Att se om ni har något förslag.

 

AT2B1637
 
 

Hörni. Nu behöver jag lite hjälp.

Det enda jag har kvar i trädgården är våra blomsterlådor vid fönsterna. Det är fyra stycken och jag kan inte för mitt liv komma på vad jag ska plantera i dom. Problemet är att de står i full sol hela dagen; så jag måste ha nånting som är relativt tåligt. Det är ju inte direkt varje dag jag har möjlighet att gå och vattna två, tre gånger i värmen.

Och jag tycker inte om blommor.

Eller jo, det gör jag väl, men de enda jag gillar är ranunkler och pioner när det kommer till trädgård och de fixar inte att stå i så gassande sol och förhållandevis lite jord (har nog dödat 10-12 pioner hittills). Och så gillar jag hortensia; men klarar den av det? Utan att dö på en vecka?

Lavendel är såklart en favorit, men eftersom det växer ett mindre hav av lavendel precis under blomsterlådorna skulle det bli lite för mycket. Så har jag funderat på jordgubbar. Det skulle kanske vara fint? De borde mogna super i det läget. Och kryddväxter, såklart, men att ha en hel radda med bara grönt blir kanske inte så kul?

Så ni som har lite koll på växter och vad som tål vad; har ni något förslag? Kan jag stoppa dit hortensia? Borde jag gå med jordgubbar? Finns det nåt annat som ni tror jag skulle gilla? Jag vill bara inte ha ”vanliga” blomlådeblommor som bollkryss eller penséer eller så. Gärna något i smutsiga, bleka färger.

Ja. Ni vet vad jag gillar.

Hjälp?

 

slut

42 kommentarer till “Att se om ni har något förslag.

 1. Fjärilslavendel? Måste ju inte vara en sommarblomma, man kan ju sätta perenner också. Stäppsalvia? Ganska likt lavendel iofs.

 2. Tänkte som föregående talare. Vita pelargoner tål full sol och är fantastiskt fina – o tål ganska mycket 🙂

 3. Men du måste väl inte ha samma? Sätt varannan planta jordgubbe, varannan något annat?

 4. Jag skulle faktiskt ocksa köra pa blommor. ”Lantliga” sadana; som pelargoner med lobelia eller lavendel. De behöver inte mycket skötsel (viktigt!!) och skulle passa till ert hus tror jag. Vi bor ocksa i ett gammalt hus och jag har nagra fodertrag pa garden. Nu hade min man planterat kryddor där, och det är…… trakigt helt enkelt. Du kan sätta kryddor mellan blommorna om du vill luckra upp. Lycka till!

 5. Absolut inte hortensia, den får inte torka ut så då hade du fått vattna dagarna långa 🙂 Vita pelargoner som några skrev- toppen! Det finns ju en som heter Limelight, vit och limegrön blomma, hur fin som helst! Lycka till 🙂

 6. Måste bara säga att smultron och lavendel är en fantastiskt doftkombo. Hortensia går icke. Den vill inte torka ut för många gånger. Pellisar har många nämt. Om du väljer hängpelargon så sköter dom sig själva. Annars rekommenderar jag VARMT grusnejlika. Älskar sol och blir som ett litet fluff i lådan. Finns i rosa eller vit. Sen kan du blanda upp med krukväxten plättar i luften som också är en väldigt tacksam blomma i lådan. Växer sig stor och fin. Lycka till!

 7. Jag äskar också pioner och ranunkler. Du kan prova dahlior, de står bra i solen och blommar hela sommaren. Finns i massor av färger. Plantera varannan dahlia, varannan hängsmultron. Blir jättefint till fasaden och jättemysigt för Busen att plocka smultron. Kram.

 8. Hej,
  Tack för en superblogg! Jag tycker också vita pelargonior, den där Limelight lät fin. Men om du inte vill ha blommor, bär etc så kanske små formklippta buxbom kan passa. Jag ser ofta det i avlånga krukor på fönsterkarmarna i England – jättefint!

 9. Luktärter!! Underbara och doften är fantastisk! Sen när de får växa och hänga över kanten blir det vackert!! 🙂 doftärter!

 10. Jag föreslår (vit) hängverbena. Mycket tätt grönt bladverk och små vita ”blombollar”. Tål solen, är lätta att rensa och blommar hela sommaren. Finns även ljust lavendel t ex och andra lite skarpare färger..

 11. Vita pelargoner låter fint! Akleja, aklejruta, Vädd, Salvia och Stjärnflocka är några av mina favoriter 🙂

 12. Varför inte blanda blå bolltistel med silvernjurvinda? Eller taklök (Echeveria) med något gräs. Du kan också fylla lådorna med jättedaggkåpa, tål det mesta. Hängverbena är inte heller dumt, finns i flera färger. Eller backtimjan och salvia med sina bleka färger.
  Kram!

  1. Fina förslag! Jag älskar hängande växter som klänger över kanten, som just hängverbena eller någon sorts petunia (finns många), snö – vad heter den nu igen med skira vita blommor? och favoriten murgröna. Som också funkar kanon för att pryda paket eller middagsbord och kan sättas i smala vaser. En favorit!

 13. Lavendel – tål torka och är underbara (enligt mig….) drar till sig fjärilar och humlor i massor!

 14. Hej.

  Fetbladiga växter älskar sol, tål de och dessutom klarar uttorkning. Kanske nån Agave? Annars taklökar, sprider sig oxå, dessutom är de perenner. Så snyggt när de brer ut sig som en matta. Finns massor av sorter att välja mellan.
  Minirosor är oxå fint och tåligt, finns i massor av fina färger. Småbladig murgröna kanske. Eller t o m blandat 🙂
  lycka till!

 15. Tack för en härlig och inspirerande blogg! Pelargoner är ju alltid fint och tål torka. Men om du inte vill ha traditionella blommor är det fint att blanda olika färger på bladverken. Tex. alunrot med sina mörka röd/lila blad tillsammans växter med limefärgade blad (har inget namn, men det finns bl.a. fina hängande limefärgade) och något skirt gräs eller något med små vita blommor. Fråga på trädgårdshandeln så att de tål sol osv. Tänk på att inte välja för höga växter om du vill kunna öppna fönsterna!

 16. Kaskadpelargoner och murgröna (från Ikea) brukar jag fylla upp med det blir lättskött å fint å växer lummigt och trevligt Kaskadpelargonen måste man inte rensplocka så mycket det är en småblommig hängpelagon

 17. Jag skulle välja vita pelargoner. Smultron. Jordgubbar. Nejlikor. Alla tål det gassande sol. Blanda eller kör enkelt.
  Glöm dock inte vattna i bland. 😉

 18. Kanske jag är en partydödare nu…. Inget fan av lådor. Kanske det blir snyggare att ta bort dem?

 19. Det finns ett slags hårda små ”pärlor” som man blandar i jorden, dom suger åt sig vatten när man vattnar och gör så att fukten stannar kvar längre i krukan/lådan/ampeln. Kommer baske mig inte på vad dom heter 🙁

 20. Köp Kaskad, alias Lisebergspelargonian, och sätt vintergrön murgröna mellan varje planta så har du något kvar till de nya pelargonierna skall planteras nästa maj 2015. Så vackert!

 21. hej fina Du!

  jag skulle föreslå ”söderhavsljus” ( slingrande växt med grön vita blad,hur tålig som helst och brukar övervintra tillochmed i låda..) kombinera med några surfinor i ljusblått eller lila, ja jag vet lite blommigt men snyggt, sobert och tåligt! Lycka till/ Med vänlig hälsning Mia

 22. Pelargoner, tål torka o blir nästan finare om man glömmer dem lite. Eller Husarknapp, de kan se helt döda ut o ändå lysa upp på nytt när de får en skvätt vatten.
  Ha en fin helg!
  Kram
  Suz

 23. Njurvinda silver fall och lavendel. Jättesnyggt att ta upp om du har lavendel nedanför.
  Lycka till!

 24. MURGRÖNA!! Tål allt, övervintrar i bästa fall. Njurvinda, vackert, silvrigt, hängande. Och kanske Bellis/Tusensköna, de övervintrar också.

 25. Nåt som inte är så blommigt som jag tycker är väldigt fint är timjan. Det finns en massa olika arter och sorter, jag tror det kan blir riktigt snyggt att blanda några olika. De tål torka bra, en del bildar täta mattor och en del blir fina små kuddar. Gråtimjan borde matcha din lavendel fint, kolla även backtimjan ochjag gillar citrontimjan som går i lite gulgröntvitt. En del blommar i vita eller rosa toner. Jag tror också på förslagen med trift och nejlikor tror kag skulle vara supersött, men det blir iu mycket blommor. Gräs, om man hittar en bra sort som verkligen tål torkan, tror jag också kan bli tjusigt med sin enkla form.

  Tack för en härlig blogg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg