Att ha ännu ett minne för livet.

 

AT2B1237

 
 

Om det finns något ni måste göra om ni är här, förutom kosafarin, så är det att besöka Knuthenborg Safaripark.

Herregud, alltså.

De hade egentligen inte öppnat för säsongen ännu men slog upp portarna bara för oss, och det är jag så galet tacksam för. För oj vilken upplevelse!

Ni vet Jurassic Park? Det här är exakt samma sak. Fast utan dinosaurier och allt det där som blev lite jobbigt, vill säga. För det är en gigantisk safaripark med djur från hela världen och alla djur går fria – man åker alltså bil (eller cyklar eller vad man nu vill) rakt igenom betande vattenbufflar, vackra giraffer och vilande kameler och kan beskåda hela härligheten utan en massa galler mellan.

 
 

AT2B1241

 
 

De farliga djuren, som tigrar och vargar och sådär, finns i speciella inhägnader såklart; men annars är det fritt. Och på de flesta ställen får man stanna bilen och kliva ut och ströva runt bland flockarna av djur och klappa de som vill bli klappade.

Det går inte ens att beskriva hur häftigt det är.

Fryser de inte? undrade jag och kikade på nån form av japansk buffel som betade ett stenkast bort.

Men nej, de frös inte, lovade presschefen.

 
 

AT2B1260

 
 

Vi stannade och klev av vid åsnorna –

dessa långörade, nyfikna djur som genast kom i stor trupp för att välkomna oss.

 
 

AT2B1270

 

AT2B1263

 

AT2B1312

 

AT2B1297

 
 

Vi kunde knappt slita oss när det var dags att köra vidare.

Ni ser ju.

De är så söta att man blir lite tokig och Buse fnittrade förtjust när de drog honom försiktigt i jackan med läpparna. Eän ausna! sa han och pekade med styvt finger.

Och ja, en åsna. En hel flock med åsnor. Precis intill oss och överallt.

 
 

AT2B1343

 

AT2B1345

 
 

Såhär ser det ut när man rullar fram;

vart man än tittar finns där djur och arter man bara sett på TV. Häftigt är bara förnamnet. Jag ville stanna där en vecka, hyra en av de där små slotten som fanns utplacerade överallt (och ja – de var för uthyrning!) och sitta på terrassen på morgnarna och läppja på en isté och glo ut över antiloperna som strövade i trädgården.

 
 

AT2B1351

 
 

Och vargar.

Vita, vackra vargar som sprang på andra sidan en säker glasruta, men fortfarande var nära så det kändes som om att man kunde ta på dom bara man sträckte fram handen.

 
 

AT2B1367

 
 

Och ja. En lycklig Buse.

En springande, skrattande, överlycklig Buse som efter varje stopp kom in i bussen med jeansen fulla av gräs och med stjärnor i ögonen, och som pratade fort-fort om det han sett och då och då brast ut i ett oj oj ooooj! när han såg något han gillade sådär extra mycket.

Knuthenborg. Besök det om ni kan.

Det måste upplevas för att man ska förstå storheten.

 

slut

Rekommenderade inlägg

8 kommentarer till “Att ha ännu ett minne för livet.

 1. Jag förstår din och Buses upplevelse, att den är väldigt häftig, att kunna få komma så nära levande och vilda djur.
  Men mitt hjärta mår dåligt över att se djur instängda, som en varg, som är en strövare och ska vara helt fri. Eller en giraff som ska få vara i ett varmt land där den hör hemma. Tycker att det är hemskt med instängda djur i en onaturlig miljö.
  Jag var i Kenya en gång, i en nationalpark, å ja, där var det instängda djur, men det var djur som blivit räddade från olyckor och människors tragiska behandlande, för att sedan återanpassas i det riktiga livet. Det är ngt fint och det enda djurparker borde ägna sig åt.
  Jag hoppas du kan ta min kommentar på ett bra sätt och inte ser mig som ngn som ska trycka ner, mer upplysa om att djurparker är bara till för människan och inte någonstans för dessa tropiska och exotiska djur, vars naturliga plats är i frihet och i andra länder än Sverige.
  Kram Åsa

  1. Jag förstår vad du menar men här får ju djuren gå fritt på ett område stort som 400 fotbollsplaner. Bättre än så kan de bog inte få det om de inte kan vara HELT fria. Kram

 2. Åh så roligt! Underbart! Jag har faktiskt varit där en gång för längesedan, dit ska vi självklart ta med barnen framöver. Men till midsommar blir det antagligen Kolmården, hoppas på att där inte är så mycket folk där en sån helg.
  I dag kläcks det kycklingar här hemma hos oss, hur kul som helst…
  Må så gott!

 3. Å vad mysigt! Och jag kan tänka mig att det blev verkligen speciellt när det bara var ni där. Det privilegiet har ju inte alla vi andra som får brottas med 100-tals andra besökare.
  Kram Helén

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *