Att tänka på det där med pensionen.

 
 

3V6A31742

 
 
 

Visst är det fantastiskt när man har möjlighet att dela på småbarnsåren?

Men oftast har man kanske inte det, och ena partnern stannar hemma medan den andra arbetar. Det är väl så livet ser ut för många. Och det är ganska naturligt att det blir så, såklart, men då är det också viktigt att komma ihåg att även tänka på det som kommer sen även om det känns så himla långt bort just nu.

Pensionen.

För om en av er är hemma och tar största ansvaret så drabbas den personens pension, och även om det kan kännas avlägset nu så kommer det kännas lite mer påtagligt den dagen det faktiskt är dags att gå i pension. Och det är lite det jag, i samarbete med pensionsmyndigheten, vill påminna om här.

 
 
 

3V6A31792

 
 
 

I vårt fall har vi nu gjort så att jag arbetar och mannen är föräldraledig med Noah. Och sen när han går tillbaka så kommer han i vilket fall inte göra det till 100%, utan har gått ner deltid till 90% (vilket nog också är ganska vanligt, att en av föräldrarna arbetar deltid efter att man har fått barn). Vad det i praktiken innebär för oss är att mannens pension påverkas, eftersom pensionen baseras på ens totala livsinkomst. Och då har vi valt att kompensera det genom att en del av det pensionsparande vi gör privat är låst till mannen, oavsett vad som händer. När jag var hemma med Buse så såg vi till att göra på samma sätt, fast åt andra hållet. Om man inte kan spara privat kan man se till att partners framtida premiepension förs över, så att man på så sätt skyddar den som stannar hemma (och så finns ju pensionsrätten som ger extra pengar och även gäller ensamstående, mer om det kan man läsa här).

För mer information om hur småbarnsåren påverkar din pension och vad man kan ha i åtanke när man planerar kan ni kika här.

(Jag vet, det känns långt bort, men en dag är vi där, så är det bara).

 
 

cherry

Rekommenderade inlägg