är norm, och oavsett orsak till övervikt måste väl människor ha kläder på kroppen. Bra rutet Emma!

 17. Men verkligen, har suttit och irriterat mig på det där jag med. Hur tänker de, för i b*velen. Tidigare har jag ändå känt en viss stolthet över att H&M är Svensk men nu… Näe, skärpning..ta mig *fan!

 18. Det som gör mig beklämd är inte så mycket HM:s val av modell för ”plus size” utan snarare samhällets reaktion – varför är det fel att kategoriserad som plus size. Ni skriver att alla är lika vackra och att det inte är något fel med att dra några storlekar större – men varför är ni då så upprörda för att modellen kallas ”plus size”. Om ni verkligen tycker att storleken inte spelar någon roll borde det ju inte heller vara förnedrande eller negativt att kallas plus size. Jag anser snarare att den uppfattningen grundar sig i den allmänna uppfattningen att smal = vacker och lyckad – den som ingen vågar erkänna men som så tydligt är ett faktum. Om en tjej i storlek 34 kallats ”mini size” hade ni blivit lika upprörda då?

 19. Heja, heja dig för ett sådant här inlägg! Jag länkar till ditt inlägg i mitt eget inlägg om just detta. Till L: verkligen trist att du skriver som du gör. Vad är din poäng med att skriva ut ålder, antal barn, vikt, klädstorlek… Nä, vad då håller med H&M? Ledsamt att läsa hur du skriver.

 20. Jag blir också så himla förbannad när jag läser ditt inlägg! Hur kan de ha modeller som ju knappast bär storleken 44 och kalla detta ”plus size”?? Hur länge ska vi gå på detta som konsumenter? Jag tyckte det räckte med att H&M knappt betalar de som tillverkar dessa kläder någon lön. Så arg blev jag att jag också skrev ett inlägg om detta. Jag uppmanar alla att sprida detta. När ska vi som konsumenter, som ju faktiskt har stor påverkan, börja ställa krav?
  Tack för inlägget, Emma! Och ha en fortsatt skön söndag! Kram Maja

 21. Slängde katalogen när jag kom till de sidorna, kändes så fel bara. Det bästa sättet att protestera är att inte handla där mer. Själv är jag jäkligt lång och hittar sällan något på H&M ändå, eller ja jag hittar väldigt sällan något överhuvudtaget i Sverige nuförtiden. Man ska ha standardkroppen annars är man inte intressant. Tycker det är väldigt konstigt, har flera kompisar som inte är ”standard” och kollar man sig omkring på stan så känns det som att varannan person inte är standard så visst borde det finnas en marknad? Själv känner jag mig som ett groteskt missfoster när jag går in i en klädbutik, det finns verkligen ingenting som passar. Funderar på att gömma min kropp i en burka istället.

 22. Jag har storlek 46 på nästan alla toppar för jag har stora tuttar och får inte på mig mindre. H&M:s jackor i 46 kan jag ändå inte knäppa över tuttarna.
  Så jag antar att jag hör till storlek ”Fat Size” då eller? *hmmmm* Borde nog fråga H&M det tror jag 😛

 23. Underbart att du tar upp det. Ja du Sara… Vartifrån kommer faktumet Smal = vacker och lyckad. Ser många tjejer som är smala utan att känna sig vackra och lyckade. Att sätta etiketter på kvinnors kroppar är det vi rasar emot, att kroppsidealen är snevridna och de bilder på kvinnor våra barn får se är retuscherade och till för att bedömas. Att vi kallar det plus size är bara ett av de sjuka uttryck de här idelaen tar sig. Det samhälle vi lever i nu formar kvinnan till att behaga och med dessa etiketter som plus size eller mini size (som vore ett lika sjukt uttryck) så blir våra referensramar till oss själva (kvinnorna) helt fel.

 24. Vi har ju redan diskuterat detta på IG men jag är tvungen att kommentera en sak, en sak som jag har tänkt på hela dagen. Du vet mitt inlägg ”jag ÄR bra” – jag undrar om inte mycket av det kommer från just den där känslan att jag inte är som alla andra för jag måste gå på en speciell avdelning för att handla kläder och jag ser inte min kroppsform representerad någonstans. Ja kanske i någon komedi där den tjocka tjejen är den roliga tjejen eller den tjejen de driver med.
  Allt är så snett och vridet i vårt samhälle när det kommer till mode. Jag gillar kläder men klädskapare skyr mig. Det gör faktiskt att jag känner att jag inte duger vilket är sinnessjukt för jag är BRA oavsett vilket midjemått jag har!

  Kram

 25. Och jag som trodde att din rubrik betydde att du var positivt överraskad, men ack så fel jag hade. Det enda som gör mig nöjd med det här är att jag bojkottar H&M sen flera år tillbaka pga deras reklamer, deras dåliga kvalitet på kläderna och urkassa villkor för de som syr kläderna. Ingen kan leva på lönerna med tanke på vad ett plagg kostar… Och sen har dom snorkig, otrevlig och icke serviceminded personal också. Ett riktigt skitföretag är vad dom är och dom envisas med att bevisa det om och om igen!

 26. Just den där modellen är väldigt lång, längre än ”your avarage model” och därför plus size. Det ser väl vem som helst att hon inte är tjock. Men absolut större. Plus size måste inte betyda att man är tjock utan att man antingen på längden eller bredden är större. Jag tycker att man som bloggare ska följa samma råd man alltid får höra av de stora bloggarna idag, de som är med och konkurrerar med tidskrifterna och som driver sina bloggar som företag. De bloggare som alltså når ut till en hel del människor som vissa utav dom vill ha vad de har, vad de erbjuder. Ouppnåelig öevnadsstandard, lyckliga äktenskap, rena hem, snälla barn och nya designprylar varje vecka. Vi som läsare (vid kritik) uppmanas att använda vårat ktitiska öga, förstå själva att ingen lever så utan att dem precis som alla andra bråkar och har det stökigt. Men varför då undrar jag?! Varför har inte de stora bloggarna ett ansvar över vilka ideal de förmedlar som vilket annat företag som helst. Så, angående denna hm bild säger jag ”använd erat kritiska öga och se att kvinnan inte är tjock utan lång och att plus size inte betyder tjock”.

  1. Jag förstår vad du menar. Jag driver också mitt blogg som ett företag. Men den stora skillnaden för mig är att jag aldrig någonsin har satt en label på min blogg som går emot vad jag visat upp. Det här är ingen ”plus size”-blogg eller träningsblogg eller ”petite”-blogg. För mig är det H&M visar upp samma sak som om jag skulle driva en blogg som hette ”matälskaren” och sen bara visade recept på kokta ägg och bilder på mig själv på gymmet (lite långsökt, men du fattar). Eller som om jag skulle driva en blogg där jag handplockat en person att vara ansiktet på alla mina bilder, trots att hon såg helt annorlunda ut än vad jag gör. Min blogg innehåller den jag ÄR, utan att visa en tredje person och utan att låtsas rikta sig uteslutande till någon specifik målgrupp. Vad det gäller storleken på modellen så har H&M tidigare år inte använt sig utav enbart långa modeller, utan av modeller som även varit större över lag och därmed frontat sin Plus Size som ett märke även för de som är kortare men aningen bredare och därmed tidigare sagt åt slutkonsumenten att deras PS-sortiment inbegriper bredd och inte bara höjd. Då tycker jag att det slår fel.

   Men superbra kommentar! Vi har alla ett ansvar, inte minst hur vi väljer att rikta oss i kombination med vad vi sänder ut.

 27. Flera av er skriver att modellerna här ”måste vara storlek 38-40”. Det är fel, jag vet väldigt väl att tjejen till vänster (som också är den minsta av dem) använder storlek 44. I Sverige räknas plus size som storlek 44 och över det. Ser därmed inte problemet med att dessa tjejerna är plus size.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *