Att visa sånt jag åt på Irland.

* P R E S S R E S A *

 

Just mat var kanske inte vad jag förväntade mig så mycket upplevelser kring på Irland. Vet inte varför egentligen? Tror jag hade den engelska maten i åtanke; friterat och mosad potatis och sunday roast och det där som kanske inte riktigt ligger allra högst på min lista. Därför blev jag så himla positivt överraskad flera gånger på vår resa – maten var på vissa ställen i toppklass och jag njöt i fulla drag. Just maten är ju en stor del av en resa tycker jag? Minns fortfarande med värme maten i Tel Aviv; den gjorde halva resan.

Men iallafall. Vad åt jag på Irland egentligen?

 

 

 

På Newforge (det vackra hotellet med den gudomliga trädgården ni vet) lagades maten av ägaren och den var m a g i s k. Hemmabakt bröd och handkärnat smör dukades fram medan vi satte oss.

 

 

Till förrätt blev det sparris med knaperstekt bacon; alldeles perfekt tillagad.

 

 

Sen en lax med örter!

Alla örter och grönsaker kom från den egna trädgården såklart, och alla andra råvaror var närproducerade. Det känns verkligen i maten tycker jag? När den är gjord nära och utan industrikänsla.

 

 

Och till efterrätt en ostbricka med lokalt producerade ostar.

Jag dog och kom till osthimlen. Ni vet ju vad jag tycker om just ost. Kan leva på det.

 

 

Frukost? Oh yes.

Samma handkärnade smör, pannkakor gjorda med ägg från trädgårdens nyfikna höns, yoghurt producerad av en gård i närheten, blåbär och lönnsirap och mjukt rostat bröd med marmelad. Mmmmm. Hur kan man inte vilja ha frukost som den här varje morgon?

 

 

 

På det sista hotellet, Finn Lough Resort, var kvällsmaten inget man skojade bort och miljön i restaurangen var en härlig mix av alpstuga och trendigt danskt hipstercafé. De var väldigt nervösa över min nötallergi och jag fick bekräfta flera gånger att jag inte skulle dö av nötter i luften och att de absolut inte behövde sanera hela köket innan min måltid preparerades; jag kunde bara inte tugga nötter i munnen. De såg tveksamma men lite mer avslappnade ut efter ungefär tredje lugnande beskedet från mig.

 

 

Även här valde jag sparris till förrätt. Jag kan inte låta bli att beställa sparris när det finns; det kan ju vara det godaste man kan äta om de är rätt i säsong och varsamt tillagade.

 

 

Sen blev det en torsk med grönsaker! Fisk är livet <3

Här orkade ingen av oss med någon efterrätt så det fick vi vara utan, och på morgonen efter åkte vi innan frukosten hade öppnat så den kunde jag tyvärr inte uppleva. Dock hade de packat de lyxigaste små frukostlådor till oss att ta med i taxin; jordgubbar, croissant, avokado, en stor bit brie och äppelmust. Tackar tackar. Nåt annat än den inplastade skinksmörgås man hade förväntat sig.

Så; maten på Irland var över förväntan och för er foodies finns det säkert MÄNGDER av ställen med närproducerad, vacker mat. Bara på de här ställena åt jag det godaste jag fått serverat på länge så jag kan tänka mig att det finns hundratals platser likt de här om man som jag tycker att maten är en viktig del i en resa.

Njuta bör man och så vidare.

 

2 kommentarer till “Att visa sånt jag åt på Irland.

  1. Yummy, damn it smaklig din mat. 🥩🍲 Håller med dig. Jag trodde också irländsk mat, något skulle vara detsamma med engelska att tänkte mer om fisk och chips. Nej, tvärtom har Irland en stor matkultur. De har stora fisk recept, liksom ost och dessert. Du har redan ät min favorit. Lax med örter, känner du till Apple pie cake, skickar dig receptet på Instagram messenger.. Superbra inlägg Emma.. 🙏👋

  2. Sparris OCH ost?! Åh jag hade också kommit till himlen. Maten ser helt ljuvlig ut, verkligen. Nu blev jag ju lite hungrig, minsann, kl 23… Är det väldigt sent att botanisera i ostlådan måntro? Jag vet att det ligger minst tre fantastiska parmesan ostar och ngn ljuvlig chèvre där… mannen sover ju.
    Kram maja

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg