Att önska fin fredag med riktigt gott bröd!

 

Häromdagen råkade jag baka ett riktigt gott bröd till tomatsoppan!

Hyfsat korta jästider också, ca 30 + 30 min, så har du lite tid inför en gryta eller soppa så testa det här:

FRANSKBRÖD MED MOROT OCH OST

1 bröd

DU BEHÖVER:

50 g jäst
2,5 dl vatten (fingervarmt)
25 g fett (smör eller olja, jag brukar ta olivolja)
1 tsk salt
6-8 dl vetemjöl (gärna Special)

Det är själva grunden det om du nu vill köra utan smaksättning Själv kastar jag även i:

2 stycken rårivna morötter
2 dl västerbottenost
Ibland kryddörter som rosmarin, basilika, dill etc
Flingsalt för garnering

UGN 200 grader varmugn

GÖR SÅHÄR:

Smula ner jästen. Tillsätt vatten och lös upp. I med allt det andra, och allra sist mjölet – starta med 7 dl och addera mer om det behövs när maskinen arbetat ihop det lite. Låt bakmaskinen arbeta ihop degen, jag låter min gå i ca 10 min om det är Special-mjöl i (efter ca 2 min brukar jag känna om degen behöver mer mjöl – om den kladdar sig fast i fingrarna och följer med i kletiga stycken så adderar du mer tills du kan känna på den utan att halva degen följer med). Lägg över en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30-45 min.

Arbeta ner degen igen. Forma den till ett bröd och låt jäsa på bakplåt under handduk i ca 30 min till. Starta under tiden ugnen. När jästiden gått penslar du brödet med kallt vatten, skär några snitt med en riktigt vass kniv och strör över en näve flingsalt (eller mindre). In i nedre delen av igen, runt 200 grader, i cirka 20-25 minuter tills det är gyllene och fått fin färg även på undersidan.

Färdigt!

Varför inte baka bröd denna fredag? Själv ska jag packa inför morgondagens lilla hotelltripp.

 

Rekommenderade inlägg

One thought on “Att önska fin fredag med riktigt gott bröd!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *