Att måla plåtkakel till ett tak.

 
 

tintiles2

 
 
 

Ja, vad är det som ligger där?

Jo – plåtkakel till Drömmens stundande badrum! Fast målade, såklart. De var lite glåmigare innan. Jag tänkte att ni kanske ville se hur man gör?

 
 
 

fore

 
 
 

Såhär såg alltså kaklet ut från början.

Detta plåtkaklet har jag hållt i ett tag och väntat på rätt tillfälle att använda, och när vi började prata om att bygga badrum så visste jag vart dom skulle upp. I taket! Så vi kommer att ha plåtkakel i taket i den lilla toalettdelen. Just dom här plattorna kommer från Olsson&Jensen, och såna såldes hos Onödigt Snyggt en gång i tiden men finns säkert att få tag i på fler ställen ännu.

Jag tyckte hur som helst att dom var lite för dystra och bestämde mig för att liva upp dom en aning med lite färg.

 
 
 

3V6A3128

 
 
 

Detta var vad jag behövde!

En liten burk av Annie Sloans old white och en liten burk av Provence. Och så en pensel såklart. Jag var ute efter en turkos färg och tänkte att det här kunde bli bra.

 
 
 

3V6A3143

 
 
 

Och sen mixade jag!

Det gick åt hela vita burken och halva av provence. När jag blandade så märkte jag att den turkosa jag fick fram var ganska mättad på något vis och jag ville ha lite mer stuns, så jag rotade fram en gammal burk av Antibes Green också för att få lite mer ”oumpf” i den och det blev perfekt! Bara en tesked eller två skulle jag tro att jag hade i.

När ni ska blanda egna kulörer – droppa i lite i taget och rör och rör och rör. Det är bättre att ta lite och addera på än att slänga ihop allting på en gång och hoppas på det bästa; oftast får man röra ett tag för att se hur färgen blir.

Och så målade jag!

 
 
 

 
 
 

Jag gjorde en liten film så ni kan se hur jag målar med Annie Sloan. Jag gillar den färgen just för att den inte är en precisionsfärg; ju mer man hafsar desto enklare är det på något vis. Och nej – jag är inte snabbspolad på filmen. Galet, jag vet. Men där har ni kanske förklaringen till hur jag hinner, ni som brukar fråga det.

Men iallafall.

Efter att plattorna målats och fått torka var det dags för nästa steg:

 
 
 

3V6A3155

 
 
 

Slipa!

Det här kan man såklart skippa om man vill, men jag tycker att dom blir lite endimensionella utan slipandet.

 
 
 

tintiles

 
 
 

Ja, som ni kan se ovan.

Sirligheterna kommer fram mer och plåtkaklet känns mer genuint efter lite lätt sandpappring.

 
 
 

efter

 
 
 

Och tadaaaa!

Såhär blev alltså mitt plåtkakel!

Inget du kanske kan ha rakt ovanför en dusch, men med rätt underbehandling kan det sitta i ett rum som inte har sprutande vatten i takhöjd. Eller sätt det i taket i en hall eller på väggarna som ett litet konstverk eller som stänkskydd om du vaxat dom en aning innan och –

möjligheterna är oändliga. Jag skulle gärna haft i precis hela badrumstaket men det hade blivit alldeles för dyrt tyvärr, men i den lilla toalettdelen kommer dom att sitta som en smäck mot de andra sakerna jag tänkt där inne.

Så det får bli dagens DIY-tips!

Plåtkakel målat precis som ni vill.

 
 

cherry

Rekommenderade inlägg

6 kommentarer till “Att måla plåtkakel till ett tak.

  1. Vilken grej! Att du bara kommer på allting?! Färgen är superfin, jag har målat pallar i ungefär samma färg, som hundarna ska kunna ligga på i pensionatet…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *