Att tipsa om mina bästa poddar.

Kanske är ni lediga nu under mellandagarna och behöver något spännande att lyssna på? Jag är ett stort fan av poddar – MEN jag lyssnar nästan uteslutande på en kategori; kriminalpoddar. Jag ä l s k a r bra kriminalpoddar, det är som att se ett avsnitt Criminal Minds fast mer på riktigt, och det finns ingenting jag hellre har i lurarna när jag målar rum, fiskar, kör bil, städar, whatever. Behöver du något nytt att lyssna på? Här kommer mina favoriter, kanske finns det någon du har missat:

 

 

RÄTTEGÅNGSPODDEN.

Nog min absoluta favorit. Eller inte nog, det ÄR min absoluta favorit. Nils Bergman gör ett jättejobb med att klippa ihop material från riktiga rättegångar och av detta göra fantastiska poddavsnitt. Har du ännu inte lyssnat på Rättegångspodden är jag fasligt avundsjuk, för det betyder att du har en hel guldgruva kvar att gräva i! Mina favoriter är nog ”Kidnappningen”, ”Fan och hans morsa”, ”Styckmordet i Boden”, JUSAB”, ”Styckmordet i Askersund” och ”Det godhjärtade börsgeniet”.

Rättegångspodden släpper extraavsnitt och bonusmaterial på PodMe om ni har den appen, vanliga avsnitt går att hitta där du vanligtvis hämtar poddar.

 

 

Spår görs av Anton Berg och Martin Johnson och är fantastiskt välgjort. Varje säsong gräver de i ett fall och ger sig liksom inte – det var de här två herrarna som hjälpte till att få Kaj Linna frisläppt, och det tack vare podden. Jag älskar dessutom Anton Bergs röst, så det är en extra bonus när man lyssnar. Mina favoritsäsonger är ”Kalamarksmordet” och den senaste om Förlösamordet (dock tyckte jag den sista säsongen slutade lite abrupt, skulle vilja ha mer där).

Nummer två på min favoritlista, helt klart.

 

 

En mörk historia är en slags mix mellan Rättegångspodden och Spår skulle man kunna säga? Den varvar klipp från rättegångar med Carl Fridsjös röst, och den senaste säsongen om Arbogakvinnan var FANTASTISK!!! Jag tror att jag har hört varje avsnitt 4-5 gånger. Fick inte nog. Man sitter liksom och gapar av allt som sägs och händer och försöker förstå hur människor egentligen fungerar. Annars är ”Gruppmordet i Långshyttan” ett hett tips också, men just avsnitten om Arbogakvinnan är så vansinnigt välproducerat att det slår allting annat.

 

 

Ja, och så P3 Dokumentär såklart!

Här lyssnar jag, inte så otippat, mest på kriminalavsnitten men jag har nog bannemig hört prick varje avsnitt som finns. Här är en uppsjö av avsnitt med alla tänkbara ämnen – som de finska krigsbarnen, Peter Rätz (mc-infiltratören), Mirakeldoktorn i Aneby, Lewinskyaffären och Utöya. En lyssnarskatt att botanisera i, helt klart, och jag kan en himla massa mer om en himla massa saker sen jag började lyssna på P3 Dokumentär för nåt år sen.

 

Och där var mina bästa tips för ledighetslyssnande! Så skruva upp högtalaren eller plugga i öronplopparna och kasta dig in i kriminologins värld.

Man kan liksom inte sluta lyssna.

 

 

 

 

Rekommenderade inlägg

6 kommentarer till “Att tipsa om mina bästa poddar.

  1. Älskar, ÄLSKAR Anton Berg!!! Alla hans P3 Dokumentärer är bara så bra!
    Mina tips (som du säkert redan hört) från P3 Dokumentär är Vipeholmsexperimenten, Dråpmisstänkta barnläkaren på Astrid Lindgrens sjukhus, Brandkatastrofen i Göteborg, Mordet på Caroline Stenvall. Jag är som du, gillar Krim medan min man bara vill lyssna på ”härvor” (trustor, allmänna arvsfonden) 😂

    Är inte så road av rättegångspodden, mest för att jag jobbar i domstol (överrätt) och det ingår i arbetet att lyssna på inspelningar från tingsrätten…

  2. ”gillar man” psykisk ohälsa så finns det en bra podd som heter psyket, tidigare säsonger har dom intervjuat ”kända” och okända människor om deras psykiska ohälsor. Senare avsnitt är vinklas mer informativt då är det med psykologer och specialister inom sina områden, kan rekomendera ”Blir man som sina föräldrar?” som pratar om anknytningsmönster hur man behandlas och ses som barn och sen beter sig som vuxen och i sina relationer och sin personlighet.

  3. Åh! Tack för tips. Älskar ”real crime” poddar. Du måååste lyssna på Sword and Scale. Så sjukt bra crimepodd. Har lyssnat igenom alla avsnitt (det finns många!) Så avis på de som inte lyssnat än. Sword and Scal är en guldgruva av skruvade berättelser som gör att man undrar hur det är möjligt att dessa människor är på riktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *