Att ha gett sig på köket.

 

Jo, så jag målade köket.

Det blev visst så.

Först bara köksluckorna där nere och hyllplanen i en nyans väldigt snarlik den här som jag blandade ihop på lokala byggaffären efter Farrow and Balls Stiffkey Blue, men den slog för mycket i blått och hur mycket jag än älskar den lokala byggaffären så består deras färgutbud av en liten hörna och den lägsta glansen de har på lackfärg är 20 – och jag ville ha en mattare yta. Så vi körde till Växjö där Nordsjö finns, eftersom jag vet att de har glans 5 till snickerier som fortfarande går att torka av med mera, och där tvingade jag det stackars butiksbiträdet att blanda ÄNNU en kombination från den jag hade med mig – och den blev perfekt. Tillslut.

Man ska inte vara rädd att be om hjälp i färgaffärer, förresten. Om en nyans du vill ha inte finns så kan man ju faktiskt hitta på den själv. Vilket jag nu gjorde.

 

 

Jag ville ha en dov, mättad, blågrå, omfamnande kulör och prickade rätt tillslut.

Så från att bara ha målat bänken och hyllorna målade jag även väggen bakom i samma kulör (fast i väggfärg, inte lackfärg) för att det skulle smälta in ännu mer och bli snäppet mer omfamnande. Resten av väggarna ser ut som de gjorde innan, detta är alltså bara en slags fondvägg eller vad man ska säga – men det blev ett helt nytt kök. Ett trösterikt, dovt sådant som passar perfekt här i Drömmen. Och färgen ä l s k a r jag, vill ha den hemma också (mycket oklart om mannen låter mig hållas med att måla om köksluckorna hemma också dock, får nog sätta den på väggen där bara). Steg nummer två i köket kommer nog att bli att fixa golvet till något som är lite mer praktiskt än gamla, ojämna brädor som allt fastnar på; utan att för den sakens skull beröva huset på sin gamla charm. Alltid en avvägning det där. Den uppmärksamme kanske ser att jag även bytt färg på bordsskivan och köksbänken? De betsade jag i färgen Tjära för att få det mer enhetligt med bänkskivan.

Så jo,

jag målade köket.

Det kan bli så ibland.

 

27 kommentarer till “Att ha gett sig på köket.

 1. Men sååå underbart varmt och inbjudande! Skönt då man får hjälp i färgaffären, brukar se ut den försäljare som ser mest psykisk stabil ut då jag ska blanda mina 1000nyanser av grått, brukar avsluta med att de dem en klapp på axeln och säga hen var duktig ; )
  som ett önskeinlägg skulle jag sååå vilja se mera om kalkstuc? Hittar ju inga ”erfarenheter” på nätet..
  Beklagar djupt er vovve… Sköt om er!

   1. Tänkte mer sådär med hållbarhet och hur den fungerar med slitage osv 😊 Typ som en utvärdering

 2. Superfin kulör! Kan man alltså måla en väggpanel med vanlig väggfärg? Det behöver inte vara lackfärg för snickeri även om vattenbaserad? Har en liten veranda med pärlspont på väggen som ska målas. Vad skulle du välja där? /Lottie

 3. Så snyggt. Det där plattorna blev så fina när det blev en mörkare färg runt omkring. Top Notch liksom. Är inne på att måla vårt kök blått eller grönr, men det skulle få starkt motstånd här. Om jag inte kör en fuling och gör det när han är borta. Brukar alltid funka hehe. Ha en finfin dag

 4. Den är nog bara oljad el möjligen betsad med ngn mörkare nyans. Tror inte den är lackad. Ser utom som en bastu! 🙂
  Rollar du panelen el penslar?

 5. Det ser fint ut, vad är det för kulör?
  5 glans är lite vanskligt att ha i ett kök, om det inte är ett utställningskök förstås 😉
  Viken glans är det på väggfärgen? om det är 5 därmed så är lackfärgen bättre att ha på träpanel och dessutom går den att pensla, väggfärgen är inte gjord för att pensla, eftersom resultatet oftast inte blir bra om man som sagt inte är väldigt envis och vill pilla lite extra. 😉
  Eftersom jag jobbar i en Colorama butik, och får oftast in gäster som har galna idéer som jag får se till att förverkliga. Och då är mitt motto att resultatet absolut ska bli det bästa. 😀

  1. Det är en kulör jag hittade på själv. Jag tycker inte 5 är vanskligt med Nordsjös lack eftersom den är fullt avtorkningsbar och detta är ett fritidshus där bänkskivan dessutom får utanför luckorna så det extremt sällan de behöver torkas. Väggfärgen är matt easy to clean och jag har under de 4 år vi haft huset aldrig behövt torka ovanför kaklet så det kändes lugnt 🙂 Det är omöjligt att rolla dessa väggar eftersom du inte når skarven, så jag har penslat hela ytan och är väldigt nöjd med resultatet 🙂 Resten av husets väggar sprutmålande jag med väggfärg när det begav sig och det blev perfekt. Jag är alltid mer för estetik än det praktiska eftersom jag i varje fall målar om minst vart tredje år, så det är inte nödvändigt för mig att ha en yta som håller i tio år. Jag blev nöjd, och det är väl det viktigaste tänker jag.

   1. Är det en klarlack eller som du lackar över eller är det en lackfärg? För vi har Jotuns supreme Finish , som är den bästa lackfärgen och som dessutom blir väldigt hård men ändå 5 glans blir lätt repig om man kommer åt. Men om man målar om så ofta funkar det ju. 🙂
    Men kulören som är blandad på butiken, måste ha en kod, eller har du sagt vad de ska blanda i? 🙂

    1. Erkänner : är bara totalt yrkesskadad :))
     Vill veta hur våra gäster tänker för att kunna hjälpa dem till det bästa bara.
     Hursomhelst är det ett superfint kök ni har,inget tvivel om det. :))

    2. Det är en lackfärg och den ska nog klara sig från repor i något år. Den har ingen NCS eftersom den ”inte finns” men den har ett recept ja.

 6. Men alltså…. min fina kille med plyschiga öron och klok blick kommer somna i morrn, så jag har gråtit bort alla mina ögonfransar och har en fnasig näsa. Provade ditt sätt med att måla mig ifatt med sorgen, men nu är jag både ledsen OCH har träningsvärk i axlarna. Och fel färg på dörren till mina gamla vackra uthus. Vad skråen liksom?!.

  Men som du säger- det går alltid att bryta fram den rätta färgen. Och i morrn kväll har jag ju ännu mer sorg att måla bort. Så tack för fina inlägg senaste veckan som jag läst flera gånger nu och tagit stöd ifrån. Ibland måste man ju fatta de där svåra hemska besluten man egentligen vet är rätt, men som det tar emot att göra. Och man måste handgripligen göra nåt med alla känslor det bär med sig. Och det där uthuset har behövt sig en omgång bra länge nu….

 7. Sååå vackert Emma…när ljuset faller in ger det så fina nyanser på bänkluckor och vägg.
  Älskar färgen Du fått fram och ljusinsläppet gör att det inte blir tungt, utan en känsla av harmoni.
  Varma omfamnande kramar från Ninni.

 8. Så himla fint!!! Och så snyggt när det inte är samma exakta nyans på allt så man ser lite skillnad. Då syns allt så mkt bättre. Jag älskar färg och när jag bodde i hus så gjorde vi om vart annat år… Gick liksom runt rum till rum. Så det var alltid något projekt på gång. Idag bor vi i en lägenhet som snart ska byta stammar. Men jag ska nog ge mig på lilla badrummet och köksluckorna innan de kommer ändå. Men först är det en fondvägg i ett av sovrummen som ska målas. Ska in till stan nu och köpa färg. Är sugen på lite mörkare blågrön, kanske kalk, som blir en fin kontrast till den vita Eos lampan. Blev sugen när du målade din vägg i ateljén men har inte fått tummen ur. Kram och måla på!!! Blir ju såååå vackert med lite färg!!! ❤️❤️❤️

 9. Så fint och omfamnande köket blev☺️Beklagar verkligen sorgen efter vovven. Jag har själv två älskade voffsingar och vet hur ont det gör att behöva ta det där eländiga beslutet😞Bra terapi att ha projekt igång då. Är likadan själv😊Här är jag i full gång och renoverar ett sommarhus i Bohuslän. Varför ligga på latsidan liksom😂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg