Att lista 6 saker min mamma lärt mig.

 

Det finns ju saker man lär sig av sina föräldrar. Eller ja, det mesta man kan kommer väl därifrån, men vissa saker är på något vis viktigare och stannar kvar länge, länge trots att man är vuxen och kan ha lärt om sig hundra gånger sen dess. En del saker är bra, andra dåliga, en del saker sitter i vem men blivit som person och andra saker är en påminnelse om personen man h a r varit.

Jag har några sådana lärdomar med mig som har blivit en del av MIG, den jag är. Personen Emma, kärnan liksom.

De Viktigaste Sakerna Min Mamma Lärt Mig

kommer här:

1. SE TILL ATT ALDRIG FÖRLITA DIG PÅ NÅGON ANNAN ÄN DIG SJÄLV.

 

 

Det här är nog det som är mest inpräntat i mig, av allt. På sätt och vis är det en bra grej, på sätt och vis en dålig – eftersom den skvallrar om en inbyggd misstänksamhet och ett katastroftänkande som på något sätt gått i arv i generationer hos kvinnorna i min familj. Min mamma blev ju ensam med oss när jag var väldigt liten så jag är uppfostrad av min mormor och min mamma och båda två var väldigt tydliga med både mig och min syster: var aldrig någonsin beroende av någon annan. Mormor blev lämnad av morfar en gång i tiden och hämnades genom att lära sig prick allt som fanns att veta om aktier, starta upp ett bageri och bygga sig en förmögenhet på egen hand. Mamma jobbade intensivt och målmedvetet och stod stark själv och lät aldrig någon för en sekund tro att hon gick att köpas, och jag har liksom växt upp med den förmaningen – att aldrig bli beroende av en annan människa rent ekonomiskt, utan att alltid se till att planera för NÄR ”when the shit hits the fan” snarare än OM. Och så har jag levt och kommer med största sannolikhet alltid leva. Jag kan älska och släppa in och ge mig hän; men min självständighet är orubbligt min. Så ja, det är kanske dåligt att vara misstänksam eller katastroftänkande men samtidigt så ger tryggheten i min självständighet ett ännu större spelrum i att vara nära någon annan om ni förstår vad jag menar? Att jag är med någon för att jag v i l l, inte för att jag måste.

Än idag tror jag att det skulle vara det största sveket jag skulle kunna göra mot min mamma, ens som vuxen – om jag blev godtrogen och överlät allt åt den jag lever med och sen blev lämnad stående utan någonting och med ett ”vad var det som hände?” som enda kommentar. Jag tror att det är det enda som skulle få henne att titta på mig med besvikelse, faktiskt.

2. ATT LYSSNA PÅ RÖDA BÖNOR

 

 

Bild: rodabonor.se

Jadå. Min mamma hade en väldigt proggig musiksmak när jag växte upp och Röda Bönor var liksom husbandet – denna ”första tjejgrupp” som Sverige hade på sjuttiotalet och som sjunger ganska grova texter om kvinnoförtryck och frigörelse med en stor skvätt humor på toppen. Redan som tidig tonåring kunde jag och min syster vartenda ord och varenda låttext, allt ifrån Slut på Rumban till La Lega och än idag åker Röda Bönor på ibland och påminner mig om bilresor genom ett sommarsverige med cd-spelaren på högsta volym (och det är hemskt att många av texterna är lika aktuella idag, 40 år senare).

(Och dansband. Hon älskade dansband, så jag kan även varenda låttext från Sven Ingvars och gud vet allt men det är dock inget som fastnat på det vis att jag vill dra igång en ”leende guldbruna ögon” när det är dags att städa).

3. ATT TA TILLVARA PÅ NATUREN

 

 

Min mamma har lärt mig att älska skogen, att skilja på svamp, att kasta efter gädda och att bada i sjöar så dyiga att man var brun på kroppen när man kom upp. Det kommer alltid sitta i.

4. ATT MAN FÅR VARA PRECIS HUR UDDA MAN VILL, OM MAN KÄNNER FÖR DET.

 

 

Jag har lärt mig att det är okej att sticka ut, nästan lika intensivt som jag har lärt mig att vara självständig. Min mamma förespråkade på nåt vis varje människas rätt att göra som dom vill sålänge det inte skadade någon annan; och hon har väl aldrig riktigt själv passat in i någon mall. Hon inredde ”knasigt” jämfört med vad som ansågs vara lagom, hon tog jägarlicens och gick med i ett jaktlag, hon skaffade ankor och samlade på rashöns och hade kennel, hon bosatte sig ensam i ett hus mitt i skogen och köpte Rottweilers och någon pitbull som sällskap, hon bet huvudet av den som försökte sätta henne på plats och hon gjorde prick vad som föll henne in.

Och då blev det mycket enklare på nåt vis, att själv inte passa in. Att göra lite som man tyckte, bära det man tyckte var fint, argumentera emot och experimentera med inredningen. Och att man inte alltid behöver vara omtyckt, att just det där med att vara alla till lags är lite överskattat.

5. ATT NJUTA FRUKOST

 

 

Detta är något hon lärt mig på senare år; att ibland på helgen ta ut svängarna och bara gå bananas vad det gäller frukost. Granatäpplen och olika sorters bröd och yoghurt med honung och plockade blåbär och färskpressad juice och nykokt gröt – allt går och allt är gott och allt bör vara på bordet samtidigt.

6. EN HIMLA MASSA LIVSVIKTIGA SAKER

 

 

Och en massa praktiska, bra saker har hon ju också lärt mig såklart.

Som:

Att kitta fönster
Att måla en ladugård med Falu Rödfärg
Vikten av en bra sits i sadeln (mamma var även ridlärare för en himla massa år sen)
Att skriva dagbok
Att plocka upp en snok
Att amerikanska pannkakor med lönnsirap är världens bästa grej
Att ställa en hund
Att leta mask
Att göra upp eld
Hur man förbereder sig för ett strömavbrott
Vad man gör när rören fryser/strömmen försvinner/när man snöar inne osv
Att skjuta
Att klippa klor
Och så vidare

Och det var de 6 viktigaste sakerna min mamma lärt mig, sånt som hänger kvar. Och min pappa? Han har lärt mig massor han också.

Men det tar vi nästa gång, tycker jag.

 

25 kommentarer till “Att lista 6 saker min mamma lärt mig.

  1. Vilken fin kärleksförklaring och hyllning till din mamma. Blev alldeles varm av att läsa och din mamma verkar ha en sund och bra inställning till livet. ❤
    (Och har du en syster?! Hade totalt missat det trots att jag läst i flera år. Hade fått för mig att du var ensambarn.)
    Kram och ha en bra dag

  2. Fantastiskt inlägg! Tack för inspirationen, ska göra detta som en ”övning” själv för att reda ut mina rötter lite.

  3. Åh, fina Emma 💖
    Blir alldeles pirrig i maggropen, det här fick mig verkligen att fundera över vad mina kära skickat med mig på vägen, och vad jag vill skicka med mina döttrar på deras resa, essensen liksom.
    Har sedan de var riktigt små verkligen försökt inpräntat att det är så viktigt att gå sin egen väg, stå upp för de svaga och att det finns ingenting som de inte kan klara om de verkligen vill, från att lära sig cykla till att bli stadsminister 🌟
    Men sen då, vad är det jag skickar med dem genom exempel, hur jag lever mitt liv, om du förstår vad jag menar?

    Om jag fick önska fritt, skulle du inte försöka kunna ordna ett sånt litet hjärta man kan klicka på, när man som i dag läser ngt som sätter sig sådär alldeles extra i hjärtat?

    Önskar dig en fantastisk dag! 💖

  4. Vad underbart att läsa, vilken kärlek och självinsikt! Det känns viktigt att veta var man kommer ifrån och varför man fått vissa värderingar, det blir lättare att förstå sig själv på något vis.
    Din mamma verkar vara en klok kvinna!

  5. Vilken fin lista! Kände mig lite träffad av punkt ett. Jag ser mig som en stark person, men trots att jag ofta tänker på att jag inte direkt är förberedd på att allt kn hända. Kan du inte prata om detta i frukost med Emma? Vad gör du rent praktiskt apropå detta? Exempelvis ekonomiskt mtp vab, föräldraledighet osv. Saknar verkligen frukost med Emma!

    1. Frukost med Emma kommer – jag var bara så himla förkyld att man knappt hörde vad jag sa :S Nästa avsnitt blir om att starta eget, där tar jag upp lite om föräldraledighet (som jag inte kunde ta) iallafall 🙂 Men hur jag planerat ekonomiskt är väl enkelt sagt att inte dra på mig kostnader (på mig privat alltså, ej inräknat hus) som jag inte kan klara själv, och att min man och jag har våra ”egna” pengar – vi delar lika på gemensamma kostnader men står själv för våra egna och det vi har kvar har vi sen kvar. Jag skulle inte vilja ha gemensam ekonomi, vårt spenderarmönster är så olika ha ha. Och så har vi det lite uppdelat så att han står för de ”tråkiga” inköpen som torktumlare, olja, med mera och jag köper inredning och barnens kläder. Så lite flytande, men han har sitt konto med sin lön och jag har mitt konto med min lön så jag vet ju exakt vilka kostnader JAG har varje månad och vilka intäkter och kan göra sparande och planering efter det. Nu är det lite enklare i det här fallet när vi har ungefär samma intäkt, jag har även varit i relationer där jag har tjänat mer och då blir såklart eftergiften större (men då har jag ju ändå haft så jag klarat mig själv när vi gjort slut, såklart, det är ju värre om man har en inkomst som är så låg att de vardagliga kostnaderna är svåra att klara. Jag har tjänat relativt bra sen jag startade jobba som sjuttonåring, försäljning har ju den möjligheten på ett annat sätt, så ”puckeln” för mig har såklart varit lägre än om jag hamnat i ett yrke med sämre inkomstmöjligheter).

  6. Hahaha, uppfostrad med pro att få vara udda och annorlunda och så Röda bönor! Bara häromdagen vyssjade mamma Moje och sjung så mjukt ”aliolioliolaaa, för vi är socialiiiister” (Henke d o g förövrigt)

  7. Hej har nyss hittat din blogg och bara älskar den. Du verkar vara en sån härlig tjej och skriver så bra om intressanta saker. Du verkar även gå din egen väg i allt. Blir så trött på alla andra bloggar som verkar titta efter vad andra skriver. Har du gjort ngt nytt ex. Listor eller film så kommer det absolut i deras blogg ngn dag senare. Härligt med en reflektion av din barndom ,verkar vara mycket förnuftig och rolig sådan kram från Mia en äldre läsare.

  8. Otroligt vackert. Och likt dig är jag uppfostrad att också vara självständig, stå upp för alla som inte är som normen och att sticka ut och låta min röst höras. Inte enkelt alltid med det bagaget men jag är så tacksam för min uppfostran. Och ger nu samma starka kvinnosyn vidare till mina flickor. Jag hoppas jag lyckas. Vilket fantastiskt jobb föräldrar gör när man tänker på det.
    Tack för allt du ger genom din blogg. Du är magi! Kram

  9. Så jättefint skrivet! Har en liknande mammse själv, otroligt glad att hon lärt mej ta hand om mej själv-och att renovera 😉

  10. Hej, nu kommer jag med en ytlig fråga mitt i allt. Är klänningen på bilden Le salty Oracle maxi dress? Jag funderar nämligen på att köpa en sådan. Vet du, i så fall, hur storlekarna är? Tack för en bra blogg, kul att höra lite om din bakgrund 🙂

  11. Mycket intressant och i min värld ytterst annorlunda. Hon gav dig en avsevärd mängd skatter att stuva ner i ryggsäcken din anti-Jante mor minsann. Måste googla på Röda Bönorna nu, har aldrig hört om dem förut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg