Att ha de mest udda av vänner.

Det är när jag vaknar och ser att jag har fått ett sånt här sms som jag skrattar rakt ut. Det finns ingen mer än C-O som kan träffa Göran Hägglund, notera hans manschettknappar och kombinera det med ordet ”gala!”.

Och sen när jag öppnar mailen ser jag att Nelly har sammanställt ett brev med alla de tips jag har fått av er inför förlossningen. Hon har, så att säga, ”plockat russinen ur kakan” och fyllt ut med lite egna frågor och funderingar. Så att jag slipper sammanställa det själv. Och eftersom det är fler där ute som snart ska föda så är det väl inte mer än rätt att jag delar med mig av Nellys hårda arbete:

Inför en förlossning:

  • Emschen tycker att det är viktigt att man har med sig en egen filt till Leo. Hon hade inte det til sitt eget barn och han såg oälskad ut när han låg i baljan med en ”Region skåne” filt som säkert har blivit kräkt och bajsad på av flera hundra andra barn. Emschen tycker dessutom att du ska packa en väska till dig själv med sköna varma kläder, läppsyl och lotion.
  • Brunkullan med Mossipperötter uppskattade att hon hade med sig en bra ljudbok på ipoden. Bröstvårdskräm (vårtor tycker jag låter lite snuskigt ) är också super att ha. Eget schampo / balsam och duchcreme som luktar hemma är bra. Till hennes barn hade hon bodys från POP, sådana som går omlott. Brunkullan är som Emschen inne på det här med filtar, men hon tycker att det kan vara extra mysigt för Leo med en filt som ni använt så den luktar er.
  • Sanna hälsar att man ska ha med sig nattbindor själv, för dom man får på sjukan knarrar som när man går på kramsnö.
  • Hemorrojdkräm är finfina grejer hälsar Sanna också.
  • Sara W använde inga amningsbehåar utan bara amningslinnen, perfa för att snabbt lassa ut maten men håller magen varm.

  • Caroline hade med sig sin favorit MilleNotti-kudde, det var jätteskönt tyckte hon!
  • Fräknis har en härlig idé, köp en lotion / ljus som du inte haft för som du gillar och använd / tänd det när Leo kommit ut. Då kommer du för alltid förknippa doften med den finaste och mest dyrbaraste stunden i livet.

  • 🙂 hälsar att hon / han hade med sig nappar till BB – personalen blev heltokiga.
  • Ida hälsar att dom fick massvis av blöjor på BB i Göteborg, så hon hade inte behövt ta med sig några.
  • Dessutom är det viktigt med Lypsyl till dig. Varför vet jag inte
    – kanske för den torra luften?
    – kanske för att man öppnar munnen så mycket när man skriker att läpparna spricker?
    – kanske för att man inte har en pressbyrån i närheten där assistenterna kan köpa det?
    – kanske för att man är beroende?
    – kanske för att smörja in diamanten?
    Det är en gåta för mig, många tipsar om det men vad man ska ha det till framgår ej.
  • Katarina tippsar om ett oprasslig skydd från lillamirakel.se som heter Hippychich bed protector, det ska visst vara bra skit. Hennes son spillde ett glas med vatten utan att det gick igenom. Känns som ett bra betyg, det är viktigt att man inte såsar ner hela Carpe Diem-en.
  • Bröstvårdskrämen Purelan som finns på något ställe som heter Barnenshus, anledningen till att Katarina gillade den var för att man inte måste torka av den när man ska låta bebben amma. Smart!

  • Fru Vallmo pratar om Afrikanska stolar som används på majsfält. Låter flummigt som fan och inte alls skönt.

  • Malin – Stjärnflocka har fött 3 (!) gånger och alla på olika sätt. 1 gång ryggmärgsbedövning, 1 gång i ett badkar med nålar i huvudet ( !! ) och 1 gång med enbart (!!!!) lustgas där hon föreställde sig själv på en varm klippa.
  • Anna-Karin födde barn och fick bara dricka blåbärssoppa under hela förlossningen. Fi fan!

Tja. Vad kan man säga? Känns som om vi har skapat en ganska gedigen förlossningslista här. Vad kan gå fel nu, liksom.

66 kommentarer till “Att ha de mest udda av vänner.

  1. Kvaddlar heter det och det är nog en bra idé att skriva in…att du INTE ska ha det….har inte provat själv men hört en hel del från väninnor som råkat ut för det…

    Nu verkar det som listan är komplett..skönt eller hur?! 😉

      1. Min mamma tog endast kvaddlar när hon födde mig (1989) och säger att det gjorde skitont att sätta dom (men det har jag hört att ryggmärgsbedövning också gör) men så fort de sprutade in vattnet under huden så – poff! – var all smärta borta!

        Men det är väl som med allt: Det är individuellt hur man reagerar.

  2. Lypsyl i all ära! Ta med en för man flåsar o frustar o blir galet torr om läpparna! haha
    Jag hade inte med mig någon nässpray o jag kommer att ha med två denna gången! Jag skurkförhandlade med barnmorskan om näsdroppar -annars vägrade jag krysta! Man blir ju igengrodd av allt bölande o snorande.För man ler inte heela tiden! 😉

  3. Håhå, ingen dålig lista det där. Jag kom på två saker som bör var med, enligt mig men det kan ha att göra med att jag är fotfobiker en masse. Fotsalva och tjocka sockar/innetofflor. Det är snustorr luft på sjukhusen, därav alla tips med läppbalsam. Men fötterna, hu, de äckliga fötterna, torkar ihop och sprakar om man inte smörjer in dem. Och tofflor (pissetofflor enligt 100-åringen som försvann) är bra att hasa runt i. Man vill INTE gå barfota på sjukhuset, inte heller i strumpor som man sedan har upp i sängen. Blä! Mitt lilla bidrag! Njut fredagen. Kram

  4. Hej!

    Jag hade med en bärsjal som var underbar. Behövde inte platsbaljan för Theo flyttade bara ut en våning och satt utanpå magen istället. Så mysigt!!! Se http://www.sjalbarn.se om du är intresserad. Finns även ett forum. Jag heter Naimiez även där =) Kram!

  5. Snäckor!! Jag fick en speciell sorts snäckor på BB när jag fick mitt första barn. Man ska ha dem över bröstvårtorna (nej.. inte samtidigt som man ammar..) och när brösten läcker lite så skvalpar mjölken omkring inne i snäckan och, så att säga, smörjer o läker. Funkar skitbra (jag använde överhuvudtaget inga krämer)! Köp!
    http://www.minimundus.se/body_mamma/amnovr.htm

  6. Åh måste tipsa om en sak som jag saknade med min första! Amningskudde är den bästa uppfinningen som finns, men det ska vara en sådan med kulor i, så den går att forma!

  7. Måste bara dela med mig av ett tips som jag fick: Ta med sköna ”mjukisbyxor” annars är det risk att du hasar runt i landstingets snygga halvt genomskinliga knälånga ”skjorta” och då lyser de snygga nättrosorna som du antagligen kommer få på dig att lysa igenom, och det är tydligen orutinerat enlig min vännina…

  8. Och en liten rysk narkosläkare inhyrd från ett bemanningsbolag dagen till ära? Så att du kan få epidural på sekunden! ( Har bara sett på TV att narkosläkaren aldrig hinner dit i tid och den arma kvinnan som ska föda får höra att det är för seeeen för epidural nu)
    Köp Försvarets hudsalva om du ska ha någon ”Lypsyl”
    Lypsyl är en fantastisk företagsidé eftersom man blir tokberoende av den, ju mer man smörjer desto mer torkar den ut. Sjukt rolig lista! Bra men länkarna som du kan klicka på under förlossningen för att hänga med. Ha en trevlig helg! Kram!

  9. När du sedan ligger där och det gör jävligt ont, skrik inte då, utan stäng munnen och liksom skrik inom dig. Annars är risken stor att du inte har någon röst kvar.

  10. Godmorgon! När jag gick och läste till sköterska för många år sedan gjorde en av mina lärare en studie om sterila kvaddlar och behövde några försökskaniner. Glada i hågen ställde vi upp för forskningen. Jag menar hur illa kunde det vara att få insprutat sterilt vatten under huden och i huden i ländryggen . . .Jag har fött tre barn, både naturligt och med kjesarsnitt, och det är ingenting mot kvaddlarna. Jag och mina studiekamrater skrek rakt ut. Förfärligt rent ut sagt. Jag trodde förlossningsvården lagt ner kvaddlarna. Ha en riktigt skön helg, vädret i Skåne ser lovande ut idag med/ Kram

  11. Ytterligare ett hett tips. Se till att kissa under förlossningen. Jag var jävligt kissnödig mest hela tiden men fick höra att det bara var värkar/krystvärkar som kändes på det sättet (jag kände mig skeptisk och sprang på toa hela tiden men kunde bara inte kissa trots att det kändes som om att jag skulle kissa på mig). Känslan satt dock i och efter förlossningen fick de tappa mig på nästan 1 liter urin och kateter + nyförlöst underliv är ingen härlig kombination vill jag lova. Dessutom trist att behöva släpa runt på en kisspåse under ett dygn.

    Trots det blev förlossningen en fantastisk upplevelse och belöningen gick inte av för hackor, en ”liten” kille som inte bara var stöst utan också klart snyggast på BB.

    Stort lycka till. Du kommer att rocka!

    Trevlig helg!

  12. Det har nog tipsats om innan, men ditt favoritfika (kladdkaka? haha) att ladda om med mellan varven kanske? Och kanske ett par smörgåsar som känns mycket lockande, så du faktiskt vill äta dem när du behöver.
    Fast det har ni säkert tänkt på, men ändå…

    Lycka till fina ni!

  13. Ang att många tipsar om lypsyl så blir man torr om läpparna av lustgasen. Bepanthen kan också användas på bröstvårtorna utan att torkad av innan amning men är inte lika kladdig som purelan (det är lanolin och har samma konsistens som vax), används också till torra partier på babyn.

  14. Jag hade med makens pyjamasöverdel och gick och skrotade i den ända in i det sista, kändes mer bekvämt än att ha sjukhusets egna kläder. Hade även med egen kudde och även filten som lillan skulle ha, den hade vi själva använt i någon månad innan för att den skulle få våra dofter. 🙂

  15. Jag körde lustgas, det var som paradiset för mig 🙂 Och du behöver inte massa salvor till bröstvårtorna, det som funkat bäst för mig är att trycka ut en droppe bröstmjölk efter varje amning och smörja in med. Man har det dessutom alltid till hands och inte där man lämnade tuben efter senaste amningen… Lycka till med allt!

  16. Vilken underbar vän! Att lägga ner den tiden och energin på att göra denna sammanfattande lista visar bara ännu tydligare att du valt helt rätt ”coach” att ha med dig på förlossningen. Hon är ju nästan mer förberedd än dig 😉 Förstår din kärlek till henne!!! 🙂

  17. Hejsvejs Emma.. Hade ett himla sjå att komma ihåg att ta med mig lypsyl när jag skulle få min son eftersom jag läst att man skulle ha med sig det på alla listor därför att man fick så torra läppar då man andades. Nå jag hade med mig lypsyl och min kille skulle snällt smörja min läppar, meeen jag kan ju bara säga som jag svarade till honom -Torra läppar är mitt minsta problem just nu!! Så du behöver inte vara nojjig över att glömma lypsylet som jag var 🙂 Ha en bra dag Kram Cissi

  18. Håller med om filt. Börja använda den hemma redan nu så den luktar som er…. Och mjukisbyxor… Jag behövde höga byxor som gick ovanför snittet.. Inget fick sitta åt.. Gärna blusar med knäppning.. Så mysigt att ligga hud mot hud med den lille.

  19. En gedigen lista och ändå brukar allt bli tvärt mot hur man har tänkt sig i slutändan 🙂

    Två saker som jag tyckte var absolut viktigast var inte med alls: Kamera och godis! Men inget av detta missar väl du 😉 Man vill ju föreviga sin lilla skatt redan på BB förstås. Och gud så godissugen man kan bli efteråt. Vem vet hur lång tid det har gått sedan man åt senast. Min första skrutt tog 20 långa besvärliga timmar på sig då varken jag eller maken hann äta (berätta inte det för din man, män brukar vara mycket oroliga över hur de ska hinna äta under förlossningen) och sköterskorna tog evigheters evighet på sig att komma med den berömda fikabrickan. Tack och lov att jag hade hela väskan full med choklad (och ja, jag vet man ska inte äta choklad när man ammar, men bebisen får ju knappt i sig något ändå i början så det är nog lugnt)!

    Kram och lycka till, det kommer att gå toppen för dig!

  20. Mitt tips är att köpa hydrocortison eller xylocain salva till din rumpa/underliv sedan efteråt. Samt xyliproct om det behövs för hemmorojjder invärtes.
    Även att komma igång med toalett besök så fort som möjligt, även om det verkar omöjligt just när man fött. Drar man på det så blir det jättejobbigt. Tips är också att kissa med vattenstråle mot underlivet eller hålla en binda emot när man går på toa.
    Sedan eftervärkarna! Vissa får inte så många, medan andra ( moi, kanske för man fött stora barn?) får väldigt jobbiga och det står ju sällan något om det i böcker. Man tror att man föder och sedan är all smärta borta. Men de första dagarna så är det som att uppleva förlossningens värkar i början igen, fast med barnet ute och speciellt när man ammar. Livmodern drar ihop sig. Ta även med skor som är väldigt lösa i formen, för fötterna tenderar att svullna upp. Man blir även väldigt uppsvälld och gasig i magen efteråt, så drick massor!

    1. Nu kan jag inte heller hålla mig, men nu blev det ju lite ”VM i förlossningstips” över det hela så jag lägger in mina två cent här med 🙂
      Kan bara hålla med ovanstående talare.
      Ett par saker jag önskat jag hade vetat innan.
      – Det kan ta tid att komma igång med amningen (alltså innan det kommer nån mjölk). Typ en vecka eller mer. Helt normalt.
      – Eftervärkarna är inte jätteroliga. Minns inte om jag fick alvedon eller nåt sånt, men kan vara värt att fråga.
      – Sömn. Om förlossningen är lång, och dessutom börjar på natten, och det sen också är byggarbetsplats precis utan för fönstret på BB, så man inte har sovit mer än 1h på 3 dygn (alltså på riktigt) när man hamnar på BB och känner sig mer död än levande och vaknar vid minsta knyst av lilla söta bebisen. Fråga om hjälp – ibland kan de ”ta över” bebisen några timmar på natten så man åtminstone får ett par timmars sammanhängande. Guld värt.
      – Och så det här med toalettbesök… Jag har normalt sett inte haft några problem med magen. Så den förstoppningen (efter barn nr1) kom som en rejäl överraskning. Det. Var. Inte. Kul. Jag ska inte gå in på detaljer. Men det hela hade liksom inget att göra med att jag var rädd att det skulle göra ont eller så (för det gjorde det inte för min del), utan mer faktum att allt möbleras om i magen och även om jag tog i för kung och fosterland (vilket liksom inte går då magmusklerna inte finns på vanlig plats) så gick det inte. Och till slut var stoppet ett faktum.
      Med barn nr2 pratade jag redan på BB om detta och fick då nån liten ”drink” av nåt slag att skölja ner (säkert typ linfrön eller nåt sånt). Och så tänka på att dricka mycket och om möjligt röra på sig lite. Andra gången gick det i alla fall bra.

      Jag tror alla blir så engagerade för att det är det största man kan vara med om, att föda ett litet barn!

  21. Här kommer två råd från en 2-barnsmor.
    Börja smörj pattarna redan nu, det kommer göra ont som bara den när den lille spjuvern börjar suga sig fast (och fast sitter dom). Och se för guds skull till att han suger rätt från början annars kan blodvite uppstå.
    Ta med eget skithuspapper, INTE skönt att torka sig därnere med sjukhusets sandpapper efter att ha pressat ut en bebis…

    Synd att man inte pratar så mycket om tiden efter förlossningen på dom där föräldraträffarna, det är inte så kul alla dagar…

    Lycka till! 🙂

  22. Oj vad roligt att läsa din lista och allas råd och tips. Wow vilken tillgång! Samtidigt känner jag att alla tips och råd är väldigt bra men sen kommer du göra som du själv vill. Det blir din kropp som styr och du kommer komma på vad som är bäst för dig. Det går ju inte att säga annat än att det är läskigt och smärtsamt att föda barn men med din underbara inställning till livet så kommer det gå fantastiskt bra.

    Om ingen redan sagt det så är den bästa rumpsalvan för bebisen är inotyol. Den fixar röda små rumpor suveränt. Bra att ha med sig till BB när den lilla rumpan ska chockas med blöjor.

    Detta är sååååå spännande att följa!

    Ha en underbar helg och hoppas solen skiner på dig så du kan ta fler härliga höstpromenader.

    1. Håller helt med Dorro! Jag kopierar Nellys arbete och sparar i datorn tills det är min tur!!

      Precis en sådan här öppen dialog om graviditet och förlossning som jag ville åt! Tack Emma för att du gör detta möjligt!

  23. Hittade din blogg genom HouseofPhilia och vill gärna tacka dig för att du förgyller min hemmafruvardag (ja, jag har valt att gå mot strömmen och ”vara hemma” med mina huliganer på 8,6 och 4 år). Du ger verkligen ”feel good”känsla till dina läsare med dina foton och texter. Tack!
    Jag vill också berätta att jag fött alla mina barn liggandes på sidan och inte spruckit det minsta. Hörde att risken för det var mindre då (eller så har jag en gummimuff:-)). Men det kan ju kanske vara värt att prova?
    Lycka till och tänk på att allt dumt man eventuellt gör och säger på förlossningen, stannar på förlossningen 😉
    Jenny

  24. Plommon! Torkade plommon i mängder!!! Du vill INTE återuppleva förlossningen i form av trög mage, du kommer vara öm så det räcker till i alla fall.

  25. 😀 Med en SÅDAN lista, kan ju inget gå fel! Du är nog den mest förberedda preggo ever! Jag hade oxå skrivit ett sån´t där brev en gång i tiden… Men det var bara det att sonen bestämde sig för att komma FORT till världen (född i v 37) och jag han tillbringa ca en timme i förlossningsrummet, så det var inte mycket som blev enligt brevet…. 😉 //Carin

  26. ett tips för att slippa hängbröst 🙂
    använd alltid behå eller en sporttop på natten!!
    det är en så viktig grej jag läste och det funkar 🙂

  27. Hej du fina!
    Jisses vilken skön lista, den hade jag behövt!
    Nu är du ”all set” inför den bästa av dagar 🙂

    Jag tvågsläste listor, framlänges och baklänges, inför min första förlossning, det packades, packades upp, packades om…
    Jag fyllde väskor med CocaCola, tydligen det enda man kunde dricka…Kilovis med godis i alla de former och smaker, tydligen extremt nödvändigt…Matlåda, jättebra att ha med för ”Oj så hungrig man blir när man föder barn”…Blandband och favvo cdskivor så att man kunde varva ner till sin favvomusik…Bok, tydligen toppen att ha med om det blev lite långsamt där på förlossningen…skvallertidningar om det blev långsamt men man inte orkade koncentrera sig på böcker… Olja till massage som ska vara såååå skönt att få när man börjar bli trött i ryggen, och så lite tillhörande bilder så att man inte glömmer bort hur man gör när man masserar ryggslutet?…Smink, för man vill ju se fin ut när ligger där på bb och krystar…Nya snygga, helst dyra, myskläder att ha efteråt för man kan behöva känna sig kvinnligt lyxig sen när bebben har kommit ut, öhhh…
    Ja, herre gud vad jag packade..och handlade…
    Kan säga så mkt som att allt detta förblev oupppackat.
    Ljud var bara störande, förökte nån överhuvut taget närma sig mig med massageolja åkte dom, läs maken, på en hurring, om han nu hade missat vrålet att: Håll dig för f-n på avstånd, enda gången du behöver prata med mig eller ta på mig så är det när jag behöver krama sönder din hand under en värk!
    Äta och dricka går väääldigt bra att göra utanför, om det inte gäller en tillbringar med isvatten, och då är den min!
    Läsa?, vem har tid att läsa? Musik? Jag föder för böveln barn här!
    Efteråt…de snyggaste på jorden är din bebis och din man, vem i hela världen bryr sig om lyxiga myskläder och smink?

    Ja, dina listor är lite mer jordnära än vad mina var, hahaha
    Inför bebis nr två´s ankomst packade jag light 🙂
    Det enda man behöver är en gosig bebisfilt, lypsyl, nässprej, raggsockor och maken.
    Det kommer att gå bra det här, det känner jag på mig 🙂

    Kramar från ett strålande vackert stockholm.
    Petra

  28. Purelan är fantastiskt! Jag hade det de första månaderna på mina bröst, och jag sprack aldrig, det gjorde aldrig ont och det hjälpte till och med på alla andra torra ställen såsom armbågar. Det ska jag definitivt använda nästa gång.

  29. Hahahaha! Jeg ler så jeg hiktser! Det her var helt fantastisk! Dere må ha det morsomt sammen. Å ha vennskap som fører til slike øyeblikk er gull verdt. 🙂
    Og Gud så gale vi kvinner fremstår når vi prater om fødsler og gode tips og råd. Helt herlig. 🙂

  30. Spännande och bra med en massa tips! Är själv nyförlöst och njuter hemma nu med lilla Moa som idag blir en vecka. Bröstvårdskräm köper du billigt på apoteket (behöver inte torkas av). På sjukhuset verkar du fått bra tips på vad du ska ta med dig. Förbered dig så bra du kan, och förbered dig på att det inte blir som man tänkt sig :).
    Jag tog hela artilleriet av värklindring, i turordning: TENS, kvaddlar, lustgas och ryggbedövning. Och det hela avslutades med akut kejsarsnitt. Allt gick bra och vi mår fint, all smärta försvinner i sekunden du hör ditt underverk skrika :). Lycka till!

  31. Lypsyl tror jag kanske kan vara för den torra sjukhusluften men har inte en aning faktiskt. Kanske att någon redan svarat på detta?

    Just sterila kvaddlar tjatade sköterskorna ihjäl sig om på förlossningen när jag skulle föda Philip. Jag ville inte ha nått som tydligen ska göra extremt jävla skitont när de injicerar och stod på mig om epidural.. Precis som om man inte hade tillräckligt ont redan??!!

    Ett annat tips är att gå runt mycket. Jag gjorde inte det med Philip och förlossningen tog därför onödigt lång tid (enligt sköterskorna). Jag var liksom inte så där super sugen att röra på sig i det läget. Men denna gången är iallafall tanken att jag ska skärpa till mig och vanka som en anka runt runt i förlossningsrummet.. Får se om jag gör det 🙂

    Ett rum med badkar är guld värt.. Låg nog och drog mig i det varma vattnet i säkert 2 timmar 😀

  32. Alltså, bindorna på bb må vare sjukt stora – men det innebär att de även fungerar som stötdämpare. Man tenderar ju att vara lite öm down there efter att ha klämt ut en bebis. Så jag snodde med mig en bunte hem ;-).

    Och som flera andra nämnt kan det vara en aning påfrestande att försöka sig på nr 2 efter bebbens ankomst. Det känns ungefär som att klämma ut en bebis till. Och det är man oftast inte så pigg på sådär dagarna efteråt. Men det finns råd – andra gången skrev doktorn ut några finfina bajsdroppar på recept – problem solved :-).

    Och olivoljan! Glöm inte olivoljan! Min BMs bästa tips ever-läker ett kanske något ömt underliv hundra gånger snabbare än salvor och olika två sorter att tvätta sig med :-).

  33. Super bra!! Under båda mina förlossningar tog vi med oss Ipoden med en liten högtalare…(musik i hela rummet de uppskattades också av personalen 😉
    o så hade maken fixat lite skön musik- som vi lyssnade på under värkarna, o vet du under de sista krystningarna så var de bara musiken jag hörde- barnmorskan o maken de hörde jag inte ens, nej bara musiken…o när jag hör dessa låtar idag så minns jag precis denna underbara känsla jag kände när jag födde mina två små o får gåshud 🙂 Mitt bästa tips till dig 🙂 musiken får en att minnas det fina!
    Kramar önskar dig bästa dagen!

    Kramar

  34. O kom på ett till… innan våra små föddes så sov vi med deras första kramnalle/snuttefilt o filten som skulle med till BB, på så sätt fick dessa grejer vår lukt, spec min lukt och de kunde känna trygghet, min närvaro när de ligger o sover med dessa saker. Givetvis så sover de på bröstet nästan hela första tiden- men så fort de sov i vagnen el vagga så hade de dessa saker nära o kunde känna lukten 🙂 med andra så sov med bebisen saker redan nu, om du inte redan gör de 😉

    Kram igen sötis!

  35. Sterila kvaddlar. Jag hade inför förlossningen noga framfört att kvaddlar var nåt som inte gick hem hos mig. Men i ett svagt ögonblick, alltså när jag hade som ondast, övertalar barnmorskan mig om att jag nog ändå borde prova dessa fantastiska kvaddlar. Så, två barnmorskor står då samtidigt hedhukade kring min värkande höft och ger mig sex stick var. TOLV stick totalt. Tolv getingstick så att tårarna sprutade i fem minuter. Och sedan så värkte höften precis lika mycket igen.
    Glöm inte att skriva upp sterila kvaddlar på inte-listan.

    1. Annars så tror jag det kommer går jättebra för er om än ni inte skulle vara förberedda ända upp till tänderna. 🙂

  36. Du har verkligen fått en gedigen lista att beta av så mina tips blir av det lilla formatet; glöm inte ta med ett par vettiga hårsnoddar, tror vi har samma sorts hårman, och be damerna på BB om något litet (har för mig att det kallas bulkmedel)som hjälper magen på traven när själva eventet är över, så kommer första toalettbesöket förlöpa utan obehagliga överraskningar..:)

  37. Uuuunderbar lista! Tack, då kan jag kapa åt mig godingarna så jag inte glömmer nåt, för glömt har jag allt gjort sen jag födde 2an för 8 år sen!

    ett liiiitet tillägg, när du sen fött, o alllla kommer med goda råd, stoppa navelluddet i öronen, låt de passera, ta till dig det som känns rätt för Dig, bebis o maken. O låt maken vakta ytterdörr o telenfon, så du får vara i lugn o ro i bebisbubblan första tiden, det ÄR en omställning att få barn, o ingen liten heller. Det är ju inte bara rent praktiskt man ska vänja sig vid en liten, man har ett fyrverkeri av hormoner som sprutar runt i kroppen, o kan vara minst sagt lite olik sig 😉 Alla som vill se o lyckönska kommer hinna det, ni finns ju lixom kvar, bara ni får landa o vänja er vid det nya livet 🙂

    Kram på dig, o tack igen för att du är just Du, o att du delar med dig av det i din underbara blogg!

    /Preggo-kollegan,
    Malin

  38. Bra lista! Men:
    -Hårborste! Något jag fick ringa hem om och få levererat, förlossningsrufs är inte att leka med, jag hade flätor på bb i en vecka.
    -Plommon och russin som någon skrev! Har man en ”skitförlossning” höhö, så hjälper det om magen är lite lös å fin. (All choklad och sött elände slängde jag).
    -Maten på bb är inte så skojig heller, speciellt inte om man har allergier/är vegetarian/vegan, be folk komma med käk efteråt! 😀
    Stort lycka till! det kommer att gå superbra!

  39. HAHAHA: Oj , vad jag skrattade när jag läste att mina barn sovit i ÅKPÅSE ;-D Snart ringer väl socialen och kollar upp hur mina barn överlevt…hihihi. SOVPÅSE heter det och det var bara en av många märken som jag tipsade om. Du kan själv googla om du blir nyfiken. Praktiskt och säkert är det i varje fall.
    Gulligt av vännen din att göra en sån fin sammanställning.
    KRAM!!

  40. Underbart Nelly!
    Ett till tips från mig: ring inte i förväg och säg till BB att du kommer komma in och föda snart. Risken finns att det är fullt på just det BB som du har spetsat in dig på. Var hemma så länge och profylaxandas så att din man måste köra i 100 km i timmen genom stan mot alla röda ljus och du själv ligger på alla fyra i baksätet och kniper. För då slipper du ha panik över att du kanske inte har alla papper med dig som man måste ha (annars tar de inte emot dig på BB varnade min BM). Inskrivningen sker då efter att du har fött ditt barn.
    Fast du kanske inte tycker sjukhus är lika obehagligt som jag. Du är ju trots allt gift med en läkare (som förhoppningsvis kan ge dig en sund och positiv bild av hur det är att vara patient).
    Ha nu en riktigt härlig fredag (sluta städa nu!) i det underbara vädret vi har idag!

    1. Skulle de inte ta emot på BB om hon inte har papperna med sig??? Tror knappast att de säger nej i dörren när hon står där med värkar… 😉
      Min BM sa att man ska ha med sig papperna, men självklart hjälper de en att föda barn även om man glömt dem 🙂

  41. Fan din blogg är så underhållande att mitt tåg körde iväg mitt framför nästa på mig. Jag stod på perrongen och skrattade gott åt alla tips istället för att vara uppmärksam på att tåget kom – och gick. Trevlig helg 🙂

  42. Hej och oj vad jag skrattade åt ”listan”! Jag väntar inte barn och har gjort mitt på den fronten men vilken analys! Jag har följt din blogg under en längre tid ( en underbar blogg för övrigt) och önskar dig och maken ett stort lycka till oavsett om du har med dig lypsyl eller inte! //Therese

  43. Hahhahaaa!!! Så skön lista! På alla sätt! Jag hade förhoppningar å förväntningar å en något mindre lista än din…men blev snuvad på konfekten(längtade efter att få föda barn igen). Det blev ett akut kejsarsnitt! Ja där ser man…så kan det åxå gå tydligen, men allt gick finfint å en välskapt, frisk liten Olle kom ut å jag var något mer mör än när jag fött ”vanliga vägen”. Däremot var tarmarna heeelt crazy efteråt! Lycka till när det bär av!!!
    kram

  44. Purelan-salvan is da shit! Smart att, som någon ovanför tipsat om, börja med den direkt, INNAN man fått såren på bröstvårtorna. Det önskar jag att jag hade gjort…ajajajaj. Du behöver inte åka till Barnens hus för att köpa den, utan den finns på de flesta apotek.

    Din man kan säkert fixa något för magen som underlättar det första toalettbesöket efter förlossningen. Jag var rädd för hur det skulle gå, men det var inte så farligt som jag hade trott. Tog iofs Lactulos sedan tidigare pga de j-kla järntabletterna jag var tvungen att ta under graviditeten.

    1. Forts…

      Jag födde barn med ”bara” lustgas och hade aldrig trott innan att jag skulle klara det, men det gjorde jag! Klarar jag, som är lite allmänt pjoskig med smärta, att göra det så klarar du också det om det skulle bli så.

      Lycka till, det är så häftigt!!! 🙂

  45. …Eller så tar man inte med någonting, det går lika bra det också, jag var helt i chock efter att jag fött, båda gångerna, så allt jag hade med mig låg ändå orört i väskan. Jag bara låg och stirrade på mitt mirakel, skulle aldrig förstått vad jag skulle ha lypsyl till efter att ha fött barn.

  46. Oj vad jag har skrattat, du skriver så roligt. Tack!! Jo den där Purelan kan jag också rekommendera. Min make fick åka iväg till babybutiken och köpa en tub (så liten var den så jag trodde att han bara tagit med sig ett prov hem…). Sen hittade jag en större tub för ungefär samma pris, ja den lilla var svindyr. Purelan 37 gr för 98 kr, min första lilla sjugramstub betalade vi nog 89 kr för… Hemsidan ser ut att vara från urtiden men det fungerar bra att beställa och de har faktiskt en del bra saker, särskilt om man gillar ekologiska prylar. http://www.minimundus.se/valkommen.htm

    En annan salva som är bra att ha sen är Inotoylsalva, om bebisen blir röd i rumpan. På med en klick över natten och sedan är det röda borta. http://www.apoteket.se/privatpersoner/radochprodukter/common/produktinformation.aspx?Varuid=50008

    Det där med Lyspyl vet jag faktiskt heller inte vad man ska ha till… 😉

    Lycka till med alla förberedelser. Er bebis kommer garanterat känna sig älskad hos er! Kram Linda

  47. Du skriver så otroligt underhållande. Har just legat dubbelvikt av skratt i soffan. Min kille sitter i andra änden och kollar lite skrämt på mig!

  48. Ingen amningsbehå?!!! Vad har tipserskan för kupstorlek? No way Josè säger jag! Viva amningsbehå om man inte vill ha en mjölkstinn betong-sugga hängandes ner på magen, dessutom lite fint läckandes bröstmjölk…….

  49. Bra lista! Vi hade inte med oss varken filtar eller gosedjur och vi kände oss so riktigt dåliga föräldrar 🙂 Maken fick springa iväg på stan och införskaffa illa kvickt!!

  50. Alltså, i min värld behövs man, kamera och nåt gott att äta/dricka med. För oss BMW det för snart 10 månader sen lussekatter och trocadero. Har ätit bullar, kexchoklad och druckit trocadero vid de andra två förlossningarna.
    1:an kom efter petidinsmärtis, var öm efteråt men fick mer och mer ont efter en dryg vecka. Visade sig att de 5, dessutom onödiga, stygn de sytt, var jag extremt jävla överkänslig mot. Gjorde mer ont att ta dem än föda fram ungen!
    2:an kom som en kanonkula. Inga bristningar trots detta.
    3:an angav sin ankomst genom att söla ner köksgolvet med foster arten, medans jag bakar limpa. Sen kom hon med arslet först. Sätesförlossningar har man ju hört ska vara hemska men ärligt min bästa. Inte en bristning och dagen efter kändes det inte att jag hade fött barn.

    Äh, du bruttan, det här löser sig! Du verkar ha kanoncoach och en redig Karl och glöm för böveln inte att UT kommer han! Som min bm (en härlig medelålders finska) Ja, jag har tå altrik hört talas om nån som tannat där inne!

  51. Hej!
    Har inte läst igenom alla kommentarer så du kanske redan fått svar på lypsyl-frågan: om du använder lustgas så blir läpparna torra som fnöske, lägg därtill ett frenetiskt profylaxande och läpparna är inte det härligaste du har att mysa på lilleman med.. Många säger att torra läppar är det minsta ”man” bryr sig om vid förlossningen, men alla är vi olika och jag tyckte iallafall att det var skönt att min sambo smörjde för glatta livet var 10minut. Men som sagt, alla tycker olika. Och en jäkligt sann sak är att det enda du kan vara säker på – är att ingenting blir som ni tänkt eller planerat. Och det – är det coolaste av alltihop.
    Jag är lite avundsjuk för det ni kommer att gå igenom – vilken jäkla resa det är! Önskar så att jag får göra det någon gång till! 🙂
    All lycka till er – You’re in for a ride. Njut…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg