Åh herregud.

Detta kan vara den godaste baksaken någonsin! Jag vill aldrig mer äta något annat i hela mitt liv. Någonsin. Denna choklad- och blåbärstriflen kommer vara min bästa vän i nio månader och sen några till bara för att. Minus likören då förstås.

Ingredienser

Kladdkaka:
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl kakao
2 tsk vaniljsocker

Chokladtryffel:
200 g mörk choklad
1 ½ dl vispgrädde
1 msk honung

Till servering:
3 dl vispgrädde
4 dl blåbär
½ dl blåbärslikör, eller liknande likör

Ugn 175°

Kladdkaka:
Klä en ugnsform, cirka 18×24 centimeter, med bakplåtspapper.
Smält smöret till kakan. Vispa ihop äggen lätt tillsammans med sockret.
Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker och vispa ner i
äggsmeten tillsammans med smöret.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av
ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna. All kladdkaka
kommer inte att gå åt till desserten så du kan mumsa extra kladdkaka
vid sidan om ifall du vill. Eller smaka lite nu.

Chokladtryffel:
Hacka chokladen till tryffeln grovt.
Koka upp vispgrädden (1 ½ deciliter) tillsammans
med honungen i en liten kastrull. När grädden börjar bubbla drar du kastrullen från värmen och tillsätter snabbt chokladen. Rör tills chokladen smält och tryffeln är jämn och blank.

Häll över tryffeln i en bunke, täck med plastfolie och
låt svalna helt i rumstemperatur. Det tar cirka 2 timmar.
Vispa 2 deciliter av vispgrädden till serveringen

ganska löst och låt den stå i rumstemperatur i cirka 30 minuter. Grädden ska du sedan blanda ner i chokladtryffeln för att göra en chokladmousse, och det är tydligen viktigt att den inte är för kall eftersom det då finns risk att moussen skär sig.

Spara ½ deciliter av chokladtryffeln till dekor och
vänd sedan ner vispgrädden i resten av tryffeln.
Vänd ihop till en fluffig mousse. Vispa resten av
grädden till serveringen fluffig.

Nomnomnom.

14 kommentarer till “Åh herregud.

  1. Det är inte okej att lägga upp bilder på sånadär godsaker! Måste man nu bli gravid för att få ha en såndär vän i nio månader 😉

  2. Åh, den har vi kört som efterrätt några gånger, helt gudomlig. Får nog svänga ihop en till helgen:)

Lämna ett svar till Evelina Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg