Att hitta kläder till efter kejsarsnitt.

 
 

AT2B9655

 
 
 

Jo, nu har jag ju en fråga igen – fast den här gången till er som blivit snittade.

Jag ska ju in för snitt i slutet av april och nu har jag koll på vad jag skulle packa med mig om jag planerade en vanlig förlossning – men jag är aningen rådvill när det kommer till snitt. Framförallt vad man bör ha med sig för kläder?

För som jag föreställer mig det så kommer det ju vara ganska ömt om man säger så. Och snittet ligger ju lite bökigt till för trosor och byxor, inte sant? Så vad bör jag planera att införskaffa för kläder till första tiden efter snittet? Är det höga trosor som gäller? Leggings av mammamodell, så att inget resår finns vid troskanten? Eller går det bra att ha saker som sitter nedanför snittet (hur i helskotta det nu ska gå till, det ska vara Shakira-låga saker i så fall)?

Ge gärna era bästa ”packa-med-dig”-tips för tiden på sjukhuset, och även om det finns något som är sådär galet bra att ha tiden efter. Det är ju liksom dags att börja titta efter sånt nu.

Och tack!

Det är så himla skönt att ha så många vettiga människor att fråga.

 
 

cherry

102 kommentarer till “Att hitta kläder till efter kejsarsnitt.

 1. Hej Emma!
  När min dotter kom till världen var det genom akut kejsarsnitt. Alltså åkte jag till sjukhuset utan speciellt utvalda kläder. Men om jag varit förberedd skulle jag definitivt ha med mig rejäla mormors-trosor och mjuka mysbraller du kan dra upp till brösten ;). Att ha byxor ”under” ärret är inte att tänka på eftersom det kommer att sitta så långt ned. Stort lycka till.
  Vänligen
  Petra

 2. Jag körde på höga trosor och mjukisbyxor första tiden, sen läker det som tur är rätt fort! Men ömt är det ju! Vad spännande, nu är det inte långt kvar till både bebis och nytt hus!

  1. Funkar det med ”vanliga” mjukisbyxor? Sitter dom inte precis vid snittet – eller man är kanske inte så öm?

   1. Hej! Som någon längre ner skriver så kan hela magen kännas lite ”konstig”. Jag har snittats två gånger, första var akut och andra var planerat, och nerverna hänger liksom inte med i ärrläkningen. Även om ärret inte var jätteömt så länge så var magen lite ”stel” och öm, så löst och högt tyckte jag var skönast. Vanliga mjukisar kan ha lite halvhård resår (lite styv eller stel) och jag ville ha lent, lent, lent. Jag fick också som kramp (som man kan få i en vad) i magen när jag låg i vissa ställningar (lite oklart hur, men typ på halvskiskan), länge efteråt. Jag körde ett nummer för stora trullor o mjukisar/tights med hög midja. Lycka till!!! Vilken härlig resa ni är på! /Alisia

   2. Hej Emma!
    Jag fick akut snitt och hade med mig mjukisbyxor för jag förväntade mig vanliga vägen även andra gången, men… Hur som, jag bodde i ”bb-klänningen” de första dygnen efteråt och deras egna nätstickade gräsliga men ack så sköna trosor….. Sedan fick jag pik av en syrra på bb att jag borde rycka upp mig och lämna rummet så som den snälla flicka man är hoppade jag i mjukisbyxorna och stod ut. Ta med tunna, tunna kläder. Jag rultade runt hemma första tiden i twilfits mjuka, tunna pyjamasbyxa/långkalsong. Galet sköna.
    Rätt snart kunde man börja ha annat.
    Sköt om dig!
    Kram Anna

 3. Jag har också gjort akutsnitt, som tjejen här ovan. (Först; grattis till att du ska bli snittad. Fick genomlida 34 timmars värkar och sedan snitt och skulle hellre åka till USA och köpa mej ett privat snitt än att utsätta mej för en vaginal förlossning. Men det är min upplevelse, en del har ju en grym vaginal förlossning, jättekul för dem. 🙂 ) Jag tycker du ska åka och köpa något som sitter riiiiktigt högt upp, i typ sweatshirtaktigt tyg, kanske för killar, sådana där supersköna dra-runt-i-byxor. Annars kommer tajts i en stor storlek (dvs som hamnar högt upp) funka utmärkt. Trosor minns jag inte vad jag hade, men jag hade i a f inte mammatrosor, jag körde på låg string (Shakira?) eller hipsters hela graviditeten. Någon annan här kan säkert tipsa. En helt annan sak som jag tycker du ska kräva är att din son och make får vara hos dej på uppvaket. Det gjorde inte jag, och det innebar att jag (och många jag pratat med) låg själva efter snittet. Jag låg i ett kalt sjukhusrum på Östra i Gbg och fattade inte vad som hänt. Mitt barn var på en helt annan våning, med sin pappa. Kan fortfarande bli provocerad av det och det känns så jävla sorgligt. Så kräv att maken och sonen får vara hos dej då (alla vill hålla kolla på dina värden, därför man är på ett uppvak, de vill ju väl såklart men för mej var det fruktansvärt).
  Kram!

  1. Men Emma ska väl inte sövas? Det är ju planerat snitt, då fick iaf jag ryggmärgsbedövning och inte narkos.

 4. Lindex har höga sköna trosor, det fick jag panikköpa, sen är det olika för alla, jag hade jääätteont jättelänge så mammaleggings och långa klänningar var perfekt! Ärret sjunker liksom ner efter ett tag då kan man ha vanliga trosor igen.fast jag smyganvänder de höga ibland ändå såhär bara ett år efter.
  Åhhh lycka till Emma, hejar så på dig här från västkusten♡

 5. Hej! Jag körde de vanliga mammabyxorna (jeans) ett tag efter min son fötts, jag använde aldrig några mjukisbyxor. Men så upplevde jag inte själva snittet som ömt, det var mer inifrån det gjorde helv… eh… ganska ont… Typ att hosta, skratta och vända sig i sängen. Det var jag inte beredd på. Beröring av kläderna kändes inte speciellt. De första dagarna levde jag på morfin och fick hjälp av vända mig i sängen och hjälp att flytta bebisen från ena bröstet till andra. Men det gick över på en vecka, vill jag minnas. Och det kan ju vara olika från person till person. Men jag minns att jag låg och räknade timmarna tills det var dags att fylla på värkmedicin… Jag försökte till och med lura sjuksköterskorna, typ ”jag vet att det inte är dags än, men om du ger mig tabletterna nu så kan de ligga här på bordet och vänta tills det är dags att ta dem”. 🙂

  Skulle jag välja snitt igen? Ja, utan tvekan. Det säger jag efter att lillasyster fötts vaginalt.

  Lycka till!

 6. Jag hade inga problem med byxor, mjuka byxor. Tyckte inte att linningar eller sömmar gjorde ont… Man är ju rätt omplåstrad och har mycket annat att tänka på 🙂

  Kram

 7. Håller med Petra: mammatrosor, mammaleggings och sköna tunikor är nog vad jag skulle rekommendera. Snittades akut för snart 10 år sen, och upplevde att jag blev betydligt bättre omhändertagen än efter min vaginala förlossning för 6 år sen, då jag faktiskt mådde sämre än efter snittet.

 8. Hej. Spännande, d närmar sig. Jag hade oxå planerat snitt pga tidigare sjukdom med oklara nervskador osv. Ofta sägs d ju att man har mindre besvär efter ett planerat snitt då debkan ta d lugnt och inte behöver slita och dra så mycket på samma sätt. Själva snittet gick hur bra som helst. Man ligger på andra sidan skynket och väntar och känner inger förutom att dom bökar med en lite grann. Vår son kom till världen för tre månader sedan. Vilken dag <3.

  Till kläder då. Saker under snittet går inte 🙂 Der sitter så långt ner så då kan man knappt ha d på sig. Jag hade mjuka trosor som faktiskt slutade där snittet satt men bandaget är ju över så det gick jättebra. Sedan mjuka byxor som satt ovanför helt enkelt. Det jobbigaste är väl att ta på sig strumpor o skor så ha lätta skor så du inte behöver ner o knyta osv.

  Jag klarade mig på endast alvedon i tre dagar efter snittet sedan tyckte jag inte att Der behövdes något mer. Klart att det känns lite men efter tre dagar ingen smärta. Dagen efter snittet gick jag och duschade själv. Men det är klart det är olika.

  Lycka till

 9. hejsan, jag hade planerat snitt med min dotter och jag hade med mig samma trosor som jag använt under graviditeten. De blir ganska stretchiga så att säga.
  När det gäller byxor så säger jag bara mammatights från HM. En bekväm tunika och mammatights och du är all good to go.

 10. Jag använde mammabyxor ett tag efter snittet, och på Twilfit hittade jag några underbara trosor o mjukaste bomull som var så pass höga att det aldrig skavde mot såret. Jag tog även med mig ett par av dom supersexiga nättrosorna man fick på BB, dom var också väldigt bra. Men annars så tyckte jag inte att det var något problem med såret, det var tejpat och smärtade inte särskilt, man får ju med sig en arsenal med smärtstillande när man åker hem.

 11. Enligt min erfarenhet funkade det fint med normalhöga trosor, så länge de inte satt åt precis på själva ärret. Kan tipsa om snygga träningsbyxor från HM med en mudd som man viker ned. Jag hade dessa även som gravid, men struntade då i att vika ned mudden. Syns knappt att det är mjukisar! Här: http://www.hm.com/se/product/26830?article=26830-A

 12. Hej! Jag snittades för 2,5 år sedan och har nu planerat snitt igen om tre veckor 🙂 Jag skulle nog rekommendera mammakläder ett tag till. Höga, men framförallt lössittande (typ en storlek större) trosor tyckte jag var skönt. Och sen höga mammabyxor med mjuk mudd, leggings med kjol/klänning. Funkar jättebra! Köp hem ett lager med bred kirurgtejp så du kan tejpa om ofta.
  I övrigt tyckte jag allt gick bra även om man såklart är lite öm och går lite krokigt de första dagarna.
  Tips är att ha med en enkel kamera som vem som helst kan sköta (typ kanske inte din systemkamera då 😉 ner på förlossningen och be tex undersköterska fota lite på dig, mannen och er med bebisen. Vi har jättefina kort på när min man tex klipper navelsträngen och först tar hand om bebisen på barnbordet vilket jag ju inte kunde se då jag låg på operationsbordet fortfarande. Kul för mig att se i efterhand och såklart att ha kvar för hela familjen.
  Stort lycka till, det kommer gå jättebra!!! Kram

 13. Hej!!

  Jag hade trosor utan sömmar , leggings och tunikor/klänningar.. Gå upp så snabbt som möjligt efter då ju längre du ligger desto ondare kommer det göra. Första snittet hick jag upp dagen efter – fruktansvärt!! De andra efter bara några timmar och då har det gått mycket lättare…

  Lycka till <3

 14. Hej du! Jag körde ”mammamjukisbrallorna”, som gick över hela magen. Lillmagen min blev inte jätteliten så fort barnen plockats ut så gravidmjukisar var typ ändå nödvändiga 😉 Hade även trosor från Lindex, sådana helt sömlösa. Snittet är ömt, själva magen också ömt så även om vanliga mjukisar går på så kanske du också upplever att magen ändå är öm där byxlinningen är. Hade med vanliga första gången, när det blev akutsnitt, de var INTE sköna pga mudd mitt på magen. KRAM!

 15. Hej!
  Jag snittades akut efter ett ingrepp i.o.m rhesusimmunisering och har ett lodrätt snitt. Inga trosor eller leggings fungerade och jag höll i byxlinningen i bilen på väg hem från sjukhuset. Men värkmedicin får man så det räcker (en pump som jag själv kontrollerade) och allt läkte fint mycket fort. Packa ner en klänning så är du på säkra sidan och stort lycka till! Det kommer att gå fint!

 16. Hej!
  Det man förr kallade för bikinisnitt är numera flera centimeter under bikinilinjen 😉
  Själv fick jag här i Lund för 25 år sedan ett pytte, pytte litet snitt i ett halvakut kejsarsnitt. Jag undrade som attan hur sjutton de kunde få ut ungen ur det 😉

  Vad du än använder för trosor/byxor så kommer deras kanterna vara lång ovanför snittet.

  Mitt råd är att du tar med dig riktigt sköna kläder, glöm inte skön amningsbehå.
  Efter kejsarsnittet… kämpa dig upp på fötterna och försök gå mycket även om du kanske spyr första gången du försöker. Ju fortare allt i magen/tarmarna kommer igång och sätter sig rätt igen, desto fortare försvinner smärtorna.

  Till sist… raka underlivet noga hemma med bra produkter. Det kommer att bli betydligt mer skonsamt mot huden än en rakning på sjukhuset.

  Kram!
  Syster Britta

  1. Alltså… Kommer dom raka vajajnan på mig?! Herregud. Den har jag inte sett själv på flera månader. Hur tusan ska man komma åt den?!

   1. Nej, de rakar inte – är själv snittad och har väninnor som också blivit snittade och ingen har blivit rakad. De snittar ovanför ändå och mjuka HÖGA trosor är att rekommendera. Och en påse tålamod. Man har ju just inga magmuskler efter ingreppet…

   2. När jag opererades o fick ett under bikinilinjen snitt så rakade dom mig med hårtrimmern
    för snittet låg så nära.

    1. Blev också rakad med trimmer och det är inte en så jättehärlig känsla med väldigt många i rummet 😉 men mjuka trosor och en skön morgonrock levde jag i i början:)

     1. Det är jag glad att ha sluppit! Jag blev också rakad med timmer, men av en barnmorska inför op, på ”mitt” rum. Utan publik 😉

    2. Vill tillägga att dom rakade med trimmern en liten bit bara överst.
     Lycka till! Det kommer att gå jättebra. Kram

    1. Jag fick staples efter mitt snitt och tyckte det var hemskt obehagligt när kläderna fastnade/skavde mot häftstiften. Mitt bästa tips blir därför (väääldigt osexigt, men vem bryr sig om det när man har en ljuvlig bebis?) en BB-binda över snittet och häftstiften. Och för att hålla den på plats: nättrosan från BB, utan sömmar och som inte satt åt mer än nödvändigt. Jag önskar dig all lycka till Emma!

 17. Instämmer med övriga dock skulle jag köpa nya gravid-mysbyxor för har man de gamla så känner man sig fortfarande gravid… same but different. Lycka till nu!

  PS Jag har gjort både kejsarsnitt och vanlig förlossning… och fick jag välja igen så skulle jag ta kejsarsnitt. Vad jag dock fick (som jag inte hört något om) ca 12 timmar efter var verkar. Eftersom jag gjorde kejsarsnitt med min första så förstod jag inte vad det var…

 18. När jag opererade ryggen köpte jag de mest underbara mjukisbyxor med hög mudd och höga. De kostade 199 kr och jag skulle verkligen rekommendera dem

 19. Hej!
  Jag vill tipsa dig om Vanjas superhärliga blogg där du kan läsa det mesta om kejsarsnitt och allt vad det innebär!:) vanjaw.com Kram:)

  1. Det finns ju även en film där ifrån själva snittet. Mycket bra och lugnande måste jag säga 🙂

 20. Hej! Jag fick dock min dotter i tidig september när det fortfarande va varmt ute! Men jag bodde i mina mjuka mammatrosor å långklänningar! Absolut det skönaste tyckte jag!

 21. Jag hade planerat snitt och minns att jag gick i den vita särken man får låna första dygnet.
  Man är ju rätt sängliggande de första dygnet. Sedan hade jag gravidmjukisbrallor från H&M och stora tröjor resten av dagarna på BB. Hemma så hade jag turen att kunna gå barbent med klänningar eftersom jag födde sent i maj. Höga väldigt mjuka bomullstrosor är guld. Gärna ”tantvarianten” som finns i trepack på ICAmaxi. Jag tror det blir svårt att ha något under. Mitt snitt sitter alldeles ovanför där könsbehåringen börjar.

  Lycka till!

 22. När min bästa vän fick sin pojke i höstas var det akut kejsarsnitt, första veckan hade hon mjuka bommullsklänningar för att slippa dra upp och ner byxor när hon behövde gå på toaletten. Stora, byllsiga trosor under och mjuka, halvkorta klänningar som var enkla att dra upp och satt löst och skönt om magen. Hon är lite överviktig också och operationen var väldigt jobbig, det var ett så kallat dubbelt kejsarsnitt, varför fattar varken hon eller jag, men det var så det var i alla fall. Hon kunde inte stå upp mer än korta stunder första dagarna och då var klänningarna perfekta. Men så gillar hon ju klänningar i vanliga fall 🙂

 23. Har inte fött barn men kanske kunde nån slags onepiece vara något för att slippa sömmarna? Fast kan i och för sig tänka mig att de är opraktiska på alla andra sätt efter förlossning…

 24. Alltså när jag läser om alla som snittats hur det är efteråt….. kan jag inte begripa att man föredrar snitt ja men det verkar hur bökigt som helst ( men inte dom som måste snittas….missförstå inte det här nu)
  Hoppas du får lite lugn att få till det med amningen….en som håller tummarna för det 🙂

  1. Alla har sina skäl så klart, men jag kan säga att när jag gjort en betydligt mindre operation (se nedan) så var jag rätt förundrad över hur snitt för många verkade ”lättare”. Jag var mör i en månad efteråt och hade ont och rörde mig klumpigt och försiktigt och fick ju inte bära tungt eller någonting. Efter mina tre vaginala förlossningar har jag skuttat omkring redan dagen efter (nåja) och känt mig otroligt mycket piggare i kroppen. Men som sagt, det är en personlig upplevelse.

 25. Du lär ju vilja ha mjuka kläder som inte sitter åt i vilket fall som helst – en är ju inte direkt vidjesmal när man fött barn. Jag har inte snittats men däremot opererats akut för ett utomkvedshavandeskap med öppen bukkirurgi. Jag kände mig ganska tilltygad i en hel månad efteråt, men tanken slog mig inte att jag skulle behöva några särskilda kläder. Mjuka och inte åtsittande plagg räcker långt, och snittet ligger som sagt var så lågt att allting hamnar ovanför i alla fall. Lycka till!

 26. Jag har gått igenom ett urakut och ett akut snitt. Håller med om att välja trosor och mjukisbyxor med hög midja och gärna nyinköpta. Det kändes lite lyxigt på nåt sätt när man kände sig lite sisådär efter förlossningen. Håller även med om enkla skor som man bara kan hoppa i utan krångel. För mig gick smärtan över väldigt snabbt efteråt och jag kunde röra mig ganska obehindrat. Tips är dock att alltid ha en kudde nära till hands ett bra tag efteråt och trycka mot magen när man måste hosta, nysa eller skratta för då är magmusklerna inte alls samarbetsvilliga.

  Jag har, trots att mina snitt inte var planerade, haft 2 väldigt bra upplevelser. Det jag saknat och sörjt mest är att man måste mellanlanda på uppvaket innan man får den där första mystiden med bebisen. Andra gången fick min man hålla honom vid mitt huvud under tiden som de sydde mig så då fick jag ju lite tid i alla fall. Det kanske inte alls känns så för dig, men om jag får ge ytterligare ett tips så är det att vara lite inställd på att det kännas lite ensamt och man kan få en något surrealistisk känsla på uppvaket innan du får träffa din man och bebis igen. Fördelen är ju att pappan får den där första timmen med bebisen hud mot hud som oftast annars mer eller mindre är vikt åt den nyblivna mamman. En tidigare kommentar påpekade just det hemska med att vara själv på uppvaket. När jag diskuterade det med personalen (i Lund) så var anledningen att det även ligger kvinnor där som gjort abort eller genomgått snitt där barnet inte klarat sig och de ska slippa se nyfödda bebisar d. Så även om det är jobbigt att ligga där själv så har jag full förståelse för att det är så och bebisen har ju det hur bra som helst hos sin pappa.

  För övrigt har jag som sagt bara bra erfarenheter av att snittas och hoppas verkligen att du får en fin förlossning. Stort lycka till!!

 27. eH..JEPP…de kommer raka dig down där…med engångshyvel utan rakgel…så försök göra det till…ovanför vaginan….kanske med en spegel eller om du står över toaletten ex med en spegel liggandes på den..så du slipper få som brännsår av den omilda rakningen de gör..är för hygien och för att fästa bandaget som de gör det….mitt snitt efter 4 kejsarsnitt sitter precis ovan blygden så det är väldigt lågt..så vanliga gravidtrosor eller lite mer som maxitrosor är bra att ha, men blöder ju lite nerifrån av avslag mm så skönt att ha allt på plats..sedan så fungerar mamma-byxor, strumpbyxor, tights…haremsbrallor..byxor med dragsko..allt utom jeans och vanliga med dragkedja…de sitter liksom precis över ärret så det spänner när du sitter ner…Be din man fixa lite extra bandage att ha hemma att byta med…vanliga gasbindor/pads..långt plåsterlikande som sitter över hela ca 15 cm långt..finns bla på apoteket…lite strips..så kan du byta själv efter någon dag..det blir gärna lite fuktigt och det läker bättre om man tar hand om det..ca 1 vecka 10 dgr sen kan du minska ner på bandaget och efter 14 dgr-3v vara utan!! Kudde har jag inte behövt använda..och jag har varit uppe och gått redan efter 4 timmar med alla 4..inget ligga i sängen och vara som ett kolli, men det är ju så individuellt med smärttröskel osv..med tanke på din rygg borde du inte få några besvär med att ”stå ut” sen bebisen och Buse osv får en att tänka på annat och man får ju ngn slags fejkad pigghet och blir ju så ”rörlig”…amningen ska du göra som DU vill…funkar den inte så funkar den INTE..varför ska andra kommentera att du ska ge det tid….lägg ner…du gör som DU vill och mina är uppväxta på ersättning efter en månad och är friska och duktiga och växte som de ska eller lite mer faktiskt!!!!! Du får gärna maila mig på birran6@hotmail.com om du har mer frågor eller vill vara lite privatare i dem, ingen fråga är dum!!!!! kramar Birgitta i Hörby, Skånelandet

  1. Det där med rakningen känner inte jag igen. På mig tog de bara lite överst, med apparat. Knappast nån våldsam handling som den du upplevt…

 28. Jag är snittad 3 gånger, alla planerade! Jag fick själv rådet att ta med typ trosgördelar, sånadär som är lite smått stödjande! Det var super skönt, med lite tryck och stöd….. Och jag inbillar mig att snittet blev snyggare när det läkte. Efter första snittet var jag inte beredd på att det kunde göra ont efteråt…tog allt smärtstillande jag kunde. Efter andra (m tvillingar) var jag bättre förberedd och tog 2 panodil inför natten! 2 andra ”saker” som jag tyckte underlättade andra gången var…..Katrinplommon juice (Friggs på glasflask smakar minst illa…) för att göra toalett besöken lättare… Det är inte så skönt att använda magmusklerna…. Den andra saken är vetevärmare…värmen lindrar smärtan!

 29. Nu har ju alla redan skrivit så många bra saker, och det är ju alldeles tydligt att smaken är olika beroende på vilken person man är. Mitt ’bikinisnitt’ sitter tyvärr ovanför min bikinilinje då jag fullkomligen äääälskar lågt skurna brallor/trosor/bikinis. Jag upplevde inget problem med kläder ovanför eftersom 1, man blir lite stum och tappar känseln (ganska vanligt i alla fall) just där ett tag (år eller så), vidare är man ju tejpad över stygnen, så tja – något mjukt och löst ett par dagar torde väl vara bäst.

 30. Håller med de flesta ovan om mjuka kläder med hög midja, även om snittet läggs väldigt lågt. Nej, de rakar inte men jag gjorde så gott jag kunde innan

 31. Hej, glöm inte att be om något milt laxerande typ Laktulos efteråt. Att få förstoppning var värre än själva kejsarsnittet

 32. När jag fick min dotter i början på 2010, blev det kejsarsnitt akut. Tyvärr hade jag endast packat mamma jeans, det är verkligen inget att rekommendera 😉 aj aj! Ta mjukis kläder! Inget får sitta åt. Så osexiga stora boxertrosor och mannens mjukismjukisbyxor skulle jag säga 🙂

 33. Mamma trosor från lindex var supersköna att ha efteråt. Dom gick långt över magen. Sen hade jag gravidbyxor som var pösiga. Det blir snabbt bättre m ärret. tips är att vända sig på sidan innan man ska resa sig upp från sängen. Alltså veckorna efter. Det vanliga sättet funkar men kan göra galet ont om det liksom skär till/brinner i ärret. Få inte panik om det tar ett tag att komma upp ur sängen efter op. Jag kräktes men tror det var för att jag inte tålde morfinet jag fick innan jag skulle upp på fötter. Sen blir det snabbt bättre. Redan nästa morgon kunde jag ta mig o duscha själv. Kommer gå super bra! Lycka till 🙂

 34. Kläder har du fått så mycket bra tips om så där kan jag inte tillägga nått. Men det jag saknade på bb när jag snittats var vanliga mindre bindor. Det är tydligen inte helt ovanligt att man blöder mindre efter ett snitt än vanlig förlossning och de jättebindorna som fanns på bb var så onödigt stora. Så mitt tips är ett paket vanliga bindor, iaf om du tänkt stanna några dagar 🙂 .

 35. Min kompis genomgick ett planerat kejsarsnitt i höstas och använde mycket tights och tunikor efteråt, det verkade gå bra.
  En annan sak som jag tänkte på… Många skriver här att snittet kommer att sitta jättelångt ner, men när min kompis blev snittad så gjorde läkaren det väldigt högt upp, långt över bikinilinjen och byxlinningen, vilket nu gör att hon har en liten bulle över ärret som inte går bort och som syns om hon har tajta linnen t.ex, plus att det döljs inte av bikinitrosor osv på stranden. Detta är inget som någon annan tänker på antagligen men jag vet att hon mår jättedåligt över det tyvärr… Hon har pratat med läkaren efteråt och frågat om det fanns nån speciell anledning till varför han snittade så högt, men det fanns det inte. Han tänkte inte på det men sa sen att självklart skulle det snittats längre ner. Så ett tips är kanske att prata med läkaren om det, att han faktiskt sätter snittet långt ner, så man kan dölja det… Kanske verkar som en löjligt ytlig sak, men jag vet som sagt hur jobbigt hon tycker det är, speciellt då det faktiskt var ett ”slarvfel”, kan man väl egentligen säga, från läkarens sida…

 36. Blev akut-snittad. Fick ta med mig nättrosor från sjukhuset hem, som jag sedan kändes som en räddning under 3-4 dagar, mycket snyggt:) I övrigt var det mjuka byxor med hög midja som gällde under en ganska lång tid. Själva snittet upplevde jag positivt. Men tyckte det var bökigt efteråt att ta sig upp ur sängen för att amma t ex, sov halvliggandes den första veckan. Men jag skulle lätt kunna göra det igen;) Lycka till!

 37. Mitt snitt var planerat, snittet är så lågt att det ligger under troskanten. Första dagarna när snittet är nytt och som mest ömt kommer du ändå att ha ett förband över. Sen är det skönt med lite högre trosor och mjuka byxor som inte skaver direkt på såret. Du kommer att få råd på sjukhuset att röra dig men att inte bära och lyfta något på ett tag, inte heller gå i trappor på ett tag. Det är för att snittet ska läka rätt. Lycka till.

 38. Åh, har gjort 2 snitt, det har vart planerade och superfina upplevelser. Lika fint efteråt, ja det gör ont när du reser dig men i övrigt klrara du dig fint på alvedon och voltaren och sen alvedon. Vanliga trosor fungerar fint, jag hade typ låga mammatrosor från HM. Jeans ä rinte så skönt första dagarna, sen fungerar det mesta fint. Mest smärtsamt är det när du skall gå på toa 😉 Så tips, bunkra med sviskon och aprikoser! Vid första barnet för 8 år sedan fick jag ligga isängen 1 dygn med kateter och vila mig vid andra för 1 /2 år sedan vrålade de på mig när jag efter 5 h åkte rullstol ut lunchrummet, ”Du skall gå!!!”. Det kommer att gå finfint! Är du smärträdd så be din man Emla in ryggraden och händerna så känns sticken också minimalt! Det kommer att bli finfint!

 39. Nu måste jag bara kommentera det några andra här har skrivit om rakningen. Jag arbetar som operationssjuksköterska och jag avråder dig mycket starkt från att raka dig själv hemma före snittet!! Risken är nämligen stor att du skadar/skär och får en liten infektion som då kan sprida sig till snittet och leda till en sårinfektion. Så låt bli det! Operationspersonalen kommer för övrigt inte alls raka dig utan nuförtiden använder man en håravkortningsapparat, som inte skadar huden. Och man bryr sig bara om ”över-kanten”, det håret som kan vara ivägen för snittet eller sterildraperingen.
  Ang det där med byxor, jag är smittad två gånger och tyckte också mamma-mjukisbyxor eller leggings var skönast. Och stora trosor! Eller mannens kalsonger? 🙂 Ta med skor som är lätta att få på också, inga med knyt. Lycka till!

  1. Jag arbetar som sjuksköterska och reagerade oxå mot att raka sig själv pga ovan beskrivna risk. Ledsen Emma…..här lägger vi in ett veto:). Kram

 40. Jag kan säga efter att ha gjort två kejsarsnitt varav det ena akut så har jag haft höga trosor och mammatights veckan efter förlossningen. Köpte sedan nya tights som var mer åtsittande. Har inte fått förstoppning eller ont av att gå på toa någon av gångerna. En vecka efter mitt andra snitt var jag på shoppingrunda i ett köpcentrum (utan barnet) och det var ingen som kunde se att jag var nysnittad. Har klarat mig fint på bara alvedon efter snitten. Det är lite bökigt att röra sig första veckan men inget som jag ens kommer ihåg som något nämnvärt. Gjorde snitt nov 2011 och jan 2014 så det är relativt nyligen och mitt minne angående konvalescensen är inget specifikt. Lycka till!! Finns inget mysigare än små nyfödda godingar, lite avis är jag nog:=)

 41. grattis till att du skall bli mamma igen:) underbart med en vår baby.. lite tips direkt ifrån ”insidan” av operationssalen (arbetar där).. alla planerade kejsarsnitt blir förberedda under lugnare former än akuta. Du kommer få din mage tvättad, och kommer förmodligen bli rakad en bit ”ner” för att ”plåstret” som du får efter skall sitta bättre. Bästa trosan efter op får du där, dom så kallade nätbyxorna, super sköna och bra att ha om det skulle vara så att lite vätska sipprar ut ( vanligt). Bunkra upp med några extra så slipper du använda dina egna. Kan berätta hur mycket som helst.. men tycker att du skall få din egen upplevelse av din förlossning för det just det det är din förlossning:) var inte rädd för att framföra dina önskningar. Personalen är där för dig. Vet inte riktigt hur Lund har det men i Malmö kan man ta med sin egen musik om man önskar det.
  Hur mycket man än vill planera så kan det bli ändringar på vägen..
  Lycka till med allt och ta hand om varandra under resans gång.

 42. Vårt tredje barn föddes med er ur-ur-akut snitt (om de skulle finnas…:) och vi hade inte packat och planerat för post-operation. Mina mammatights från hm var dock helt optimala, högt upp och rätt lösa när magen var tom. I malmö lade de förband med en stor binda som stöd första dygnet, kanske inte det snyggaste men rätt skönt som stabilitet där i början. Ovanpå det var det nättrosor föst men sen körde jag med favoriterna från Twilfit med lite högre midja (de som nästan alltid är 3 för 2 med spetskant). Perfekta! Jag fick klamrar vilket verkar vara ovanligt. Det stramade rätt rejält och jag klarade inte av att lyda rådet att ta det lugnt vilket gjorde att mitt ärr läkte lite dåligt, ingen rolig upplevelse. Låt med andra ord andra stå för markservicen och håll hov i baby-bubblan!

 43. Nu har du ju redan fått en massa tips – men jag vill slå ett slag för mjuka byxor/leggings (typ mammavarianter eller med hög midja) och höga trosor. Jag köpte Lindex basmodell, i en större storlek än vanligt. Att ha något under snittet hade inte varit möjligt för mig 😉 Dessutom blev det ju som ett blåmärke runt snittområdet som också var ömt.

  Lycka till!

 44. Jag kände i stort sett ingenting efter mitt snitt (planerat), kunde ha vad som helst direkt i stort sett. Men hade packat mammabuxor med mudd och höga trosor, så det blev det. Och det var skönt. Och dessutom blödde jag inre så mycket vet inte om det har med snittet att göra, men de där blöjbindorna var för stora för mig. Så vanliga bindor (typ nattbindor) och mjuka sköna kläder funkade för mig. Min sons födsel var magisk, och ett minne jag bär med mig varje dag, det mest otroliga jag har varit med om. Kramar och stort lycka till!

 45. Jag har inte blivit snittad dock men efter båda mina förlossningar har jag haft byxor från Thailand fisherman trouses! Alla som låg inne undrade om dessa för de är så supersköna eftersom man själv kan knyta de efterbehov…

 46. Jag hade mammatrosor och gravidmysbyxor lääänge. Tror dock att det mestadels är bekvämlighet och ekonomi för min del. Jag har oxå gått upp strax under 30 kilo båda mina graviditeter och inte velat köpa kläder för min mittemmellanperiod. Det är ingen som nämnt att området runt snittet blir domnat. Eller är det inte vanligt?!? Jag har fortfarande rejält nedsatt känsel 2-3 cm runt ärret. Det har gjort att jag får vara försiktig med tex skärp annars kan jag få blåsor och skav utan att jag känner det.
  Lycka till och kram

 47. Mina snitt (två st) lades jättelågt, så vanliga tights med normal hög midja funkade fint! Det är säkert samma i Sverige. Så om du inte brukar ha brallorna sluta precis ovanför fiffi blir det nog inga problem :-). Annars är mitt bästa tips att hålla en kudde mot magen när man sätter sig, ställer sig och framförallt går på toaletten för nummer två! Så himla bra att hålla emot där eftersom det känns som att man inte har några magmuskler. Stor kram och lycka till!

 48. Mjuka brallor och höga tights! För mig var det lite trixigt att amma på bb som ny-snittad. Hur jag än gjorde så gjorde det oooont! Hemma väntade amningskudden och jag ångrar så att jag inte tog med den till bb, gjorde hela skilnaden. Skaffa en om ni inte redan har en och ta med den i packningen. <3 Heja och lycka till.

 49. Så mysigt med en liten bebbe till !!!
  Jag är snittad 3 ggr! Jag har verkligen bästa upplevelsen o finaste snitten( alla 3 i samma). Syns väldigt lite! Jag har blött väldigt mkt efter alla 3 graviditeterna, de första dagarna har jag använt de moderiktiga ”nättightsen” sen övergått till lite bredare trosor, tyckte att det var skönast med ” mammatrosor” de första veckorna! Sen använde jag mjukare byxor med HÖG linning, typ Sobea, skönt att de satt åt lite över hela magen och att man kunde vika ner för att ge extra stöd åt både mage o rygg! Sen har jag kört med byxor utan knappar som inte har så ”hård” linning, det är ju ett stort sår och en del läkning som ska göras, så det har ju kliat o bränt lite och då är det lättare och skönare med lösa byxor.
  Jag har verkligen mått toppen efter mina snitt och nästan direkt varit som vanligt! Kunnat lyfta o bära mina barn direkt! Gäller att man har lite jävlaranama och reser sig upp o går så fort som möjligt så man kommer igång!
  Du kommer att klara det finfint!!!
  Lycka till!!!
  Kram Mia

 50. Alla tips du fått ovan är toppen. Mjukt och slappt. Jag mådde bra dagen efter snittet och var uppe så mycket jag kunde för att påskynda läkningen. Ett tips: din bästa duschcreme och hudlotion. När man väl får komma ur sängen och sladdarna oftast ett antal timmar efter, kanske tom dagen efter så är den duschen det ljuvligaste näst efter bebisgoset! Otroligt skönt att efter ett dygn få komma upp, duscha och krypa ner i rena lakan som sköterskorna ordnar och fortsätta amma

 51. Åh, det är så roligt att få ge ombedda råd! Och klämma in oombedda, förstås. Några har lyft fram det här med domnandet, och så var det verkligen för mig – vilket resulterade i massa roliga händelser, som typ att hela magen ramlade ut över byxkanten (magen är ju lite…ehm, slapp…de första veckorna efter förlossningen) och flashade halva ICA innan sambon sa till. NOLL känsel, inte ens kyla/värme. Så höga byxor är en god idé! Snittet sitter sjuuukt långt ner, mycket lägre än man tror, så inga troskanter kan skava där ens om man kör fjortis-string. Och vill man raka själv, men är rädd för sjuksköterskorna ovan, så kan man ju köra hårborttagningsmedel. Annars tyckte jag att de friserade snyggt.
  En annan grej är bajset. Med kapade magmuskler känns det ju rätt läskigt, och man vill ju inte gärna bli förstoppad, så efter snitt nr 2 (efter snitt 1 funderade jag inte?) försökte jag bajsa redan dagen efter. Och försökte. Och försökte. Tog med kudde på toa och klämde och klämde. Fick ingen kontakt med magen och fick nästan panik efter flera timmars försök. Till slut frågade jag en barnmorska, som typ klappade mig på huvudet och sa ”men lilla vännen, INGEN kan bajsa redan på BB, det går inte, det där löser sig när du kommer hem”. Och det var så skönt att höra, hela bajs-pressen släppte! I alla andra lägen skulle jag ha lappat till ”lilla-gumman”-användare, men på BB funkar det?! Hur som, typ dag 4-5 kom bajset helt utan problem och utan kudde på magen. Så stressa inte över bajset.
  (hur konstig kommentar?!!!)

 52. Det här kanske låter lite dumt… men strumpor som är lätta att få på sig tror jag är en bra grej. Kanske ett par varmare också (iaf jag blir så förfärligt frusen av narkos och läkemedel). Skor som inte behöver knytas eller har dragkedja. Hemma är det väl inte fel att ha ett längre skohorn. Hårsnoddar i silikon om du vill ha håret uppsatt (det kanske har ändrats men sist jag var på operationssal tog de bort snodden jag hade för den hade lite metall). Lycka till!

 53. Det är ju så olika det där… Jag har gjort två urakuta snitt och har mått så bra efter! Studsat upp dagen efter, behövde aldrig smärtstillande och mådde precis som vanligt. Kunde ha vanliga kläder och det enda jag kände var domning runt sår (som kan sitta i över 1 år!). Min kompis var sängliggande i en vecka och behövde hjälp med allt. Så hon kunde inte ens klä sig själv och skulle nog råda till kläder som andra lätt kan ta på

 54. Höga trosor i all ära, men att ha en kudde i närheten är ändå det viktigaste! Fick detta tips en nysning för sent 🙂 Kudden ska du hålla mot magen när du skrattar, hostar och framför allt nyser! Den smärtan, som jag inte alls var beredd på…

 55. Jag hade mjuka mammabyxor på mig efter snittet. Kändes skönt med det extra stöd magen fick av mudden över magen. Mudden i sig gjorde inte ont. Det var som att jag ville ha något som tryckte mot snittet, så att det inte skulle öppna sig (psykiskt, alltså).

 56. Läste igenom några kommentarer och helt plötsligt är jag tillbaks på BB och kommer ihåg saker jag inte ens visste om att jag glömt! Jag kände mig rätt orörlig dagarna efter men var uppe och gick (hasade mig fram i korridorerna skulle nog andra beskriva det som). Jag hade inte så ont mer att magen var bortdomnad. Jag hade lite svårt att få på mig byxor (det där att böja sig var ingen hit) så jag körde på ett par snygga stickade mjukisbyxor, blandning mellan vanliga och mammatrosor och sedan amningslinne. Jag har alltid varit en klänningstjej så jag fortsatte med mina mjuka klänningar vilket också löste problemet med att få på sig byxorna!

  Lycka till och det kommer att bli hur bra som helst!

  För mig var det inte så mycket smärta, ”fan vad det gör ont”, utan mer att jag kände mig orörlig och som om jag saknade en del av magen.

 57. Det här med kudde har inte jag använt.. Det va mitt första barn och snitt på det och jag sket som vanligt haha..

  Ajja kläder.. Långt gina linne, du vet lite extra långt och ett par haremsbyxor med resår mudd, eftersom magen dallrar gött haha.. Kändes gött att ha lite lagom stöd i och med såret.. Köpte mina haremsbyxor i Thailand men jag har säkert ett par som jag inte använt om du vill att ja ska skicka.. Bara mejla 🙂
  Kram

 58. Härligt med bra planering. Något jag helt missade. Jag fattade inte så mycket överhuvudtaget kring det här med snitt men det blev bra ändå. I alla fall, första gången hade jag vanliga mjukisar med eller rättar sagt mannen hämtade det till mig. Det var inte bra, det sved lite och jag fick liksom dra upp dem jättehögt… Nåja, inför andra kejsarsnittet var jag mer förberedd. Mammatights och höga trosor och raggisar är ett måste! Jag levde i mamamtights och höga trosor den första tiden men det går ganska så snabbt att läka och bli normal igen. Jag upplevde inte så mycket smärta med mina snitt, åt lite alvedon men det var inte alls så som folk förklarat. Antagligen är det väldigt personligt. Jag tyckte det gick väldigt fort tills man var fit for fight igen. Lycka till!

 59. Mjukisbyxor kanske, och vilka trosor som helst, har man hårda trosor har man nog köpt fel storlek från början tänker jag… Man har ju bandage över såret, så det mesta funkar, och man läker ju snabbt. Fick två planerade snitt, men jag hade ingen speciell ”snittpackning”, det gick bra ändå 😉

 60. Ett par happypants från house of lola 🙂
  Mudden i midjan går att vika som man vill
  Lycka till!

 61. Jag blev snittad med nr 3 som låg i säte (Läkaren försökte peppe mig att föda vanligt ändå. Ett dubbelvikt barn?!!! Jag skrattar fortfarande) Nåväl. Höga trosor, för så låga brallor så det går nedanför ett snitt existerar inte (ska vara i skumma kvarter på kvinnor vi möjligen inte riktigt vill efterlikna då) och mjukisar. jag tror dock att många andra upplever tiden efter snittet lite mer positivt än vad jag gör, men hursom det läker fort och mitt snitt är galet fint! Tunt som ett hårstrå och typ osynligt.

  Det här kommer bli himla bra, och snart är det dags!!!

  Kram!!!

  1. Inget konstigt alls att föda ett ”dubbelvikt” barn, jag har själv gjort det – två gånger!

 62. Hej-
  många bra råd – här kommer ett till! Om du vill kunna vara med din son direkt efter snittet så se till att de syr uterus på plats!Alltså inte tar ut den på magen (fråga din man, han vet säkert.) För det illamåendet man får av det är GRÄSLIGT! Typ det värsta jag varit med om!
  Det finns en slags ring man kan använda om läkaren vill sy på plats. Kolla om de har såna.
  Annars – lycka till! Det kommer att gå så bra så:)

 63. Mitt snitt går från blygdbenet rakt upp och en bit ovanför naveln…har senare tagit bort livmodern och stort myom i samma ärr. Har ingen känsel runt ärret fast det gått 12 år sedan sista op… Jag körde höga trosor typ hold in/gördel för att slippa bråck, men har ändå två bråck….förlyfte mig innan jag läkt ok sista op. Tights blev det också, men det är nästan det enda jag använder ändå:) tror du får känna efter. Har bekanta som kört vanliga jeans dagen efter utan problem! Lycka till!

 64. Var beredd på att eftervärkar, speciellt vid amning, kan kännas värre vid barn 2 samt vid snitt! En varm riskudde mot snittet lindrar då tyckte jag:)
  Mådde illa under tiden de sydde efter snittet, men man får medel mot det, så det går bra. Jag förlorade en del blod, så jag fick 2 påsar sen uppe på BB. Hade ju myom, och då blöder man lite mer. Var lätt yr i ett par dagar, så jag gick och stödde mig på baljan man drar runt bebben i och kämde mig på fyllan;) snitt var dock underbart jämfört med vaginal förlossning vid barn 1!!!

 65. Hej Emma! Wow snart är det dax!! Jag gjorde som jag skrivit tidigare planerat snitt för 3 år sen. Absolut bäst är att anv dina gravidtights den första tiden samt gravidtrosor. Köp en gördel som hjälper magmusklerna att hålla ihop. Du har förband ca 1v på såret.
  Jag upplevde aldrig problem med kläder faktiskt utan efter typ 2-3v kan du ha vad du vill på dig:)

 66. Min vän som är på branchen sa att man absolut ska ha en korsett som stöder. Typ som efter skönhetsoperationer på magen. Det var en plastikkirurg som hade rekommenserat. Din man kan kanske kolla med ngn kollega. Lär ha varit till stor hjälp och hon kunde snabbt stiga upp och hade lättare att röra sig med den.

 67. Jag hade ett sk akut kejsarsnitt (eller akut och akut, efter 50h att få förlossningen att starta beslöts det om snitt, jag grät och mannen var nöjd ;-). Var beredd på att allt tar ”lite längre”. Mjölkne tar lite längre att stiga, blödningen kan ta upp till 6v (dock för mig var det bara runt 3v, men jag var förberedd med massiva bindor), hosta, skratta eller nysa blev patetiskt i halsen för det gjorde så ont. Efter en vecka ”fick” jag för barnmorskan börja gå promenader med bebbeb och det var då jag märkte vad man behöver sina magmuskler till (mycket!). Här i England fick jag Klexon sprutor i en vecka (delegerade till mannen att injicera i min buk) samt härligt tajta stödstrumpor (som efter en 7 dagar nästan levde sitt eget liv..). Att vända sig i sängen samt sova var likadant som gravid, jag fick ”ta tag i magen” för att göra det. Och min mage var enorm efter snittet, det också tog tid att lägga sig. Höga i midjan byxor samt trosor var för mig ett måste, det svedde om det tryckte mot såret. Jag tor det mycket lugnt i början, så att jag inte skulle riva upp såret. Det finns dom som inte gör det och hamnar tillbaks på sjukhuset.

 68. Nu har jag ju aldrig blivit snittad, men nätbyxorna på sjukhuset var ju ett höjdarplagg efter vaginalförlossning, i stor storlek som gick att vika låååångt ned, så borde funka bra efter snitt också med, med valfritt vikande…:)
  Om din plan är att amma kanske du ska försöka bli kvar på BB lite om man får för det tar längre tid att få igång mjölkproduktionen har jag förstått efter snitt än efter vaginal förlossning.
  Och allvarligt, rakar man verkligen underlivet vid snitt??? Man gör ju inte det vid vaginal förlossning och då ska ju bebben ändå ut där??? Okej för att man rakar vid op-snittet meeeen mer än så????
  Lycka till i alla fall, det kommer gå fint vare sig du packar si eller så!

 69. Jag såsade runt i sjukhusets kläder o de jag hade som gravid. Hade inte några större besvär av såret.

  Mitt tips är istället att se till att ta rejält laxerande efter snittet. Nu pratar vi inte plommon eller lite laktulos utan rejäla grejer som skulle hjälpa en förstoppad elefant! Du vill inte vara med om att hälften av musklerna skriker att du verkligen måste gå på toaletten och den andra hälften av musklerna skriker att de är avskurna o du ska låta dem vara i fred. Jag satt många timmar på toaletten när det var dags o trodde på allvar att de skulle bli tvungna att öppna upp mig igen… :/ Annars är jag supernöjd med mitt snitt på alla sätt o det kommer att bli ett till… Lycka till!

 70. Jag fick genomgå ett urakut snitt, var alltså helt oförberedd. Sköna, mjuka byxor, kanske med bred eller hög resår/mudd (ex happypant från house of lola) och trosor något högre ville jag ha, ganska länge, efter snittet. Det är ganska tacksamt idag då det finns sköna, mjuka men ändå fina byxor och inte endast gråmelerade sweatshirts (vilket också kan vara bra). Du känner säkert igen detta med tanke på ditt inlägg om aulan och the auditorium 😉 Trosor är fortfarande så att jag önskar något högre, 3 år sedan sonen kom, dels för obehag i snittet och dels för konturen på magen som är lite avhuggen på mig. Det har varit svårt att hitta lagom höga trosor för mig, beror förstås på var de lägger snittet men antingen har det varit jättehöga med skarp kant eller för låga med kant på ärret. Man kan mäta från grenen och upp och sedan gå efter det när man handlar. Står sällan grenhöjd i nätbutiker dock.

  Jag skulle också vilja tipsa om läkande krämer eller oljor samt tejp för att minska risken för keloider, ärret blir då inte så fint som det kan bli i de fallen. Det finns olika varianter här, en del ganska kontroversiella men som många tycker fungerat väldigt bra. Jag fick inte direkt några råd här vilket jag i efterhand tycker är mycket synd då mitt ärr stört mig ganska mycket och fortf gör även om det är bättre. Naturliga hudvårdsprodukter och oljor tror jag mycket på (ex från Maria Åkerberg).

  Be om hjälp med att få burit tyngre saker!!! Typ barnvagn i och ur bil är svårt att låta bli när de tio första pappadagarna är över och sjukskrivning för snitt ej medges men sjukvården ändå menar att man inte ska lyfta mer än ett mjölkpaket (bebis väger väl dessutom mer??) Dubbeltydigt detta.
  stort lycka till, ta hand om er och ha en härlig, omtumlande och spännande upplevelse när bebis kommer!
  Skulle du få frågor så besvarar jag gärna om jag kan om du vill.
  kramar

 71. Hej!
  Jag var med om ett akut snitt för ca fyra månader sedan. Har sett att i Sverige verkar det som man får ett stort plåster över såret medans här i Frankrike där jag bor var det bara häftstift och sedan låter man såret andas. Därför satte man en fluffig binda, typ horisontalt på insidan av troskanten för att undvika att något skaver emot, det tyckte jag var ganska skönt. Annat att tänka på är amnings positioner om du vill amma. Jag kunde inte ligga på sidan eller sitta upp och ha dottern i knät så blev någon variant där jag halvlåg på rygg med kuddar under nacken och hennes lilla kropp låg/satt längsmed min. Vi hade alltså samma position men i motsatt riktning, låter lite komplicerat men var den position som gjorde minst ont. Hade mjukis byxor som satt löst, ett par zebra gravidbyxor med bred mudd från HM var favoriter. Har bara blivit snittad så har inget att jämföra med men jag tycker att allt gick jätte bra, lite svårt de första veckorna och lite segt att inte kunna bära tungt på några månader. Men verkar ju som de flesta också har ont länge efter en vaginal förlossning. Skulle nog vilja snittas nästa gång också. Lycka till med allt, kommer gå hur bra som helst!

 72. Have all waistbands above the waist so nothing presses on the incision. It is also good to have some tough, thick fabric underpants (like a girdle in English) for the first six weeks so that you really feel like you are being ’held together’. My best wishes to you.

 73. Hej Emma, grattis till att ni ska få en till liten. Du har fått många bra svar och som sagt så är det olika för alla. Jag har gjort två kejsarsnitt, båda planerade men båda tjejerna kom för tidigt så därför kallas de akuta. Till barn två var jag lite mer förbered och hade med egna nattbindor, höga trosor från Åhléns, 2-pack maxitrosa, jättesköna och nya mamma-tights från H&M och även deras amningslinnen. Med båda barnen har jag blivit kvar ganska länge på BB, med tvåan blev det extra länge då hon låg på neo, och då har det varit skönt att ha med lite att byta med. Så även ngn tunn, lång kofta kan va skönt att ha med och flipp-floppsen är grymma att ha med, både för dusch och till korridorerna. Jag blev rakad precis ovanför, men det gick jättebra. Man är ju lite nervös när man är där och allt ska hända så det är inte riktigt ngt man tänker på just då. Jag upptäckte vid mitt första snitt att jag inte tål morfin så bra, dagen efter snittet fick jag lite för mycket mot smärtan och höll på att svimma av illamående och däckade i några timmar, vilket inte var så roligt så efter snitt nummer två fick jag jättebra hjälp med morfinintaget så det hjälpte mot smärtan istället för att göra mig dålig. Jag upplevde också att det var lite ensamt på uppvaket, kan vara för att båda mina barn kommit på kvällen och allt är ju lite läskigare och mer ensamt på natten så jag tror att om du har ett planerat snitt på dagen så kommer du förhoppningsvis inte uppleva det så. Jag kommer ihåg att när jag sen kom till rummet och fick träffa mina tjejer och mannen så var det himla härligt att få äta den där omtalade ostsmörgåsen och dricka äppeljuice. Mitt första snitt läkte jättebra men mitt andra snitt läkte till en början bra men då jag kom hem fick jag en infektion i snittet, inget allvarligt men det gjorde att det tog lite längre tid för det att läka. Jag har också lite plåsterfobi (när man drar bort ett plåster:)) och känseln kring ärret är lite skum så jag gick ner till husläkarmottagningen varje gång det skulle bytas för att inte behöva göra det själv och fick jättebra hjälp. Och är du uppe direkt efter snittet, så är det säkert jättebra men jag var inte ok för det så det tog ngn dag innan jag var på benen men det gick ju bra ändå. Och mitt sista tips, efter snitt två tog jag en liten dos laktulos (tror jag det heter) dagen efter och magen kom igång direkt. Och det fick jag av sköterskorna. Nu blev det lite mer än bara klädråd, hoppas ok. Lycka till med allt.

 74. Insåg inte hur långt det blev förrän jag såg det i sin helhet, oh herregud, förlåt för det. Längsta kommentaren nånsin.

 75. Längesen jag var inne på bloggen nu, men sitter och läser ikapp och fick se din fråga. Jag har gjort ett urakut snitt så mina kläder var inte direkt planerade, men det allra skönaste borde nog vara mysbyxor/träningsbyxor med nedvikbar mudd. Levde i såna första tiden efteråt. Sen har jag att par andra tips som inte direkt är klädrelaterade, men sånt jag gärna hade vetat INNAN ett snitt. Ha med dig en liten kudde eller liknande som du kan trycka mot såret om du måste skratta/hosta/nysa, det gjorde helvetesont i början om man inte tryckte något emot. Andra tipset är att om du av någon anledning blir sövd, säg till att du vill ha med dig nån på uppvaket! Det var inte kul att vakna upp ensam utan varken man eller barn (barnet får inte följa med dit pga smittorisk).

  Lycka till =) Är så glad för er skull! Nu ska jag fortsätta läsa ikapp senaste två månaderna!

 76. Mormorstrosor som går riktigt högt upp mot midjan och gärna en stor storlek så att de inte sitter åt alls. ICA Maxi säljer toppenbra billiga trosor i tre-pack. Snittet kommer att vara rejält ömt och det tar ju ett bra tag innan magen drar ihop sig. Jag körde med mina gravidtights i flera månader efter snittet. De satt jätteskönt, var höga nog att inte trycka på snittet och så fick ju magen plats. 🙂 Jag blev ordinerad att ta 2 alvedon + 1 ipren var åttonde timme de första 3-4 veckorna och det behövdes verkligen. Jag ammade (tvillingar) men enligt läkaren var dosen okej. Ett tips jag fick på Akademiska var att tejpa såret med kirurgtejp – ta bort tejpen när du duschar och sen tejpar du med ny fräsch tejp. Det kan man göra de första tre månaderna efter snittet för att få ett finare ärr (tips från plastikkirurger). För egen del så tejpade jag de första 5 veckorna eller så, sen fick jag eksem av tejpen så då lade jag ner. Rejäla bindor är bra att ta med sig, finns att köpa bra sådana på Apoteket, de är avsedda för avslaget. När tarmarna kommer igång efter snittet kan det göra riktigt ont i magen och bullra ordentligt – tarmarna flyttar ju på sig under snittet. Det går över efter några timmar, eller gjorde för mig i varje fall. Du kommer att repa dig snabbare än du kanske tror. <3 Lycka till med ditt snitt – mitt var akut då tvillingarna låg i tvärläge bägge två när vattnet gick men det blev en jättefin och lugn och vacker upplevelse för mig ändå – trots att jag varit livrädd för snitt innan. Kram!

 77. Jag blev akut snittad med första och planerat med nr 2. Vilken skillnad! Efter det akuta dröjde det flera dagar innan jag kände mig ok. Efter det planerade var jag upp och duschade efter några timmar och jag var full av energi. Bra val av dig Emma!
  Mjukt och skönt är klädkoden som gäller den närmaste tiden efteråt. Och kämpa igång tårna på uppvaket. Du kommer snabbare därifrån. Kuddtipset vid nysningar är också jättebra. Detsamma vid skrattanfall! Det känns som om magen skall spricka upp annars.
  Till amningen skaffade jag en flådig kontorsstol med vipp funktioner så inte magen behöver jobba med att ta sig upp. De rackarns magmusklerna är med i var rörelse så det gäller att skona dem kanske första veckan. Bästa investeringen var helt klart stolen – den hade jag inte efter akutsnittet…
  Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg