Att svalka en hund.

 

Jag har fått många frågor om hur jag gör hundglass och allmänt hur jag får hundarna att dricka/hålla sig svala i värmen, så jag tänkte lista lite saker som fungerar fint här hemma iallafall.

Om vi startar med glassen är det världens enklaste grej; ta bara buljongvatten (utan salt) och frys i pinnglassformar eller i en plastbox. Jag brukar stoppa ner nåt extra gott som fryses in i mitten så att hunden får jobba lite extra för att komma åt det, som till exempel favoritgodiset (som i vårt fall är torkade remsor av kyckling man kan köpa lite varstans i djuraffärer eller på kliniker). Om man vill ha det extra festligt kan man låta glasspinnen vara ett litet tuggben.

 

 

Svalkande, gott och hunden får i sig vätska samtidigt. Inte alla hundar fattar det här ska jag säga, men här hemma är det bara Haggis som inte alls förstår vitsen med att slicka på nåt kallt. OBS på att det kan vara smidigt att låta hunden äta glasspinnen utomhus, blir lätt lite sörjigt annars.

 

 

Om du har nära till en Arken Zoo säljer de hundglass från Hugo&Celine. Lite lyxigare glass gjord på laktosfri yoghurt och lax/lever/annan smak. Tant ä l s k a r dessa men de är ganska dyra så kanske inget man ger varje dag, men perfekt gå-bort-present till någon som har hund.

Andra tips i värmen:

* Köp en kyldyna eller en kylhalsduk till hunden. Säljs på kliniker/djuraffärer (dock verkar de vara väldigt slut). Alternativt blöt en handduk i kallt vatten och lägg den över hundens rygg.

* Ge vätskeersättning – sån du köpt färdig för hund eller gör en själv (googla för recept, finns många).

* Ett alternativ om man har en hund som är kräsen drickare är att koka kyckling, fryst går bra, i rikligt med vatten. Låt vattnet svalna och servera sedan – brukar bara säga slurp.

* Blöt hunden om du har möjlighet. I duschen, med trädgårdsslangen eller i sjön. Obs; har du en hund med tendens till hotspots är detta ingen bra idé såklart.

* Om hunden äter torrfoder; blöt det i vatten tills det är riktigt mjukt så får hunden i sig vatten genom maten. Om hunden matvägrar testa att blanda med kycklingvatten eller addera lite blötfoder med smaskig smak. När Tooka vägrade äta brukade jag röra ut lite leverpastej i vatten och hälla över maten, funkade fint.

* Frys in godsaker i små iskuber och ge portionsvis.

Ni hade ju massa bra tips ni också, så fyll på i kommentarsfältet om ni tycker något fattas <3

 

 

7 kommentarer till “Att svalka en hund.

  1. Stort tack för alla bra tips! Måste testas 😃 Med tanke på att vår lilla dvärgschnauzer äter allt borde det funka fint 😬

  2. Om någon läsare bor i närheten av Linköping och behöver kyldyna till har jag två passande mindre hund, knappt använda. Mina två taxar gick bort för ett par veckor sen och någon ny hund kommer jag ej skaffa inom snar framtid. Kan även skicka mot frakt. Har även två små flytvästar. mail: malingabriellasvensson@gmail.com

  3. Var köper man saltfri buljong? Vi brukar också göra isglass, ett annat väldigt populärt alternativ hos mina hindar är fryst vattenmelon. Vi skivar helt enkelt melon och fryser in. succé!

  4. Vi brukar fylla deras kongar (Kong Classic) med våtfoder och stoppa in i frysen, då håller de sig sysselsatta ett tag samtidigt som de får i sig lite svalkande gott! Whippet-tjejerna tycker detta är en toppengrej 😊 Kan även rekommenderas vid ensamhetsträning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg