Att ha en släng av OCD.

Okej. Nu när jag ändå öppnat upp och berättat om mitt tvångsmässiga hamstrande kan jag ju lika gärna fortsätta med att exponera mina andra smått störda personlighetsdrag. De där inte helt sunda sakerna man bara måste göra. Ni vet vad jag menar. Nu pratar jag ju inte om fobierna eller de där riktiga OCD:erna om man nu har såna, utan bara den där lilla touchen av OCD som ligger ganska latent och bara yttrar sig i vissa saker.

Jag har, till exempel, extremt svårt för ojämnt antal när jag är och handlar mat. Jag vill köpa två av det mesta. Två mjölk, två paket riven ost, två Japp. Konstigt nog (snarare tack och lov) är det inte alla produkter jag tvångsmässigt måste ha två av; vanlig ost går exempelvis utmärkt med bara en. Men riven? Två paket. Har aldrig riktigt analyserat varför.

Och så kan jag noja ihjäl mig om jag har använt nån varm apparat (strykjärn, hårfön, ugn) innan jag åker hemifrån. Jag måste alltid gå ett varv och titta på allt och se så att det är avstängt. Se så att sladden är utdragen. Gärna lyfta upp sladden också och låta den dingla från handen för att liksom förstärka det hela. Och sen säger jag högt för mig själv Hrm, strykjärnet är utdraget för det har jag hört ska vara bra.

Men min absolut största OCD och som jag aldrig under några som helst omständigheter kan sluta med är att jag måste (måste) ha kranen igång när jag kissar. Alltså, på riktigt. Det går inte annars. Försök stoppa mig och ni ska få se Yngwie Malmstens You released the f*cking fury hamna rejält i skymundan (inte för att jag har någon aning om varför i helvete ni skulle försöka följa med mig in på toaletten och stå i vägen för vattenkranen, det vore ju helt rubbat, men ni förstår principen). Men ja. Kranen igång utan undantag, även om jag är själv hemma, även om det är mitt i natten, även om kommunen går ut och ålägger vattenförbud – utan. undantag.

Sedär. Nu vet ni det om mig. Nu får ni jättegärna vara snälla och berätta om era OCD:er så att jag känner mig lite mindre pinsam. Om ni inte har några får ni bannemig hitta på. (Kom ihåg; det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varann).

Ps. Ibland hamnar jag på en text som är så förbaskat rolig att jag nästan, men bara nästan, blir sur över att jag inte skrivit den själv. Hysteriskt.

99 kommentarer till “Att ha en släng av OCD.

  1. Hmm, jag gör dig sällskap i det här med jämna antal. Det går inte att göra annat. Jag är också allergisk mot att ställa larm på jämna tider. Det går INTE att sätta mobilen på 6.10 eller 6.15, men valfri minut däremellan fungerar finfint. Och så är jag så tvångsmässigt velig att jag inte ens skulle komma på tanken att köpa två Japp. Varför? Jo, för då skulle jag bara gå och muttra om att jag hellre hade velat ha Twix… och då får man ju två i förpackningen 😉 Hoppas jag stillat din pinsamhet åtminstone något 😉 Ha en fortsatt bra dag. Kram Lotta

  2. Har nog inga allvarliga ocds , bara lite tokiga saker Som att inget får ligga fel,vara snett,rörigt.. Tog mig ur mitt beroende av rinnande kran på toa när vi flyttade till hus & blev snål på vatten ;p jobbigt men de gick!!!! :j. Sen om jag går förbi en dammig elkontakt jobbet/hos vänner så måste måste jag dra fingret & ta bort de.. Hemma existerar inga dammiga kontakter pga mitt tics 🙂

  3. Jag måste alltid kolla så att dörren är låst minst tre gånger (vid olika tillfällen) innan jag går och lägger mig, och jag kollar att spisen är av det sista jag gör innan jag går utanför dörren (iklädd jacka och skor och väska springer jag alltså tillbaka in i köket, oavsett om jag använt spisen eller inte).
    En annan sak är att jag inte kan läsa en text utan att leta efter felkommateringar och stavfel. Helst vill jag rätta allt med rödpenna och lämna tillbaka med ett ”gör om, gör rätt!”, oavsett om det är en kompis uppsats, ett jobb-PM eller en dagstidning jag just har läst…

      1. Haha, nej jag är faktiskt inte lärare utan pluggar till jurist, men språkpolisen-genen kanske finns i min yrkeskategori också 🙂

  4. måste ha välstädat o allt i ordning. Min man är nöjd eftersom han ”slipper” allt som har med hemmet o göra, jag skyller på min kaotiska barndom som gjorde att jag redan då var manisk med ordningen på mitt rum, det enda ställe jag kunde kontrollera men jag tog med mig mitt maniska till familjelivet o även yrkeslivet eftersom jag är op-ssk:))

  5. Det är ytterst viktigt att ta på sig vänsterskon innan högerskon. Bara så ni vet! Samma gäller även strumpor, vänster först och höger sen. Och vantar. Annars drabbas man av all världens olycka på en och samma gång!!

    Och om man norpar riskakor från skafferiet så är det… jämt antal… som gäller.

    Annars har jag nog inte så mycket ”tics”, så jag hoppas jag anses som ganska normal ;-).

  6. Jag kan inte gå i en trappa och samtidigt räkna trappstegen…så i stället för att få den exakta summan på trappor räknar jag i mitt huvud ” tre åtta ett nio tolv”…och efter åt ler jag och tänker att ”JAAAA jag klarade det!” Varför? Inte en jävla aning. OCH…jag måste alltid när jag ska dricka vatten i ett glas direkt från kranen, fylla upp glaset en gång för att sen häll ut det och börja om. Sådär ja…en tokigt brud till:) Tack för en rolig blogg från en nyfunnen läsare:) Ps. Jag har ”pluppat” fram tvillingar och har hört en hel del förmaningar och jag säger bara SKIT I ALLA JÄVLA du måste, du ska , du borde! ALLA som får barn hittar sin väg i allt. Så även du! Ta ingen skit som Grynet så klokt en gång sa.

  7. Min ”besatthet” gäller siffran fyra. Inte så att jag måste handla fyra av allt (tack och lov). Men på radion eller mp3-spelaren till exempel måste volymen alltid vara ett nummer som är delbart med fyra. Gärna sexton, eftersom det är fyra gånger fyra. Tyvärr är brorsan likadan, fast med siffran fem, så det blir lite svårt när vi åker bil tillsammans. Brukar oftast komma överens om nummer tjugo på radion. Men det blir jobbigt när vi ska höja, för då måste vi gå upp till fyrtio…

  8. Varje gång jag sätter på kranen i köket måste jag spotta en gång. Och så sköljer jag alltid ur glaset en gång när jag ska fylla det med vatten. Men jag känner inte att det är ett måste, mer vana.

  9. Att säga det högt hjälper mig ”nu har jag stängt boxdörren till hästen”, ”nu har jag stängt av kaffebryggare” osv. Mitt något påfrestande pedanteri (heter det så?) har min käre man och 3 barn sakta fått ner på en plågsamt låg nivå. Innan kunde jag inte blanda inbundna böcker med pocket, inte ha något på golvet såsom sladdar, allt måste ligga/stå rakt som t.ex kanten på kökshanddukarna, kopparna måste stå precis lika i skåpet osv. Klarar fortfarande inte av att pläden på soffan inte ligger rakt, kuddarna fluffade ja, du hör ju… Du är i gott sällskap!

    Kram
    Fia

  10. Men hur gör du om du går på dass då? där det inte finns något rinnande vatten? Eller en toalett där kranen finns utanför? 🙂

  11. Men, det där är ju länk till mig! Helt sjukt vad stolt jag blev nu, fan, då är det väl dags att börja uppdatera bloggen igen..Och tro mig, det finns tydligen värre saker än att lukta som underlivssvamp i ansiktet, been there, done that.. 🙂

  12. Kolla apparater och spis o sånt…jajamänsan.
    Jag hade severe OCD när jag var gravid första gången.
    Så till den grad att familjen höll på att bli galen på mig 😉

    På TV såg jag nyss om en tjej som inte kan sova utan hårtorken på, bredvid sig i sängen

    En annan behöver äta toapapper hela tiden och har en rulle i bilen, på jobbet, hemma

    Kändes plötsligt som kolla strykjärn och sånt är ”the light version”

  13. Okej, jag ska försöka förklara min, den är lite invecklad så fokusera nu, okej?

    När jag hör låttexter i huvudet – säg att jag åker tåg och lyssnar på musik – så måste jag
    1) tänka på en fyrkant
    2) sätta ner stortårna i varje hörn på fyrkanten för varje stavning (obs att jag inte flyttar fötterna, jag bara tänker att de sätts i hörnen, men jag vickar på tårna)
    3) Jämna låten. Alltså, texten måste ta slut nere i högra hörnet av fyrkanten, annars måste jag fortsätta.

    Har alltså väldigt vältränade stortåmuskler. Det började när jag var liten och åkte bil med mina föräldrar, så om jag gör det när jag åker bil på typiska småvägar med lyktstolpar så gör jag det på tre punkter: vid marken, punkten där stolpen böjs, och fram där lyktan hänger.
    Är du med?

  14. Hahhah oj va jag känner igen mig 😉
    Lustigt det här, jag skulle göra ett inlägg om det i min blogg, å ja kommer att göra det 🙂

    Men here it comes; jag måste kolla alla spisknappar 3 gånger, vid olika tillfällen, alltså tre svep varje gång. så allt som allt 9 ggr, strykjärnet är jag likadan som du, tar upp sladden och låter den dingla, jag hade en tick att jag va tvungen att kolla porten in i huset, i det lilla fönstretpå dörren så det inte står en hungrig övergiven katt där, 3 ggr. Men det har jag slutat med faktiskt. Sen nåste jag alltid säga att jag älskar mamma och pappa i samtalet när veckan är slut. Vi brukar ringas på fredagarna å önska trevlig helg. För om jag inte gör det så kan ngt hemskt hända. Det är väl de som är nu, och varför jag skulle skriva om det är för att jag försöker skärpa mej 😉
    Kram

  15. Oh no. Don´t go there….
    Inte öppna lådan med galenskaper, måste kasta bort nyckeln. Får inte öppna lådan med ocd, får inte…måste kolla låset, vrid vrid ryck. Inte öppna lådan…inte …. ryck…slit…. den är väl låst? Måste kolla låset, vrid vrid ryck. Inte öppna lådan…inte …. ryck…slit….

  16. Hahaha, känner igen mej själv i det där med vattenkranen på toaletten. Och det har jag verkligen försökt träna bort, speciellt jobbigt är det på jobbet, där handfaten är utanför själva toaletterna. Men när det finns en kran till hands så ska den banne mej på, fattar inte riktigt varför, det måste väl ha börjat i tonåren nån gång när man skämdes för allt och var rädd att nån skulle höra att man kissade.

    Annars har jag också problem med att lyssna på musik när jag äter, eftersom jag då måste tugga i takt med musiken, vilket blir lite tröttsamt efter ett tag =)

  17. Du är bara så bäst på att få till roliga inlägg:)
    Och min väska ser EXAKT likadan ut!!! Ibland blir jag rent ut chockad av vad jag kan hitta i den!

    Att ens blogg förändras är väl helt naturligt!? Hur vore det om man tyckte lika hela tiden, eller gjorde samma saker hela tiden? Och nu när du ska ha barn, så kommer ju inte livet se ut som det gjorde innan. Så är det bara. Bry dig inte om jante-människorna!

    OCD lider vi nog alla av. Mer eller mindre. Jag kan fortfarande inte gå på A brunnar…Du vet det där man sysslade med som fjortis. Men K är helt OK..

    Det där med att kolla lysen, bryggaren och strykjärnet är dock inget för mig. Men det kan bero på att sambon kollar allt sådant 90 gånger, så jag vet att jag inte behöver. Sen är det bara att säga ”men är du heeeeelt säker” till honom, för att han ska svära, låsa upp dörren, gå rundan igen, låsa dörren, rycka i den tjugosjutton gånger för att veta att den säkert är låst. Funkar varje gång:D

    Kram Susanne

  18. Ha,ha….
    Jag måste alltid lägga upp varorna i en speciell ordning på kassabandet. Mejeri, kött, bröd, frukt osv
    En dag stod överläkaren på stadens psykiatriska klinik i kön bakom mig, han lutade sig fram lite försiktigt och viskade – det finns piller mot det där och blinkade till mig 🙂
    Jösses vad snopen jag blev.
    //P

  19. haha gud så roligt att läsa om allas olika OCD:er..
    Själv har jag dille på att kolla väskan typ 30 gånger innan jag ska iväg någonstans, fast att jag vet att mobil, plånbok & bilnyckel finns där så måste jag ändå checka igen..helst två gånger extra innan jag startar bilen också!

    Jag avskyr att ha strumpor på mej! Magnus kallar mej för lilla svartfot..fniss.. kanske inte så himlans charmigt..

    En annan sak är när jag ska borsta tänderna, jag måste stänga av kranen. Klarar inte av att den står på medans jag borstar..ibland brukar jag försöka ha den på men till slut blir jag så irriterad (ljudet) att jag måste stänga av den ändå 🙂

    Jag är livrädd för att dammsuga själv, blir rädd för ljudet. Lika så hårfönar, vet inte om det är att jag är rädd att någon ska komma och skrämma mej när jag inte hör!

    ujuj nå for ja iväg här!

  20. X- Man får aldrig lägga bestick i kors. _Särskilt_ inte knivar.
    X- spotta alltid tre gånger om en katt går över gatan. (alt hare/räv/kanin/mindre barn)
    X- Kollar alltid så kylskåpet är stängt. Trycker till det så det är absolut stängt.

  21. OMG!!!!!
    Varför blev inte jag OCD-läkare. Jag hade haft fullt upp hela tiden 😉

    Jag känner inte igen mig alls. Jag känner mig lite utanför 🙁

  22. Hear hear om strykjärnet! MÅSTE också säga högt till mig själv: ”nu är sladden utdragen, det kan inte börja brinna” innan jag lämnar rummet.

    Har också lite OCD-light när det kommer till lakritskritor, bara måste ta TVÅ och äta samtidigt, alltså på varsin sida i munnen. Två lakritskritor eller inga alls 😉

  23. Jag har också lite sådana grejer för mig, när jag höjer/sänker volymen på radion/stereon måste numret vara jämt. Det blivit bättre men mannen kan bli tosig. Jag måste också kolla spis, strykjärn, plattång eller vad jag nu har haft igång på morgonen innan jag går hemmifrån…ÄNDÅ kan jag få en känsla av olust när jag tänker på det. Stängde jag VERKLIGEN av, drog jag VERKLIGEN ur kontakten. Att ta upp kontakten och titta på uttaget är också min grej men det är för att jag har bildminne och då kan jag se det framför mig. Jepp jag drog ur. Haha…tur vi är lite märkliga så vi inte är som alla andra =0)

  24. Jag har en riktigt nykomling vad gäller OCD. Förut bodde vi i en lägenhet med en dörr som inte hade något ”handtag”, alltså man kunde inte känna på det för att kolla om dörren var låst. Det var den alltid liksom. Men nu när vi flyttat till ett radhus så har vi dörrhandtag. Och innan jag går och lägger mig MÅSTE jag känna på dem att de är låsta. Det blev ju inte direkt bättre att jag en kväll märkte att terrassdörren var olåst… Om jag t.ex. går upp på toaletten mitt i natten, eller hämtar ett glas vatten eller nåt så måste jag känna igen 🙂 haha.

  25. Asgarv. Funderat på hur det påverkar vattenräkningen på ett år? Och hur gör du när du måste pinka i skogen? Eller på allmänna toaletter med handfatet utanför? Du måste berätta för oss:-)

    Själv är jag tvungen att se till att färdigmat jag köpt ute är säker att äta. Mao färdig kyckling etc grillad alltid några minuter extra i micron tills den blir riktigt torr och trist så jag VET att den varit 70-80 grader så bacillerna dött. lite jobbig är det ju med ex. vis en kycklingsallad med en massa småbitar i;-)

    Kram

    1. Skogen är aldrig problem 🙂 Däremot offentliga toaletter med handfaten utanför, såna försöker jag undvika. Måste jag så drar jag igång kranen där ute och går in, eller så försöker jag vänta tills någon annan där ute börjar tvätta händerna. Oh yes.

  26. Jag måste alltid kolla under sängen innan jag lägger mig (precis som om det skulle finnas något annat än damm där…), kollar alltid samtliga ytterdörrar ett antal gånger innan jag går och lägger mig eller åker hemifrån och då kollar jag även så alla fönster är haspade.. givetvis måste jag kolla spis och andra saker som har kontakt med ström och jag ringer gärna hem en gång extra om barnen är hemma för att kolla så allt är avstängt! Om mannen inte är hemma måste jag gå en runda igenom hela huset inklusive den otäcka källaren för att kolla så ingen är där (och VAd skulle jag göra då?!) och jag måste ha en sax bredvid sängen på nätterna för att använda som tillhygge om någon bryter sig in (ja du hör, JAG är något störd…). När jag är och handlar kollar jag alltid minst två gånger när jag är klar så mitt visakort är i plånboken och jag måste alltid kolla detta på kvällen hemma också, VARJE dag, haha 🙂 Precis som någon här ovan så kan jag heller inte läsa någon text alls utan att i mitt huvud rätta stavfel, särskrivning, syftningsfel etc, är skitjobbigt vilket blir ganska jobbigt i längden när dessa texter förekommer överallt 😉
    Kul inlägg och nu ser du att du inte är själv om detta haha 🙂 kram

  27. När jag har duschat klart och stänger av, måste jag snabbt dra upp duschknappen igen så att det sista vattnet i rören rinner ur kranen, och då måste jag fånga en skvätt mellan stortån och pektån på vardera fot. Hinner jag betyder det tur! Och det här har jag hållit på med i över tio år!

    Jonej, varför hålla på med vettiga OCDs, som kan ha nån praktisk nytta, då man kan stå och vara hysterisk med vatten..

  28. Jag måste hinna göra vissa saker innan jag hunnit räkna till tio, hinner jag inte kommer något hemskt att hända. Exempel: om jag inte kommer fram till ytterdörren, låser upp och går in innan jag räknat till tio kommer dörrens gångjärn mystiskt luckras upp och dörren kommer ramla över mig och dörrhandtaget kommer tränga in i kroppen och göra så att mjälten spricker (är det ens möjligt?) och jag kommer dö av invärtes skador framför ögonen på min son. För att en dörr ramlade på mig. För att jag inte hann in innan tiden var ute.
    What can I say? Jag är en trasig människa.

  29. jag är likadan vad gäller vatten när jag kissar. Men det är bara framför nån annan, t ex min pojkvän. Jag kan sitta med öppen dörr och med honom i badrummet när jag kissar så det är inte där problemet ligger. Vattnet måste bara vara på!

    Sedan är jag knaske snäppet värre än du vad gäller spis och plattång och allt sådant, jag tror jag tar 2 rundor innan jag går hemifrån för att se till att inget är på, och så alla sladdar till mobilladdare och vattenkokare är utdragna. Och såklart se till att fönstren är stängda. Och så känner jag på ytterdörren några gånger för att se till att den verkligen är låst. (som om den inte skulle vara låst andra gången jag rycker i den om den var låst den första liksom?)

    Herregud nu när jag belyser det själv inser jag hur knäpp jag är.

  30. Jag tror att jag håller mig undan den här diskussionen. Alla som känner mig vet att jag är på rymmen från psyket så pass illa är det:P

  31. Hahaha, tack för det här inlägget och dina fina ord inne hos mig. 🙂
    Jag ska även berätta vad jag har för spleens:
    -kan ej tvätta på måndagar
    -är besatt på att varan stackars hund ska bajsa två gånger per dag
    -när jag tankar, vill jag alltid ha att slutsiffran är 0, vad som innebär att jag tankar från 400kr jätte sakta (som irritera kön bakom mig)
    -kan bara klippa mitt hår av min bror sedan jag är 14!!

  32. Ah, vad jag känner igen mig i mycket här 😉

    1. Om jag ser två kvistar (eller fler) som bildar ett kors eller ett plus så måste jag gå och sparka till dem så att de inte är som ett kors längre. (lärt mig av min mamma, någon kan dö se du!!!)

    2. Spotta om något djur springer över gatan, färg eller djur spelar ingen roll, det skall spottas tre gånger.

    3. Jag sköljer ur glaset innan jag fyller det med vatten, trots att det är rent.

    4. Strumporna måste sättas på rätt fot. Jag känner genast om de är på ”fel fot”.

  33. Oh shit, jag är definitivt inte ensam om att kolla spisen, strykjärn, kaffebryggare innan jag åker hemifrån. Likadant med att känna så att dörren är låst innan man lägger sig eller åker någonstans. OCH varje morgon innan jag går mina rundor med skor och ytterkläder på och kollar så allt är avstängt – måste jag gå och ge mina hundar en varsin puss på nosen och säger typ”ses sen”.

    Har kranen med rinnande vatten på när jag borstar tänderna (känns konstigt annars?) och sköljer ur glaset minst en gång innan jag fyller det med vatten. 😀

  34. * när jag går på toa måste jag först dra i ytterdörren..tänk om den är olåst och blåser upp när jag sitter där med brallorna nere?

    *när jag ska ta rena handdukar/badlakan/lakan är det viktigt att jag tar de som ligger underst..om jag inte gör det används de ju aldrig och fy , vad synd det hade varit om dem då >.<

    * parfymerna står på rad, inte använda samma var dag, måste följa raden ut, sedan börja om från början igen

    kan inte komma på fler saker just nu..vet bara att jag driver arbetskamraterna till vansinne emellanåt med handdukarna (jobbar inom äldreomsorgen).
    Dessutom talar jag högt till mig själv. Ständigt. Kan faktiskt kännas lite genant ibland när jag inser att jag inte är själv..som i affärer typ.

  35. Haha…du är inte ensam! Jag har flera sådana tvångssaker för mig….många liknande dem du beskriver. MEN, jag måste ta i trä innan jag somnar… Fråga mig inte varför.. Men det har väl något med att peppa peppa ta i trä…det är nog en av de sakerna jag bara MÅSTE göra! Skönt att du tar upp sådant man gärna inte annars ropar ut.

  36. Tack för länken, inlägget var hysteriskt roligt!

    Jag brukar mumla:
    ”-ehhh undrar om jag drog ur strykjärnet/kaffebryggaren/plattången innan vi åkte, såg du?”
    bara för att mina sambo är lite som du… han blir såååå nervös och det är jättekul, på riktigt! Ögonen ploppar nästan ut. Bäst är om vi hunnit några mil.
    Jag brukar också gömma en av husnycklarna, han kan inte sova om han inte vet var dom är. Det är ett himla räknande varje kväll 🙂
    Fast jag avslöjar mina ”pranks”, så klart.

  37. Jag är precis likadan när det gäller vattenkranen, jag tror det är jätte vanligt speciellt bland tjejer! Sen har jag en grej om att jag alltid måste bädda sängen direkt när jag går upp. Jag kan inte låta den vara obäddad, det gnager på mig hela dagen i så fall. Eller om något är ostädat hemma. Jag går helst inte ut innan jag har städat det. Usch, en släng av OCD har vi nog alla!

  38. Guuud, vad UNDERBART det är med din blogg…jag känner mig så GLAD och igenkännande då jag läser här…TACK för allt du ger!

    KRAM
    Hanna

  39. 1. Måste ha volymen på jämna siffror på stereon!
    2. MÅSTE MÅSTE MÅSTE ha vatten på när jag kissar
    3. När jag går över sprickor i marken måsta jag gå varanann fot, annars blir det övervikt på ena benet, hahaha
    4. MÅSTE gå med samma fot bredivd någon eller i trappen. Höger fot på samma trapp som den andra har sin högerfot…

    Kan hålla på i evigheter… jag är KNÄPP, hahahaha

  40. så.
    jag vågar inte ens läsa de andra kommentarerna.
    hu, jag blir rädd för att det ska väcka fler OCD relaterade
    beteenden hos mig. har för många redan, du vet 😉

  41. Vad härligt att du skriver det där! Jag började genast rannsaka mig själv och kom på ett gäng knäpp-grejor jag har för mig; panikslaget känna efter att jag har med mig/har koll på mitt jobb-leg ungefär 50 gånger per dag, alltid plocka upp hemnycklarna ungefär tre stationer innan jag ska av bussen samt att dubbellåsa bilen. Har sprungit tillbaka åtskilliga gånger för att jag börjat tvivla på om jag tryckte på låsa upp knappen istället för låsa- knappen. Suck!!! Hoppas det är OCD light och inte utvecklas med åren..

    Ha det bäst och LITA på ditt egna sunda förnuft när det kommer till din dig själv och ditt barn. Bra!!! att du sa ifrån. Det finns förj…à många tyckare som har för mycket tid och fömånga åsikter. // Helena

  42. Jag är likadan med vattnet på toaletten! Går verkligen inte att kissa utan vattenkranen på. Förra helgen var jag och min sambo i svägerskans föräldrars sommarstuga. Gravid som jag är måste jag kissa ofta, och i en gammal sommarstuga finns som bekant inte några toaletter. Bara utedass. Utan rinnande vatten… Vi åkte hemifrån vid 10 och kom hem 7 timmar senare, och jag har aldrig någonsin varit så kissnödig i hela mitt liv.
    Tack och lov att vi inte stannade över natten som planerat!

  43. Oj, men guud vad skönt att höra att jag inte är ensam om allt detta!

    Varje gång jag åker hemifrån måste jag bara dra ur kaffebryggaren IFALL ngt skulle komma åt knappen och den står där och torrkokar och det börjar brinna.
    På kvällarna när barnen somnat MÅSTE jag gå runt i deras rum och plocka litet och checka av att de andas och sover lugnt. Ifall nåt låter konstigt från deras rum då går jag dit igen och kollar av.
    Jag drar alltid ur tvättmaskinen och tv’n ifall dom skulle ta eld :/
    Om inte sambon hört av sig på några timmar skickar jag ett sms så jag vet att han får svara och då lever han ju.
    Visst är jag sjukt nojig så säg! 😉

  44. Eh… vi är nog en bunke nojiga nojerskor allihop.. 🙂 Åker jag någonstans som kräver biljett, så kollar jag alltid att jag har den med mig, gång på gång på gång… Det roliga var vid en resa till Köpenhamn med min sambo, min bästa vän och hennes sambo. Jag och min kompis sambo kollade hela tiden var vi hade biljetten, medan min kompis och min sambo satt och skrattade åt oss.. 🙂

  45. Men vad mycket konstigheter ni har för er töser:)
    Allt det där måste ju ta tid, inte konstigt folk är stressade idag hahaha.
    Skämt åsido, jag hade själv en massa hyss för mig när jag hade tävlingshästar.
    Allt skulle göras i en viss exakt ordning, hästens flätor skulle vara jämna till antalet, startnumret skulle innehålla en trea, jag var tvungen att ha med mig ett paket med sådana stora tjocka Skånepepparkakor i vår fikakorg fast ingen åt av dem…etc osv

    Tur man inte håller på med det där längre.

    Kram Mrs G

  46. Oh, gosh… Efter att ha läst om alla härliga ticks så önskar jag att jag hade ett litet eget. Men nej. Så tråkig jag känner mig nu :((

  47. Kuddar i soffan säger jag bara… Raka fina linjer å pläden rak…. ibland händer det att jag känner jag måste sitta på händerna när Rickard slänger dom på golvet å tänka ( jag älskar honom, jag älskar honom)bara för att inte slänga mig på golvet å plocka upp dem å lägga tillbaka dem på plats hahah. En annan sak är mobil plånbok pass syndromet. Jag kollar femtioelva gånger bara för att få panik på vägen å dubbelkolla inte minst fyra ggr till… trotts att jag är fullt medveten om att jag har allt med mig… den där panikkänslan infinner sig vardagligen….

  48. tycker Du är fullkomligt normal
    ( har ju mig själv som referensram ) .. : )

    det här måste ju vara bästa ocd’aren;
    http://www.youtube.com/watch?v=44DCWslbsNM

    det bästa är nästan senare i filmen,
    när han har låtit helen hunt’s karaktär
    vänta i en evighet & kommer ut ur
    badrummet med ånga fullkomligt
    v ä l l a n d e s ut i hela rummet .. *hehe*

  49. Flerfärgade saker! Om ex. en tröja har fem färger så måste det gå att dra ett osynligt streck mellan alla dessa färger utan att passera samma färg två gånger och utan att utesluta någon. Förstår du?
    Jag blir galen när färger inte går ihop.

  50. Hrm… risk att det blir ett långt inlägg.
    Går inte på A-brunnar. Får panik om nån lägger nycklar eller ställer skor på bordet. Lägger papper i toastolen oavsett vad jag ska göra, före jag ska göra det, alltså. Kan inte stiga upp fem över, klockan måste vara prick, kvart över, halv eller kvart i. Får lite hjärtklappning om det går en svart katt över vägen. Nä, nu räcker det. Jag skulle säkert kunna lista fler.

  51. Jag hejjar på dig! med hänvisning till ditt inlägg om att be om något. Jag älskar det faktum att du går din egen väg, det är det och du som gör den här bloggen och jag är tacksam för att jag får kika genom detta fönster och in i en liten del av ditt liv. Det är oerhört befriande att det inte alltid är så politiskt korrekt och gulligt och überpositivt eftersom livet faktiskt går upp och ner 🙂

    På tal om OCD, ingen och då menar jag ingen annan än jag tvättar här hemma!! Alla andra tvättar fel, drar kläderna fel, hänger kläderna fel, viker kläderna fel och till slut lägger in dom i garderoben helt fel och ibland till och med i helt fel garderob 😉

    Ha en skön kväll
    Karin

  52. Hej!
    Jag (Snobben) måste alltid ha tre äggkoppar med mjölk efter middagen (annars betyder det otur)! Jag (Snobben) kanske också lider av OCD?! Min matte arbetar inom psykiatrin så jag tror hon ställt diagnosen!

    OBS! Det är nu Snobben som kommenterar!

  53. Jag räknar allt, jag. Skivar gurka – räknar skiva för skiva… 27, 28, 29… Som om det spelar någon roll 
    Ska jag köpa en påse potatis plockar jag en i taget. Och räknar.
    (vet med säkerhet att det är 92 trappsteg upp till mitt arbetsrum på jobbet)
    det jobbiga är att det inte GÅR att kontrollera. Kan icke lura mig själv. Det SKA helt enkelt räknas.

  54. hundens halsbands-spänne ska dubbelkollas. precis som spännet till flexit.
    dubbel(om inte trippel)kollar alltid att nyckeln är med när jag går hemifrån. och måste alltid kolla spisen, att alla plattor är av, när jag går hemifrån eller går och sova. fastän jag inte ens använt spisen tidigare den dagen.
    på jobbet, ja där finns massor ocd.n. alla olika sorts lappar har sina egna ställen – och gud förbanne om någon stökar till det vid min station, får ju läppdarr för mindre!
    räknas det som ocd att jag alltid måste sätta på höger strumpa först. precis som att alltid höger fot ska först genom byxben/strumpbyxan… och höger fot alltid upp på cykeltrampan först.
    så sånt 🙂

  55. Efter att jag har låst ytterdörren så måste jag rycka så hårt i handdtaget att jag får ont i handen. Då kan jag känna hela vägen till bussen att den är låst. Det känns skönt och tryggt tycker jag. Min sambo tycker att det är stört han.

  56. Herreg….. ska man nu avslöja sina stressymptom också!Fast det känns ok, när man ser att man inte är ensam!
    * När jag sitter på toa och innan jag börjar kissa måste mina fötter befinna sig mitt i klinkerplattorna och absolut inte i fogarna=otuuuuur!!!!

    * Om jag säger hejdå till någon och denne någon inte kramats adjö, måste jag ta på personens arm med ett finger innan dörren stängs för annars händer det personen något. Jag tror inte någon avslöjat mig än! Och jag kramas mycket 🙂

    Det här är det knasigaste hos mig
    * Har jag mycket omkring mig och är stressad kan jag få för mig att jag måste ta mig till den där fåtöljen(exempelvis) på 3 steg nu, annars får jag inte det sökta jobbet t.ex. Kan Du se mig genom fönstret, Emma, när jag gör ett galant 3stegshopp genom villan! Eller ”-innan den bussen kommer hit måste jag ha svalt 3 ggr”. Försök svälja 3 ggr i rad under press.

    Haha,när jag läser detta, ter man sig som en riktig freak!Och nu har jag sökt jobb igen, Emma……..

  57. Jag kikade in hos dig första gången igår och blev helt fast i dina underbara inlägg och vackra bilder! Jag känner mig i gott sällskap här bland alla OCD tankar/utföranden. 🙂
    Själv kan jag inte gå på toaletten precis som du utan att sätta på kranen.
    Jag kastar även salt över axeln när jag lagar mat och skulle aldrig drömma om att lägga nycklarna på bordet. Jag kollar spisen flera gånger före jag går ut, även strykjärnet om det varit på. Går ut, går in och håller på. Jag kan få tvångstankar om jag går ut på en balkong eller höjder överlag att jag plötsligt ska bli galen och hoppa. 🙂 Jag torkar handfatet medan jag är i badrummet och gör andra ärenden, speciellt kranen.
    Har tv:n på när jag sover och sover även med lampor tända. Tv:n har precis tillkommit som ny grej som jag inte kan stänga av. Fjantigt värre, men så är det. 🙂

  58. Hehe…underbart att läsa, tror det där är vanligare än man tror. Tyvärr, ja eller kanske inte, så har jag inget sånt för mig men älskar att titta på de amerikanska programmet ”maniska samlare” som handlar om horders.

    Tror jag har lite sånt i mig och jag tittar verkligen med fascination på just de programmen. Jag är en riktig samlarmänniska och tänker ofta på att det ”kan vara bra att ha” eller att ”det där kan jag sälja sen”, självklart vet man ju att man med största sannolikhet aldrig kommer att få tid att sälja det och inte lär det bli använt.

    Det som skiljer mig från en riktigt horder är att jag aldrig sparar på skräp och har inga problem med att rensa och slänga i ryck, men som sagt. Aningens mer än medelsvensson sparar jag nog på och jag vet att det finns att brås på långt tillbaka i släkten. *hehe*

    Nu ska jag bara tända lampan så att jag ser att den verkligen släcks, när jag ska släcka den sen. 😉

    Kraaaaam,
    Maria/Javabönan

  59. Hahaha, åh vad roligt!

    Jag är en sån som måste spola vatten fem sekunder, hälla upp ett glas, tömma ut det, hälla upp ett glas och sen dricka..

    Om någon går på ena sidan om ett träd (eller parkerad bil, dubbelsidig såndär sakta-ner-för-här-kommer-en-järnväg-hinder) så måste jag gå på andra sidan för att det ska bli ”rättvist”. Är vi till exempel fem stycken och två går på varje sida och jag är den som går sist så blir det stora problem 😉

    Jag räknar dessutom mitt liv i kvartar… ”En kvart för att vakna, en kvart för att äta frukost, en kvart för att kolla internet, en kvart för att gå ut med hundarna, en kvart i duschen, två kvartar på att göra sig iordning, en kvart för att ta sig dit…” Ja, typ så. 😛 Även om något bara tar fem min så räknar jag det som en kvart för då har man tio minuter över att göra något annat 😉

    1. ”Även om något bara tar fem min så räknar jag det som en kvart för då har man tio minuter över att göra något annat”

      Ha ha, här dog jag av skratt!! Hur roligt som helst.
      Jag har också en hel rad med grejer som dyker upp emellanåt, är periodare vilket är stressrelaterat. Några saker har nämnts härinne och andra kan jag inte komma på just nu men en grej som jag alltid, alltid gör är att när jag ska läsa en tidning(ej dags- el. kvälls-) bläddrar fram till sidan som visar vad som händer i kommande nummer. Jag kan inte sluta tänka på den om jag inte gör så utan blir bara stressad och okoncentrerad. Åh, så fånigt!

  60. Jag har nog en släng av OCD jag med, den noja jag kommer på är att jag kollar plånboken hysteriskt många gånger då jag haft fram den för att betala någonting. Då jag lagt kortet i plånboken följer jag medvetet med att jag lägger den i handväskan, oftast klappar jag lite på väskan också för att försäkra mig om att plånboken (som jag lagt ner sekunden innan) verkligen är där. Jag plockar ihop det jag handlat och då jag går ifrån kassan drabbas jag av ett hysteriskt ryck där jag tror att plånboken är borta – måste alltså kolla att jag verkligen fått med den. Och jag kollar inte sådär i förbifarten, utan stannar till och liksom med hjärtat i halsgropen gräver efter den i panik. Om jag lägger väskan ifrån mig t.ex. i bilen måste jag ännu kolla en gång innan jag kan köra iväg. Och jag har aldrig ens tappat eller blivit av med min plånbok.

    Allt dethär noj-snacket fick mig att tänka på en föreläsning jag en gång var på där man tog upp vanebeteende, alltså saker man gör utan att tänka på dem och som man a l d r i g skulle kunna göra på något annat sätt. Några exempel;
    -Hur man stiger på cykeln och på vilken sida om sig man leder cykeln (försök göra tvärtom – o m ö j l i g t!!)
    -Hur man klär på sig jackan eller drar på sig en ryggsäck – höger först eller vänster först. Också där fullkomligt omöjligt att göra det i en annan ordning.
    -Hur man knäpper händerna – höger eller vänster tumme överst? ”Fel väg” känns jättekonstigt.
    -Hur man lägger armarna i kors – vilken hamnar överst? Prova göra tvärtom – det bara går inte!

    Lite mer att noja över:)

  61. oj oj var ska man börja? Är precis lika nojig som du angående elektriska apparater, typ kaffekokaren (som jag nu har timer på bara för att vara lugn). Spisens knoppar måste jag kolla ett jämt antal gånger om de är avstängda, men det får inte vara det jämna talet 6 för då tror jag det betyder otur….hrmm…inte alls konstigt va??
    Vår sovrumsdörr måste vara vidöppen, den får inte vara halvstängd för då tror jag att nån står och kolla på mig när jag sover…
    Knäppt det blir när man skriver ned sina OCD:er… De känns ju mycket mer logiska när man utför dem…

    Tack för en toppenblogg föresten!!!!

  62. Har läst med stort intresse vad ni har för er. Blir så imponerad av alla som kollar plånboken och väskan flera gånger om i affären. Det skulle jag behöva! Jag är precis tvärtom! Eftersom jag oftast inte har någon handväska… tar jag plånboken i handen och så går jag runt med den, en kasse och självscanningsapparaten i affären. Ska jag då plocka exempelvis tomater så lägger jag givetvis plånboken bland tomaterna eftersom jag behöver båda händerna till att plocka. Sedan fortsätter jag min handling. När jag sedan kommer fram till kassan och ska dra mitt kort i apparaten så upptäcker jag att jag inte har min plånbok i handen. Jag har då fått gå in i affären och hämta den på någon hylla men jag har även fått hämta ut den i förbutiken då någon snäll människa har lämnat in den. Trots min virrighet har jag alltid fått tillbaka plånboken. (Vill bara påpeka att detta inte händer varje gång jag är och handlar… oftast kommer jag ihåg att ta med plånboken från tomaterna…)

  63. Haha, jag var tvungen att googla vad OCD var 😀 Jag antar att det betyder att jag inte är så himla djupt nere i träsket. När jag var yngre var det värre, jag var tvungen att alltid gå jämt när jag gick på lagda gångar, jag fick inte komma i otakt mellan plattorna.

    Är också en oerhört symetrisk människa och min man jobbar hela tiden med mig att saker inte måste stå med precis jämt mellanrum och jämt antal prylar…

  64. Ok, jeg har en mor som er helt ekstrem… jeg er ikke fullt så gal men har mine trekk ja… Når jeg henger opp klær, så må de helst henge etter farge og ha lik farge på klypene. Ting har sin plass, SIN plass – de må IKKE flyttes på. Når min mann skal rote litt med hodet mitt så flytter han litt på en vase eller lyse stake, og så lener han seg tilbake og venter på galskapen… Mønsteret på sengetøyet må være RETT vei, er det blomstrete må blomsten opp mot hodet og stilken ned mot bena. Er det ikke blomstrete må jeg ta en vurdering på hva som er opp og ned på mønsteret og så ordne det deretter – og dette må også gjelde på mannens side, jeg får ikke sove om han har dynen ”feil” vei.

    Herlig innlegg, Emma, som vanlig 🙂 Jeg flirer og ler, hehe 🙂

    Klem Eli

  65. Jag har just hittat hit till din underbara blogg, och det grämer mig verkligen att jag inte har hittat hit tidigare!

    När jag borstar tänderna sätter jag alltid (omedvetet) på vattnet mitt under borstningen. Jag är alltid försenad, och jag antar att detta med att sätta på vattnet fastän jag inte har borstat klart får mig att tro att det ska gå snabbare att borsta tänderna, att jag strax är färdig. Jag går ofta en extra sväng genom lägenheten innan jag åker till jobbet. På sistone har jag börjat glömma bort att sätta av spisen när jag har lagat mat – men bara då min sambo är i köket.Så den där extra svängen genom lägenheten kan verkligen behövas… Tur att vi snart skaffar induktionsspis! 🙂

  66. Om jag tittar på film som är textad måste jag först räkna orden i textremsan. Efter det räknar jag prickarna. Efter det så bryter jag ned bokstäverna i staplar och räknar dom. Ett ”A” är tex värt 3, ett ”P” är värt 2 osv. Självklart ska det gå jämt upp. Jag har blivit galet snabb att räkna i huvudet, men jag ser väldigt väldigt sällan på textad film… 🙂

    1. Lite samma grej här, fast jag räknar och kollar sedan ifall meningen är jämn eller ojämn. Är det 23 eller 24 bokstäver? Självklart känns det bäst när det är 24 och jämnt!

  67. 😉
    Räknar och gångrar mycket med fem. Det får gärna bli 25 som slutresultat. (Benen är fem var/armarna fem och huvudet fem……..)

    När jag bodde i min första lägenhet så kollade jag alltid att tv´n och stereon var av genom att tänka sharp, sharp, sharp, sharp som modellen hette. Två at sharpen var högtalarna såklart!

    Kan fortsätta, och känner mig i gott sällskap!

  68. Oj, oj, vad man känner igen sig i många grejer här.. Hela min barndom och ungdomstid höll jag på med tusen olika grejer; måste cykla över ett litet, litet märke på väg till skolan, missade jag fick jag cykla tillbaka och göra om. När jag lämnade ett ställe som jag ville komma tillbaka till någongång (t ex vår sommarstuga) var jag tvungen att pussa alla fyra väggar i vardagsrummet. Meningar på reklamskyltar, löpsedlar m m delade jag upp på tre delar (äsch orkar inte ens förklara.. :-))
    Men jag har vuxit till mig tror jag.. så här i fyrtioårsåldern måste jag bara hinna fram till olika saker innan något annat gör det, hinna förbi den där lyktstolpen innan den där bilen gör det.. för då kommer ”allt” att gå bra. Allt??? Ja, inte vet jag…

    Tack alla för roliga kommentarer!

  69. Jag blåser en gång i porslinet jag plockar fram och ska använda! Kan finnas ”spår av damm” som jag absolut inte vill ha med i min mat/dryck!! =)

  70. Jag var precis likadan som dej, var alltid alltid ALLTID tvugen att ha vattenkranen på för att kunna kissa o gärna i kombination med att säga små ”kissframkallande” ord som vattenfall, apelsin (wtf?!!) och långflygning om inte vattenkran var tillräckligt. Men denna OCD försvann i slutet av min första graviditet då jag sprang i skytteltrafik till toaletten under nätterna o i de flesta fallen hade väntat in i det längsta med att gå upp att jag knappast behövde hjälp på traven med små lustiga ramsor eller vattenkranar… haha. Rätt skönt faktiskt. En OCD mindre 🙂

  71. Jag måste alltid dricka vatten innan jag går ut från toaletten, och min mamma måste alltid dricka tio iskalla klunkar vatten efter hon borstat tänderna. Vatten på toaletter verkar vara populära OCD’s. Kanske för att ingen ser en när man står där inne och kan dömma en?

  72. Ostmackorna måste alltid pusslas. Jag brukar kunna lägga första ostskivan utan problem, men sedan får jag börja riva skivorna i bitar eller strimlor så att de inte går utanför mackkanten eller överlappar varandra samtidigt som hela mackan måste bli täckt.

    Häromdagen rensade jag ut gamla underkläder och gick för att köpa nya. Det var 3 för 2 i butiken och jag ville köpa 6 st nya trosor, betala för 4. De hade fina randiga i två olika färger och jag tog två av varje. Sedan hade de fina prickiga men det fanns bara en som var i min storlek. Då blev det svårt! Skulle jag strunta i den prickiga och köpa tre av varje randig istället? Ville strunta i den prickiga helt men det fann inga andra som var fina. Skulle jag köpa tre randiga av en färg, två randiga i den andra färgen och en prickig bara – det gick inte, blev för ojämt! Skulle jag bara strunta i alltihop och gå hem utan att handla? Till slut (efter en kvart av velande) hittade jag i en vår ett annat par prickiga trosor. De fanns inte i storlek men med dem kunde jag köpa 2 randiga bruna, 2 randiga blå och 2 prickiga! Jämt och bra.

  73. Jag måste tugga maten lika många gånger på varje sida i munnen. När jag äter t. ex. Ahlgrens Bilar, så måste jag ha två röda på ena sidan och två röda på andra och tugga. Blir det ojämnt i slutändan så ger jag antingen bort dem eller slänger in alla fort i munnen och tuggar med framtänderna!

  74. Du är inte ensam med dina toalettbestyr. Jag är precis likadan. Jag måste ha kranen på. Jämt! Får smått panik, om jag blir tvingad att gå på tex en köpcentrums toalett där kranar och tvättställ är utanför. Hemskt! Min sambo klagar ju väldigt på detta eftersom vi bor i hus, och vatten kostar en del. Och just därför är det tur att han inte vet att mitt tvångsmässiga beteende nått nya höjder. Det är nämligen så att jag måste ha kallvatten på när jag kissar och varmvatten vid.. (host) nr: 2. Sådär, nu var det sagt. Trevlig helg, och tack för fin blogg!

  75. Jag är 14 år och kom nyligen på mig själv med att ha tvångsbeteenden, är inte säker o de räknas som det eller inte men…

    Innan jag dricker vatten så MÅSTE jag skölja ur glaset 4gr annars går det inte att dricka,jag blir illamåendes av bara tanken.
    Mina kompisar får heller inte hämta mig vatten och så, det funkar inte även om de gjort som jag sa.
    Mina alarm måste alltid ha så att minuterna går att dividera med tio.
    Jag MÅSTE tvätta öronen varje gång jag ser tops, det spelar ingen roll hur många gånger jag ser dem under en dag, det måste göras!
    Får jag inte spela något form av spel under dagen drabbas jag av lätta panik känslor och känner ångest över det.
    Ser jag stav fel kollar jag ner på skrivbordet för att kolla om boksäverna sitter nära varandra.
    Dessutom så måste jag på varje sida i mina mattehäften skriva ett namn från en karaktär i min favorit manga, annars kan jag inte tänka ordentligt och drabbas definitivt av otur tills det är fixat.
    Hoppas det duger, det var roligt att se att andra också sköljer sina glas förresten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg