Att ha vänlighet som livsfilosofi.

Jag tror på karma. Jag gör verkligen det. Jag tror på att det man sänder ut är det man får tillbaka – och att vänlighet, oavsett hur liten, gör skillnad. Varför? För att jag måste tro det. För att det är min livsfilosofi. För att det blir så förbaskat mycket trevligare att leva när ens energi går åt att tänka gott snarare än att gräma sig eller vara bitter.

I yrkeslivet kan det vara svårare för där har man inte alltid samma val – man ställs inför situationer eller människor som man helt enkelt måste lära sig att handskas med eftersom de inte försvinner. Men även här tror jag på människans vilja att göra gott, därför försöker jag vara noga med beröm till anställda och samarbetspartners. Jag tycker att det är viktigt att de jag arbetar med för höra att de gör ett bra jobb eftersom jag tror att essensen av varje människa är den där längtan efter att få göra skillnad. Att vara bra. Att räknas. Jag är också hård i mitt arbete och principfast och kan kallas för ”omöjlig” av många, men ändå – i grunden finns den där. Tanken om vänlighet. Att jag inte håller med dig innebär inte att jag inte kan tycka om dig eller tycka att du gör ett bra jobb. Det innebär bara att vi just nu ser annorlunda på saker och ting och kanske kan du övertala mig, kanske inte. Det är det som hierarkier och titlar är till för på en arbetsplats; att veta hur länge man ska driva något innan man ger upp. I slutändan är det ju ändå min chef som bestämmer.

I bloggvärlden är det samma sak och här blir det så tydligt. Karman. Vilja att lyfta fram varann och hjälpa till. Men också det motsatta  – oviljan att andra lyckas. Missunnsamheten. Tack och lov inte riktad mot mig ännu men ni vet vad jag menar och den finns där. Du ska inte tro att du är något. Men vet du? Det ska du visst det. Och alla som säger annorlunda kan du stoppa i den där zonen som bara är vitt brus och TV-flimmer och så kan de få vara där. Lägg inte tiden på att undra om de har rätt, och framförallt – ge dom inte makten att tala om för dig hur du ska känna.

Vad du känner är rätt för dig. Det räcker så.

Och nej. Det handlar inte om att vara ett mähä eller att låta människor klampa över sig. Absolut inte. Det är som en gråhårig pastor en gång la handen på min axel och förklarade det för mig när jag opponerade mig om att vända andra kinden till hela tiden;
– Om jag är på en bar och någon kommer fram och slår mig på käften, då vänder jag andra kinden till. Ger en ny chans. Och om han slår mig igen? Då står det inte mer.
Och så skrattade han nöjt och klappade på sin bibel och blinkade åt mig med ena ögat. Och det där stannade kvar i mig eftersom det är något jag kände att jag kunde leva efter. Viljan att tro gott om alla människor tills motsatsen bevisats. Att ge alla människor möjligheten till en ny chans, men om de missbrukar den? Tja. Då står det inte mer. Då är det slut på vänligheterna. Då är jag min mors dotter och gud nåde den som trampar mig på svansen. Jag är absolut ingen man kan tala om för vad den ska göra eller någon man ska tro att man kan klampa rakt över, och det tror jag att man känner. Utan att jag behöver flexa musklerna och vara på min vakt.

Och sist men inte minst; jag tror inte på att skaffa sig ovänner. Jag har en eller max två ärkenemesisar i mitt liv eftersom jag tror att det är hälsosamt med lite personlig ilska och något att fokusera min energi och drivkraft på, men inte mer. Jag tillåter mig själv bara max två. På så sätt måste det hela tiden övervägas om jag ska byta ut den där blonda skräcködlan som pikat mig länge nog på det där hemska åh-jag-är-kvinna-och-kan-säga-vad-jag-vill-med-ett-leende-för-då-vet-du-inte-om-jag-förolämpar-dig-eller-inte-sättet mot den där busschauffören som skällde ut mig för att jag var för snabb med att blippa mitt kort så att hans maskin blinkade rött och pep. Oftast är svaret på den frågan nej. Och vad händer då med alla de andra; de energistjälande, irritationsväckande, omöjliga? De hamnar i det vita bruset. De stängs helt enkelt ute från möjligheten att göra en skillnad i mitt liv eller mitt sätt att se på världen. De får ingen makt till att ändra mitt humör eller ta upp min tid mer än kortare perioden. För vet du vad? Vi har möjligheten att välja. Det är det som är så fantastiskt med att vara människa.

Vi. Har. Möjligheten. Att. Välja.

Vi kan, oavsett släktband eller historia eller relationer eller måsten, välja vilka vi ger inflytande i våra liv. Det kan vara mer eller mindre svårt, men möjligheten finns där. Alltid. Jag försöker att aldrig slösa tid och energi på människor som bara gör mig irriterad eller olycklig – jag stänger dom bara ute. Allt annat är att ge dom makten över min tid och det är jag för stolt för att göra. Förutom mina max två ärkenemesisar lägger jag ingen kraft på att bråka med dom, tänka på dom, gräma mig, vara bitter, älta – och om jag gör det försöker jag skälla på mig själv tills jag slutar. Jag väljer istället på att försöka ta in människor i mitt liv som jag mår bra av. Som lyfter mig och speglar mig och tycker att jag är fantastisk – precis som jag tycker att de är. Och precis som jag är selektiv med mina ovänner är jag selektiv med mina vänner. De riktiga vännerna. De som kommer nära. För det är de som har möjligheten och makten att påverka mig i det dagliga livet; i det som vi håller oss sysselsatta med tills vi dör.

Men oavsett hur det slutar med människor jag möter så börjar det alltid på ett sätt, och det är på det enda sättet jag vill: med en öppenhjärtlighet och en grund i att det jag sänder ut på något sätt kommer att komma tillbaka.

Med en vilja att vara snäll.

98 kommentarer till “Att ha vänlighet som livsfilosofi.

  1. Jag tror också på vänlighet! Dessutom, mår jag så mkt bättre när jag är snäll mot någon, än om jag är elak. Elakhet och sårande ord, medför hos mig bara ett himla, dåligt samvete….

    Kay Pollaks bok ”Att välja glädje” handlar mkt om det du skriver och om hur man själv kan välja hur man vill känna. Att ge människor en ny chans, vända andra kinden till, men ändå inte tillåta sig att bli trampad på. Tänkvärt!

    Jag önskar dig en fin dag!

    Kram Daniela

  2. Så bra skrivet!

    Jag känner också att det tar alldeles för mycket onödig energi på att gå runt och irritera sig på olika människor och vad de gör och hur de är, utan jag försöker fokusera på det som är bra och omger mig också med personer som jag tycker om.

    Jag tycker om dig bland annat, det är därför jag hänger härinne varje dag och läser dina härliga inlägg, det får mig att må bra.

    Give some get some heter det och det stämmer verkligen.

    Kram Elvira

    Härliga bilder på dig också!!

  3. Hej vännen!
    Ja, ursäkta att jag låter personlig, men på något underligt vis så känns det så. Jag har följt din blogg en tid och nu känns det som att jag känner dig. Konstigt, att man kan få en sådan känsla och aldrig träffat dig personligen. Ditt senaste blogginlägg rörde vid mig… Tänk att jag är betydligt äldre än vad du är och ändå så låter du så mycker klokare än vad jag känner mig. Jag tar till mig dina ord och tänker att det aldrig kan vara försent att ändra på sitt beteende. TACK!

  4. Du är ju så klok!!! Jag delar helt din filosofi. Jag TROR egentligen inte på Karma. Men jag väljer att leva som om karma finns. För om man bara går omkring och tänker på hur orättvis världen är, att onda saker visst händer goda människor och att döden kan komma när man minst anar det orkar man liksom inte sig ur sängen på morgonen.

    Och att va arg på någon annan sänder ju egentligen bara negativ energi till mig själv. Bättre att tro gott om alla. Varje gång någon fartdåre försöker tränga mig av vägen tänker jag ”oj vad tur att han kom före, hans fru ligger säkert och föder i baksätet”. Då blir man liksom inte så arg i onödan. Men om någon kränker min familj eller mig väljer jag att bita ifrån direkt. Mest för att det känns bra efteråt att man markerat att det finns en gräns.

    Positiv energi drar till sig positiv energi!

  5. Men visst har du rätt Emma, jag bemöter energislukande människor på samma sätt, människor som bara är ute efter att förpesta mitt liv hamnar i en gråzon där de inte betyder ett dugg. Men ibland får de ett övertag men då grälar jag på mig själv och hämtar stöd hos dom som verkligen betyder något.

    Kramar till fina dig!

  6. Tänk om lite fler männsiskor tänkte som du! Livet är fullt av val… Och livet får konsekvenser utifrån de val vi gör…

    Och om man börjar med att välja att vara snäll, så kommer man ganska långt….

    Önskar dig en strålande dag! Kram Carin

  7. Du skriver så jag tappar andan, Emma…….. Ett av de finaste och mest människoälskande inlägg jag någonsin läst i någon blogg. Så ofta handlar denna typ av inlägg om någon form av försvar mot det man upplever vara andra människors elakhet, för själv är man ju oftast alltid god (?), och hur man på ett lite överlägset sätt ska lära sig ha överseende med dessa människor eller ignorera dem.. Detta inlägg lägger istället vikten vid att alla människor, oftast i alla fall, har en god avsikt, och har sin egen verklighet och anledning att agera som man gör, och när man börjar lägga vikten vid det, och inte alltid binda upp sig vid att göra egna tolkningar av vad folk verkligen menar – då frigörs denna kärlek för medmänniskan. Jag ryser ofta av välbehag när jag läser din blogg – av dina fina bilder som fångar det enkla och vackra, av din fina text som utstrålar en mognad och acceptans av andra, och av ditt budskap – lev och låt leva. Tack fina Emma för att din blogg inspirerar godheten i mig själv :-).

  8. Underbart skrivet Emma, att läsa dina fina tankar var ett fantastiskt sätt att börja dagen på!

    Och jag måste säga att jag tror att du lätt är den vackraste preggotjejen jag sätt =O)

    Ha en underbar dag!!

    Jag sitter med en stor latte ensam på kontoret och ska börja jobba efter semestern och råkade hamna bland massa bloggar istället för jobbmail – fy skäms 😉

  9. Så ruskigt bra skrivet, önskar att jag också kunde formulera mina tankar och känslor så bra som du! Tack för en bra blogg som man längtar tills nästa uppdate kommer 😉
    Ha en fin dag!

  10. Jag försöker , åtminstone en gång om dagen, ge beröm till mina arbetskamrater. Vi arbetar med stor press,stress och många arbetsuppgifter (vem gör inte det liksom) samtidigt som vi måste vara pedagogiska och bemöta allt med ett leende.
    Då ledningen är bra, men mindre bra på beröm, insåg jag en dag att jag kan förändra lite själv.
    En sådan enkel sak som att ”vad glad jag blir när jag ser dig” gör under för en människa eller ”vad glad jag blir att just vi två ska jobba tillsammans ikväll” värmer också gott.
    Att få ett leende när man kommer till jobb, gör att dagen känns lättare.
    Din text får mig att tänka efter, då jag har en tendens att just älta. Älta,älta och älta lite till. Varför orka liksom.

    Nåväl, jag kommer inte ihåg hur jag ramlade in på din blogg, men jag är glad att jag gjorde det. Inte bara har du och din man ett sjukt fint hem, ett sådant jag alltid velat ha, du är dessutom gravid och det har alltid intresserat mig enormt mycket. Jag har tre barn själv, hade kunnat ha ett fotbollslag om inte ekonomin lagt käppar i hjulen.
    Du är vacker och skriver med glimten i ögat. Mycket trevligt.

    Ha de gött!

  11. Ja, helt rätt. Så vill/försöker jag också tänka och leva efter. Jag tror oxå mycket på ”goes around, comes around”.
    Väldigt fint och klokt inlägg. Gillar.

  12. Her i Norge pågår ju debatten nå om hva man kan skrive på nettet, spesielt hva folk får seg til å skrive når de er anonyme. Jeg tror du unngår en del negativitet ved at man må legge inn en mailadresse…. ingen er helt anonyme. Dessverre virker det som folk uttrykker seg helt annerlunda når de er anonyme enn hva de ellers ville gjort.
    Tror også på at man kan høste det man sår…. selv om også ser eksempler på folk som slipper unna med de utroligste ting. Men det aller viktigste for meg er å tenke at jeg skal kunne leve med meg selv, også etter at alt er sagt og gjort…. Og granske mine egne motiver slik at jeg ikke forhaster meg når jeg tar i tu med saker (for noen ganger må man stå upp for saker/personer)

  13. Åh vad massa klokt du skriver – och vilken klok pastor du träffade. Det här inlägget borde alla baske mig läsa en gång dagligen, minst, tills orden sitter präntade. Att karma faktiskt existerar och att en andra chans är en sista chans utan att man för den sakens skull måste bli ovänner. Man kan gå vidare ändå, utan den där andra personen i sitt liv. Inte som ovän, inte som någon.

  14. Åhhhh så underbart skrivet :O) Du är så klok och varm och sprider en så härlig känsla i hela min kropp, jag blir glad av att läsa din fina fina blogg! Och jag delar din tankegång helt och hållet. Jag går ofta runt och ler åt folk jag möter och det känns så gott :O)

    Ska du inte dra igång en blogg träff till, till oss som vile men inte kunde komma då i juli. Vill så gärna träffa dig, du underbara människa :O)

    Ha en fin dag!
    Kram

  15. Åh så bra!
    Har försökt förklara för någon jag känner ett tag det där om att kunna välja men vet inte om det går in. Och att vara snäll, men aldrig ett mjäk, det tror jag också stenhårt på.

  16. Underbart fint! Försöker också leva så, ibland går det bra och ibland går det mindre bra. Huvudsaken är väl dock att man verkligen försöker. Att försöka ha en positiv inställning från början, att inte låta misunsamma (vet inte hur det stavas ;O) ”vänner” ta all positiv energi och vara glad och trevlig mot människor man möter på ett eller annat sätt i livet.

    Sedan jag började leva så här känner jag mig mycket bättre som människa. Gladare och mer harmonisk! Jag har också bakslag när jag känner för att skjuta någon i knäet eller hälla salt i deras kaffe men sen kommer det någon som tycker om mig, som säger att jag alltid är så glad och snäll. Det är de stunderna man lever för, som får en att kämpa vidare med att vara go och glad :O)

    Tack än en gång för en underbar blogg! Den ger mig så mycket inspiration!

    Kram

  17. SÅ OTROLIGT VÄLFORMULERAT!

    Jag kan inte annat än hålla med dig och jag hoppas det är OK att jag länkar i min blogg till detta kloka och tänkvärda inlägg. Jag har själv samma livsfilosofi och håller med dig att positivitet och empati INTE är samma sak som att acceptera att bli behandlad som ett mähää. Du har inspirerat mig till att skriva mer om detta nu.

    Tack kloka kvinna!!!
    och
    STOR KRAM!!!

    P.S. Vilken tur att jag hittade dig via finaste Malenami D.S.

  18. Du är så bra Emma. Härligt inlägg. Så skönt med människor som väljer att vara snälla, trevliga, älskliga och bara allmänt vänliga. Det gillar jag. Att välja snällhet måste väl ändå vara något av det bästa vi kan göra.

    Din blogg är verkligen underbar!

  19. Amen!!!! Du och jag är sååå lika så det är inte klokt:) Fantastiska underbara vackra bilder, du är som ett sagoväsen, en preggoprinsessa!

    KRAM

    P

  20. Jag tror som du, fullt och fast. Men ibland går saker upp och ned, och just nu är de inte på topp. Jag behövde nog läsa det här nu för att påminnas om vad som är viktigt. Tack! 🙂

  21. Mina tankar exakt!!! Dethär försöker jag lära mina fem barn oxå!
    Du har en så fin och rolig blogg, bästa bloggen ever!!!
    Kramar till dej o din mage

  22. Gud vilka vackra bilder, o du ska veta att du berörde mig djupt med den här texten. Du är både klok & vacker, vilken lyckoost din man är!!

    O så ska du veta att jag följer nästan 100 bloggar, o din blogg har blivit en av mina favoriter. O hit hittade jag för bara ett par veckor sen, högst. Jag fastnade för dig & din blogg direkt! Kram på dig, o tack än en gång för de kloka orden. <3

  23. Emma, jag läser vad du skriver. Jag förstår vad du menar, tyvärr allt för väl.
    Ibland finns det dock omständigheter, sådana som man inte rår över som gör att man inte kan säga stopp, stänga av energitjuvarna som inget vettigt har att tillföra.
    Livet.
    Ödet.
    Att inte vara accepterad på grund av omständigheter som man ej kan påverka.
    Maktlöshet och uppgivenhet.
    När kärleken är större än i livet i sig självt.

    Kram Mrs G

  24. Så vackert och så klokt skrivet!

    Håller med husfrun om att detta inlägg borde alla människor läsa lite då och då. Jag tror benhårt på karma, jag tror att all energi vi sänder ut kommer tillbaka till oss och likså alla goda gärningar. Jag gör som du, stänger ute de där energitjuvarna så att de inte kan sno min energi och påverka mitt liv negativt. Nä tacka vet jag vänner som verkligen vill en gott, som lyfter en och stärker ens egen personlighet.

    Tack för kloka ord och än en gång tack för en underbar blogg!!

  25. Att vara god, det är en av de finaste egenskaperna en människa kan ha.

    Jag försöker vara god, både mot andra och mig själv. Men på något konstigt sätt är det lättare att bli arg och hålla kvar ilskan än att bara skölja bort det. Fast jag börjar bli riktigt duktig. Mitt jobb ger mig bra övning.

    Min älskade farmor har lärt mig mycket men två saker som verkligen är viktiga för mig är;
    Har du inget gott att säga kan du lika gärna vara tyst.
    och
    Man fångar fler flugor med socker än med ättika.

    Du är god Emma!

  26. Instämmer till fullo av din fina text och dina fina tankar. Jag blir otroligt inspirerad av dina texter och ditt sätt att skriva, dessutom börjar tankeknölarna gnugga för fullt! Tack för att du delar med dig!
    kram alexandra

  27. Exakt så! Härlig läsning. Också min filosofi på pricken. Jag har dock ibland väldigt svårt med ältandet, när personen x kastat ur sig saker o ting som är dennes sanningar så vet jag att jag ältar, vrider och vänder på det alldeles för mycket. Tills nu här i somras. Ett beslut togs inom mig att det aldrig får hända igen för det bara tär och tar energi. Nu kommer jag att utesluta den personen ur mitt liv, det kommer att bli en riktig balansgång av olika anledningar, men för bara just mig, så kommer jag må mycket bättre av att inte träffa personen nämnvärt mycket mer. Känns så väldigt skönt att ha kommit dit.

    Karma tror jag också på. Jag brukar i sann Jerry-Springer-anda med tillhörande gester säga ”what goes around comes around” när jag ser personer agerar idiotiskt.

    Ha en härlig dag, värmen till trots. Du får ta en kladdkaka och dyka ner i hundpoolen. 😉

  28. Så fantastiskt skrivet! Du har så rätt!
    Jag tror på karma, att man får vad man ger.
    Och jag önskar att alla kunde tänka som du, då skulle vi ha en mycket finare värld!
    Njut av din dag och ge många kramar åt hundarna från mig och min lilla Dana (som dessutom har löptid nu och vill hemskt gärna kramas med alla hundar hon träffar…)! 🙂

  29. Jag tror på godhet. Jag tror ockås på att det vi ger kommer tillbaka till oss. Kanske inte idag eller i morgon men det kommer tillbaka. Där av så heter min blogg room of karma. Jag tror på karma!!

    OCh som du skriver vi har alltid ett val! vi har ett val om vad vi lägger vår fokus osv ….

    Njut dagen!
    Du sköna bloggerska, I love your blogg!!
    CC

  30. Så fint. Så sant. Och så rätt i prick. Jag tänker också sådär inser jag nu när jag läser – har bara inte satt ord på det. Usch för de som tar energi och aldrig lämnar något tillbaks, de om gör en bitter eller ger olustkänslor. Bort med dem. Det där med ärkenemesisar ska jag också anamma (men vad i hela friden är det för ord?), så genialt!

    Du är fantastisk! Hoppas du vet det helt innerligt. Och jag önskar nästan att jag bodde där på andra sidan er häck och fick tjittjatta med dig lite då och då 🙂
    kram / kristina

  31. Så sant, så sant!! Lovely läsning så här oväntat:)
    Du har rätt på varje punkt. Att sortera bort energislukare i sin närhet, kan vara enkelt. Men ännu enklare är att själv vara som du säger, vänlig mot dem man möter.
    Det blir så mycket trevligare så:)

    Jag sitter i en telefonväxel, och om du visste hur många som verkar tycka att man får säga/bete sig hur man vill, bara för att man är telefonist! Det är lätt att skälla och svära åt någon man inte ser rakt i ansiktet.
    Dessutom verkar allt vara vårat fel, om den de söker inte är på plats/svarar…
    Tänk om folk ändå tänkte steget längre innan de går an!

    Kramar i massor till dig
    Susanne

  32. Svårt att kommentera detta otroligt fina inlägg när alla tidigare sagt det jag vill säga!

    Jag försöker också ha den filosofin, ibland funkar det ibland inte allt ut!

    Din blogg, en ganska nyupptäckt för mig, är så fin och dina bilder är en själafrid <3

    Kram Anna

  33. Så sant.
    Så vackert skrivet.
    Så viktigt att påminnas om.

    Är det tankar och funderingar en torsdag i augusti eller är det en händelse i nuet som fick dig att vilja skriva det här inlägget?
    Det kändes så omedelbart och så laddat, som om det skrevs för att det helt enkelt var fullständigt nödvändigt att få det ur sig, bekräfta det, befästa det… markera det.

    1. Det var en kombination av att jag vaknade klockan 5 på morgonen för graviditetskissepaus och inte kunde somna om, och att jag skrev det till någon väldigt fin som jag tror behövde höra det.

      1. …och samtidigt skrev du till en hel hög av fina läsare som behövde både höra och påminnas om det. Inklusive jag själv 🙂

        1. Åh, det kanske uppfattades alldeles galet?

          Vad jag menar är att den fina texten belyser sådant som vi alla med jämna mellanrum behöver bli påminda om så att vi kan bli bättre på att spara vår energi till det som är viktigt. Dina tankar nådde ut inte bara till din vän utan till oss alla. 🙂

  34. Fy tusan Emma, jag gillar dig! Precis såhär är det och jag gör precis som du. Om karman, om att välja, om att välja bort, om att vara selektiv, om andra chanser… om allt. Förbaskat bra skrivet.

  35. Den där valmöjligheten, how I love it! Jag älskar att vara brevbärare och möta alla mina brevlådeägare med ett leende, för de kommer ihåg mig och ler nästa gång vi ses och har jag en dålig dag är det allt som behövs… 🙂

  36. Det är väldigt sant det du skriver att man kan välja att påverkas. Själv känner jag mig ganska så oberörd av det mesta som sker runt omkring mig just nu… Man blir lätt sårad om man låter sig beröras av minsta lilla grej, som som andras bekräftelsebehov, svartsjuka, behov av att såra eller bara ha kontroll… Men tänker man, jaja jag vet varför du (någon) skriver det där… Eller säger det där, om du (någon) inte hade gjort det hade du inte brytt dig och är någonstans är du själv sårad kanske… Och förstår inte att jag förstår dig så väl… Men återigen så vet jag innerst inne hur feg du är, att du alltid kommer säga en sak och göra en annan och att DU ALDRIG KOMMER ÄNDRA DIG. jag skulle kunna försvinna från jordens yta en vecka eller månad eller ett halv år. Du skulle vara dig lik när jag återvände, säga samma saker, kommunicera likadant, äta samma mat, skriva likadant, jag vet att du inte förstår det, men jag förstår dig så väl, läser dig som en öppen bok, men precis varför du gör allt du gör… Jag förstår mer än du tror.
    Jag vet att du aldrig kommer ändra dig därför beröras jag inte längre av dig, tar inte åt mig, tar inget på allvar… För jag förstår dig så väl… varenda litet försök, försvarsmekanism… ord som bara är luft… pikar om ett nytt liv och ett gammalt du är rädd för att släppa (något du aldrig skulle våga skaffa dig…)

    Så kan det vara att leva mitt liv… När man förstår så väl, och låter det vara.

    Kram!

  37. Du. Är. Alldeles. Alldeles. Underbar.
    Att skriva en blogg som lockar mig till att smyga iväg med iPaden ibland, bara för att få dela ljuvliga bilder och kloka texter! Att själv sakna konsten att sätta vackra ord på livets små och stora händelser och sedan hitta någon som kan!
    Du!

    Tack! Kram Dalkullan

  38. När jag var yngre var jag mer naiv, de senaste 10 åren har jag rest, flyttat runt träffat oerhört mkt människor. Blivit prisad, dyrkad, hatad, sviken, älskad, sårad, berörd, ledsen, förvånad, rånad, förbluffad, förälskad mm… Någonstans mitt allt detta så finner man väl en väg för hur man ska bemöta alla känslor ”enklare”, vilka som kan vara ens vänner, eller ens nära vän. Vem man bör involvera sig med och kan hålla på avstånd…. Jag tycker det är mkt enklare och tydligare ju äldre man blir. För magkänslan brukar ofta ha rätt och logiken går mer hand i hand med känslor… Ja, eller mer än förr i alla fall… Man blir inte lika sårad, små saker rinner av fortare ”sådant som stör”. Kanske för att man har lärt sig att alla människor beter sig inte väl fast dom är vuxna, och man behöver inte ta åt sig av allt. På det stora hela menar folk inte illa, men sätter sitt eget liv i första hand, även om det sårar andra. Även om man inte skulle gjort likadant så kan man ALDRIG ändra en människa.

  39. Du är nog en så otroligt fin människa! Jag försöker också leva med det där rättesnöret och oftast klarar jag det riktigt bra. Jag har 1-3 personer jag inte klarar av. Personer som är falska, som suger musten ur en utan att ge något tillbaka och de människorna behöver man faktiskt inte. Jag undrar bara om man inte skulle ha sparat sig lite, om man insett detta redan vid 20. Att vi kan och bör välja de människor vi har i våra liv.

  40. Så sant, så sant!
    Det är en fin filosofi och något man hoppades alla stävade för. Ibland får jag jobba med det extra hårt. I situationer när jag är trött och hungri kan jag bli så sjukt neggo mot andra och ta åt mig vad andra säger. Men att vara medveten och försöka förändra är ett bra steg..

    Stor Kram

  41. Det är också lite sorgligt när man kommer sig själv med att inte ta andras känslor till en som en direkt sanning, fast man gör det fast ändå inte…. Fast det kanske är bra, först när saker blir verkliga så är väl något sant på riktigt. Om det inte blir det så har man inte ju förlorat för mkt energi och tid tänker jag…

    Kram på dig Emma nu ska jag duscha dricka rödvin och gå en promenad…

  42. Tack! Tack för så fin inspiration i detta fantastiska inlägg. Det var så bra skrivet så jag vill gärna dela med mig av detta på min blogg. Jag har lånat din logga på bloggen och hoppas att du inte har något emot det, säg bara till isåfall?! Jag har såklart länkat till din blogg också så att mina läsare kan hitta till källan. Tack igen och ha en fin kväll!
    Ps. Så söt du är i din vackra mage.
    Kram Linda

  43. Precis som många andra (uppenbarligen) så har du så rätt och jag älskar din text! Fantastisk kvällsläsning innan sängen och otroligt söt klänning du bär på bilderna också, underbart att vila trötta ögon på.
    Jag har läst din blogg ett tag nu, däremot hållit mig anonym och kommentar-fri tills nu, och jag tycker att den, precis som texten här ovanför, är fantastisk! Det är inte många bloggar som jag återkommer till gång på gång och det är inte många bloggar som får mina fingrar att klia, gud vad sugen jag blir på att själv ta tag i mitt bloggande, och ordentligt denna gång! Tack för det.

  44. Kort och gott – UNDERBART!!!!

    Verkar som att Leo kommer att få en underbar mamma!!!! ps Spännande med huset!!! Hade varit så kul om du öppnade butik, ffa eftersom ni bor här i närheten!!! Stor kram, Lisa i H-viken

  45. Å du härliga fina tjej! Du är så otrolig i dina formuleringar och detta är såååå sant! Jag tror helt och fullt på Karma och försöker leva efter det så gott jag kan…Underbart skrivet av dig och du är strålande vacker på fotona!

    Kramar
    Adela

  46. Vilket underbart inlägg! Så bra skrivet! Jag håller med dig i allt och det var skönt att bli påmind om hur det faktiskt är jag tycker. Jag ska spara det här på en plats så att jag kan ta fram det ur minnet nån dag när jag funderar på om nån av mina två ärkenemesisar bör bytas ut. För du har så rätt. Två är fullt tillräckligt! De andra kan försvinna i bruset.

    Tack!

    Kram Lotta

  47. Goda filosofier, religioner m.fl. anammar”Gyllene regeln”
    ”Gör mot andra som Du vill att andra ska göra mot Dig” Karman är rättvis!
    Kram

  48. Fina, fina Emma. Det är aldrig för sent att ändra sig, välja, vilja och lära. När jag läser din text i lugn och ro ensam vid mitt köksbord blir jag så medveten om bristerna. Jag läser ju också missunnsamma kommentarer runt om istället för hejjarop systrar emellan. Varför? Det handlar kanske om mognad. Och mogna kan man göra tidigt eller sent men det är aldrig FÖR sent, eller hur? Tack för fina och tänkvärda ord som behövs.

  49. Hej! Jag håller med dig och alla fina kommentarer, Men! Jag är blott bara 24 år gammal, men har Alltid mött personer i mitt liv med respekt, massor av vänlighet och beröm, verkligen varit genom snäll! Men för var år märker jag att folk inte är likadana tillbaka, en gör exakt som hon vill och hör bara av sig när de passar sig för henne, andra slutar ringa/höra av sig helt, och så blir de att jag står där med en vän och min underbara man, då tänker du säkert ” Ja men hellre en ärlig bra vän än flera falska”, må va sant, men när man står där länge med bara en vän att hänga med eller prata med så blir men ändå ledsen. Vad hjälper karma då? Som sagt, jag blev uppfostrad att möta livet med vänlighet för en dag kommer det tillbaka, och nu står jag här 24 år gammal, med Två vänner, en man (och jag också!) som suktar efter barn och jag kan ej bli gravid, onda människor runtom mig och en svärfamilj som prioriterar mer sin dotters familj än mig och min man. Vad hjälper karma då? När man tappat allt hopp?! Kram på dig!

    1. Jag tror inte att karma är lösningen på allt. Ibland sker orättvisa och jävliga saker i världen och det innebär inte att det är något man har förtjänat. Tvärtom. Men jag tror att man kan välja hur man hanterar många situationer i livet, hur man tar sig igenom dom och hur man lever efter. Människor är över lag inte kloka men där finns ju de där särskilda, de som får plats i ens liv. Jag har inte hundra vänner jag heller. Jag må ha hundra bekanta, men det är en helt annan sak. Fast de få vänner jag har är noga utvalda och framsållade och de håller jag så nära mig jag bara kan och så får det förbli.

      Det enda jag kan säga åt dig är väl att inte ge upp. Någonsin.

      Kram

  50. Jättefint skrivet! Gyllene regeln är också jätteviktig för mig.
    Nu insåg jag påriktigt att jag inte behöver försöka vara vän med sådana som bara gör mig på dåligt humör, fastän det kan vara svårt eftersom dessa personer på något sätt är knytna till samma kamratkrets.
    Man ska verkligen ta vara på de härliga människorna i sitt liv som gör en lycklig och förgyller ens dag.

    <3

  51. Vilket underbart inlägg! Du är fantastiskt duktig på att formulera dig, och allt i detta inlägg är SANT. Karma is the shit och vi väljer själva vilka människor vi låter påverka våra liv! 🙂

    Kram på dig!

  52. Så bra skrivet…precis så där känner ju jag. Samtidigt som jag tänker det blir jag iskall och tänkder; undrar vilken kategori folk sätter mig i. Det vita bruset, kanske? Hoppas inte.

    //Mia

  53. Hej Emma!
    Ja, du har såå rätt i det du skriver!
    Jag är av samma uppfattning och ditt inlägg (som jag inte läste förrän nu, fy skäms på mig!) kommer så väldigt lägligt och jag önskar att jag kunde skicka det till en viss person, men det går inte… Och det är synd…

    Jag är kroniskt sjuk och den inställningen att livet måste vara bra, livet måste vara gott, trots allt och det är ingen idé att vara sur och bitter, för det kommer göra mer ont och göra mig mer sjuk, och det är ingen idé att jag skriker åt medmänniskorna, de försöker hjälpa mig och ingen kan hjälpa mig om de inte lyssnar eller hör mig, DEN inställningen kom när jag förlorade känseln i båda benen och låg på mitt vardagsrumsgolv, ensam och kunde inte ta mig till en telefon….
    DÅ vände livet för mig! Jag var 24 år gammal (det var alltså 12 år sedan) och från den punkten i mitt liv – öppnade jag mitt hjärta och skickade ut all den kärlek och all den omtanke och empati, som mina medmänniskor behöver! Och DET gjorde mig inte friskare, men det gjorde mindre ont och jag fick något annat att koncentrera mig på.

    Idag blev jag smått överraskad över ett par statusuppdateringar som en kvinna gjorde, en kvinna jag har kallat min vän, som jag har gett kärlek och öppnat mitt hem och mitt hjärta för, och det som slogs emot mig och hela världen var bitterhet och ilska… Och det var så tråkigt att se hur hon såg ner på andra, hur hon uttalat talade illa om andra… Och inte ens någon hon känner eller som hon är arg på, utan bara alla som finns omkring henne…
    Henne skulle jag vilja skicka detta till, men det går inte, för hon är MIN energitjuv och hon finns i MITT vita brus… Tack tack tack, för ett fantastiskt inlägg!! Stor kram!

  54. WOW, du e grym. Nu finns du på min favoritsida = )
    Jag tror på karma, gör gott få gott tillbaka. Jag försöker leva så i alla fall, livet blir sååå mycket roligare då. Precis som du skriver, skaka av sig de som medvetet inte vill dig väl. Jag tycker det känns skönt att ge andra en andra chans, jag tror man vinner på det i längden och det känns bäst i hjärtat också!
    Min lilla familj man och 2 små barn (killar) påminner jag varenda dag om att jag älskar dem, är glad för att vi är friska och att man ska vara snälla mot varandra..man ska vara en kompis säger jag till 2-åringen. Mmmm mamma svarar han!! ( en vacker dag förstår han med inbillar jag mig)

    Ha en härlig fredagkväll,
    kramar Jessica i Göteborg

  55. amen.
    kunde inte säga det bättre själv. så jag tror minsann jag ska länka till det här inlägget nån vacker dag. om det är ok?!

  56. Jag har läst inlägget flera gånger och tänker att det vore nog bra att dra ner dom där energitjuvarna jag har till max 2. Varför lägga energi på dom som snor ”fultid” i huvudet på en?! Fint och bra skrivet av dig och det fick nog många att öppna sinnet och tänka om!
    Må så gott!!

  57. nu har jag läst det här inlägget så många gånger.
    för jag gillar det så himla mycket.
    inte längre sedan jag skrev om snällhet, men att formulera sig som du – herreminje!

  58. Tack Emma för ditt fantastiska inlägg !!
    Mycket tänkvärt. Allt gott till dig, du sprider ett fint budskap !!

  59. Underbart skrivet! Känns precis som du har formulerat mina tankar. Kör hårt på denna filosofi. Jag önskar dig all lycka fina människa!

  60. Hej!
    Vet någon om det finns ordspråk som säger var xtra vänlig när det behövs att vara vänlig??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg