Att måla med Kalklitir på tapet (och andra frågor).

 
 

AT2B0647

 
 
 

Igår hände det grejer må ni tro!

Då blev sovrummet målat färdigt, vardagsrummet färdigt (det har jag dock inte sett efter det har torkat – ni kan ju gissa hur spännande!) och två andra rum fick första lagret. Och det är fantastiskt vilken skillnad det gör, att byta färg och att inte längre mötas av mönster. Många älskar mönstrade tapeter, men för mig ger det ett större lugn i rummet på något vis med de där matta, mjuka färgerna. Ni ska få se.

Men!

Jag får så himla många frågor om att måla med Kalklitir och nu när det är så mycket med flytten så är jag rädd för att glömma bort att svara, så jag tänkte att jag samlar de vanligaste frågorna i ett inlägg så hoppas jag att ni ska få svar. Men kom ihåg; jag är ju liksom bara en användare av färgen – den absolut bästa expertisen står helt klart Hjörtur och Audur för, grundarna av Kalklitir.

Men here we go:

 
 
 

AT2B0667

 
 
 

Kan man måla rakt på tapet? Försvinner skarvarna?

Från början var det tänkt att vi skulle ånga ner samtliga tapeter. Det var jag som tyckte det eftersom jag var rädd för att skarvarna skulle synas, vilket jag är lite allergisk mot. Dock sa hantverkarna på plats att det inte fanns en chans i helvete att vi skulle hinna med det på de få dagar dom hade på sig innan vi flyttade in, och framförallt så skulle det inte vara nödvändigt. För vår tapet hade i princip inga skarvar, den var satt ”kant-i-kant”. Så vi enades om att vi skulle testa i ett rum och om resultatet var jämnt och fint så var det bara att köra på. Och vet ni? Det blev super. Man måste i princip stå med näsan inne i tapeten för att upptäcka skarvarna.

Men, man kan säga såhär – har ni en tapet hemma som har överlappande skarvar eller tydliga skarvar så kommer dessa inte att försvinna om du målar med Kalklitir, precis som dom inte försvinner när du målar med ”vanlig” färg. Finns där en skarv kommer den finnas sen också. Vill du ha ”släta ” väggar skulle jag nog ånga ner tapeten först, eller spackla skarvarna. Tänk dock på att du inte kan måla med Kalklitir direkt på spackel, utan att du måste lägga en akrylprimer först. 

Det är alltså underlaget som styr, där kan tyvärr inte färgen trolla. Samma sak gäller en tapet med struktur – strukturen försvinner inte i och med färgen. Vill ni ha en helt slät vägg så ånga ner (eller bredspackla och lägg en primer). Eller så tycker ni att det kan vara schysst med struktur, och kör på.

Kan man måla på alla typer av tapet?

Jag har personligen bara testat att måla på non woven och papper och det har funkat fint. Resten kan jag inte svara på, där är det bättre att ni kollar med Kalklitir direkt (kontaktuppgifter finns här). Min personliga inställning är att testa. Måla lite och se vad som händer. Funkar det så funkar det, liksom.

Kan man måla på vilket underlag som helst?

Nej det kan man inte. Oljebaserad färg går tex inte att måla på, spackel går inte – där måste ni lägga en akrylprimer först. Obehandlat trä ska ni lägga en kvistlack på, så att den inte blöder igenom. Väggar eller möbler målade med vanlig färg går bra. Utöver det, kolla med Kalklitir.

Går Kalklitir att måla över?

Nej, inte med vanlig färg. Ska väggarna målas över med akrylfärg så måste dom få en primer först, sen går det jättebra.

Färgar Kalklitir av sig/fäller?

Nej, inte när den har torkat. Du kan stryka med handen över utan att få kalk på fingrarna.

 
 
 

AT2B0666

 
 
 

Saker att tänka på?

Nummer ett; få inte panik. Som ni kan se på den översta bilden i det här inlägget så kommer framförallt det första lagret, när det är blött, se horribelt ut. Tapeten syns igenom och man står med hela knytnäven i munnen och undrar hur i helskotta man ska lyckas rädda det där. Men – ingen panik! När lagret börjar torka så kommer det se mycket bättre ut. Och lager två täcker finfint. Om du har en väldigt mönstrad tapet så blanda färgen lite tjockare, så klarar du dig oftast på två lager. Mixa pulvret med 1,5 liter vatten istället för 1,7 liter till exempel. Det gäller också om du ska måla rakt på trä, som vi gjorde i Drömmen, då kan du mixa den ännu tjockare. X-strokes, som använts här för att ge en lite mer molnig känsla, täcker bättre än vanlig applicering.

Videos på hur man målar med X-strokes och vanlig applicering kan ni se här. Jag har också skrivit ett inlägg för ganska länge sen om hur man rent praktiskt gör när man målar med Kalklitir, det kan ni läsa här.

När färgen torkar ser det också förfärligt ut. Få. Inte. Panik. Som du ser på bilden ovan torkar den fläckvis och första gången man ser det så tror man att man har gjort fel. Framförallt kan man bli stressad av hur mörkt det ser ut. Men allt är i sin ordning. Den torkar snabbt och du kommer kunna se resultatet snart, och färgen kommer att ljusna avsevärt.

(Det bästa med Kalklitir är enligt mig torktiden – när man har målat sista väggen kan man oftast börja om från början igen).

 
 
 

AT2B0745

 
 
 

Övriga frågor:

Kan man tvätta färgen eller hur gör man med kladdiga barnfingrar/hundar/mannen/grannen som gnuggar sig mot väggarna? Bör jag låta bli att måla?

Jaaaa, du. Det här är en lite knepig fråga tycker jag, för det finns liksom inget enkelt svar enligt mig för det är så individuellt. Kalklitir är INTE en tålig färg som en högblank akrylfärg är, absolut inte. Den går inte att torka av. Det ska man ha med sig. Men ställ dig frågan; hur ofta tvättar jag väggarna idag, i det rum jag hade tänkt måla? Det är kanske jag som är knepig men jag har nog aldrig tvättat en vägg i hela mitt liv, bortsett från i badrum och på kökskakel, och jag har både barn och hund. Buse brukar inte fingra på väggarna med smöriga fingrar, och hundarna skakar väl på sin höjd av sig lite vatten. Vattenskvätt är ingen fara för färgen, men den tål inte fett. Så det där är en egen avvägning, om Kalklitir är rätt färg för dig. Personligen skulle jag kanske inte måla med den på en vägg som befinner sig två decimeter bakom en barnstol vid middagsbordet, där det finns viss risk för matkastning och vägg-gnuggande med syltfingrar om man har små barn, men i husets alla andra rum har jag haft Kalklitir och hittills aldrig haft problem. I sovrum och vardagsrum använder vi inte oljor på fingrarna så mycket, och framförallt inte i närheten av väggarna. Så avgör själv hur din situation ser ut och planera efter det. Tvättar du väggen, eller torkar av den, ofta idag så ska du nog inte välja Kalklitir just där. Det är liksom helt hur du är som person och hur er situation ser ut. Älskar man superpraktiskt finns det absolut mer passande färger, och framförallt så finns det ju sämre eller bättre platser för färgen att målas på.

Kan jag måla på möbler med Kalklitir?

Det kan du absolut. Men är det en utsatt möbel, som en bordsskiva till exempel, så skulle jag rekommendera att du förseglade ytan på något sätt så att den går att använda i vardagen med spill och glas och grejer. Jag vet att Kalklitir har nåt lack dom rekommenderar men jag vet inte vilket det är, så det är bäst att kolla med dom. Detsamma gäller utsatta väggar – det ska gå att ”försegla” även utsatta väggar om man nu vill ha Kalklitir typ ovanför spisen eller så. Men det får Kalklitir berätta mer om ifall ni har behov, för där vet jag faktiskt ingenting om jag ska vara ärlig. Kontaktuppgifter hittar du som sagt här.

Kan jag måla golv med Kalklitir?

Skulle jag inte rekommendera med tanke på ovan; den är liksom inte gjord för att nötas på. I deras egna hem har dom bara ”betsat” parketten med Kalklitir och det funkar fint om man vill göra det, men vill du måla ett tjockt täckande lager på trägolv skulle jag personligen nog säga nej. Men däremot har dom en ny produkt på gång som heter Stuk som kanske kan funka. Men den är vad jag vet inte klar ännu? Kolla med Kalklitir helt enkelt!

Luktar färgen mycket?

Inte alls skulle jag säga. Eller det är inte sant; men den luktar absolut inte som en vanlig färg. Kalklitir luktar blöt sten eller lite källare när den appliceras. När den torkat tar det bara nån dag (om du är känslig) som den där jordiga doften finns kvar. Jag tycker personligen bara att det doftar när den är blöt och dygnet efter och jag gillar den doften. Känns naturlig.

(Om någon undrar, eller bara så det blir tydligt, så jobbar jag ju inte för Kalklitir, eller får lön eller ersättning av dom för att måla, skriva eller vad det nu än må vara. De är mina vänner och jag tycker som bekant väldigt mycket om deras färg. Färgen till Lanthandelns två rum som ska ha Kalklitir har jag fått, eftersom vi har blivit just vänner).

Vet ni? Det var nog allt.

Och som sagt; jag är ingen expert på Kalklitir – jag har bara målat med den mycket och är kär i familjen som tillverkar den, men svårare frågor eller andra än vad som står här kan jag tyvärr inte svara på. Men jag hoppas att jag har täckt in det mesta och inte missat något av det ni vill veta. Och igen; förlåt på förhand om jag missat en fråga ni ställt på bloggen de senaste dagarna eller kommer missa en fråga ni ställer framöver – det är bara full kaos just nu och då blir det lätt att jag glömmer bort. Påminn mig igen då bara. Och bilder på sovrummet färdigmålat kommer ikväll!

Och…

Imorgon flyttar vi! Banne mig.

 
 

cherry

Rekommenderade inlägg

19 kommentarer till “Att måla med Kalklitir på tapet (och andra frågor).

 1. Emma! Det är helt fantastiskt hur du tar dig tid, mitt i en flytt, att svara på våra frågor ❤️
  Stort tack! Och lycka till idag!
  Kram Anna

 2. Jag målade vårt sovrum i vacker kalklitir, var sååå nöjd tills dottern två dagar senare råkade själpa en kopp kaffe över väggen.. Det blev inte bra igen, oavsett hur jag tvätta och la nya lager :-/ tillslut målande jag istället en annan färg. Blev riktigt bra till Slut det med 🙂

  1. Ja men så är det ju. Det rinner inte av som med plastfärger. Men man ska ju ha en jäkla otur om man ska hälla kaffe på väggen ha ha 🙂

 3. Älskar att läsa din mysiga, fina inspirerande blogg. Jag är också mitt i en flytt, har renoverat ett gammalt 30-tals hus. Och faktiskt har jag målat hela sovrummet med Leo på helspacklade väggar. Och det gick hur bra som helst. Lycka till med flytten!

 4. Jag kan komplettera och säga att om man vill måla med kalklitir i köket så är det smart att försluta med lack, som Emma nämnde. Jag har fått en del stänk från diskmaskinen, och vid nåt tillfälle var det en tomat som sprack och lämnade fläckar på väggen. Det går inte bort, du kan inte våt torka väggen, då riskerar du att nöta bort färgen.
  Jag har också målat direkt på tapet med skarv. Målar man med en ljus färg så går det bra, skarven är som sagt kvar men inte så synlig. Målar man med mörk färg så riskerar man att färgen sugs in i skarven och den blir ännu synligare. Jag har skrapat bort skarvar och spacklat skarvar, resultatet blir snudd på lika. I vardagsrummet valde jag att spackla hela rummet för att jag ville ha samma underlag över hela rummet (spacklar man en skarv så blir det en skillnad i underlaget tapet/skarv).
  Men man lär så länge man lever. Jag började med köket, och har sen målat hallen, vardagsrummet och ett sovrum. Tre rum kvar, nu ska jag bara lyckas välja vilka färger jag ska ha till resten. Älskar Kalklitir !

 5. Kan bara tipsa om att det finns en jätteliten hyvel som man kan använda för att hyvla bort kanterna på tapeter och på så vis behöver man inte ånga ner eller spackla dem. Kräver lite träning för att få rätt teknik, men sedan går det enkelt. Då blir det som tapeter satta kant i kant.

 6. Hej!

  Instämmer med Anna ovan, så himla fint av dig att tänka på att svara på frågor mitt uppe i flytten! Jättegrattis till huset och hoppas allt går fint!

  Allt gott, Desirée

 7. Emma, all eloge till dig! Mitt i en flytt ger du dina läsare svar på frågor. Du är unik som person, vi är alla unika och har något att ge, men att i ditt tillstånd kroppsligt och mitt i en flytt, svarar på frågor och är mån om att du inte vill missa någon fråga. Det ÄR så beundransvärt och kärlek från dig.
  Emma ge dig själv den tid du behöver för att komma till rätta i flytten, vi finns här och jag tror alla har en förståelse. Jag önskar dig Lycka till och tack för allt du delat med dig utav.
  Kramar från Ninni.

 8. Önskar jag hade råd att måla om vardagsrummet med Kalklitir.
  Det är på gränsen till för mörkt (nästan enda rummet som inte blev omtapetserat när vi flyttade hit) och en härlig kalkfärg hade ju varit rena drömmen!

  Men tills att den dagen kommer så njuter jag av era rum istället. Så spännande att få se allt växa fram.

 9. Vilket toppeninlägg! Ett litet tips för den som vill ha ännu mer info, så googlade jag på ”lack till kalklitir” och det första som kom upp var en pdf från inreda.com med mycket matnyttigt ang att måla med kalklitir!
  Lycka till med huset, ska bli så spännande att följa!

 10. Tack snälla du för alla tips. Nu är jag ännu mer på det klara
  att det är kalklitir som vi ska ha i det nya huset 🙂 . Kramen

 11. Hej, hittade hit när jag letade info om kalklitir. Tänkte måla en fondvägg, har rivit ner den tidigare tapeten och där under finns en massa spackel pluss att jag spacklat ytterligare då väggen var skadad på sina ställen. Övriga väggar målar jag med en vit, helmatt, vattenbaserad färg innan jag tapetserar, tror du det fungerar att göra samma sak innan jag målar med kalklitir? Förstår inte riktigt vad det annars är för primer man skall använda… Första gången jag ska ge mig på att måla med färgen. Svara gärna med ett mail om du har tid så jag inte missar ditt svar 🙂

 12. Hej! Jag har målar mitt sovrum för ca 2 veckor sedan och upplever fortfarande en lätt ”cementdoft” i rummet. Är det ngt som du kände igen? Hälsningar Marics

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *