Att ta självporträtt.

När jag nu väl satte mig och skulle få ihop det här inlägget kom jag på att jag nog kanske inte är rätt person för att berätta hur man tar självporträtt, eftersom jag varje gång jag syns på bild gör det eftersom jag vill visa något annat. Som Wallorna till exempel. Där är det ju liksom själva plagget jag vill lyfta fram, inte mig själv, och det är två helt olika sätt att tänka på en bild tror jag. Men jag berättar hur jag tänker iallafall, så kan ni nog applicera det på om det så är er själv eller dagens outfit ni vill visa.

Alla bilder, med få undantag, av mig själv på bloggen är tagna av mig. Min man är en himla fin man, men nån fotograf är han minsann inte – så vill jag ha kort där jag inte är amputerad på ena eller andra sättet får jag helt enkelt se till att göra det själv. Och man är trots allt mer avslappnad när det inte står nån bakom kameran. Testa och se!

  1. Ett måste för självporträtt är en fjärrutlösare och ett stativ. En fjärrutlösare går på någon hundralapp och finns att hitta en mängd av på nätet. Ett stativ går också att hitta relativt billigt. Se till att du tar ett som kan bli minst lika högt som du själv är så slipper du märkliga grodperspektiv. (Om ni tittar noga på mina bilder kan ni se att jag alltid håller en liten mojäng i handen – det är fjärrisen).
  2. Innan jag börjar fotografera vet jag alltid vad det är jag vill med bilderna. Jag har dom liksom redan färdigkomponerade i huvudet. Om vi tar Walla så vet jag sekunden jag öppnat paketet hur jag vill visa det plagget – det sitter på nåt sätt i tyget. Låter jag knäpp nu? Men så är det. En klänning ska helt enkelt fotograferas liggande på en divan och med mycket dovhet i bilderna, en annan borde fotograferas på en åker med en grep och motljus och jord på kinderna. Vad jag vill säga är; försök att skapa bilden i ert huvud redan innan ni tar den. Vilken känsla vill du förmedla? Vad är det som ska lyftas fram? Och så vidare.
  3. Baserat på detta gäller det sen att välja en plats som lyfter fram just det du vill. Vill du ha en romantisk känsla; försök placera dig nånstans med mycket ljus (gärna från ett håll). Vill du ha en ruffare känsla; ha ljuset i ryggen. Vill du se sjukt snygg ut i fejset; fotografera dig alltid vänd mot ljuset. Ställ dig till exempel framför ett fönster och placera kameran framför dig, aningen högre upp än vad du är så att kortet blir taget snett uppifrån och med fullt ljus. På så sätt ”öppnas” ögonen mer och ljuset fördelas så att du blir slätare. Släpljus på bara ena sidan av ansiktet är väldigt avslöjande och inte så smickrande.
  4. Ställ upp stativet, fokusera kameran där du ska stå och ta ett kort. Gå sen tillbaka till kameran och kolla så att det ser ut så som du föreställt dig och så att du får plats i bild. Det kan ta några gånger innan du hittat var du behöver stå för att hela du ska synas, men när du väl hittat det – fire away!
  5. Ta en miljon kort. Det behövs. Tar du 200 kort kanske 5 blir svinbra. Framförallt i början när man känner sig som en jävla idiot som står och tar kort på sig själv. Ändra vinklar, testa nya saker, ha kul. Du kommer tillslut att lära dig hur du ska stå eller hur du ska vinkla dig för att det ska fungera bäst, och jag kan garantera att många av de saker du tror ser skitcoolt ut kommer få dig att skämmas ihjäl när du sen väl får se dom på bild. Men som sagt: öva, öva, öva. Tillslut slappnar du av. Och tillslut känns det heller inte särskilt märkligt att man står på en åker bredvid en väg i hundra lager Walla-tyg och ser svår ut framför en upp-pallad kamera.
  6. Bläddra i mycket tidningar. Hitta bilder du tycker om, se hur de är komponerade, och försök skapa det själv. Vill du fotografera inredning – se hur inredningstidningarnas bilder ser ut. Vilka vinklar har dom tagit? Från vilken höjd? Om du vill fota kläder; hur ser bilderna ut i de där riktigt exklusiva tidningarna? Själv är jag till exempel tokig i allt Grace Coddington gör och suger i mig det som en svamp. Så titta på sånt du tycker om och inspireras!

Ja. Detta var mina bästa tips för hur man tar bilder på sig själv. Nyckeln ligger i att öva, precis som med allt annat inom fotografering, och i att veta vart man ska innan man påbörjar det – precis som med allt annat i livet.

Det kan aldrig bli fel, bara mer eller mindre så som du ville ha det.

Och du; det viktigaste? Att våga. Att våga visa sig själv. Skitläskigt, jag vet.
Men bara gör’t.

72 kommentarer till “Att ta självporträtt.

  1. Heja, tack för infon. Skapar också bilder i huvudet, men just det där med att fotografera mig själv har jag inte riktigt gjort så mycket. Blir till att införskaffa stativ och fjärrutlösare!

  2. Jag har inte alls tänkt fota mig själv faktiskt, men det kändes ändå lite skönt att gå in å läsa här på kvällskvisten när det varit en riktigt korvig kväll. Nästan lite som att ringa till mormor och prata om senaste boule-tävlingen, dvs. tryggt och trevligt och stöttande oavsett om ämnet inte är för mig. Typ. Så tack i alla fall, för det alltså.

  3. Här blir det mest halvkassa dagens-bilder tagna med Iphone tyvärr…..
    Måste bara säga att du har toksnygga ögonbryn! Jag har lite mani på såna nämligen:) Kram

  4. Tack för riktigt bra tips! Är själv fotointresserad och saknar tydliga och konkreta tips – skrivna på ett sätt som gör att man begriper även om man inte kan facktermerna!

  5. Vakker:)))
    Og så fine øynebryn du har…!
    Skrekkblandet å vise seg selv, men kjenner jeg har kommet over en terskel, og tør litt mer og mer…;)

    KLEM

  6. Du är så himla bra Emma! Att du tar dig tid och förklarar hur du tänker och gör när du tar dina kort – Guld värt!

    Jag håller helt med om det där med att våga.. Men så länge ingen annan behöver se en så är det ju rätt lugnt 🙂

    Stor kram

  7. Är det min man du beskriver??? han är sämst på att fota- ibland blir jag så sur för det händer inte ofta att jag vill vara me på kort, så när jag ber honom ta ett så blir jag just det amputerad på ena eller andra sättet;) haha. Ska testa ditt tips nästa gång istället. Och bilden på dig- den är toppen. Kram

  8. Bilden du visar på dig är sjuuuukt snygg!!
    Tack för dina tips och råd. Ska öva & pröva.
    MEn du är jäkligt duktig på att förmedla känslan i dina foton….
    Kram MAlin

  9. Åhh hå, fjärrutlösare minsann. Det visste jag inte ens fanns. Det ska upp på födelsedagsönskelistan ögonaböj. Stativ har vi, jag vet bara inte riktigt hur fan man sätter på det på kameran (eller tvärt om kanske det är). Jag har ju dock en väldigt duktig fotograferande sambo, problemet är bara att han inte tar kort så snabbt för han ska ha rätt vinkel, rätt ljus, rätt… ja allt. & då har jag hunnit tröttna på att stå där och se ljuv ut.

    & så tar han närbilder som får mig att känna mig som Gorbatjov. Glasnost!

    Men med en fjärris, ja det kanske kan funka även för en inte så fotoglad tös.

    Tack för tipsen.

    /Heléne

  10. Tusen tack för de bra tipsen! Visst brukar du ”behandla” dina foton i photoshop också? Det som du gör då är jag också intresserad av. Skulle de gå för sig att försöka förklara vad du brukar göra för något med dina foton, ex för att få dem så matta i färgen osv? Vore väldigt kul!
    Jag bor i en helt annan del av landet och kommer tyvärr inte kunna vara med på din bloggfest men jag hoppas att jag kommer kunna följa med fast via din blogg. Du är toppen!

    Kaisa

  11. Njaaa…int vet ja de helle…

    Jag placerar mig hellre i ett mörkt rum med blinda människor som bara får känna efter tror jag. Finns inget ljus i världen som skulle få mig att se snygg ut.
    Jo om jag blev totalt utfrätt i ljus…då kanske…. 😉

    Men du darling du är snygg du!!!

  12. Tack goa Emma för råden! Jag ska skaffa en fjärris (mitt stativ är från Lidl så jag kan intyga att det finns billiga so är OK) Ja så vacker som du behöver jag nog rejäl retuchering för att bli men bilder i huvudet på kopositioner det har jag med! Kram

  13. Samma här jag tar med helst bilder på mig själv, gillar inte när andra tar på mig, för av någon anledning ser jag alltid tjockare ut när någon annan fotar mig än när jag gör det själv?

    Fota är så kul, tycker med det är roligt att titta i tidningar och andras bilder för att få inspiration det är nice! 🙂

  14. Vilka bra tips!
    Men du, när du tar så många bilder för att få fram den där bästa bilden, sparar du alla bilder på datorn? Eller bara ett orginal och ett slutresultat? Elle bara slutresultatet? Är det liksom bra att spara de där inte-så-bra bildera?

  15. Vad vacker du är Emma! Och tack för inspirationen till att våga fotografera sig själv. Min man är också en klippa på mycket, men inte på att ta kort. Varje gång jag är med på en bild har jag bett honom att ta bilden, inga spontan bilder där inte. Och han gillar inte att ta bilder, så det känns som jag ”tvingar” honom varje gång jag ber om det. Nu ska jag minsann skaffa en fjärris så jag kan experimentera själv. Tack!!
    Kram Linda

  16. Tack för dina tips!
    Älskar oxå att fota men det är bara på hobby nivå;) . Jag har massor att lära och suger åt mej av alla tips!
    Mysig blogg du har!
    Kram K

  17. Finaste Emma: måste fråga….kan man ha fjärrutlösare och stativ till en liten kompaktkamera (som min) eller måste det vara en rejäl systemkamera som din ;-D
    Tack snälla för alla fina tips!!
    KRAM!!

    1. Hm, du måste nog kolla på din kamera och se. Finns det fäste för utlösare och stativ så funkar det 🙂

  18. Vilka toppentips Emma. Gillar att du delar med dig av ditt tänk! 🙂 Inte för att jag tar några självporträtt men vem vet någon gång kanske…

  19. wow, vilken vägledning!! själv har jag inte ett endaste inlägg med bild på mig själv, hmm inte riktigt mogen för det ännu…känns lite lustigt liksom..men jag kanske vänjer mig?? tack för tipsen i alla fall om jag tar mod till mig en dag)..kram V

  20. Fiiint självporträtt av dig! Och verkligen otroligt bra fototips – nu blir jag ännu mer sugen på att skaffa en systemkamera och lära mig alla knep. Men grymt självkritisk som jag är står jag nog helst bakom kameran ändå.. 🙂 Tack för allt du delar med dig av! Kram

  21. Fattar exakt…här hemma är det killarna som får vara fotografer…mannen vägrar och då blir ju resultatet därefter! Du vackra kvinna du blir alltid så fin på bild 🙂 kramis

  22. Det är väl helt enkelt bara att köpa en fjärrutlösare och börja testa. Trots allt är jag fasligt sällan med på kort vilket är rätt trist egentligen, speciellt för mina barn kanske – om några år.

  23. Tusentals tack för dina underbara tips! Man kan ju inte bli annat än sugen att testa.

    Och du, kan se framför mig alla dessa hundratals kvinnor som läst ditt inlägg nu som på en och samma gång står någonstans i Sverige (eller vart de nu befinner sig) och ser fundersamma och svåra ut framför deras uppallade kameror. Hihi!!

  24. Underbara råd även för mig som inte fotar eller äger en kamera (får låna min killes och leka med) men som faktiskt är lite blyg framför kameran. Där har jag fått öva öva öva och dina råd är bra just för att lära sig hitta vinklarna och känna mig ännu mer bekväm 🙂

  25. Tack, dina tips sparar jag i bra att ha filen!
    Men man vet aldrig, det kanske kommer en dag då även jag vågar stå framför kameran och inte bara bakom.
    Kram

  26. Jag vill bara säga att dina foton är grymma o du är så sjukt duktig o skicklig!!
    Hoppas att jag under våren kan samla min energi, o framförallt förvirrade hjärna;-), till att lära mig kameran bättre!!
    Tack för att du skriver så bra o helt enkelt bara e så j-dra cool!!!!!!!

  27. det är något med ditt sätt att skriva, nu jävlar vill jag fotografera mig själv, om o om o om igen!
    (funderar bara på om det finns ett ministativ och en minifjärris till min minikamera)

  28. Tack snälla du för de fina tipsen. Tror nog det är känslan och förmågan att se de där bilderna framför sig som gör en till en duktig fotograf och dessa har inte jag 🙂 Men försöka duger…

    Kram
    /Vivvi

  29. Tack Emma!! En liiiten fråga bara, hur får du fokusen där du vill ha den? Säg att den ska vara i ansiktet och när du ställer upp kameran är du ju bakom kameran själv… Eller det kanske löser sig när man har en fjärrutlösare?

    1. Det ställer du in på kameran innan du ställer dig framför den 🙂 Fokusera där ditt ansikte kommer vara när du väl står där.

  30. Tack för tipsen!

    Jag har också alltid en känsla redan innan jag fotar. Men det där med att fota sig själv… Isch. Tvi vale vad läskigt! Men, det måste testas. Kanske… 🙂

  31. Här ska köras ut till stranden. Visserligen är jag inte lika fotogenic som Du, fina Emma, men av 2000 bilder ska jag väl få till 1, haha.
    Kram och Tack för att Du delar med Dig
    Milott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg