Att bli helt tokig på ett vardagsrum.

 

Jo, men jag målar ju om som ni vet.

Överallt och samtidigt. Inte att rekommendera. Känns som en fräck idé när man är i startgroparna, men när man ska försöka rodda allting samtidigt och parallellt med det ha hantverkare hemma med projekt i två rum OCH ens bästa vän gifter sig så blir det lite stressigt. Och man blir lite trött i kroppen och sådär.

Jag har målat sovrummet – jättebra. Jag har målat köket – jättebra. Jag har nog nästan hittat färg till mellanrummet – blir nog jättebra. Men det där vardagsrummet?! Jag blir t o k i g.

Okej. För att man ska förstå hur jag fungerar så är jag alltså en sån som inte kör med konceptet ”provburk”. Det tar bara onödig tid tänker min skalle och i 99% av fallen så funkar det jättebra. Jag väljer färg i affären och målar upp och är nöjd. Bra så. Inga problem. Men när jag släpade hem 10 liter av en färg jag trodde skulle vara utmärkt och började måla upp den så kunde jag ganska snart konstatera att det där blev inte bra. Den såg inte a l l s ut som färgprovet på min vägg. Det slår ju alltid lite beroende på ljus och speglingar av annan färg, detta vet jag ju – det är färglärans freakin ABC, men här var det verkligen den största skillnad jag någonsin upplevt. Jaha. Tillbaka till affären, klockan halv sex på kvällen. Där fick den stackars Olle stå och bryta min färg i 1 h medan jag bad om ursäkt över att jag höll kvar honom i butiken en fredag och allt. Vi bröt och tittade och bröt och tittade. Tillslut var jag nöjd. Hem med färgen – målade upp –

nej.

Inte alls bra. Det ÄR något med ljuset i det rummet som bara gör alla färg … omöjlig?

Okej.

Då förstod jag att jag måste testa det där med provburkar. Åkte med Noah en morgon till en annan färgaffär eftersom jag såg att den öppnade 2 h tidigare och stod där klockan 07 (!) bara för att konstatera att det var då proffsen blev insläppta. PROFFSBUTIK stod det på dörren och där kom jag i typ pyjamas och vild blick med en tvååring på höften. Jag förklarade att jag nog inte kunde räknas som proffs men att jag var ganska grym ändå, och så fick jag komma in. Köpte s j u (SJU!) provburkar i vitt spridda kulörer, åkte hem och målade upp. Stegade runt, hummade, nickade enligt konstens alla regler. Av de sju jag hade älskat i affären var bara EN ens i närheten av att vara perfekt – så märkligt är ljuset här hemma. Men nu hade jag ju faktiskt målat upp och testat och var nöjd med den kulören. Åkte tillbaka till ”min” butik och köpte 10 liter. Åkte hem, målade upp bortre väggen, kände mig nöjd. Drog bort tejpen. Städade undan. Klev in i rummet igen några timmar senare

OCH ORKAR INTE MED MIG SJÄLV!!!

Det blev inte 100. Mer 75 kanske. Och 75 kan man ju inte ha, när det ska vara 100. Kulören som var riktigt bra på nån kvadratmeters yta blev helt enkelt inte bra på en vägg. Eller jo, men inte t i l l r ä c k l i g t bra. Inte så jag är nöjd. Håller för en hand och kisar med ett öga och tänker andra färg på lister – kanske blir det bättre då? Kan vara kontrasten som är för stor? Håller upp andra handen, kisar mer. Byta takfärgen kanske? Nej?

Nej.

Blir nog att måla om igen. Tack och lov har jag bara målat en vägg, men kom igen. 10 olika kulörer testade, t i o, och det är trots det inte hundra. 10 olika kulörer, 30 liter färg som nu får hitta annan plats (nog inte så svårt i och för sig men ni fattar) och ännu ett besök till färgaffären där de nog både hatar och älskar mig vid det här laget. Hatar för att jag kommer v a r j e dag och bara alltså, jag har den här hexagramkoden – kan ni göra den till en färg? Jag tänker den här fast som den, fast lite mer smutsig fattar du? Och så dra ner färgmättnaden lite. Fast såhär. Älskar för att jag utan tvekan är Månadens Mest Lönsamma Kund och borde få ett diplom och en Fanta och en liten provburk nästa gång jag kommer.

Jag orkar inte.

Nu blir det ett dygns paus innan jag åker och hetsar stackars Olle igen.

Kommer tacka gud den dagen jag äntligen hittar rätt, p r e ci s rätt, kulör till det där helvetesrummet.

Låt det snälla bli snart.

 

Rekommenderade inlägg

29 kommentarer till “Att bli helt tokig på ett vardagsrum.

 1. Alltså samtidigt som jag lider med dig och förstår precis så kan jag inte hjälpa att jag sitter här och ler lite också.
  Hoppas att du hittar 100-färgen snart!
  Kram

 2. Svårt det där…jag har själv färgångest. Kanske är det så att en färg som inte ser bra ut på en liten målad yta blir jättebra på stor yta? Du kanske dissat någon ”doldis”? Lycka till!

  1. Jag har målat upp så pass stora färgytor i testen att det BORDE inte vara så. Men nu vet jag nog vilken typ av kulör iallafall. Tror jag haha.

 3. Hihi…förlåt…men du får mig att skratta. Skratta på riktigt. Dina storys är ju bara för roliga. Men om jag skall vara allvarlig så hoppas jag verkligen att du hittar den perfekta färgen! Den skall vara 100 så klart. Inget annat funkar inte. Själv skall jag ta och måla om ett sovrum med Jotuns lady mineral i kulören Vallmofrö. Ser framemot ngt betongliknande resultat. Wish me luck.

 4. Det kommer bli perfekt till slut. Bättre vara supernöjd än bra. Ska bli så kul att se när det är klart. Lycka till! Kramar
  Skam den som ger sig😉💙

 5. Kan tyvärr inte låta bli att skratta…. Det är ju så klart synd om dig som kämpar med ditt målande, men du skriver om det väldigt roligt….. Önskar att jag hade din målmedvetenhet och energi. Själv håller jag/vi på med nytt kök och allt vad det för med sig i resten av huset. Jag har så många tankar kring hur jag vill inreda och måla väggar, men jag får liksom inte till det…. Suck!

 6. Åh herrejösses, jag är preciiiiis likadan..Vissa rum är så. Man har en bild framför sig. Men den man trodde minst på blev bäst.
  Skulle måla vår vägg ovanför diskbänken. Passade på när sambon var i Jämtland, så han inte kunde ha för mycket åsikter. Åkte och köpte färg, stod i butiken å kände å tänkte tills de stängde. Tog en taxi hem för jag var så ivrig å börja. Började måla, kände mhmmm, nja…men fortsätter!!!???
  När jag va klar, kändes det ok, ibland?! I elljus toppen, i dagsljus, not so good..Sambon kom hem å vart glatt överraskad, tyckte det va snyggt, men jag va iiinte nöjd. Det måste kännas 100. Så är jag med allt. Möbler och placeringar.
  Det slutade med att jag hade 14 olika kulörer uppmålade på den där jäkla väggen…folk asgarvade när de kom hem till oss. Men nu sitter den perfekta där. 1 enda av 14 olika som blev 100.
  Samma sak med gardiner…tycker det är assvårt att hitta rätt. Hade nog 15 st på prov hemma innan det slutligen blev en enda som kändes 100. Är sååååå avis på människor som köper en grej å ba, det blev ju bra. Hahha
  Lätt att förnya sig? nope ;D

 7. Åh jösses.. ja, det är en hel vetenskap. Du vet säkert redan att rum i söderläge ”värmer” färgen och rum i norrläge ”kyler” färgen. Keep on painting! 😘

 8. Gosh va jobbigt!
  Visst är det fönster i tre riktningar i det rummet?
  Då blir det ju som att ljuset korsar varandra… Hu, nä känner inte att jag är till nån hjälp.
  Är det ett ljusare eller mörkare rum du vill åt?
  Och hade ni inte målat med kalklitir där? Hur gör du för att måla över den? Vi var tvungna att bredspackla den väggen vi hade målat med det…
  Lycka till nu! 🙂

 9. Så bra beskrivning av det svåra i att få till rätt färg och samtidigt skönt att höra att inte ens du, som i mina ögon är ett färgproffs, kan ha problem med att få till det😊. Ser fram emot resultatet . Stor inspiration👍

 10. Kan det vara så att du kanske inte vill bli ”klar” för att alla känslor inte har kommit ut än.När det är färdigt ,vad ska man då ta sig till ☺🤔flummig kommentar jag vet🙈

 11. Hej! Jag blev så nyfiken så jag måste fråga. När jag, efter väldigt noga eftertanke, valt färg så sitter den på väggarna i många år. Jag lägger ner min själ, liksom du verkar göra, i att få rätt färg. Skillnaden mellan oss är att du verkar måla om lite oftare. Känns det inte jobbigt att måla över något, tex Kalklitr som du verkade så nöjd med, lagt ner mycket tid på och dessutom (som det verkar) bra kontakt med ägarna? Jag är nog alldeles för sentimental🤣

  1. Jag är totalt osentimental med färg 🙂 målar om i snitt vart andra år skulle jag tro? För mig är det ett sätt att ge utrymme för min kreativitet och något jag mår bra av, och så är det ett relativt enkelt och billigt sätt att förnya. Älskar Kalklitir men väljer färg efter kulör och där fanns inte den jag ville ha, och eftersom de inte bor kvar i Sverige är det svårare att blanda fram en ny. Stora hallens färg kommer jag inte röra för den nyansen är perfekt men de andra rummen behövde en ny skepnad på nåt sätt.

 12. Jag kommer på mig själv med att bara önska att Olle från färgaffären läser härinne så att han verkligen förstår vad du går igenom! Själv målar jag om var 10:e år ungefär men nu skulle jag verkligen vilja måla om mitt sovrum men jag orkar inte med kaoset som det drar med sig…så därför drar jag på det…

  Skulle även behöva byta tyg på min sänggavel, är det någon som provat att göra det? Supersvårt?

 13. Hahaha du é för skön!
  Jag är så rädd för att köpa fel färg att det aldrig blir ommålat här. Jag har ”Leo” i Affes rum och den behöver bytas ut. Jag har min rosa fondvägg som jag tröttnat på.
  Jag vet vilken färg jag vill ha men vet inte om det blir för mörkt så jag har samma vita väggar som det var här när vi köpte huset för 7 år sedan. Jag är helt hopplös!

 14. Åh, jag förstår dig! Herregud vad jag har sprungit med färgprover i butiker, diskuterat glans och mättnad. Har noll tålamod och undviker också provburkar då det tar för lång tiiid! Men priset är högt då min man, som har låtit sig övertalas till mycket, tycker att vald färg gäller – om du förstår. Får således måla om i smyg om jag inte blir 100 nöjd. Men han börjar vänja sig tror jag – sist när jag tvekade på Nordsjös Deep Paris sa han -äsch, vi får väl måla om annars! Goals!

 15. Haha! Känner igen det där!
  Vad sägs om…tapet? För där finns det ju inte lika mycket att välja på…typ…nää 😆
  Lycka till! Kram!

 16. Du är underbar Emma!!! Förstår precis… Tredje gången gillt! Ska bli så kul att se det slutgiltiga resultatet. Heja! Heja!

 17. Underbara du! Äskar ditt sätt att dela med dig! Personligt, så nära privat att det är givmilt men inte utlämnade. Skickligt!

  Nu vet jag förvisso inte vilka diskussioner du och din man för kring ditt målande. Men, det verkar som att du har fått tag på den mest tålmodiga personen ever. Kan inte föreställa mig min man om jag besökt färgaffären med samma frekvens. Som läsare är jag väldigt tacksam! Inspiration i massor!
  PS! Du borde få en fanta nästa gång Olle får ett besök!

  1. Alltså <3 Men vet du, min man tycker det är JÄTTESKÖNT att jag tar hand om det där. Han har verkligen noll intresse utan tittar mest artigt när jag ber om smakråd och säger "stackars dig" när jag frustar över 1000 besök till färgaffären haha. Perfect match.

 18. Haha jag döör! Hoppas du hittar rätt nyans snart! Vi målade om vårt kök i en grå nyans som blev ljusblå typ..fattar fortf inte vad som hände..ville verkligen inte ha blått av ngt slag heller haha.. nu har de dock blivit mer grå igen-är detta möjligt el önsketänkande??

 19. Haha, du är väldigt bra på målande (haha) beskrivningar – kan se dig o Noah på ”proffsbutiken” 😊.
  Önskar att jag kunde få en skvätt av din energi, en provburk skulle räcka fint 😁.
  Lycka till i jakten på den perfekta kulören!

 20. Du kanske bara ska hälla ihop alla färgerna du har och blanda…vips så kanske du har den rätta nyansen🤗
  Lycka till! 😉

 21. Been there Done that😂 Galet frustrerande att vara så petig och verkligen färg & måla är en vetenskap. För mig var det ett svart tak utanför fönstret som ”gjorde om” färger 😀 Du kommer stt vinna 💪🏽💪🏽💃🏻

 22. Elsker tekstene dine! Jeg kjenner at jeg er skikkelig kjedelig, her er det hvitt, hvitt og litt grønt 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.