Vad sägs om en Cheesecake med karamell såhär i julstöket?
Så VANSINNIGT gott och dessutom inte alls så knivigt att göra, Leo var med och bakade och kakan sköter sig själv mer eller mindre i ugnen. Det är ju så himla mysigt att ta sig lite tid för julbak tycker jag, sätta på lite julmusik och sen göra något tillsammans (som dessutom doftar himmelskt i hela huset och smakar så det liksom kittlar i gommen). Den här kommer göras många gånger i år har jag en känsla av, den uppskattades av prick hela familjen!
DU BEHÖVER:
Karamellsås
2 dl vispgrädde
1 dl Dansukker Strösocker
1 dl Dansukker Ljus Sirap
100 g smör
1/2 tsk Dansukker Vaniljsocker
Botten
12 Digestivekex
75 g smör, smält
3 tsk kanel
Fyllning
600 g färskost
3 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
4 tsk Dansukker Vaniljsocker
Skal från en halv citron
4 stora ägg
1 1/2 dl vispgrädde
GÖR SÅHÄR:
Blanda grädde, socker, smör och sirap till karamellsåsen i en kastrull och koka tills såsen tjocknat. Tillsätt vaniljsocker.
Sätt ugnen på 175 °C.
Krossa digestivekexen till botten och blanda med smält smör och kanel.
Lägg kexsmulorna i botten av en form (24 cm i diameter med löstagbar botten). Tryck till med en sked så den blir jämn. Ställ i kylen under tiden du gör fyllningen.
Rör ihop färskost, socker och citronskal till fyllningen.
Tillsätt ägg och vispgrädde under omrörning.
Häll fyllningen i pajskalet och ringla över cirka 1 dl karamellsås. Rör lite med en gaffel.
Grädda i ugnen i cirka 60 minuter eller tills smeten har stelnat.
Låt den svalna och ställ sedan i kylen. När den har svalnat ordentligt lossa försiktigt från formen. Spritsa resten av karamellsåsen över din cheesecake och servera. Vill du ha en salt karamellsmak på såsen så addera 4-5 tsk flingsalt. MUMS extra allt!
För mer recept (det finns en hel uppsjö av fantastiska saker att botanisera bland) – – > kika in HÄR. Nu ska jag dyka in i kylen och ta mig ännu en bit, tror jag.
Hoho, ser urgod ut! Kanske dum fråga men till fyllningen, ska grädden vara vispad först??
Nej 🙂 Allt stelnar i ugnen sen.