Att försöka påbörja projekt Drömmen-trädgård 2.0

 

Jag har bestämt mig för att försöka göra klart ett ganska rejält projekt i Drömmen i sommar, något jag velat göra sen vi köpte huset. En uppfart.

Idag är det gräsmatta runt hela huset; både på framsidan hela vägen upp till trappan, och på sidorna och på baksidan. Det är ju en himla massa gräs, och så mycket behöver man faktiskt inte. Vi kör ju ändå in bilarna genom grinden och ställer dom på gräset på framsidan. Så jag vill bygga en stor, rund uppfart av singel framför huset med plats för både bilar och utemöbler och annat – först en rak liten väg genom grinden som alltså mynnar ut i en cirkel – och i den cirkeln en mindre cirkel med rabatter och en flaggstång. Det känns som om det är precis vad dom skulle komplettera det där vackra gamla huset och ta tillbaka ståndmässigheten från skoltiden. Grannen berättade att det funnits en flaggstång där en gång i tiden och att det varit aningen gruslagt, så det blir till att liksom ta tillbaka det gamla fast på ett lite nyare sätt.

Jag har gjort en liten bild där uppe som ni kan se, inte den vackraste visionsritningen någonsin kanske ha ha, men jag behövde något till grävmannen för att visa vad jag tänkte. Det är alltså en rak bit, en cirkel, allt täcks med singel och så sätter jag rabattavgränsare i plåt tänkte jag för att dela av gräset och uppfaten naturligt. På sidorna av den raka biten planterar jag lavendel, och i den lilla rabatten vid flaggstången blir det pioner eller jättevallmo (inte bestämt ännu).

 

 

Jag tror att det kan bli SÅ FINT och framförallt en himla lyft för huset, och aningen lättare att underhålla eftersom en stor del av gräset ersätts med singel. Jag vet ännu inte riktigt hur avslutet mot huset ska göras, hur långt in det ska gå (om det ska vara en rabatt närmast husväggen eller om singel ska gå snudd på hela vägen upp) för det beror lite på hur stort det är möjligt att göra cirkeln med lite träd som står på högra sidan av framsidan. Den måste vara stor nog att kunna köra in och runt bilar på, vilket inte är några problem, men det kniviga blir att få cirkeln balanserad samtidigt så att jag kan ställa utemöbler helt på singel eller helt på gräs på gräsmattan, inte så de får stå med halva sidan på ena och halva på den andra. Förstår ni vad jag menar? För att få till bredden på cirkeln så att utemöbler får plats blir det kanske lite mer oval om man inte är försiktig.

Men det är alltså tanken att jag ska göra i sommar, och jag är så pepp på det här att jag känner mig som någon som druckit för mycket koffein. Grävaren kommer på fredag för att titta och tänka ut lösningar och  lämna kostnadsförslag, men just det arbetet tror jag inte blir så dyrt (de har vettiga priser som tusan där ute). Jag hoppas vi kan hålla ett relativt lågt pris genomgående, det är ju arbetet och grusen som blir den största biten (och rabattavgränsare – satan vad dyrt det är) men i om det känns rimligt så kan han sätta igång ganska snart och förhoppningsvis kan jag då slutföra det med att sätta avgränsare, plantera med mera under semestern. Hur man gör rent praktiskt när man anlägger en uppfart har jag inte riktigt koll på, men det var som jag sa till grävaren jag har ingen aning om hur man gör, men jag vet hur jag vill att det ska se ut och så antar jag att du tar hand om resten? vilket han skrattade gott åt och sa att han gjorde. Man gräver iallafall, och lägger täckduk med mera. Så mycket vet jag.

Jag tror verkligen det skulle bli så, så, så vackert och ni vet vad jag tycker om projekt – jag blir nästan manisk.

Och jag sa ju att det här året skulle bli Drömmens trädgårdsår. Mer trädgårdsprojekt än såhär på en sommar blir det nog inte.

 

18 kommentarer till “Att försöka påbörja projekt Drömmen-trädgård 2.0

      1. Vi betalade 30 kr/metern hos lokala plåtslagaren för rabattkanter. Då gjordes även ett litet omslag runt ovankanten för att den inte skulle bli så vass. Det gjorde också att det var lätt att skarva ihop flera längder. Då pillade man bara upp en bit av omslaget och förde in nästa längd och klämde åt igen. Man behöver inte välja den dyra cortenplåten, det håller gott med vanlig plåt!

        Lycka till med projektet!

  1. Härligt trädgårdsprojekt! Ett tips angående kanterna: istället för de färdiga (och apdyra) sektionerna funkar det fint med vanliga plattjärn i kombination med svetskunnig person och några bitar armeringsjärn till förankring. Cortenstål brukar också finnas att få tag på hos närmsta smed, lite dyrare men väldigt snyggt.

  2. Åh jag förstår precis din känsla av berusning!! Har idag gått upp tidigt med samma känsla i kroppen inför dagens trädgårdsprojekt! Det kommer bli så fint med en uppfart! Jag älskar lavendel över allt annat (typ) och vill gärna tipsa om att sorten ”Munstead” kan bli väldigt stor, fin, fluffig och fantastisk:) Min växer visserligen i västra Skåne så det kanske är andra sorter som passar bättre i Drömmen-jordmånen men ville gärna nämna det ändå. Kram och all lycka till!

  3. Välj Pioner! De är underbara! Å att ta in i buketter… Svenska pionsällskapet finns på Facebook för inspiration.
    De blommar kort tid tyvärr så något som tar vid emellan eller framför kanske? Eller kanske en klematis som klättrar i mitten…
    …ska bli jättespännande att se resultatet och vad du väljer

  4. Så vackert! Jag har nyss planterat en vit stjärnmagnolia och väntar med spänning på våren -18 när den (förhoppningsvis) skall blomma. Rabattkanter har jag precis köpt & monterat från Wernamo design men jag håller med om att rabattkanter är dyra. Jag har köpt dem i galvaniserat stål.

  5. Förstår så väl hur berusande underbart de är med nya projekt. Har inte kvar mitt sommarställa och bor i lägenhet, så jag får ytterst lite utlopp för detta just nu. De kommer bli så oändligt snyggt och önskar jag kunde skugga dig i din planering och hummande och nickande följa dina planer. Duktiga du, du inspirerar så galet mycket.

  6. Välj pioner, kort blomningstid men jättevallmo blommar över på några dagar om det är riktigt varmt.

  7. Skulle ju vara jättefint med rabatter på varsin sida om trappen, du kan ha rosor och lavendel, för att plocka upp lavendeln längre ner. Ska bli kul att få se hur det blir sen, kommer bli jättefint!

  8. Kolla annars jem o fix, de har haft erbjudande nu på kant i stål för 50kr/meter. Rusta har i kompisit för 149kr/5 meter.

  9. Låter underbart med uppfarten, tror det blir superfint! Ett tips – både vallmo och pioner har kort blomningstid och är inte så roliga efter blomning. Några blommor som blommar länge (förutom lavendel) är t.ex. kantnepeta, röd solhatt (sensommar-långt in på hösten), jätteverbena (ettårig men underbar), anisisop, stäppsalvia. På hösten kan man ju peta ner lite tulpanlökar så har man tidig blomning också 🙂 Jag brukar tänka tre perioder av blomning för att alltid ha något som blommar: vår, försommar, och sensommar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg