Att längta så himla mycket efter en grej.

 

3v6a4395-1

 
 

Nu tror ni väl att jag har tappat det helt, när det är början av september och ni möts av en gigantisk bild på en jultomte med Buse i knäet. Och det kanske jag har, men jag gick igenom arkiven för att rensa bilder och kom till Huseby-fotona och det bara knöt sig i magen av längtan på en gång.

Jag ÄLSKAR Huseby Julmarknad. Som ni vet.

Och det är egentligen inte s å himla långt kvar; den brukar vara i början av november och då kan det vara ganska okej att lägga upp bilder på jultomten redan nu kan man tycka. Särskilt efter att redan ha blivit julpeppad på Maison Objet bland fisk-kulor och kransar och gud vet allt. Så även om vi har en underbar höst framför oss så kan ni kanske för en liten, liten sekund låtsas att det är november ett litet tag och att ni går med mig på Huseby precis när det börjar skymma?

Vi kikar.

 
 

3v6a4265-1

 
 

Det är tyvärr inte så kallt och juligt ute (möjligtvis för att det är i början av november) men det bryr vi oss inte så mycket om. Det spelas julmusik och byggnaderna speglar sig fåfängt i vattnet och precis överallt doftar det gran, kryddor och glögg där vi går. Jag är på jakt efter fårfällar och ost, du är på jakt efter … ? God korv kanske? En vacker julgranskula? Du får fundera på den.

 
 

3v6a4339

 
 

Vi stannar vid alla matstånd och köper bröd som vi ska äta senare på kvällen, och vi pekar på de där vackra äpplena som är fina att se på men helt omöjliga att stoppa i munnen. Jag har förmodligen redan en påse ost i näven och drömmer om brödet och osten i nån slags symbios som ska in i min mun om någon timme.

 
 

3v6a4271

 
 

Titta där! säger vi. Så mysigt!

Och bestämmer oss för att vi också vill ha ett växthus med tegelgolv att pynta upp vackert och sitta i och dricka glögg när mörkret kommer.

 
 

3v6a4405

 
 

Leo ska sitta hos tomten såklart.

Förmodligen pratar han obehindrat i vanlig ordning och visar med fingrarna exakt HUR många polisbåtar (verklig storlek, såna man kan köra, inget trams man stoppar i badkaret) han önskar sig i julklapp. Tomten försöker hålla masken, och han har väldigt fina vantar konstaterar vi.

 
 

huseby

 

3v6a4421-1

 

3v6a4457

 
 

Och så äter vi något gott, grillat förmodligen, och tittar förbi Johan med alla fårfällar och lyfter lite på samtliga gran-renar och halmbockar vi hittar – kanske hittar du en fin som du vill ta med dig hem och ställa på trappan, eller så hittar du en fin och så dividerar vi lite om var tusan man ska ställa en sån sak egentligen om du nu bor i lägenhet. Balkongen kanske, kommer vi fram till. Eller så struntar vi i det. Och så köper vi inneskor såklart, för det är kallt på golven hemma, såna med mängder av lockig fårfäll att värma fötterna med och inte förrän det är becksvart ute vänder vi tillbaka till parkeringen för att något motvilligt åka därifrån. Men det känns lite lättare att lämna när vi har ost och bröd och sylt och annat mumsigt i kassarna, det är vi eniga om.

Och så var det november och vi var på Huseby och även om jag möjligtvis tappat det lite så kanske du, trots allt, kan förstå varför jag längtar.

 

20 kommentarer till “Att längta så himla mycket efter en grej.

  1. Men åh vad fantastiskt jättehärligt! Jag har nog också tappat det i så fall – älskar julen!
    I somras (i juli någon gång) satt jag och min äldste i soffan och tittade på en julfilm. Vi båda längtade redan då oerhört mycket efter julen!
    Är så sugen på Huseby, har aldrig varit där. Så det vore kanske dags i år?

  2. Åh, du sätter orden så bra! Känns som om man är där 🙂 Bor tyvärr lite långt bort, men längtar till jul och marknader här i närheten, skönt att läsa att man inte är helt ensam 🙂

  3. Åhh..Vilken känsla jag fick precis i kroppen. Går där tillsammans med er och jag kan riktigt känna värmen och atomsfären. Älskar huseby jag också♡

  4. Åh, vilken härlig tur på jul marknaden du bjöd med mig (oss) på. Just nu längtar jag efter lite mera höstkyla med den höga klara luften och prasslande löv så man får sno en halsduk runt halsen och gosa in sig i en varm tröja. För då är vi ett steg närmare julen🎅😉

  5. Å vilket härligt inlägg! Jag får alltid jullängtan när den första höstluften kommer, den där klara friska som vittnar om att nu är sommaren slut. Vi besöket också julmarknader, så jäklarns trevligt! Österbybruks herrgård och Wiks slott var vi på förra året, riktigt mysigt!

  6. Underbart! Du kan verkligen konsten att berätta. Längtar egentligen inte efter julen än, men det ligger ju på lur därinne i hjärtat. Vi var på höstmarknad, min lillkille och jag, förra helgen och handlade goda grönsaker, fina mössor och nya raggsockor. Och nygjorda munkar. Och började lite, lite längta efter julmarknaden. I år ska vi nog ha en riktig gran, lillen o jag. Nu har både katterna och den granmotvillige pappan försvunnit så nu gör vi som vi vill… Kanske blir det några fiskkulor i den också.

  7. Älskar rock-bocken dom din mamma håller i 😂 visst är det där du köper fårfällarna också? Jag skulle nästan kunna åka dit bara för att botanisera bland just dem 😍

  8. Detta var så fint att läsa! Jag och min familj bor i Växjö och Huseby är en given tradition varje år. Gick runt där med er när jag läste din text och förstår precis varför du längtar! Snart kan man åka dit igen <3

  9. Åh, det känns på ett sätt som att det var november igår och jag och syster gjorde en roadtrip dit med glöggpicknick längs vägen. Väl där köpte vi ekologiskt garvade fårskinn hos Johan till våra små bebisar som då låg i magen. Nu ligger de på fårskinnen i vagnen och vi påminns om den mysiga julmarknaden varje dag! Vi har en bit att åka men det är såååå värt det! Vår farmor och farfar träffades på Huseby då farmor jobbade inne på slottet och farfar på sågverket och de har berättat så många fina historier om den tiden.. En plats som betyder lite extra! Tur att det snart är november igen 🙂

  10. Åh, nu fick du mig också att sakna julen och Huseby Julmarknad! Bästa ju! Husebys egna glögg och Hällbrödet är mina favoriter. Och saffranssnurrorna!!! Och en och annan skäggtomte brukar också få följa med hem. 🙂

  11. Älskar också julen å julmarknader å tomten å ja, allt som har med julen att göra.
    I mitt jobb får jag börja jula redan i början av hösten (YEY!) och så har jag och min mamma hittat på en ny jultradition.
    Novent!
    Det går ut på att räkna ner till advent! Du tänder ljus varje söndag, men åt fel håll, och sedan möts Novent och Advent på det fjärde ljuset som blir starten på advent! Hänger du med? 😉
    Då kan man jula på så mycket man vill redan i november!
    Hehe

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg