Att baka en pang-god saffransbutterkaka till jul!

 

Okej, jag har nu officiellt börjat baka mig igenom ett stort kartotek av julgott för att hitta favoriter till själva julafton och jag tänkte försöka dela med mig av de bästa – så kanske ni också hittar nåt sådär extra gott att baka? Har gjort en ny kategori också som heter julgott så hittar ni snabbt sen. Och den här, en snabb butterkaka som görs med bakpulver istället för att jäsas, är så god att man storknar! Jisses, alltså. Första gången försvann den så fort att jag var tvungen att baka två nya dagen efter. Denna blir en given hit på dessertbordet i jul, I shit you not.

Receptet, ursprungligen från Buffé, kommer här:

DU BEHÖVER:
för ca 10 bitar


2 påsar saffran (à 1/2 g) det går dock lika bra med en, jag har testat
2 1/2 dl mjölk
8 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker (jag tog vit sirap)
3 tsk bakpulver
2 krm salt
150 g rumsvarmt smör

FÖR FYLLNING

100 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
1 tsk vaniljpulver alt vaniljsocker
2 nävar russin

OCH SIST MEN INTE MINST

Pärlsocker och ägg för garnering

 

 

GÖR SÅHÄR:

Sätt ugnen på 225 grader.

Häll saffranet i mjölken. Blanda ihop mjölet med sockret, bakpulvret och saltet. Skär smöret i tärningar och ner med det också, finfördela det med fingrarna till en grynig massa. I med saffransmjölken och knåda ihop till en smidig deg.

FYLLNING:

Rör ihop smöret med vaniljpulvret och sockret.

GÖR SEN:

Dela degen i två delar och kavla ut till ett platt ark, som vid kanelbullar (typ 30 x 40 cm). Bred på fyllningen och strö över russinen. Rulla ihop till två rullar och skär bitar, ca 3-4 cm breda. Lägg bitarna i en smörad form med snittytan uppåt. Pensla med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker. In i ugnen i ca 25 minuter eller tills kakan fått fin färg. Låt svalna.

 

 

Gott?

Så, så, SÅ gott! Jisses. Som att äta vaniljhjärta med lussebulle, typ. Så har du cirka 45 minuter över – testa att baka den här! Kommer vara en hit där hemma.

Lovar att slänga upp fler recept allt eftersom de testas igenom och kvalar in på ”världsgott-skalan”! Men nu ska jag jobba och jobba lite till för sen väntar bio-dejt med Banditen ikväll. Man måste ju göra sånt också i vintermörkret.

Ta hand om er så länge. Och baka! Baka är alltid en bra idé.

 

10 kommentarer till “Att baka en pang-god saffransbutterkaka till jul!

  1. Åh, hurra! Jag känner mig helt vilse i julgottsdjungeln och varken orkar eller har tid med att gå vilse. Älskar att du ger oss best-of-recepten! <3

  2. Kul att du provat och gillar – jag sparade sidan i Buffé!
    Jag bakade (men frös in) min vanliga saffranskaka i helgen. Den är enkel och god, saftig som tusan, så den kör vi varje advent.

  3. Åh det lät gott och enkelt, tror nästan jag kör på det istället för vanliga lussebullar som jag inte är så bra på att baka ändå

  4. Åhåh, butterkaka som är så där härligt kladdigt ljuvligt god – härligt!
    Smart att testa av innan jul, här blir det mer sillinläggningstester ett tag framöver;) Vi har några recept som vi vill provsmaka innan jul – mest så man inte står där med näsetippen i tejprullen och ställer fram en burk av något som kanske inte var en så lyckad idé!

  5. Men å du känns som tomten just nu!! Så efter längtad och snäll och strösslar inspiration över oss andra trött mössor, jag är känslig mot jäsdegar av någon anledning, kanske detta funkar bättre? måste provas ♡♡♡

  6. Så gott! Har också sparat receptet från buffé, men jag har varit i två affärer och letat efter vaniljpulver men hittade inget😳 Går det lika bra med vaniljsocker tro🙈

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg