Att ha sommar på bordet.

 

 

AT2B1724
 
 
 

Igår, mellan regnskurarna, passade jag och Buse (och KoiKoi såklart) på att plocka lite lupiner.

Lupiner är sommarlov för mig; barndom. Lupiner och hundkex och syrénhäckar och de där buskarna med vita blommor i klasar som fanns i varannan villaträdgård på åttiotalet och vars doft alltid kastar mig tillbaka till när jag hade bara ben, Madicken-hår och sjömansklänning och var på väg till kyrkan för skolavslutning. När vi skulle plocka blommor till midsommarkransar eller sommarbuketter var det alltid just lupiner och hundkex och de där vita blommorna från buskar som blev basen och har därför liksom cementerats i minnet som just…

sommar.

 
 
 

AT2B1740

 
 

AT2B1751

 
 

AT2B1759

 
 
 

Buse pekade ut vilka vi skulle ha, och jag klippte.

Stora, yviga buketter blev det i handen – lila och rosa och mjukt blå växer runt huset, går man längre ner på vägen finns det även vita och blekare rosa.

 
 
 

AT2B1791

 
 
 

Och voila!

Där på bordet blev dom ju bra. En väldigt enkel men vacker sommarbukett, plockad med omsorg.

 
 
 

AT2B1793

 
 
 

AT2B1798

 
 
 

AT2B1799

 
 
 

Lite ljus krävs nästan när det regnar och himlen är blyertsgrå och vägrar släppa igenom solen.

Och idag vaknade jag toktidigt (halv fem, herregud) och sitter nu och väntar på att resten av familjen ska vakna så att vi kan äta frukost, dra på oss stövlarna och ge oss ut på en morgonpromenad med hundarna ner till sjön – nu när det verkar vara uppehåll och grannen skvallrat om kantareller. Alltid något positivt med det regniga vädret, inte sant? Kantareller.

Ha en fin onsdag så länge vänner.

Vi hörs alldeles strax igen.

 
 

cherry

18 kommentarer till “Att ha sommar på bordet.

 1. Ja, med detta regn borde svamparna sätta fart. Förra året längtade vi efter Karl-Johan som vi bara hittar typ vart femte, sjätte år och just i Småland hittade vi 80 liter Karl-Johan förra sommaren. DET lär aldrig hända igen… : )

 2. Åhåå, vet precis vilka vita blommor i klasar du pratar om, luktar för mig; ”dagen-då-jag-lärde- mig-cykla-utan-stödhjul” en försommardag i mitten på 70-talet (Hedenhös-tid, jag vet..:-)..) Kram!

 3. Är det Jasmin du menar? De luktar ljuvligt! 🙂 Ooh hörde med att kantarellerna är tidiga i år. Härligt!

 4. De finaste buketterna plockas alltid av barnhänder! Doftschersmin (Philadelphus coronarius) har precis börjat blomma där jag bor i Småland, tror det är den du minns från barndomen. Ljuvlig doft som nästan gör en yr om man binder midsommarkrans av den 😉

 5. Gissar att det är spirea du menar. Mina svärisar har en häck av det i sitt 70-talshus och den blommar precis på försommaren till skolavslutningen och luktar just precis som du beskriver. Mmm – sommar.

 6. Vad fint och bra med lite ljus när det regnar. Jag älskar lupiner, har alltid gjort det. Vi har så många olika blommor i trädgården, men tyvärr inga lupiner.
  Tack för bästa bloggen som finns
  Lena

 7. Jag har glömt att säga tack, för att vi får följa med till Drömmen i år igen. Jag har liksom längtat lite sen sist. Jag är mest kär i ert kök. Och sovrum, uppe. Får man vara så fräck att man önskar bilder från köket?

  Busken med vita bollar, a la 80-tal, som du beskriver är nog spirea. Jag är också uppvuxen med dessa, på 80-talet. När vi sen köpte vårt hus för fyra år sedan (som är byggt -88) log jag för mig själv när jag såg att uppfarten kantades av spirea. Vad annars liksom? Och jag håller med – doften är försommar och skolavslutning. Mer än något annat.

  Jag önskar dig och fina familjen en härlig dag i Drömmen och hoppas på att ni får lite sol på näsan. Hos oss på Solens Ö i Siljan har den visat sig nu på morgonen och himlen är blå mellan molntussarna. Hoppas det håller i sig…

  Kram.

 8. Sååå mysigt ni har!! 😉
  Själv åker jag till fina Ystad på fredag och hoppades kanske springa på dig på någon gata och få säga hej och ge dig en kram fina Emma:) Kanske det blir så om du inte är kvar i er sommardröm! Hoppas på lite sol i Skåne som jag älskar!
  Önskar dig allt härligt som tänkas kan i er sommardröm och är du i Ystad och ser mig så lova hojta hej!=)

  Sommarkramar!

 9. Halvfem… jag är så jäkla avis Emma, fixar du på allvar att vara pigg sen hela dagen ut?? Jag kan inte släppa detta alltså, din energi. Puss!!

  1. Ha ha tro sig fan jag blir trött 🙂 runt två kroknar man ju lite. Men inte så jag somnar stående, man klarar ju sig till kvällen.

 10. Min skolgård som liten var omringad av nyponrosenbuskar & det luktade underbart där lagom till man strutta dit hand i hand med sina föräldrar & sjöng in sommarlovet.. så fort jag känner den doften kmr jag tillbaka.. en lång tjej med det tjockaste (och kortaste för de delen,tack mamma på början 90talet) som stod där & bara ville leka med sina vänner en hel sommar ♡

 11. Äääälskar verkligen lupiner och har alltid gjort! De är verkligen sommar för mig! Dock så tycker jag det hänger efter bara en knapp dag, hur gör du för att de ska stå sig fina?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg