Att baka muffins.

 

 

 

Jag lovade ju att ge receptet på muffinsen också!

Det är inga konstigheter. Mina pepparkaksmuffins gör jag alltid med hjälp av såndär färdig pulvermix ni vet, i versionen ”mjuk pepparkaka” (jodå, man får fuska också) men om jag ska göra en egen grundsats så tycker jag att Leilas är absolut mumsigast. Och den kommer här:

100 g smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker (jag brukar dra i en halv tesked till, man blir ju glad av vanilj)
2 dl mjölk
Skalet från en citron
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Och hur gör man då?

Sätt ugnen på 190 grader.

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal (riv det fint). Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i muffinssmeten. Ta fram lite tjusiga muffinsformar (allt blir roligare med tjusiga formar) och in i mitten av ugnen.

Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills dina muffins är är gyllenbruna och ”torra” inuti. (Provstick med en potatissticka, den ska vara helt torr när när du dragit ut den). För mig tog det snarare 20 minuter än tio, så det beror nog verkligen på ugn.

Färdigt!

 

 

Och så måste man ha frosting såklart! Och den gör du såhär:

60 g mjukt smör (låt det stå framme en tid innan – ju mjukare desto enklare)
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citron, saften
100 g Philadelphiaost
Några droppar valfri karamellfärg

Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt. Var beredd på riktigt hardcore muskelarbete! Det ska bli som en degig smet. Vispa i Philadelphiaosten. Färga din frosting i olika färger med karamellfärg eller behåll den vit, här har jag använt röd och grön karamellfärg.

Bred eller spritsa frosting på dina muffins. Spritsa är roligast tycker jag.

Obs! Vänta tills dina muffins är kalla! Att spritsa frosting på varm muffins = rinnande katastrof. Så vänta tills de är helt kalla, trots att du är ivrig och vill börja med det roliga.

Och ja, det var allt. Happy muffins!

 

14 kommentarer till “Att baka muffins.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg