Att ta det där med samlandet.

 
 

AT2B4388

 
 
 

Det som jag nog får allra mest frågor om när jag visar bilder från Drömmen eller hemma den här tiden på året är våra fårskinn.

Jag älskar ju fårskinn; har gärna minst två i soffan, ett framför spisen, ett över varje stol runt bordet. Och så vidare. Jag har samlat länge, har fått en del i present av mamma, handlat några i butik och passar som sagt på att handla när jag är i Huseby eftersom han har de två typer av skinn som jag vill ha; lockiga gotländska skinn och isländska.

 
 
 

AT2B4367

 
 
 

Det här är ett gotländskt som jag köpte två stycken av.

Så underbart, underbart vackra i sin silvergråa naturliga färg och med sina lockar. För mig går det inte att jämföra med de där fluffigare versionerna (som tex finns på IKEA). Jag har såna här runt matbordet hemma också, fast i mörkare grå färg.

Den här typen av lockiga skinn brukar kosta multum när man köper dom i en inredningsbutik, iallafall i den färgen och i den kvalitén. Särskilt när de inte är klippta så kort. Hos Johan får jag nästan två för samma pris som ett sånt.

 
 
 

AT2B4373

 
 
 

Och så de isländska!

De är de där långhåriga, mer fluffiga skinnen som ni har sett här och var i Drömmen också, som på bänken vid matbordet eller i den runda stolen på kontoret. Såna har han hur fina som helst.

 
 
 

AT2B4392

 
 
 

Här kan man se lite tydligare; längden är ca en decimeter på den här typen av fällar och jag tycker att dom är absolut vackrast på ”hårda” material; som en bänk eller en stol, där de liksom får flyta över kanterna.

Ni är några som har frågat om Johan har en webbutik eller liknande, och det har han inte vad jag har hittat. Jag köper alltid på plats i Huseby. Men jag hittade en hemsida till honom, den finns HÄR. Han skickar säkert om man frågar, men jag vågar inte lova. På plats på marknaden ligger hans fällar på från 550 kr och uppåt – det dyraste jag såg var ett giiiigantiskt som bestod av fyra hopsydda och det låg på 4000 kr. Det skulle man typ kunna ha som sängöverkast. Annars skiftar priset på storlek, typ, färg och så vidare. De isländska ligger i samma pris som de brukar (dock mycket billigare än i butik) och de gotländska är något dyrare, men cirka hälften av de jag sett i butik. Så är ni på jakt efter vackra fårfällar så är det ett hett tips; där kan ni hitta mer unika skinn utan att bli totalt ruinerade.

Ja. Det var det. Nu blir det pepparkaksdumle och Tyrant för den här ikväll.

 
 

slut

13 kommentarer till “Att ta det där med samlandet.

  1. Mysigt och framförallt varmt å skönt med fårskinn! Fast jag gillar dom där ”artificial-looking” ones från Ikea också, haha… Plastig som jag är 😉 Puss!!

  2. Tack för den infon. Jag har länge velat köpa några fårskinn men ännu har det inte blivit av, men till den här julen har jag minsann bestämt att jag ska ha ett par för att höja julstämningen.

  3. Så knasigt det kan bli. Läste fel på överskriften. Trodde först det stod ’att ta det där med samlaget’. Fick mig ett gott skratt iaf. 🙂
    Tack för en fin, inspirerande och meningsfull blogg. Du förgyller min vardag!

  4. Där köper jag med mina fårskinn, så fina. Hos Johan har vi också ridit islandshäst många gånger, alltså på hans gård, kan varmt rekommenderas…

  5. Åh, wow! Jag älskar gotländska fårskinn! Jag har två koskinn (dock från IKEA) att använda som mattor, i två helt underbara färger. Båda köpte jag på IKEAs fynd då de legat som visningar. De är jättefina (men min vovve morrade misstänksamt när jag kom hem med det svarta skinnet) och unika. Men aldrig att jag skulle köpa deras små skinn. Jag blir misstänksam när skinnen liknar varandra i så hög grad och har samma nyans. Koskinenn låg i en enda stor hög i massa färger och mönster och stämplade med kornas nummer. Barbariskt, kanske, men vackert. Finns inget mysigare än mjuk päls mot fötterna om vintern.

    Jag fick ett mjukgrått slånghårigt kinn från Rusta i present en gång. Det ser lite naturligare ut, men fortfarande inte alls lika vackert som de Gotländska. Men det var nyanser i det och eftersom jag jobbade på Rusta och vet varifrån skinnen kommer så tyckte jag att det dög. De där vita klarar jag dock inte. Det ska vara nyanser så du ser att det inte är färgat! 🙂
    http://www.rusta.com/se/farskinn-p45951016.aspx

    Jag älskar Gotland och skulle en dag vilja flytta dit. Och gisses vad många fårskinn jag skulle vija ha! Tycker det är bra att man tar hand om skinnen efter att djuren är slaktade. Så synd när man hör om bönder som kastar bort det för att det är så omständigt att garva!

  6. Jag har snöat in på att jag vill ha en renfäll som julgransmatta men jag tycker det är lite mkt pengar för att bara använda en gång om året.

  7. Tack snälla Emma för den länken!! Nu har jag pratat med Johan i säkert 10-15 min!! Han var jättetrevlig!! HAn visste inte vad en blogg var så jag har berättat lite!! Inte för att jag vet så mkt o har mkt erfarenhet men jag berättade lite o varför jag läser din blogg etc. Jag kan berätta att han kommer stå på ngn marknad i HAlmstad nästa helg eller om det var om två veckor (det var nog om två veckor), sen 2:a helgen i advent skall han stå på Björnstorps julmarknad utanför Lund. Dit skall jag ta mig om jag inte får besök den helgen!! Förresten, jag höll ju på att glömma att berätta att han nu fick svar på varför så många hade mailat honom o frågat om fårskinn!!!! Stor kram Lisa S ps han tyckte att du var jättetrevlig!!!!!!!!!!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg