Att berätta vad vi ska göra.

Okej, tjejer. Ni vet det där välgörenhetsprojektet jag fnulat på? Nu är jag klar. Och jag tänker såhär:

Vi ska göra en kokbok.

Japp. Vi ska göra Sveriges första (?) bloggframställda kokbok. Jag satte mig i förra veckan och mailade runt lite och fick tag i det här fantastiska företaget som direkt fattade vad jag ville göra och som erbjöd sig att hjälpa till. Så nu är det klart. Och inte nog med att den kommer vara den svärmorsvänligaste kokboken ever, den kommer vara förbaskat snygg också. Men jag behöver er hjälp.

Jag vill ha alla era absolut bästa recept. Ni vet de där som blåser brallorna av svärmor? De behöver jag. Följande kategorier kommer vara med:

* Frukost
* Lunch
* Middag
* Efterrätt
* Baka/godis
* Fest

Jag kommer samla in era recept, gå igenom dom, välja ut, sätta ihop, fotografera och designa och få ihop vad jag tror kan bli en förbaskat hjärtlig kokbok. Det är alltså NI som skapar boken, jag sätter bara ihop den. Rätten kommer döpas efter upphovsmannen/kvinnan och alla vars recept kommer med kommer även få en egen presentation i boken (har man många recept som kommer med så kanske man till och med får en egen sida – vad vet jag, jag kommer nog på en massa saker under tidens gång) och det är öppet för alla; bloggare eller ickebloggare att bidra. Så maila mig era bidrag och märk mailet med vilken kategori receptet tillhör. Du får skicka precis hur många recept du vill till precis vilken eller vilka kategorier du vill. (Det är ert eget ansvar att dela med er av recept som ni faktiskt kan dela med er av. Tror inte att man får sno Nigellas Kaka rakt av och publicera om den utan att göra några ändringar, men det är det kanske nån av er som vet?). UPDATE: Tydligen får man sno Nigellas Kaka, om man skriver om det lite.

Maila mig senast den sista februari på lindquistemma (snabel-a) hotmail.com.

Boken kommer sedan att tryckas och säljas, och vinsten kommer att gå oavkortat till välgörande ändamål. Vilken organisation och till vad kommer framöver när detaljerna är färdiga, nu måste jag först få ihop materialet parallellt med att jag samlar information från organisationer för att vi ska hinna så mycket som  möjligt – men all välgörenhet är bra välgörenhet så jag tror att slutvalet kommer fungera för er alla. Hur mycket per bok som kommer att skänkas vet jag också först när vi ser hur många sidor den blir på, men jag hoppas och tror att detta är ett sätt att gemensamt göra något riktigt roligt och förbaskat bra.

Så vad säger ni? Är ni med mig?
Här ska det välgöras!

Ps, ledsen att jag är så seg på att kommentera de här dagarna, nu vet ni vad jag håller på med iallafall.

144 kommentarer till “Att berätta vad vi ska göra.

  1. Jättehärlig ide, men Who Cut The Cheese har nästan nyss gjort en sån bliggkokbok för Läkare utan gränser om jag inte minns fel? Kram!

    1. Åh fan, här trodde man att man var först 🙂 Skitsamma! det får plats med fler. Och jag ska inte göra den – NI ska göra den. Jag ska bara sätta ihop det.

  2. Så bra idé! Hur hinner du med allt? Har du inte fått en sån där amningshjärna som bara kan tänka på blöjor, bajs och bröstmjölk? Hur slapp du undan?
    En lysande idé är det i alla fall! 🙂

    1. HA! Jämfört med att hantera återförsäljare och typ 80 säljare och försäljningsbudgetar är en silkesapa en piece of cake 😀

  3. Strålande idé!!! Vem vill inte ha en kokbok som blåser brallorna av svärmor, liksom???….. 😀

    Nu skall här rotas fram de allra bästa recepten! Tjohooo… 😀 //Carin

  4. Åå vad roligt!! Jag ska hem efter jobbet och rota fram alla underbara familje-recept! egentligen är jag en sån som vill behålla mina kära rätter för migsjälv, men whatta hell!, delas glädje är större glädje ! Och delas smak är säkert bättre smak! 😀

  5. Wow vilken kanoners ide!! Jag ska hem och gräva i mina (egna) recept…okej jag har kanske inte så många…men mannen har 😉

    Kram

  6. Grymt, grymt grymt!! Du och dina idéer är så fantastiska!
    Jag ska fnula lite och se vad jag kan bidra med.
    Fantastiskt och roligt med alla olika bidrag i en och samma bok

  7. Vilken bra idé! Har du tänkt på något tema till boken? Vilken typ av rätter och så menar jag? Kommer det vara helt blandat eller mer åt husman/orientaliskt eller annat håll? Ska nog kunna leta fram ett par bra recept…

  8. Jag har tänkt på EXAKT samma sak, att det vore roligt med en bloggkokbok.
    Nu är jag inte lika handlingskraftig som du. You go girl!

    Jag köper garanterat boken!

  9. Shit vad kul!!! nu måste jag ju hem och fundera och kolla igenom alla mina recept för att se om jag kanske har nåt som kan passa in 🙂
    kram

  10. Man får sno recept rakt av utan att ändra. Recept täcks normalt inte av upphovrätten. Däremot får man såklart inte sno texterna runt om recepten. Men det är ju mycket roligare med en kokbok med våra egna recept än de snodda recept vi tycker bäst om, eller hur?

  11. Emma, du är för sjutton genialisk!!

    Åh, vad roligt detta ska bli, ska nog kunna rota fram nåt recept i min hemmasnickrade klipp-och-klistra-kokbok! Vem som från början kommit på recepten kanske jag inte kan svara på.. 🙂

    Kram!

  12. Ååå! Jag som oftast höftar fram mina recept måste alltså börja skriva ner vad jag egentligen gör.

    Kan säga att kycklinggrytan jag gjorde igår var nog det bästa jag gjort. Men hur jag gjorde? Vette f-n…det var lite kryddor hit och så lite mer av det och kanske en gnutta av detta-varianten:)

    Det var bett i den kan jag säga i alla fall;)

    Återkommer såklart med mina allra bästa recept!

    Kram Susanne

      1. Jag försökte ladda ner denna boken i pdf-format på jobbet idag ….. men fick virus som tur vad togs bort med automatik, vilken tur. Har fått mail till min hemma-mail att jag skall konfirmera deras mail! Jag har tagit bort mailet som jag fick, tänker inte öppna det – SÅ SE UPP!

  13. Men guuuudars vad roligt (och bra, mycket mycket bra för någon lycklig välgörenhetsorganisation). Ska genast fundera på nåt busgott recept och kommer klart att köpa boken.

  14. Hej o hå

    Superbra idé. & va roligt det ska bli att se kokboken (dvs köpa den) oavsett om man kommer med eller ej. & Kommer man med måste man ju köpa många och ge bort till sina vänner för då är man ju ”publicerad” och kan näst intill kalla sig författare.

    Bara en sån sak.

    Jojo, här ska det fnulas på ”The köttfärsås to die for” som är min specialitet.

    Härliga tisdag!

    /Heléne

  15. ååh, vilken bra idé. jag ska gräva fram mina bästa recept, formulera dem fint så att andra än jag själv också förstår och skicka dem åt dig 🙂

  16. Vilken underbar idé!!! Jag ska absolut köpa boken när den kommer ut, och om jag kan bidra med något recept så skulle det också vara jätteroligt. OM du vill och har tid kan du kika igenom matlagning/bakning kategorin på min blogg.
    Ha en super bra tisdag!

  17. Hur många timmar har dina dygn? 😉

    Skall gnugga geniknölarna och se om jag kan bidra med ngt smarr!

    Toppenrolig idé förresten! Du GÖR, inte som en annan som TÄNKER att det eller det skulle vara en bra och ny idé!

    KRAM

  18. åååh jag har ju massvis med sånna där superbra recept som alltid funkar som jag alltid velat dela med mig av!!!! GRYMT bra idé emma!!! SÅ stolt över dig. Vi kan om vi vill 🙂

  19. men alltså…förrätter? inte? Jag kommer skicka in ett kalasrecept som man kan ha BÅDE som förrätt och huvudrätt, med några få ändringar.Klem från Limhamn

  20. åh nu ska vi se vad man kan skicka in! älskar idéen! (trots att någon annan tydligen gjort den innan, men vadå? hur många olika sorters kokböcker finns de inte ?)

    så även om
    något av mina recept inte kommer med så ska ja köpa den för annars e jag tyvärr, trots god ekonomi, dålig på att ge till välgörenhet (ok oftast skänker jag bara till djurens rätt osv)

    men nu kanske ja kan känna att ja gjort något mer, när denna blir klar 🙂

  21. Du är fabulous!!!
    Jag älskar att läsa din blogg och dina idéer. Spontant skulle jag säga att jag älskar dig (ja, fast inte på det sättet, och efter som det verkar opassande så säger jag det inte ;-)).
    Vilken underbar idé – det ska bli oerhört kul att läsa hur projektet fortskrider.

    Kram kram

  22. Oh My good.
    Kvinna, du är ett geni! Räkna med att bli mailbombad.

    Men du, det finns många duktiga fotografer där ute.
    Så vissa recept kanske redan finns plåtat så snyggt och högupplöst att det skulle gå att publicera rakt av menar jag med bloggarens tillstånd. Skulle ju bespara dig sjukt mycket tid att slippa provbaka och plåta precis allt.
    Jamen tänk bara på Helt enkelts bilder etc. Tycker iaf att du ska uppmana bloggarna att skicka med högupplöst bild om det finns. Så kan du ju själv välja menar jag.

    Du är grym tjejen. Men förstår verkligen inte hur du hinner.

    Och det stämmer, det finns inga rättigheter för recept. (Har gjort fikabok för Gevalia och kollat upp det juridiskt) Däremot är det ju smart att formulera om liite iaf.

    Kram!

    1. Bra idé! Vi är många som gillar att fota och arrangera!
      Då blir ju det lagade så som man själv brukar göra det!
      Och ”mitt” recept lite mer på rikt!

  23. Ååååå du är som en kista…skattkista:)
    Då måste jag ha ditt utlåtande först, den middagen jag bjöd er på……platsar den, för den är jäkligt god:)

  24. Fantastiskt! Vilken bra idé! Du slutar då aldrig förvåna mig med ditt driv och din kreativitet. Du är verkligen en sann inspirationskälla Emma.

    En fråga, jag anser att jag är grym på att fota och skulle vilja fota mitt recept själv. Funkar det? Eller gör du alla bilder och texter?

    1. Anledningen till att jag gärna fotograferar alt själv är för att det ska bli så enhetligt som möjligt. Alla som fotograferar har ju liksom ”sin” stil, om du hänger med på vad jag menar? Med 100 olika stilar finns det en risk att det inte känns lika enat. Men du får jättegärna skicka med en högupplöst bild och så ser vi!

      1. Jag förstår tanken. Är det den färdiga rätten som skall fotas eller är det hela matlagningsproceduren?

        1. Jag har inte format hela boken i huvudet ännu, så det återstår att se. Men det kommer nog vara en blandning.

          1. Man kan ju alltid bifoga en bild på hur man själv skulle vilja presentera rätten för att Emma både ska få inspiration och för att visa hur man själv tycker att den ska serveras 🙂

  25. Looove this idea. Jag är med! Litar vi bara på att alla är duktiga och skriver rätt mängd osv och att receptet ”fungerar” och smakar faktiskt gott eller finns det några som ställer upp som testkök eller något?
    Superkul!

    1. Ha ha det där med ”gott” är ju en smaksak men ja, recepten kommer lagas i den utsträckning det går 😀

  26. Vilken underbar idé. Jag kommer lätt köpa boken och kanske kan skicka in nåt recept också även om det kanske bara är jag som gillar dem 🙂

    Kram
    /Vivvi

  27. Åh Emma! Vad är du för en övermänniska egentligen? En alldeles lysande idé och det kommer ju bara bli såå jäkla bra. I know it. Du är grym! Vilket driv du har tjejen – underbart!!! Full av entreprenörskap och mod. I love it. 🙂

    Stor kram Jes ♥

  28. Superbra idé! Får se om jag vågar mig på att skicka in nåt recept, jag har en rejäl samling med vardagsmat, men svårt att säga om de platsar i en kokbok. Du som inte gillar vare sig falukorv eller gratänger kanske inte är så sugen på att publicera en radda falukorvsgratäng-recept 😉 Men någon smaskig tårta kanske vore nå´t 🙂

  29. Å vilken grej! Superbra idè!!! Hmm synd att jag typ kanske är världens sämsta på att laga mat men låt mig återkomma efter jag pratat med min vän Sandy som btw är gryyyym på allt vad gäller bakverk och mat. Kram

  30. Men gud vad bra! Såg att det finns redan, men det gör ju INGENTING! Har ett recept som du definitivt ska få, och kommer helt säkert på fler. Tips: satsa på sånt som är enkelt!

    Kram kram

  31. Oj vilken fantastiskt bra idé. Jag får lite prestationsångest så jag vet inte om du får något recept av mig. Det mesta jag lagar höftar jag till så det här med färdiga recept är jag inte så bra på. Jag ska fundera ut om jag har något som går att skriva ett recept till.

  32. Wow Emma! Du fortsätter att briljera och förundra. Det här blir spännande och kan sannerligen bli årets kokbok! Jag ska fundera på vad jag kan bidra med och rådfråga min kloka mor som sitter inne med en hel del kloksakeper när det kommer till mat och bak 🙂
    Kram.

  33. Emma, vi behöver snacka lite business du och jag. Din drivkraft behövs på fler ställe! På nåt sätt måste jag kunna förmedla din drivkraft.

    Kanonbra idé! Får man komma med icke-kungliga recept men som är goda och enkla? Tror inte jag har ngt recept som skulle nocka omkull min svärmor.

    Kram

  34. Du är ju helt galen människa, men jag menar naturligtvis på ett väldigt gott och bra sätt 🙂
    Strålande idé och kokboksnörd som jag är så kommer jag garanterat köpa och här ska rotas bland favvorecepten, ingen risk att jag snor nåt rakt av – kan aldrig låta bli att göra om lite här och där och lägga till och dra ifrån … Spännande! Mailar dig när jag gnuggat färdigt på geniknölarna.

  35. Hello!
    Det var jag som vann din fina galaklänning för ett tag sedan…
    Åh tänker jag, vilken kul ide 🙂
    Du ska få några recept av mig snart 🙂

  36. Eftersom jag själv just nu håller på för fulla muggar med min egna blogg-bak-bok så håller jag mina gobitar för mig själv ;D. Tror jag…. fast sånt här gillar ju jag så jag mailar nog ändå iväg något till dig. För att du är du och för det fantastiska ända målet :).

    KRAM

  37. Nu är jag så sent här, läste det tidigare men hade ingen tid att kommentera!! Du är så underbar, en kanon idé, det här blir såååå bra, helt fantastisk.
    Jag ska iaf komma med några recept, åååh så bra idé.
    Du är bäst!

  38. HJÄLP!!! Detta vill ju jag vara med på!! ÅHHHH så kul! Jag som har macarons, cuppis och whoopie pies recept i mängder!! Låter ju kanon kul och vilken idé!
    Massa kramar till dig!!

  39. Alltså du! du är fantastiskt påhittig och har kommit att bli en stor inspirationskälla för mig. När jag tar klivet över mina egna gränser händer det att jag ser dina kisande, blå ögon och får en puff i baken.

    förstå att du är fantastisk!

  40. Men dra mig baklänges på en liten vagn vilken bra idé!
    Och som av en händelse så har jag ju ett par knock your socks off recept att bjuda på. Fräknis förförar gryta. Det är grejjer det! Kommer inom kort. Du vill bara ha receptet? Inga bilder?
    Kramis!

  41. Kanske överskottet också kan gå till något matrelaterat? Julmiddag till utsatta i Sverige, matkassar till fattiga familjer i juletid, mat till svältande i fattiga länder?

  42. Det är ju en helt brilljant idé! Boken kan ju samla in en massa som kan gå till något riktigt bra. Jag vill absolut bidra med något recept, eller ett par. Ska bara klura på vilket. Superbra initiativ!

  43. Tummen upp för bra idé och ett underbart initiativ!

    Jag har en massa recept på lager, så jag ska fundera ut vilka som är guldklimparna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg