Att fotografera magar, ha nerv i kläm och vara julfestglad.

 

Just det!

Har ju inte visat den här fina magen. Den här fotograferade jag ute i skogen för snart två veckor sen; en jätterolig fotografering med en blivande mamma som inte ville ha ”för traditionella” bilder på sin mage utan lite mer bilder som var hon. Jag hinner ju tyvärr göra så få fotograferingar av privatpersoner nu för tiden så jag passar på att njuta lite extra när det är ett brudpar eller en mage eller några små barn som ska förevigas eller vad det nu än må vara.

Det är ju så vackra ögonblick, oavsett.

 

 

Det var 8 grader och mer eller mindre konstant duggregn denna dagen, men hon var en champ och stod ut med att frysa ett litet tag. Det är såklart lättare att fota utomhus på sommarhalvåret, men å andra sidan kan effekten bli mer dramatisk om det är höst/vinter – bara lite mer påfrestande för modellen.

Fortfarande är kvinnokroppar, gravida eller ej, det absolut vackraste jag vet! Om jag måste gradera favoritobjekt att fotografera så är nog en avklädd kvinnokropp nummer ett (inte naken nödvändigtvis, men jag älskar att fota boudoir eller hud genom skirt tyg till exempel, vill helst inte täcka någon i för mycket tyg), följt av barn på nummer två och äldre människor på nummer tre. Nån gång skulle jag vilja göra en fotoserie porträtt på damer och herrar i 75-årsåldern och uppåt – avskalat och enkelt.

Vi får se? Den kanske blir av.

Igår hade vi julbord! Det var supertrevligt. Jag hade egentligen lite för knepig arm för att kunna njuta fullt ut, men jag älskar dessa möten och när vi tar oss tiden till dom. Hade inte ens kameran med mig eftersom jag ändå inte kan hantera den hundra just nu, men Micke var med så han tog några bilder som ni kommer få se sen.

 


bildkälla

 

Nu vet jag förresten nog vad det är för fel på min arm!

Vet inte om ni är så intresserade av det här, men det går ju vissa långa nerver i armen som alla fäster på olika ställen mellan kotorna i nackryggen. Såna här nerver kan ju komma i kläm lite överallt på en arm; handleden, armbågen, överarmen, axeln och så vidare. Som ni kan se på bilden fäster nervrötterna uppe i nacken? Jag har två diskbråck i nacken nu för tiden tydligen, ett pyttelitet och ett lite större, och både distriktsläkaren, ortopeden och sjukgymnasten är övertygade om att det är ett av dessa två som ställer till det i armen eftersom det är precis mellan de kotorna där nerverna som styr bland annat tummen går ut. Radiologerna däremot (som min man alltså ha ha) anser dock INTE att det kommer från nacken; visst har jag bråck men ingen av dessa borde trycka på nervrötterna. Det är också lite oklart än så länge om det är radius-nerven eller mediannerven som är skadad eftersom jag har symptom från båda.

Jag har inte längre den där helt vansinniga smärtan (herregud, jag förstår verkligen inte hur Banditen klarar det där) utan nu har den istället övergått till mer hanterbara proportioner samt att min högra tumme har dött. Eller ja, den är inte helt död, men jag har absolut noll känsel på huden på tummen, den är svullen och den går inte att böja – det har helt enkelt blivit en styv viagratumme med känselbortfall. Två dagar efter att tummen dog så la även tippen på pekfingret av; alltså den översta delen av tre om du tittar på ditt pekfinger. Den går numera inte heller att använda. Detta är alltså de två fingrar man tenderar att använda till väldigt mycket om man är högerhänt; dra upp en dragkedja, skruva av en kork, skriva på en mobil, skriva på tangentbord, hålla en penna, trycka ner tippen på en sprayflaska – och, som i mitt fall, trycka på avtryckaren på en kamera. Lite panik på den. En död tumme klarar man sig hyfsat med, men när pekfingret också försvinner blir man jäkligt begränsad.

Men, ja. Så ser det ut. För att gradbestämma och vara säkra på att det verkligen är bråcket i nacken som spökar så har de sänt en remiss för EMG vilket praktiskt taget är en slags nervundersökning där man stoppar nålar i musklerna och mäter aktiviteten för att kunna smala in området där svagheten finns. På ett sätt hoppas jag att det sitter nån annanstans för då kan man ofta öppna och göra en fri passage för nerverna, men just halsryggen pillar man ju ogärna på eftersom det finns en hel del användbart där. Oavsett vilket så får jag vara beredd på att gå utan två fingrar och utan hudkänsel och ha lite ont i någon månad, det tar en jäkla tid för nerver att hämta tillbaka sig.

Så nu måste jag lära om och ta ett nytt grepp på kameran, helt enkelt. På måndag blir en bra start för då flyger jag till Stockholm och fotar för Pipols Bazaar – kanske inte optimalt nät jag fortfarande är så muskelsvag, men sånt kan man inte styra över och kroppen har jag märkt är fantastiskt duktig på att ”lära om” när omständigheterna kräver det.

Phju det var en halv uppsats det!

Men nu vet ni att mitt nummer ett fotografiobjekt är kvinnokroppar, att jag är glad i själen efter gårdagen och varför orden i texterna jag skriver kanske ibland blir fel eftersom jag slinter lite på tangenterna och varför jag inte har kunnat fota så himla mycket inspirerande bilder åt er senaste tiden.

Och hörni! Lite senare tittar jag in med en tävling om ett presentkort ni inte vill missa,

Stay tuned!

15 kommentarer till “Att fotografera magar, ha nerv i kläm och vara julfestglad.

 1. Och det är i sådana här lägen man undrar varför alla kameror är gjorda för högerhänta?!?!?!?! Har lidit av en tennisarmbåge i 4,5 år men som nu är opererad. Kommer alltid vara skadad i min högra armbåge men är numera helt klart hanterbart.

 2. Vilken vacker gravidmage! <3

  Lider med dig. Har själv ett diskbråck i nacken (mellan C4 och C5) som klämmer på en nerv. EMG gav inget utslag men läkarna bestämde sig för att operera efter att ha sett magnetröntgenbilderna. Så i onsdag ska jag opereras. Väntar såå, hela livet har varit på paus ca ett och halvt år nu.

 3. Som du skriver, ”förstår inte hur Bandieten klarar det där” Jag har så fånigt som en visdomstand som ligger nerbäddad under närmsta tand och kan inte komma upp. Ibland får den försig att göra ett försök och trycker då på en nerv (vilken… ja säg de??) som ger stötvisa strålningar upp i huvudet. Det gör så JÄKLA ont och vid varje stöt tänker jag på Banditen. Jag vet att min sura tand kommer lägga av inom 1-2 veckor men för Banditen, dig och andra som har mer långvarig smärta sänder jag en liiiiiiten uns av förståelse, kramar och kärlek.

 4. Jobbigt! Du kan inte fota med mobilen under tiden? Inte fotojobb förstås men lite vardag till bloggen? Många tar ju kanonfina bilder med bara sin telefon och snabb redigering av t ex ljus och mättnad görs ju på en sekund. Ett litet tips bara även om jag hoppas du kryar på armen snabbt. /För lat för att använda riktiga kameran 🙂

 5. Har levt länge med nervsmärtor. Bla liknande din. För mig har sjukgymnaster varit ovärderlig, men det gäller att ha tur och hitta rätt person. En som inte tar i och som kan se långsiktigt. Att stå med händerna i varmvatten när det är som värst har också hjälpt. Jag skriver mest för att ge hopp, för 2 år sen ville jag dö varje dag pga smärtorna (smärtor som inte liknar nåt annat), nu är det bättre även om det inte är bra.

 6. Pröva Mckenzie-metoden hos fysioterapeut, när jag hade liknande nervutstrålning i arm o hand hjälpte de övningarna fantastiskt bra. Det finns en svensk Mckenzie-sida med utbildade fysioterapeuter i Sverige

 7. Hej! Jag måste tacka dig för din blogg, blir så imponerad. Estetiskt, skön blandning, både humor och allvar. Du är så proffsig och en av få bloggare (följer ett drygt tiotal) som svarar vänligt och trevligt på alla kommentera, både positiva och negativa. Är förvånad att så få bloggare svarar i kommentarsfältet, det är väl ändå följarna som är kunderna? Tack från en som läser och speciellt gillar dina modebilder!

 8. Tack för din ”uppsats”. Har också drabbats av en stel tumme. Ska ta med ditt inlägg till min osteopat,
  som jag varmt kan rekommedera dig. 30 år av ryggproblem är så gott som borta. Magi❣

 9. Men åå krya fina du!
  Genomlider exakt samma som du just nu och har i princip varit sängliggande i 3 veckor med extrema smärtor och könselbortfall i armen och fingrarna. Efter magnetröntgen konstaterades att jag har ett stort diskbråck vid C7 som trycker på nervrötterna så kan mycket väl vara det som hänt dig. Nu väntar jag på att få träffa en ryggkirurg.
  Och ja, och vad jag tänkt på banditen när jag haft så ont att jag velat krypa ur mitt eget skinn. Nervsmärta är fasansfullt!!
  Kram!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg