Att satsa på den där idén.

 
 
unionen
 
 

Unionen arbetar ju inte bara med att stödja dig som är anställd, utan även med att stödja dig som har satsat (eller funderar på att att satsa) på eget företag.

En av de absolut vanligaste frågorna jag får i mail är det där med att starta eget. Hur vet man vad man vill göra? Hur vet man vilken idé man ska satsa på? Och om man inte har en idé – vad gör man då?

I mitt fall så var det ju ingen idé som låg till grunden för det första företaget, utan jag gled mer eller mindre in på det när jag tillslut var tvungen att starta eget om jag inte ville arbeta gratis (och vem vill det i långa loppet?). Och portalen var ju en ganska naturlig idé som kom ur att hela tiden bli tillfrågad att flytta till andras portaler. Varför då inte göra det själv?

Men det finns ju mängder av företag som bygger på en rolig, inspirerande, tokig eller passionerad idé. Just nu har jag ett samarbete med Unionen som precis har släppt en bok och en tumblr med 34 företagsidéer som inte finns än, men som borde det. Den hittar du HÄR. Om du också har funderat på att starta eget men kanske inte vet riktigt vad du ska göra kan du gå in på unionen.se/företag och låta dig inspireras. (Det är ok att stjäla en av idéerna också, bara så du vet).

Att starta eget är en stor händelse, och en ganska komplex process – iallafall för mig. En del kastar sig bara ut, andra kräver lite längre förberedelser innan de vågar. Jag tillhörde den senare kategorin. Men i mitt fall har det varit lite som att skaffa hund – har man väl tagit steget att skaffa en (som begränsar din ”frihet”, ändrar din livsstil och tar din sängplats) så kan man lika gärna fortsätta och skaffa en till. Men där är vi alla olika.

Mitt bästa tips? Förbered dig noga, försök bygga en ekonomisk grundtrygghet och vänta tills du inte kan vänta längre. Sen är det dags. Och du kommer känna i magen när det är.

Och kom ihåg vad Tove Jansson sa:

Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd.

 
 

slut

Rekommenderade inlägg