I annonssamarbete med SKINCITY

Att införa retinol.

 

Åh hudvård – detta ljuvlighetens ljuvligheter!

Den där lilla stunden för sig själv som är så viktig för mig, eftersom det bara handlar om mig och ingen annan. Inte barnen eller mannen eller huset eller gud vet vad, utan något som är helt samvetslöst, njutningsfullt mitt.

Det är ju en djungel där ute med syror och spf och bus och allt, så en gång i månaden kommer jag göra så att jag tillsammans med Skincity tar upp ett ämne och försöker bena ut vad det är bra för och för vem. Sånt som jag själv använder främst, eftersom jag lättast kan prata utifrån min egen hud, men som jag hoppas kan hjälpa er också när det kommer till att veta vad de olika sakerna betyder.

Och idag är det dags för retinol!

 

 

Retinol är egentligen ett annat namn för A-vitamin, och A-vitamin har ju som bekant mängder av fördelar. Retinol är en extremt effektiv grej att ha i hudvård då dess molekyler är så små att de kan penetrera det yttre hudlagret och nå ditt mellersta hudlager, vilket innebär att de kan ge lite tydligare resultat än de produkter som bara jobbar på ytan. Retionol gör mycket bra saker, men främst stimulerar den hudens kollagen- och elastinproduktion vilket betyder att den hjälper till att få tillbaka lite av ungdomligheten och spänsten i huden (och det tajta ni vet). Den dämpar och reglerar hudens talgproduktion så väldigt bra för acne-hud och genom att öka cellförnyelsen hjälper den till att jobba på pigmentförändringar.

Tight hy, mindre talgproduktion och mindre pigmentförändringar – tre check på den för mig alltså (om man har röda ärr efter acne är retinol också ett bra tips att hålla ögonen på då den hjälper till läka huden snabbare i och med cellförnyelsen).

OBS på att man måste vänja huden med retinol, så köp nu inget och smeta på morgon och kväll i en vecka – utan det ska gradvis vänjas in så att huden blir van. Använd heller inte syra och retinol samma dag i början, utan låt huden få en sak i taget. Och GLÖM INTE spf! Det ska du i och för sig aldrig göra, men särskilt inte när du använder retinol.

Idag tänkte jag gå igenom tre produkter jag använder (eller egentligen fyra om man ska vara nogräknad).

 

 

Först – toner!

Efter att jag har tvättat ansiktet, oavsett om jag ska lägga serum eller retinol eller dagcreme, tar jag alltid ett ansiktsvatten eller en toner. Den här från Klairs är fantastisk och liksom klappas in i huden med händerna, läggs alltså inte på bomullstuss. En toner lägger man för att förbereda huden för det som kommer sen, så att det man lägger på kan tränga djupare in och få mer effekt. Den här återställer ph-värdet i huden efter tvätt, doftar ljuvligt, och återfuktar på en och samma gång. Behöver ni en ny toner måste ni testa den här (finns HÄR).

 

 

Om vi ska gå in på retinolen så har jag den senaste månaden testat Medik8:s lilla pimpettförsedda Retinol-droppar.

Denna ska tas inför natten och man droppar 4 stycken droppar i ansiktet (pannan, kinderna, hakan) och smörjer in. Denna är väldigt bra att börja med då den inte är så superstark, så huden kan vänja sig innan man går på de hårdare grejerna. Jag har verkligen fasat in den här med först en gång första veckan, två gånger nästa vecka och så vidare, och jag har inte lagt syra på huden samma dag eller dagen efter dropparna för att verkligen inte irritera och min hud har inte visat ett spår av rodnad eller liknande. Däremot tycker jag att pigmentfläckarna har förbättrats, så jag vill få in den här på snudd på varje dag för att se vad den kan göra när man kommit in i den på riktigt.

Mer om Retinol 3 TR kan ni läsa HÄR. Passar som sagt dig som har grov hud, slapp hud, acne/pormaskar, pigmentförändringar eller åldrad hud.

(Är du gravid eller ammar bör du avstå från retinol tycker jag, men kolla med din läkare om du hemskt gärna vill).

 

 

Man får ju inte glömma kroppen!

Blir ju lätt att man bara fokuserar på ansiktet eftersom det är det som syns, men jag som fått pigmentfläckar och solfläckar även på bröstet (där jag brände mig som allra värst varje solsemester som tonåring när man låg och pressade i solen insmord i kokosolja utan en tanke på att man nån gång skulle bli 37) ska försöka lägga lite mer fokus även på andra delar än just ansiktet. Det finns retinol för kroppen också och DENNA är ett alternativ. Arbetar på solskador och åldrande, alltså perfekt för dekolletaget.

När man använder retinol kan man lätt bli lite torr så glöm inte fukten! En fuktgivande mask att sova med är himmel tycker jag och försöker lägga en inför natten nån gång i veckan – ska man ändå bara sova kan man ju lika gärna vakna med återfuktad hud, lättare att hitta tid till en nattmask än en som ska sköljas av efter en kvart och sådär kanske. Den HÄR är ett tips! Går att använda som nattmask och perfekt för dig som är torris.

 

 

Och det var en liten djupdykning i Retinol!

Retinol är som sagt ett alternativ för dig som har slapp/åldrad hud, acne, ärr från acne, solskador eller pigmentfläckar. Den ska vänjas in långsamt och man ska vara extra noga med spf. Nu är en perfekt årstid att köra retinol med tanke på vädret – är du supernitisk med spf50 och konstant solhatt på sommaren så kan man såklart köra retinol året runt, men annars kan det vara bra med ett uppehåll när du är på solsemester eller när det är sommar. Själv tycker jag det är super att försöka ta hand om så mycket pigmentfläckar och solskador jag bara kan på vinterhalvåret, så att huden verkligen är i bra skick när den mer slitsamma sommardelen kommer.

Men ja, det var väl vad jag hade att säga nu (och det var visst inte så lite ha ha).

Ses imorgon igen!

I reklamsamarbete med SKINCITY

 

 

Rekommenderade inlägg

10 thoughts on “Att införa retinol.

  1. Oh vilket underbart samarbete!! Gillar både dig och Skincity väääääldigt mycket och kommer fortsätta läsa med stort intresse😊

  2. ännu en som älskar dessa typer av inlägg!! Jag har precis fatt upp ögonen för K-beauty, vilket verkar vara lite vad du “lever” efter. Kanske man far samma rad och steg i vanliga fall, men jag har tidigare inte varit särskilt duktig pa att sköta min hud men känner nu vid 41 att jag maste bli bättre pa det.
    Ser verkligen fram emot nästa inlägg!!!

  3. Det är tur vi alla är olika för de här inläggen scrollar jag snabbt förbi :-O 😉 Men jag vet ju att det snart kommer nya inlägg med wowoutfits, så jag ger mig till tåls 😀
    skön söndag!

  4. Vilket härligt inlägg. Tycker verkligen om hur du skriver om hudvård. Synd bara att det var i samarbete med skincity, läste precis ett inlägg hos whinar som fick mig att omvärdera dom helt.

  5. Oh va bra serie det här kan bli! Fyller 34 och har precis insett att det här med hud kanske är något man borde bry sig lite om och inte bara köpa första bästa ansiktskräm på Ica.

  6. Och jag säger nu inte att man ska lägga ned alla sina produkter, skippa hudvård och bara tvätta sig med tvål (tvätta inte med tvål!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *