Att ha ett trädgårdsår.

 

Där sitter jag och försöker montera en sandlåda.

Det blir ett trädgårdsår i Drömmen i år har jag landat i – första året fixade vi ju typ a l l t, och sen var det badrum och sen var det fönster (en jäkla massa fönster) och i år är det bannemig dags att flytta fokus UT från huset och koncentrera sig på trädgården.

För den har vi inte gjort ett dugg med mer än att klippa gräset, vi har haft fullt upp med det andra.

 

 

Alltså, jag är för övrigt ingen stjärna på att montera saker – det är konstaterat.

Jag lyckades skruva fast tre träbitar antingen på fel håll eller på fel sida, men det går ju att göra om tack och lov. Tillslut fick vi faktiskt ihop en sandlåda, men jag får nog tillstå att jag är en vansinnigt mycket bättre stylist än jag är en montör.

Men iallafall; trädgård!

Nu när tanken om ett trädgårdsår landat känns det som om huvudet kommer sprängas av skaparlusta. Jag sitter på kvällarna och letar passande plantor och skissar upp inne i hjärnan var och hur det ska sättas. Det finns ju i dagsläget inga rabatter alls där ute, och jag är inte säker på att det kommer bli några renodlade rabatter heller. Jag är ju ett stort fan av fikonträd och olivträd och allt det där, men det är sådant som får stå hemma – det HÄR huset passar inte alls med den typen av växter. I Drömmen ska det vara rosor, mängder av rosor, samt ängsblommor och ranunkler och annat så är charmigt och lite vildvuxet och inte alls stramt eller medelhavsflirtande (förutom kryddor då, man behöver kryddor).

 

 

Tadaaaa!

Så det blir alltså rosor i första steget, och så måste jag hitta ett passande utemöblemang – det vi har är på tok för litet för oss nu, och vi kan knappt få plats med en middag för oss fyra ens, och vi har ju dessutom ofta gäster. Nu åker vi dit i helgen igen, sen blir det ett ofrivilligt uppehåll på 2 veckor, så redan i helgen ska jag försöka släpa med mig krukor och plantor och jord och börja med arbetet – jag kan riktigt se hur höga, klättrande, cremefärgade rosor vilar sig mot väggen på framsidan. Det blir rosor i krukor också och lavendel, och nånstans anlägger jag nog en rabatt – måste bara känna in platsen lite så att den hamnar rätt.

Åh, ett trädgårdsår alltså!

Få gräva och plantera och vattna och tänka och kombinera.

Jag längtar så det nästan gör ont.

 

Rekommenderade inlägg

14 thoughts on “Att ha ett trädgårdsår.

 1. Och man måste ju bara älska höstanemon om man tycker om det lite vildvuxna och skira! Men det sprider sig… (jag har nu en hel rabatt, planen var 3 plantor)

 2. Ta dig en sväng till Lasse .. ligger ju väldigt nära dig!
  Han har massor med fina plantor av hög kvalité👍

 3. Höstanemon och pion!! 😍 (Har jag i min något vildvuxna trädgården i min stuga, så vackert!)

 4. Hejsvejs!
  Ja, halva nöjet är ju faktiskt det där planerandet!
  Sååå härligt när man sen ser resultatet av det i sin älskade trädgård!
  Lycka till och ha det fint!
  Kram
  Jenny

 5. Förmodar att du har goda grannar som hjälper till med vattning när ni inte är i Drömmen. Därför har jag aldrig kunnat satsa på en trädgård i min “Dröm”. Inga grannar, inget vatten, inga växter. Trist men sant.

 6. Du måste köra förbi min brors rosbutik i Helsingborg! Flora Linnea. Över 800 sorter och massa annat trädgårdsmys!

 7. Hejhej! Inte för att vara sån, men rosor är ju riktiga primadonnor, som kräver mycket. Så mitt tips är att sätta lite perenner som inte är så knusliga (också, så att något klarar sig -självklart ska man drömma och försöka med de mer krävande växterna!). Höstanemoner och pioner som har nämts här ovan är ju riktiga torparväxter som är tåliga när de väl har etablerat sig. Aklejor skulle också funka bra i miljön, finns i allsköns färger. Dagliljor tror jag ska vara ganska anspråkslösa, även om de funkat ganska dåligt här hos mig… Hur har du det med djur? Hos mig gillar rådjuren rosor och tulpaner, mördarsniglarna älskar dahlior och påskliljor (sen har vi grävling och hare också …i utkanten av Göteborg…) Nävor måste man ju ha, finns massor av varianter! En av mina favoriter heter Splish Splash, en ängsnäva tror jag. Hos mig blir de uppätna då och då men de kommer snällt igen, samma sak med alunrot som har härliga blad i varierande färger från lime till grönt och djuprött. Kanske vallmo? De klassiska i rödorange eller kanske i vitt eller aprikos. (Jag kom också att tänka på luftlök, till köksträdgården, den får som små lökar i luften, kanske barnen skulle tycka vore kul?) Lycka till och ha så kul med trädgården!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *