Att titta in i studion och prata rekvisita/fotoutrustning.

 
 

3V6A3093

 
 
 

Jag tänkte att vi kunde titta in i studion idag? Se lite hur jag har det när jag jobbar?

Det här är ett utrymme som förändras lite beroende på vilka jobb som väntar, men ungefär såhär ser det ut när jag väntar barn- eller nyföddfotografering. Då är det mjukt bäddat på golvet, och där hänger en backdrop som passar för ändamålet (just nu hänger där en som ska ”hänga ut sig” lite efter att ha varit vikt) och oftast har jag flera på varandra så att det går enkelt och fort att byta under sessionen.

Där borta i hörnet är räddningen vid nyföddfotograferingar; kaminen. Den får alltid jobba nån timme innan dom kommer så att studion blivit riktigt varm. Fördelen med stora fönster är ljusinsläppet, men nackdelen är att det är svårt att hålla varmt.

 
 
 

3V6A3095

 
 
 

Bortre väggen!

Där är min rekvisitahörna kan man säga, allt som jag behöver snabbt tillgängligt. Under bordet en bönsäck (typ det viktigaste vid babyfotograferingar) och en heliumtub och lite annat smått och gott.

Och japp, i taket hänger lavendel på tork – det är inte bara praktiskt utan doftar gott också.

Så vad har jag för hjälpmedel då?

 
 
 

3V6A3102

 
 
 

Tja, bland annat mängder av olika material att byta mellan och jobba med. Som fällar och tygstycken och kuddar och plädar – allt i  olika material och struktur så att det ska finnas något för varje känsla. Allt används ju inte samtidigt såklart, men är bra att ha till hands (och det allra mesta är ju sånt man faktiskt har hemma – rekvisita behöver inte bli så vansinnigt dyrt).

 
 
 

3V6A3105

 
 
 

Olika underlag!

Här har jag en madrass på golvet med ett duntäcke och plädar på för att skapa känslan av en säng. Under den skymtar ni något som ser ut som vitt brädgolv? Det är tapet som jag hittade i en fyndhörna i färgaffären. Den har jag tapetserat upp på tunn plywood och den är kanon som ”golv” vid fotograferingar och kostade kanske 20 kronor rullen. Den ligger där för att vara snabbt tillgänglig, när jag vill ändra set så drar jag bara bort madrassen så har jag en ny miljö hux flux.

 
 
 

3V6A3110

 
 
 

Bordet ja, med korgar och mer plädar och den där bönsäcken.

 
 
 

3V6A3108

 
 

3V6A3114

 
 
 

Och så babybordet!

Med allt man kan tänkas behöva för en nyföddfotogafering; från vetevärmare till wraps i olika färger, material och storlekar. Där finns virkade kostymer och mössor, där finns kjolar och hårband, och så olika material att använda som ”stuffings” i korgar. Det är här det lätt kan skena iväg när man håller på med babyfotograferingar; det finns ju egentligen hur mycket som helst i en tygaffär att hitta och det är bara fantasin som sätter gränser. Men innan man springer ut och köper ihjäl sig så finns det en hel del annat man kan använda som man kanske har hemma; som sjalar i olika färger och texturer eller gamla lakan man kan klippa till rätt storlek och sådär, och det klarar man sig väldigt långt på innan man behöver köpa annat för att utöka förrådet.

 
 
 

3V6A3119

 
 
 

Ett annat tips för att skapa olika miljöer är att använda sig av brädor. Bilderna på burkarna med kopparlocken till exempel är fotade med hjälp av såna här – och det är dessutom en snabb och smidig lösning för att skapa en portabel studio eftersom plankorna ganska lätt går in i en bil, jag har många gånger packat med mig några såna här för fotojobb för att kunna skapa den grund jag vill ha om jag ska fota exempelvis mat eller andra detaljer. Dessa är faktiskt obehandlade hyllplan jag köpte billigt på typ Jula och sen har betsat (de närmast) och målat med Kalklitir (de längst bort); jag har flera i olika bets och med olika kulörer så att jag kan byta beroende på vad jag behöver.

Och ja, det var min studio det och lite vad jag använder när jag fotar. Om ni vill kan jag försöka göra lite behind the scenes nån gång? I så fall – på vad? Nyföddfotografering, produktfotografering – vad? Har ni några önskemål så hojta till så ska jag göra mitt bästa.

Men nu – måndag!

 
 

cherry

24 kommentarer till “Att titta in i studion och prata rekvisita/fotoutrustning.

 1. Produktfotografering!!! Vilket objektiv som är bra, vilka bländartal man ska välja och hur man ska få till bra ljus om man inte ha tillgång till naturljus (så man slipper dom där förbannade gula bilderna). Gärna tips på bra fotolampor om du vet några. En studio som din är ju fantastiskt!!!

  1. Jag kan absolut skriva om produktfotografering, men eftersom jag själv arbetar uteslutande med naturligt ljus så är jag tyvärr skitdålig på att berätta om fotolampor och sådär :S Fast naturligt ljus har man ju alltid – har du ett fönster i din lägenhet eller i ditt hus så kan du ju bygga upp din fotograferingsplats i anslutning till det (jag har fotat åtskilliga saker på ett soffbord som jag släpat fram till fönstret).

 2. Lite nyfiken…du nämnde ngt om guldstoft i trappan förut…ngt var på gång…har jag missat el är det fortf en hemlis??

 3. Åh, jeg synes det hadde vært veldig gøy å se BTS på produktfotograferinger! 🙂 Gjerne også litt om hvordan du setter opp i forhold til dagslyset, hvordan du tenker angående styling/oppsett av produkter (for at bildet skal være både pent komponert og at produktet skal komme frem på riktig måte) og hva du tenker angående valg av blender i henhold til produktfotografering. Benytter du kamerastativ ved produktfotografering når det naturlige lyset er svakt, evt om du kan anbefale et kamerastativ & stativhode som fungerer bra. (Hilsen fotointeressert som følger bloggen din med et smil om munnen 🙂 ) Ønsker deg en fin uke!

 4. Det är alltid så kul att se andra fotografers studios och uppsättningar :-).. jag är nog sjuk för sånt går jag igång på *fniss*. Nu vet jag inte hur jag tänkte när jag slog ut en vägg mellan två sovrum för att göra ett stort till oss som egentligen är totalt icke-nödvändigt.. jag skulle ju ha gjort om det ena till fotostudio såklart.. men huvudet är inte friskt alla gånger tydligen :-)).

  Kram Ulrica

 5. Hej!
  När jag skall beställa överdelen Siri på kungfidolin så försvinner ”lägg i varukorgen” när jag väljer storlek ….

 6. Älskar den här typen av inlägg så det ser jag gärna mer av 🙂 Jag skulle vilja ha tips på vilka inställningar man kan ha när man fotar barn, sprattlande bebisben osv. Förstår att det beror mycket på ljuset men ungefär vad kan man tänka på? Slutar antingen med bilder med suddigt motiv eller att man fotar med blixt i autoläge.
  Lite bakom kulisserna hänger jag gärna med på också 🙂
  Och apropå nyfödda, har en liten färsking här hemma som föddes för en vecka sedan och än har vi inte kommit på något namn vi båda gillar. Får man fråga vad ni haft för tjejnamn på förslag innan ni visste att de var pojkar? Tycker de har så fina namn båda två och kan behöva lite tips, haha 😉
  Kram

 7. Haha undrade just om användningen av heliumtuber vid babyfotograferingar. Skrattar verkligen bebisarna/barnen åt en när man pratar med ljus helium-röst? Tills jag insåg att det måste vara till ballongerna… 🙂

  1. Den här är inte så bra så den kan jag inte rekommendera ha ha, men jag brukar beställa från USA (extremt dyrt med tull och frakt dock) ska se om jag hittar hennes sida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg