Att ha än mer växtlighet.

 

 

Jaha så var crazy garden lady igång igen då.

Ursäkta. Men regnet igår var så efterlängtat ute i trädgården att jag nästan kunde höra all växtlighet andas ut, och då tänkte jag att vi kunde ju kolla på hur det går med odlingarna egentligen? Som med rosorna längs husväggen som är inne på sin andra sommar och har börjat blomma! Några av buskarna går in på andra blomningen nu, andra ska precis börja sin första. Jag har valt att sätta nästan uteslutande vita rosor och förhoppningen är att de ska klättra längs med fasaden om något år. Så torpromantiskt att det inte är klokt, såklart.

 

 

 

 

Physalisen ger frukt!

Vilket jag tycker är lite konstigt egentligen, för den är ju inget man förknippar med ett nordiskt klimat och inte står den i växthus heller. Men frukt ger den iallafall.

 

 

 

 

Tomaterna ställde jag på bordet i väntan på regnet så att de skulle få sig lite väta; inne vid husväggen når inget regn. Några få tomater är mogna och jag och mamma pratade häromdagen om det b r u k a r vara så eller om de generellt är sena? Kan vara det första. Känns ju bara som att den här värmen borde vara väldigt gynnsam för växande tomater.

 

 

 

 

Squashen växer som ni vet – den skjuter nya hela tiden och de blir inte små direkt.

Trots min okunskap om vad man gör med själva squashen är plantan otroligt vacker i en zinkbalja tycker jag, särskilt när den blommar, och är värd att ha bara för det.

 

 

 

 

K r y d d o r!

Nog nästan det viktigaste i hela trädgården, efter rosorna då. Jag går varje dag ut och knipsar av till något. Förra året hade jag alla kryddor man kan tänka sig, men i år siktade jag in mig på de vi faktiskt använder istället så jag kan ha mycket av sånt som går åt: rosmarin, basilika, thaibasilika och koriander.

 

 

 

 

Gurkan frodas till pojkarnas förtjusning –

de är så glada i att plocka och äta just gurka att jag för en vecka sen försökte få tag i fler plantor, men då var det helt lönlöst att försöka hitta. Så nästa år ska jag försöka komma ihåg att vi behöver minst tre gurkplantor med tanke på i vilket tempo de går åt.

Sen har jag mängder av chili och en eller två paprika i år. Jag har noll koll på när de anses vara färdiga men plockar när jag behöver och hittills har det funkat bra.

 

 

 

 

Och det här!

Också en ny favorit! Inget man kan äta utan bara prydnadsgräs, men så otroligt fina! Tror den hette något med kanin och rumpa? Typ harstjärtar? Stod på marken innan och var tjusiga, men det visade sig att Prosten fattade tycke för de där och roade sig med att slita upp dom med tänderna och löpa över gräsmattan med harstjärtarna hängande ur munnen, så de fick lyftas upp och står nu på värmepumpen istället.

Men så ser det alltså ut!

En liten rundtur bland favoriterna på framsidan.

 

12 kommentarer till “Att ha än mer växtlighet.

 1. Angående squashen: dela dem rakt över i två, skiva dem på längden i 0,5 cm skivor, pensla med olivolja, salta o grilla, hur gott som helst 😊

 2. Åh så härligt!!
  Zuccinin kan du göra i ugn el grilla m olja och sen lite flingsalt. Zucciniplättar är gott att steka..det är grovriven zuccini ägg mjöl chili och riven ost..googla recept 😊
  Ta den när den är lagom stor..är de för stora blir de träiga.
  Kram!

 3. Ja, plocka zucchinin innan den blir för stor. Nånstans har jag snappat upp att den är godast när den är ”decently penis-sized” så jag fnissar gott varje gång jag skördar!

 4. Min mamma gjorde en SJUKT god zucchinipaj, typ en pajbotten, 2 rivna rejält urvattnade zucchini, en vanlig äggstanning med parmesan som ost, minst 3 dl (men varför begränsa sig- hallåååå, vi snackar parmesan här menar jag? Ös på bara!) och så grädda som vanligt. Ytterst smakligt och jag kan ha ätit den tillsammans med en krispig sallad och ett glas iskallt lika krispigt vitt vin. Jag tror definitivt det var så:-)

 5. Så vackert! Skulle tro att det är små svansar och inte stjärtar som vaggar där i vinden. Men bakdel som bakdel, underbara oavsett! 🙂

 6. Hej Emma, det söta gräset med mjuka små vippor är ”Harsvans” vännen 😘…inte Harstjärt 😂 men man kan inte komma ihåg allt eller veta allt. Men jag blev så full i skratt när jag läste Din beskrivning.
  Varma Kramar från Ninni.

 7. Av zucchini kan man baka en kaka liknande morotskaka. Recept finns i boken om Rosendahls trädgårdscafé till exempel. Ser så fint ut i er trädgård. 😊

 8. Mitt allra godaste squash recept är Mickes fantastiska fiskgryta, receptet finns hos Arla (eventuellt deras storhushålls sidor) den är fantastisk och receptet är för mig mest en vägledning och jag använder ”riktig” grädde. Om du gör den för hemmabruk så lägg fisken i ”grönsakssåsen” och vänd ner den försiktigt och låt den sedan bli bara precis färdig.
  Jag veta att ni gillar morotskaka och jag har provat att byta morötterna mot squash och det blir väldigt gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg