Att göra en världsgod vardagsrätt.

 

Något av det godaste jag vet är ugnsbakad lax med rotfrukter och chevré!

Gud, alltså. Vattnas i munnen bara jag tänker på det. Brukar springa inom torget och köpa potatis, palsternacka, morötter och rödbetor, sen en chevré från ostbutiken och så lax från fiskbilen. Man kan ju skippa osten om man nu inte är så glad i det, men rotfrukter och lax är en så tacksam vardagsrätt eftersom den sköter sig själv i ugnen och den är lätt att göra dubbel sats av så det finns till matlådor att frysa in sen.

 

 

Jag skrubbar, skalar och hackar alla rotfrukter så de har ungefär samma storlek till plåten.

 

 

Sen tjoff ner på en plåt med bakplåtspapper, ringla över honung och olivolja, på med massor av havssalt och så gärna några färska kryddor. Brukar ta timjan men det fanns inte på torget så det blev dragon vilket gick precis lika bra. Om man vill kan man skala några vitlöksklyftor och krossa de lätt med kniven innan man kastar ner dom bland det andra göttiga.

In i ugnen, 225 grader ungefär, i runt 25 minuter. Rör gärna runt lite då och då så att de blir jämnbakade.

Efter 25 minuter tar du ut plåten, sänker värmeni till 180, och gör plats för laxen i mitten. Smula över chevrén på rotfrukterna, sen in i ugnen igen i ca 20 minuter.

 

 

Sen har du en plåt HIMMELRIKE att ställa på bordet!

Rödbetorna, chevrén, potatisen, saltet – mmmm. Och till det laxen som bara fått lite salt och peppar. Till brukar vi ha skagenröra från fiskbilen; en kall, tjock sås/röra är oslagbart till lax.

Laga detta näst igång du vill göra storkok 2.0 vetja!

Man kan äta hur mycket som helst.

 

6 kommentarer till “Att göra en världsgod vardagsrätt.

  1. Tack för tipset!! Ska verkligen testa, älskar allt i ett mat .
    Kram Kristina

  2. Tack för påminnelsen! Älskar detta – minus osten.

    Men jag trodde det var köttbullar med på översta bilden.
    ”Lax och köttbullar.. hmm..njä..”

  3. Åh, vad gott! Det ska jag göra denna veckan! Trodde också att det var köttbullar på översta bilden.. haha
    Ha en fin demonstrations dag 🙂

  4. Låter supergott, ju!

    Getosten stavas chèvre och uttalas med stumt sista e, om man ska vara petig. ”Tjävr”, typ.

    mvh en numera getostsugen språkpolis

  5. Nu har jag provat! Sååå gott alltså! Ett tips är att låta skalet vara kvar runt
    vitlöksklyftorna, så mjukbakas dom och blir göttiga där inuti.
    Ha en fortsatt fin och solig vecka!
    Kram
    Jenny

Lämna ett svar till Kristina Ottebrand Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg