Att ha avverkat en halv vecka.

Ja, jag vet – alla dessa semesterkort! Men just nu är jag matt av längtan efter att få ligga stilla på rygg under ett parasoll och sila solljus mellan ögonfransarna och lyssna på havet. Ni vet.

Idag ska vi på KUB-test och samtidigt passa på att se hur det står till där inne. Hur mycket har hon växt? Hur mycket rör hon sig? Allt det där. Det är så fruktansvärt häftigt med ultraljud, allt blir så mycket mer verkligt när man får se det på en skärm och när man får höra hjärtslagen. Framförallt tror jag att det är häftigt för mannen att få se det här lilla fönstret till sitt barn och förstå varför hans kvinna äter som ett monster och gråter till Kalla Fakta. På tal om det; varför finns det inga vettiga pappaböcker?! Gör det det? Jag har läst mig igenom en hel del mammaböcker nu; en del dåliga, en del bra och en del hysteriskt bra (såna som får mig att vika mig dubbel av skratt) men när mannen beställde lite pappaböcker och de kom hem och jag nyfiket började att bläddra i dom så tappade jag hakan totalt. Vad är det för snubbar som skriver det där egentligen?! I en av böckerna bestod kapitlet ”förlossning” bara av tre goda råd:

  1. Se till att hålla dig relativt nykter när det är dags för förlossning. Och sen var det en lång harang om hur han själv gått ut några dagar innan och hans fru bett honom att inte supa men det gick ju inte så bra så han kom hem dyngrak, men när hon väl födde var han nykter och det var ju bra. För det första; relativt?! Vem tusan tycker att det är en bra idé att gå ut och ens supa sig relativt onykter när man vet att ens fru kan föda när som helst?
  2. Ta med dig en bok eller en tidning att läsa. En förlossning kan vara långdragen, kanske sex timmar. Okej, nu kanske jag är hård här, men om min man tror att han ska sitta i väntrummet och chilla med ett nummer av Golfsport under tiden jag föder hans första barn så tror han förbaskat fel. Herregud, lite uppmärksamhet kan man väl kräva om man ska ha värkar i timmar eller till och med dygn.
  3. Ta med dig något stärkande, som en öl eller en whiskey. Alltså, vad är det här för alkissnubbe som har skrivit boken? Ta med sig en hutt till förlossningen? Bara tanken på att Scout Valiant skulle stå och smygsupa på toaletten för att ”lugna nerverna” är ju skrattretande. Då är det väl bättre att han tar lite lustgas i såna fall. Men att smuggla med sig egen sprit känns lite väl desperat.

Och ja; det var råden inför förlossningen. Håll dig ganska nykter tiden för ankomst, ta med dig en tidning att fördriva tiden med och drick medhavd sprit så blir det bättre. Verkligen?

Bha. Tips på bra och roliga pappaböcker mottages tacksamt.

28 kommentarer till “Att ha avverkat en halv vecka.

  1. Vad spännande! Lycka till på ultraljudet, hoppas vi får se bild på Bönan sedan 🙂

    Pappaböcker? Jo, det undrar jag också över. Den där boken du berättar om verkar helt sjuk, vilken är det egentligen?

  2. Alltså… Jag tror du har hittat en bit obruten mark…

    Min stackars make, var VÄLDIGT oförberedd, när det helt plötsligt blev dax för förlossning, tre veckor före utsatt datum… Vilket resulterade i att vi stod på parkering och trätte hur vida min väska skulle med in eller inte… För vi skulle ju minsann inte ha barn förrän om tre veckor, enligt honom…. Att bebisen kunde komma tre veckor FÖRE utsatt tid, fanns inte på kartan… Så det var chock nr 1… Sedan hade vi ju hört att en normal förlossning tar 16 timmar för en förstföderska… När vi hade varit på förlossningsrummet i 1 timme, var det dax… Chock nr 2… Han var mentalt HELT oförberedd inför allt som hände, vilket resulterade i att han i stort sett tuppade av… MEN han tog sig samman, utan sprit, och satt där vid min sida, och peppade och höll mig i handen, så vi gemensamt kunde ta emot vår son, när han såg dagens ljus! 😀

    En av det största stunderna i livet….. //Carin

  3. Hahaha den boken har jag missat!

    Mitt råd.. skippa alla böcker!!! Man kan inte läsa sig till något… Ni kommer att få bra ”utbildning” i föräldrargrupperna inför förlossningen. Men förlossningen är liksom ingenting, ut kommer barnet… för mig hade det vart det viktigaste är att vara beredd på allt EFTERÅT! Svinsatansinihelvetesonda bröst, öm och sarjad kropp, ett barn du inte känner eller vet hur du ska ta hand om, tårar från ingenstans då du är lycklig men gråter ändå av lite sorg (baby blues) osv osv. DÄR har din man all möjlighet att finnas till för dig.

    Min första förlossning var från START ca 24 timmar. Ketil fick sitta med ett dataspel i handen när jag vankade runt, för dessa timmar gick fort för mig men säkert evighetssakta för honom. Var femte minut kom en värk, då var han redo med massage och pussar i nacken och däremellan behövdes inte han för mig.

    Nu när jag gått igenom två själv så är det NÄSTAN så jag fattar att mannen skulle behövt en sup innan *ler* eller rätt att suga lustgas, för som kvinna går du HELT in i dig själv medan dom upplever ren panik av att stå bredvid när vi har sån smärta…

    Summa sumarum. OJ vad jag lät skräckinjagande nu, hahaha. Men låt allt bara komma som det kommer, jag tror inte det går att läsa sig till något, då allas graviditet, förlossning och liv med en bebis är unik. Läs bloggar som är taget ur verkligehetn istället, där finns ”sanningen” 🙂

    kram och ta hand om bönan i magen!

    //Sandra

  4. Jisses!!

    Vad var det för bok om man får fråga!?
    Har tyvärr inga bra pappaböcker så här i minnet. Ska fråga herrn när han kommer hem från jobb!!

    LYCKA TILL PÅ KUB:et! H*n är så mycket större nu, ni kommer se små armar och ben. Fantastiskt!

  5. Jag känner tyvärr ingen bra pappabok, men det fanns en föräldrarbok, som vi tyckte var roligt och som min andra hälften har läst helt. Jag kommer bara ihåg 2 tipps: Ingen whisky, ingen tidning och ingen öl. Men en smörgås kan vara bra. och så fishermans eller läkerol (typ sånt) till dig. För man ska ju vara fastande och man kan bli törstig! Jag fick en citronaktig pastille, som jag tyckte var en räddning.
    Lycka till med KUB-test!!

  6. En tidning till mannen är inte fel. Mat, dricka och godis till honom är inte heller fel. Förlossningen kommer vara intensiv för dig men mest troligen jättelång för scout Valiant. Mina två förlossningar har varit ganska enkla och hyfsat lika men där var ändå ”dötid” för sambon då jag sov mellan värkarna innan krystvärkarna kom. Har vänner där förlossningarna har dragit ut på tiden över ett dygn. Kvinnan blir ompysslad men mannen får reda sig själv. Men jag har även vänner där hela förlossningen gick på 20 minuter. Det är så olika men att förbereda sig på en lång väntan för mannen är inte fel.

    Kul inställning, hyfsat nykter… I min värld håller sig alla blivande pappor helt nyktra i minst en månad innan så dom kan köra in den blivande mamman till BB när än det behövs. Tror det finns bättre pappa böcker på engelska än på svenska. Det finns en bok av en Lennart (har jag för mig att han heter) som ska vara jättebra, förklarar fostrets utveckling bra och med bilder. What to espect egen you’r especting är en bok från USA som förr iaf klassades som vi-väntar-barn-Bibeln typ. Annars är mitt råd att ni frågar din BM, hon har säkert tips att komma med.

    1. Du tänker på klassikern Ett barn blir till av Lennart Nilsson – ja, den är ett måste för alla som ska bli föräldrar! Och kul att titta i tillsammans med barnet när det blivit större.

      1. Ja just det ja, så heter den. Ett måste vet jag inte för jag klarade två graviditeten utan den. *s* Men tydligen ska den vara jättebra och blir det fler syskon här så kommer den boken att inhandlas. 🙂

  7. Oj hjälp!!! Vilka ”tips”… Kanske man borde ta sig an detta projekt… Att skriva den bästa pappaboken… Men man har ju inte direkt nån erfarenhet av det… Men antagligen skulle det ändå bli bättre 🙂

  8. Men va? Vilken bok. Hyfsat nykter. En stärkande hut på BB??? Jag är mållös.
    Har tyvärr inga tips på bra böcker, läste knappt några själv ens en gång.

  9. Vårt första barn, vår prins, föddes i ”vår” stad..å där tog man inte speciellt hänsyn till maken alls..vårt andra barn föddes i Trelleborg å DÄR var det helt annat, de tog hand om kärleken på ett helt underbart sätt..peppade å berättade steg för steg om vad som sker,uppmuntrade å tröstade(för han led av att jag hade ont) för som sagt man är väldigt inne i sig själv när det gör som ondast.
    Direkt efter så var det stoltaste kärleken som gav det första badet och satte en rosa rosett i håret på vår sessa:)
    (hur nu han kunde göra det på typ 10 hårstrå):)

  10. Sikta in er på att förbereda er på tiden efter. Och beställ dvdn m profylaxandning. Att föda eller vad den heter. Garva tillsammans åt alla töntiga övningar som kommer göra er till ett team och mannens enda uppgift är att lyssna på dig. Lustgasen kan du dela med dig av en minut eller två, men något supande kan han glömma. Fattar inte varför man skulle vilja?

  11. Innan du föder hette visst dvdn. 🙂
    Vi kunde se avsnittet med krystningarna 100 gånger, så SJUKT kul. 😉

  12. Finns inga bra pappaböcker tycker jag, Sigge Eklunds är dock ok. Bra bok för er båda är barnmorskan Gudrun Abascal – Att föda, sen kan det vara mysigt att läsa Mammapraktikan av Söderberg ihop. Lycka till,
    Malin

  13. Det finns en bok som heter Koka makaroner, av Johan Nilsson. Den handlar om graviditet, förlossning och första året som pappa. Har för mig att den var bra.

  14. Men hallå. har jag missat något?? HON?! Har ni fått reda på det redan? 🙂
    KUBB test har vi gjort och det är sååå roligt. Man ser verkligen bebisen mycket mer ingående och nära. Det är underbart!
    Njut!!

    KRAM

    1. Ha ha nej, du har inte missat något. Hon går bara under benämningen hon 🙂 Det känns som en hon, helt enkelt. Bara därför kommer det säkert att vara en kille.

      1. Oki. Vi har ”han” Vi har inte fått reda på det ännu men känner på oss att det är en kille så det blir väl en tjej bara för det. 🙂

        Hihi!

  15. Ja usch för pappaböcker. Det finns inga bra. Det viktigaste är att tillsammans prata igenom vad det är för förväntningar ni har. Hur ser han på det hela och hur ser du på det hela? Vad vill du? Vad vill han? Jag läste en bok inför andra barnet som jag tycker var hur bra som helst. Ingen pappabok. Nu minns jag inte vad det heter men det kan jag ta reda på. Den tog upp just saker som vad kan pappa göra under förlossningen, på ett bra sätt. Inga supar där inte.

    Och KUB-test. Vad spännande. Då får man se bebis länge för det tittar mycket noga. Jag gillade KUB-testet just av den anledningen. Njut av din bebis!

    kram

  16. Härliga ord av många härinne, men Din förlossning, Emma, kommer inte att bli som andras. Din förlossning blir annorlunda. Jag lovar. Under alla mina år har jag inte träffat på någon som haft liknande. De är så unika, allas förlossningar. Du kommer också att vilja berätta om Din för alla sedan. Kul med KUB!
    Kram

  17. Hahaha, det lät ju som en rolig pappabok! Jaha, oj, du ville att den skulle vara BRA också??? Nej, då låter det inte som att den duger…
    Har tyvärr inga tips men håller med om att det många gånger är alldeles för mycket fokus på förlossningen. Det är som att det är slutmålet. Det är det förvisso – för graviditeten. Men egentligen är ju förlossningen bara början på det verkliga äventyret!
    (Därmed inte sagt att graviditeten och alla drömmar i sig inte är ett äventyr. Det är det och måste få vara.)

  18. Lite svårt att tro att den som skrev boken verkligen står för det på riktigt!? Kanske vill få lite uppmärksamhet för sin bok helt enkelt :S Den där typen som kan skriva vad som helst och bekänna sig till vilka åsikter som helst för att bli publicerad och få sina sekunder i rampljuset.
    Läsa på och informera sig är toppen. Men personligen har jag lite svårt för de som bestämt allt om sin förlossning i förväg. När vår första föddes hade jag nyss fyllt 21. I föräldragruppen stack jag ut liiite lätt med knalloranga mammasnickarbyxor o en ålder typ 10-14 år yngre än de andra. Kände mig dock rätt gammal och frågande inför resonemangen att ”Jag ska ha den här bedövningen och så här och så där ska det bli.” HUR kan man veta det när man aldrig fött barn innan och inte har den blekaste om hur det är eller hur just den här förlossningen kommer att sluta. Mitt resonemang var mer att det här o det här tycker jag låter bra, men vi får väl se hur det blir där och då. -Man får väl följa med på resan och se allt eftersom. Då tystnade de andra blivande mammorna några sekunder, tittade blankställt på mig, blinkade lite oförstående precis som man kan tänka sig att en oförstående kossa gör och sedan fortsatte samtalet som om jag inte hade sagt nått. 😉 Gammal må vara äldst, men inte nödvändigtvis klokast…. Inte helt oväntat fanns en o annan besviken efteråt som inte fått sina drömmars rosa förlossning.

    Måste också säga att jag gillar din blogg och ditt sätt att skriva, sådär alldeles jättemycket 🙂

  19. dick sundevall´s du ska bli pappa, fick min man låna av en kompis. jag läste den jag också, och tyckte att den var helt ok! sen gör det väl ingenting om man känner sin egen fru och bollar lite egna ideer, kanske?… brukar bli bäst så… hur som helst så kommer du kanske ha mindre intresse för så mycket annat än just dig själv och vad som händer ”där nere” och mannen kommer förmodligen vara ”lätt” skärrad, men förhoppningsvis vara ditt allra största stöd …=)
    och ni kommer förmodligen LIPA av lycka och alla andra braiga känslor ni får…efteråt.

    (och jag säger bara en sak…LUSTGASEN!!!
    många säger att man blir ”full” och inte minns ngt…
    antar att det är högst individuellt, men jag MINNS!! och den var very nice!! bara så du vet…å just det, ladda upp med nå smarr att trycka in med jämna mellanrum!)

  20. Vår första tjej kom 2 MÅNADER för tidigt. Så ingen av oss var förberedda. Ingen väska packad, inga extrakläder med, NADA!
    Jag åkte in en söndag och på måndagen var det meningen att vi skulle på en profylaxkurs. Så det sa jag till barnmorskan som då tog min hand och sa lugnt att ”föda barn har kvinnor gjort sedan urminnes tider tillbaka förstår du, så du behöver ingen kurs, vi ska ta oss igenom det här tillsammans” Så var det med det. Ut kom en unge och det gick jättebra. Mannen blev väl omhändertagen av syrrorna. Det var mest jag som stundom ville hålla handen stundom skrek dra åt …… 🙂

    Jag har i och för sig en massa böcker hemma till ingen nytta. Maila mig om du är intresserad så kan jag kika vad de heter.

  21. Alltså, jag dör. Av skratt. Är det sant att det faktiskt stod så? På riktigt? Hahaha. Tyvärr inget bra tips, min make tyckte all litteratur var apdålig.

  22. Min man fick Dick Sundevall´s ”Du ska bli pappa” av sitt kompisgäng. Har kollat i den själv och tycker att den är riktigt bra. Bra information om både graviditet, förlossning och även vad som händer efteråt (väldigt viktigt tycker jag, kanske t.om det viktigaste?).

    Sen kan jag tycka, att är det NÅGON som förtjänar en Whiskey i förlossningsrummet, så är det väl mamman va? =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg