Att titta in hos familjen Kalklitir.

 

AT2B1431
 
 

I förrgår var jag och Banditen hemma hos familjen Kalklitir i Landskrona för prat och skratt och den godaste tonfisksallad jag någonsin ätit.

Ni vet hur det är. Vissa personer klickar man bara med sådär på en gång – som om kanterna mellan varann flyter ut och ingenting är vasst eller konstigt. Just så har det varit med Hjortur och Audur sen jag stod på Centralen den där gången som känns som för en evighet sen och betalade min påse Kalklitir och fick tydliga instruktioner om hur man skulle göra när man målade med färgen.

 
 

AT2B1432

 
 

Det var efter att jag hade letat Sverige runt efter Kalklitir, innan den såldes överallt, och jag slutligen fick hjälp av en kvinna i Finland som visste att Hjortur och Audur just då var i Småland och säkert kunde hjälpa till. Och det kunde dom. Så jag fick äntligen köpa min Kalklitir jag så bestämt fått för mig att jag skulle ha – och resten vet ni ju.

Jag var fast. Både i färgen och i människorna bakom den.

(Byxorna har ni sett en massa gånger förr, det är ett par dundersköna silkesbrallor från Isa Couture (finns här), skorna är Ldir, sjalen är en älskad Beck S från Nantucket (här) och tröjan är en sån man lever i – en fjäderlätt, rymlig sak från Malene Birger som är liksom öppen i ryggen. Underbar! Finns här).

 
 

AT2B1440

 
 

De bor fantastiskt fint. Fantastiskt.

I en lägenhet med utsikt över torget och med svindlande högt i tak – inredd med kärlek och liksom beströdd med Kalklitir. Det är liksom av essensen av färgen på något sätt; överallt är det mjukt grått och hundra nyanser av matt och ingenting som stör ögat eller tar för mycket plats.

Ett litet himmelrike, helt enkelt. Skapat med hjärtat.

 
 

AT2B1437

 

AT2B1445

 

AT2B1448

 

AT2B1447

 

AT2B1444

 
 

Ungefär precis så som jag hade föreställt mig att det skulle se ut hemma hos två islänningar som har nära till skratt och skaparlust i fingrarna. Och det var så roligt att se!

Jag och Banditen gick runt och strök med fingrarna över skrynkliga tyger och mjuka färger, frågade om handgjorda bord och beundrade målningsdekorationerna som här och där slingade sig i mönster över tallrikar och väggar och paneler.

 
 

isl

 
 

Och vi stannade länge, satt runt ett gigantiskt långbord och åt den där salladen och pratade om allt mellan himmel och jord – hur krisen slog till på Island, hur deras nya produktionsbyggnad håller på att ta form, hur man kan måla med Kalklitir i duschen och hur skönt det är med värme när den smeker in genom en öppen balkongdörr tillsammans med ljud från gatan utanför.

Det var en fin eftermiddag, riktigt fin, och jag är så glad att jag fått chansen att sitta ner – på riktigt – och lära känna såna jag redan innan tyckte om.

 

slut

18 kommentarer till “Att titta in hos familjen Kalklitir.

  1. Vilka härliga möten du får vara med om. Helt underbart! Jag är själv på jakt efter en ljus ljus varmt grå färg….. men här hos oss finns inga återförsäljare av deras underbara färg, men jag hoppas det löser sig på något sätt ändå. Är i full gång med att renovera sovrum 🙂 Önskar dig en fortsatt fin sommar!

  2. Måla Kalklitir i duschen? Det måste du allt berätta mer om!
    Ser ut som ett väldigt vackert hem och jag hade nog inte förväntat mig annat. Audur verkar så himla trevlig, det lilla jag har haft kontakt med henne.
    Kram

  3. Måste fråga – kan man tvätta på färgen med vatten? På ett måleri här i Sthlm sa de att det inte var bra måla den på bord för det går inte att torka ytan! Har därför inte vågat…men den är fantastiskt vacker och skulle gärna vilja prova. Berätta mer om vattentåligheten. Och sist men inte minst – vilken drömvåning!

    1. Hej! Om färgen fått torka i tre dagar kan man ha den i badrum/dusch etc. Men jag skulle kanske inte måla den på en bordsskiva, om du inte ska efterbehandla. Fett etc ger ju fläckar.

  4. Oj, vad glad jag blev nu! Vi har ett badrum från 80-talet som ligger ganska långt ner på renoveringslistan. men måla kan jag ju göra! Berätta gärna mer om måla Kalklitir i badrum. I det badrummet jag vill måla duschar vi nästan aldrig, men blött kan det ju bli ändå. Oj, vill sätta igång nu med en gång!

      1. Har de en egen websida nånstans så man kan maila dem, eller frågar man bara någon som säljer Kalklitir?

  5. Oh! Vilka fantastiska bilder, helt underbara! Så mycket inspiration. De bor ju otroligt vackert. Skulle lätt vilja vara en fluga på väggen och fått vara delaktig i ert samtal. Blir väldigt nyfiken på Kalklitir, men måste bara komma överens med mannen här hemma om vart jag ska måla denna gången.

    Kram // Therése.

  6. Jag har länge haft lusten att måla med Kalklitir, men inte funnit någon plats för den.
    Förrän nu… Blev så glad när du skrev att man kan ha den i duschen 🙂 Skall genast undersöka närmare hur jag skall gå till väga. Tack för tipset 😉

  7. Har varit nyfiken på deras färg länge och nu fick jag tag i ett gammalt skåp på aukton i lördags och nu har det fått två lager sand / färgen heter alltså det / och jag är hitthills helnöjd !!!!!
    Tack för all bra tips om färgen
    I love it !!

  8. Hej
    Är så sugen på kalklitir i badrummet och så skriver du att man kan måla med den i duschen. Jag skulle vilja veta mer om hur det funkar!!
    Med vänlig hälsning, Johanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg