Jag stod ju inte och bakade klockan fem på morgonen för att det är en vana jag har. Utan för att fira av Hela Kändis-Sverige Bakar (som går på TV4 på fredagar) fick jag i uppdrag av Kungsörnen att tillsammans med två andra bloggare baka en tårta som skulle symbolisera en kändis, och någon läsare kan vinna ett tårtogram till sig själv eller en vän (mer om det längst ner i inlägget).
Temat den här veckan var Hollywood.
Och för personen jag hade i åtanke behövdes det verkligen rosa, lite yviga maränger.
Och ja;
jag fick rätt på ugnen. Sats nummer två blev bra, tack och lov, och min tårta kunde bli färdig. För att symbolisera personen jag hade i åtanke så ville jag göra en tårta med traditionellt svenska gräddtårteinslag, men med lite sting där under ytan. Och marängerna skulle som sagt vara lite yviga; på gränsen till flickiga trots att personen är en fullvuxen kvinna.
Kan ni gissa vem?
Här kommer receptet om ni är sugna själv:
Tårta med chokladmousse, hallon, maräng och polkagriscrisp.
Du behöver:
Två stycken tårtbottnar (baka själv eller köp färdiga).
Hallon
5 dl vispgädde
7-9 polkagrisar
För marängerna:
6 dl florsocker
6 äggvitor
Röd karamellfärg
Någon droppe ättika
För chokladmoussen:200 gram choklad
3 dl vispgrädde
3 ägg
(Eller köp en färdig mousse du blandar själv med mjölk).
Gör såhär:
Börja med marängerna. Häll 6 äggvitor i en skål (gärna en skål i glas eller metall – inte i plast). Pudra över ca en halv deciliter av florsockret och starta att vispa med elvisp på låg hastighet tills skummet har lyft sig och fått fin färg. Då häller du i resten av florsockret och vispar i en evighet, tills det blir ”toppar” i smeten och du kan vända bunken upp och ner utan att den glider ur. Droppa små, små mängder ättika i smeten om du tycker att den stelnar långsamt. Vispa ner karamellfärg tills du fått den nyans du vill ha. Spritsa ut på bakplåtspapper, in i ugnen på 125 grader i ca 40-60 minuter (beroende på ugn, hrm). Marängerna är klara när de fått fin färg på undersidan.
Chokladmousse
För att det inte ska bli ett toklångt recept kan ni läsa hur man gör HÄR.
Grädde med polkagriscrisp:
Vispa grädden tills du är nöjd med konsistensen. Krossa polkagrisarna och vänd ner dom i grädden – spara lite till servering.
Montera tårtan:
Börja med ett lager tårtbotten. Dela hallonen på mitten och fyll det lagret med hallon, lägg sedan på en tårtbotten till. Ovanpå det brer du ut chokladmoussen (ju större sats du gör desto högre tårta får du) och ovanpå den ett tunt lager med grädde. Spara kanterna på tårtan om du vill ha dom spritsade.
Placera ut marängerna, och avsluta med att spritsa grädde på tårtans kanter.
Tadaaaa!
Och så har du ett stycke mumsig tårta att sätta tänderna i! Strössla gärna över lite extra polkagriskross och några maränger till när den serveras (den här tårtan älskade Buse så jag antar att den är extra barnvänlig). Det tar allt ifrån 15 minuter till 2 timmar att göra den beroende på hur mycket du vill göra själv från grunden.
Och just det!
Alla bidrag till den här veckans tema hittar ni HÄR. Där kan ni rösta på den tårta ni tycker var mest flådig – och nej, den som får flest röster vinner inget, men ni har chansen att vinna ett tårtogram med kändistårta till er själv eller någon annan.
Och vem vill inte ha tårta hemlevererat, liksom?
(Och visst var det Maria Montazami jag tänkte på när jag bakade tårtan. Ingen Hollywoodkändis kanske, men en Hollywoodfru – och det är nära nog :)).
∞
Inlägget var i samarbete med Kungsörnen
Vilken underbar tårta! En sån måste jag prova!
Underbart fin tårta!! Kan det vara Maria Montazami måntro
En sån fluffig dröm. Är säker på att Maria hade älskat den.
Ser helt ljuvlig ut!
Wooow vilken fab tårta och hon hade dött av lycka tror jag Maria med ett läppstift på toppen med;)) Gud vad duktig du är!
Kram
Adela
Vilken tårta!
Jag har tyvärr inte haft tillfälle att läsa din blogg på länge, men idag, idag på min lediga dag vaknade jag i ottan, smög upp och gjorde en kopp kaffe och har spenderat hela morgonen med kaffe i sängen och bloggläsning. Tack!