Att veckohandla!

 

Ah, idag kom maten! Älskar det faktum att man kan handla maten online och få den packad och hemkörd eller att hämta upp den själv på vägen hem från jobbet. För oss, så som vår vardag ser ut, underlättar det något enormt att slippa lägga helgtid i en mataffär med båda barnen. Då är det här hundra gånger bättre.

Ungefär 2 gånger i månaden gör vi en beställning skulle jag säga. Då har jag oftast en matlista/veckomatsedel jag satt ihop och handlar ifrån, fyller på med basvaror som ris/bröd/ost/mjölk etc och extremt sällan blir det de där spontanköpen man så lätt annars gör när man väl är i butiken. Vissa saker är ”stapelvaror” här hemma, sånt som alltid finns med i beställningen. Ska vi kika?

 

 

Västerbottenost i påse är livet tycker jag – vet jag inte vad jag ska laga och jag bara har pasta, västerbottenost, vitlök och krossad tomat hemma så går det att svänga ihop hur mycket som helst. Västerbotten är gott på tacos, på lasagne, i pasta, i omelett, i potatismos, i allt. En Grevéost såklart, älskar den, och kantareller för kantareller är också perfekt att ha hemma för de dagarna när man inte har en aning om vad man ska laga.

I vanliga fall finns alltid ingefära med i beställningen eftersom jag brukar göra min egen shot, men eftersom jag var sjuk den här gången tyckte jag det kunde vara okej att fuska med en färdigblandad. Och avokado! Köper alltid nät med avokado eftersom jag äter minst 2 om dagen. Så. Gott.

 

 

Ägg, sparris och pasta är också standardvaror som går åt och alltid behövs. Det är inte så ofta vi (eller jag, oftast jag som lagar på vardagarna) gör rätter med något som redan är prefabricerat (typ köttbullar, korv, färdiga såser etc) eftersom det är så jäkla lätt att fastna i det där träsket sen och bara harva på. Så trots att killarna ä l s k a r till exempel falukorv så försöker jag hålla det till en gång i veckan, och köttbullar försöker jag göra själv om tiden finns – då kan man göra en stor sats och frysa in, så det är ju mest en gång man behöver lägga massa tid på det. Annars äter vi mycket fisk, mycket pasta, mycket soppor och så lite nybakat bröd till det ibland. Samt pannkakor, omelett, lasagne, helstekt kyckling, ugnsbakad potatis och annat som barnen gärna äter och ber om att få lagat – men det vi äter allra mest är nog pasta och det vi äter minst av är rött kött.

Nu har vi ju sån tur att pojkarna inte är kinkiga alls med maten (bara sallad som Noah vägrar äta, Leo vägrar vispad grädde men det är allt).

 

 

Och frukt!

Äpplen, bananer, avokado, chili, ingefära, vitlök, gul lök, röd lök och en löksort till finns alltid i skålen bredvid spisen. Både till matlagningen och för att kunna ta sig ett äpple eller en avokado närhelst man blir sugen (och å är det ju fint också tycker jag; ser så härligt ut med alla dessa färger på köksbänken).

Ja, lite så ser en del av vårt vardagspussel ut och det förenklar något enormt här hemma. Allt som gör en vardag mer strömlinjeformad är det bästa som finns om ni frågar mig. Alla gör ju så gott dom kan ändå.

 

Rekommenderade inlägg

8 kommentarer till “Att veckohandla!

 1. Otippade basvaror måste jag säga: riven ost, ingefära och avokado 🙂
  Avokado är både gott och nyttigt men svårt att köpa lagom mogna tycker jag. Ibland finns tjusiga, svindyra 2-pack i butiken som marknadsförs som just ätklara. Som om det vore ett ovanligt tillstånd för en frukt eller grönskak som säljs…

  1. Därför köper jag i nät! Alltid två stycken nät, och de första två-tre dagarna är de inte mogna men sen är de perfekta och mognar liksom i takt. Där i tvåpack är svindyrt och sällan som man vill ha dom.

 2. Bonjour,

  J’aimerai vous donner la recette d’ailes de poulet confites délicieuse qui plaît à tout le monde, mais hélas, elle est en français.

  Ingrédients / pour 4 personnes

  1,5 kg d’ailes de poulet
  2 cubes de bouillon de volaille
  4 cuillères à soupe de miel
  20 g de gingembre fraîchement haché
  4 gousses d’ail hachées
  1 demi citron
  2 cuillères à soupe de sauce soja noire
  piment moulu

  1 – Couper les ailes de poulet en 2 et les mettre dans une cocotte où l’on a préparé 1 litre de bouillon de volaille avec 2 cubes. Porter à ébullition, couvrir et cuire à feu doux pendant 15 minutes.
  2 – Dans une grande poêle, râper le zeste du citron, ajouter le jus du citron, le gingembre, l’ail, la sauce soja, le miel et un peu de piment.
  Ajouter les ailes de poulet et recouvrir de bouillon. Laisser réduire à feu doux jusqu’à évaporation du liquide. Si nécessaire, mouiller avec du bouillon de temps en temps. C’est prêt lorsque les ailes de poulet sont enrobées d’un sirop sombre et épais et qu’il reste très peu de jus au fond de la cocotte.
  S’il reste du bouillon non utilisé, vous pouvez le congeler soit pour faire une sauce ou éventuellement mettre des pâtes à potage..
  Bisous de France

 3. Jag har precis insett värdet av att handla online. Har alltid gjort veckomatlistor och tillbringat söndagar med att handla. Nu beställer jag så att jag kan svänga förbi mataffären på måndagar efter jobbet och på 5 minuter har jag fått hem mina varor. Att klicka hem dem på nätet tar inte alls lång tid om man i förväg skrivit ner en lista på det man behöver. Guld värt!! Och nej, man får inte med sig en massa spontanköp som man alltid lyckas få från affären när man handlar IRL. 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *