Att vara ambassadör för World Baking Day.

 

IMG_2630

 

World Baking Day anordnades första gången 2012. Det året var temat #caking, där tanken var att baka en kaka, placera den på en konstig plats och ta ett foto av den. Kampanjen runt World Baking Day nådde nästan 4 miljoner människor i 9 länder runt om i världen. Och nu är det dags igen!

 World Baking Day infaller i år den 19:e maj och har temat Bake Brave – att baka något som utmanar en själv. Milda är en av de stolta sponsorerna i projektet och World Baking Day har nu samlat recept från 100 ambassadörer från hela världen – och jag har alltså aningen otippat blivit en av de ambassadörerna. Jag är ju verkligen ingen bakexpert, men det är lite det som är tanken bakom hela den här dagen – att alla ska kunna vara med och baka. För baka är kul. Riktigt kul.

 

IMG_2671

 

Min kaka, eller mitt bidrag, heter ”Elsas Fluffiga Chokladkaos”.

Elsa efter min älskade, älskade mormor, och chokladkaos eftersom att baka den här tårtan innebär en hel del kaos. Det ska vispas och blandas och fluffas och smetas och tillslut stod jag mest och skrattade i köket. Men det är okej, det behöver ju inte bli tipptopp hela tiden. Och den är god! Det är väl huvudsaken.

När min mormor var ung så hade hon ett bageri, så för mig finns det ingenting så förknippat med trygghet som doften av kanelsnäckor. Hon bakade ofta, ofta och eftersom hon nästan alltid fanns hemma och väntade på mig när jag kom hem från skolan och mamma hade arbetat natt så slog den där doften emot mig så många eftermiddagar när jag öppnade dörren och klev in.

 

IMG_2691

IMG_2716

 

Nu för tiden försöker jag själv baka för att få tillbaka den där känslan ibland, den man hade när man var sju år och släppte ryggsäcken på hallgolvet och klev rakt in i ett kök i söderläge med en solbränd mormor som stod med kökshandduken knuten i förklädet och hade mjöl långt upp på armbågarna.

Men iallafall. Mitt bidrag, och alla andras hittar ni här på World Baking Days hemsida. Där kan ni skriva ut recepten, titta på bilder och bli inspirerade. Baka något i helgen vetja!

Det gör ju under för både humör och själ.

Detta inlägg var i samarbete med World Baking Day.

WBD_sponsor Milda[3]

23 kommentarer till “Att vara ambassadör för World Baking Day.

  1. Nog ser den god ut alltid, hög, krämig och fluffig på en gång 🙂

    Det där med doftminnen….jag har liknande minnen efter min älskade farmor. Hon bakade, och kokade och saftade och syltade i mängder. Och det är något väldigt tryggt och fint med de dofterna. Även om jag är rätt dålig på att återskapa dem själv, måste jag erkänna 🙂

    Ha en fin helg!

  2. Åh, vilken härligt fluffig kaka! Den ser ljuvligt god ut! Och vad härligt du beskriver dina minnen!
    Det blir nog en Elsas fluffiga chokladkaos till min lilla Elsa i helgen, och till oss övriga i familjen också!:-)
    Härligt och tack!
    Ha en fin helg!
    Kram Jenny

  3. Åh va roligt! Hade ingen aning om att det fanns en baking day, det får skrivas upp i kalendern så att jag kommer ihåg det, eftersom jag stundtals är helt baktokig! Din tårta ser god ut i vilket fall!

  4. Kakan ser underbart god ut! Tänkte prova göra den till sonens födelsedag…men…jag får inte fram receptet!

          1. Testa Firefox, där funkar det! Jag fick samma problem som Annkatrine när jag försökte med Internet Explorer..

  5. Oj vad gott det där såg ut! Skulle förstås passa perfekt för en fika i solvarm trädgård nu i helgen. Hoppas att den smakar minst lika gott som den ser ut, inte för att jag tvivlar en sekund på den saken förstås…

    Trevlig helg!
    /anna

  6. Åhh den ser smarrig ut:-) Perfekt då jag satt och letade recept på någon god tårta till kalas för min lilla tjej, så denna tårta kommer det att bli. En lite fråga bara. Har du enbart hallon på det nedersta lagret? Det stod det i receptet men här på din bild ser det ut som hallonen är blandade med något?

    1. Jag har nog lagt ett tunt lager grädde eller vaniljgrädde under, ja 🙂 Jag älskar när det är kladdigt.

  7. Vad kul att vara bakambassadör! Jag bakar alldeles för lite nuförtiden. Måste bli bättre med den saken:)
    Ha en skön fredag!

    Kram
    Rebecca

  8. Ser ju underbart smarrig ut! =). Du kan inte lägga ut receptet här på svenska? Denna måste jag prova.

    1. Ljus tårtbotten
      ~ 1 st (jag gör flera för att få den hög) (alternativt kan man fuska och köpa färdiga ha ha)

      5 st ägg
      2 dl socker
      1 dl potatismjöl
      1 dl vetemjöl
      2-3 tsk bakpulver

      Gör såhär:
      Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst (luftigt). Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Blanda gärna med gaffel för att vara säker på att allt blandas ordentligt. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, men rör så lite som möjligt. Smörj och bröa (gärna med mannagryn) en rund bakform med diameter cirka 23 cm. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45-50 minuter. När tårtbottnen har svalnat, skär den i tre lager.

      Chokladmousse

      200 g choklad
      4 äggulor
      5 dl vispgrädde

      Smält chokladen försiktigt och låt svalna till under 65°C (annars kan äggulorna koagulera). Rör ner äggulorna en i taget. Rör ordentligt mellan varje.
      Låt smeten svalna.
      Vispa grädden, inte för hårt, och rör ner den i smeten till en jämn smet.

      Vaniljkräm

      500 g mjölk
      2 st vaniljstång
      120 g äggulor
      125 g strösocker
      40 g maizena
      50 g margarin

      Frosting:

      300g philadelphiaost
      3 dl vispgrädde
      1 knivsudd bakpulver (gör att du kan vispa grädden längre utan att den förvandlas till smör)
      0,5 tsk äkta vaniljpulver
      2 dl florsocker (öka mängden upp till 3 dl om den ska spritsas)

      1. Vispa grädden och bakpulvret hårt i en skål.
      2. Blanda philadelphia, florsocker och vaniljpulver i en annan skål.
      3. Blanda ihop de båda skålarna och vispa på låg hastighet tills allt är blandat och den är fluffig.
      Blir den för lös kan man ställa den i kylen en stund.

      Mer:
      0,5 liter hallon

      Montering:

      Varva bottnarna med ett tunt lager hallon, vaniljkräm och chokladmousse. Använd en kniv för att få jämna fina lager, och avsluta med en botten. Vill du få en fin rak finish vänder du den upp och ner.

      Täck tårtan med ett tunt lager med frosting, ställ in i kylskåpet och låt stå i en timma. Dekorera med vad du tycker passar.

  9. Men gu så god den ser ut!! Och va roligt att vara bakambassadör! Kaos är vad det ska vara när man bakar ju;)
    Så himla mysigt det låter också, hur du hade det med din mormor Elsa! Du skriver så äkta och verkligt!

    Ha en fin fredag!
    Kram Fredrika

  10. Jäklar!
    Jag fick inte heller upp receptet på sidan, alltså fel läsare. Men nu såg jag att du lagt upp receptet här.
    Gu så smarrigt.
    Upps dreglade visst på tangenbordet ha ha.

    Vilken bra dag.
    Jag har aldrig bakat macaroons. DET kanske man skulle försöka sig på.
    Tänk vad det hittar på för dagar nu-för-tiden.
    Hå hå ja ja 😉

    Hälsningar
    Yohanna

  11. Gud vilken kul grej och vilken smarrig tårta!
    Och för att inte tala om tårtfatet, det blev jag förälskad i! Var har du köpt det?
    Kram

  12. Un försöker jag mig på att göra tårtbotten.
    Det måste ju bli världens fluffigaste tårta för smeten verkade som raklödder.
    Jättespännande.
    Den är i ugnen un.

    Hälsningar
    Yohanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg