Att tipsa om världens finaste bok.

 

3V6A7837 (3)

 
 

Åh, den här boken är S Å himla fin, och har du en stundande födelsedag på gång eller vill ha ett tidigt julklappstips är denna en riktigt het kandidat.

Vi hade den här boken hemma när jag växte upp och jag var trollbunden av den både som barn och nu som vuxen – Tomtar av Wil Huygen. Den produceras tyvärr inte längre så du får söka på typ Bokbörsen eller antikvariat, men den är väl värd allt letande för det är den härligaste bok du kan få vantarna på – jag hade glömt bort den men blev påmind i Drömmen när Buse började prata om små tomtar och troll, så jag köpte honom ett ex som kom hem nu i dagarna.

Egentligen är det nog en bok för fantasifulla vuxna och språket är ganska högtravande och gammaldags, men jag anpassar den till honom när jag läser och vi tittar mest på bilderna och läser de små beskrivningarna på varje sida.

Så vad handlar den om? Jo, tomtar såklart.

Över 200 sidor av drömmiga bilder, detaljerade beskrivningar och roliga fakta.

 
 

3V6A7853

 
 

Den är rikt illustrerad och tar egentligen upp precis allt om tomtar (som såklart finns) och då är det inte jultomten vi pratar om, utan alla de där små tomtarna som finns omkring oss och väldigt sällan visar sig för människor. Vi får lära oss om de olika sorterna av tomtar det finns (skogstomte, hustomte, trädgårdstomte och så vidare) och hur de bygger sitt hus, klär sig, ser ut, hör, pratar och lever.

 
 

3V6A7856

 
 

Det finns detaljerade ritningar av tomtarnas hus (som alltid ligger under jord under ett träd, och har grävts med hjälp av en kanin och en mullvad, komplett med latrin och illerfälla), hur de förvarar spannmål över vintern och såklart tomtarnas anatomi och speciella skiljetecken. Hur deras spår ser ut i snön, hur man kan se på ett träd om en tomte klättrat på det med sina spikskor och hur tomtar med sina fiffiga uppfinningar skapar vävstolar för att väva mattor, torkar läder eller krossar ekollon.

 
 

3V6A7860

 
 

Och så får man veta att en tomte är 15 cm stor (utan luva) och hela sju gånger starkare än en människa, till exempel. Och hur gamla de blir, när de gifter sig, att de alltid får tvillingar och att de är kompisar med nästan alla djur utom illrar, ormar och katter som gärna mumsar i sig en tomte om tillfälle ges. Jamen ni förstår ju. Det är en förtjusning att läsa för en vuxen, och för en femåring är det en helt ny värld som öppnar sig och jag har fått lova dyrt och heligt här hemma att nästa gång vi är i Drömmen ska vi ut och leta spår efter tomtar i skogen.

Så letar ni efter något alldeles förtjusande till er själv eller till ett barn i typ Buses ålder och upp så är Tomtar nog det finaste du kan hitta. Om ni frågar mig.

 

Rekommenderade inlägg

18 kommentarer till “Att tipsa om världens finaste bok.

 1. Älskar den! Har den på engelska (heter Gnomes och är kanske enklare att hitta, köpte min på SF bokhandeln i Sthlm). Kan även rekommendera filmen baserad på samma tomtar! Trolltyg i tomeskogen. Det är barndomsminnen det! ❤️

 2. Underbar bok! Tips: ”I tomtarnas värld” av samme författare, samma koncept fast i hårdare papper och att man kan röra figurerna, du vet snurra på dem, dra i flikar etc. Ä L S K A D E den som liten och jag och mina bröder tummade bokstavligen sönder boken, så har fått leta reda på ”nytt” ex i antikvariat som vuxen

 3. Så fin den ser ut! Tack för detta boktips. Min 5-åring skulle nog gilla den även om storebror garanterat skulle vara snabb med att säga att det såklart inte finns tomtar, så himla töntigt…

 4. Älskade bok!!
  Min ligger framme hela året ovanpå min ena bokylla. Den absolut bästa som gjorts om tomtar.

 5. Åh! Jag har ju en sån…men var??

  Teknade filmen ”Trolltyg i tomteskogen” är ju baserad på karaktärerna i boken (eller om boken är baserad på filmen?).
  En underbar film ju som finns på DVD:)

  Susanne

 6. Då måste jag passa på att tipsa om boken Nordiska väsen av Johan Egerkrans. Alldeles underbar om alla övernaturliga väsen som finns runt om oss… inte bara tomtar… Hälsningar Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.