Att griljera julskinkan.

 

 

Jag fick prova att griljera en rapsskinka från Scan precis hur jag ville.

Och vad är mer jul än julskinka, liksom? För mig är det så vansinnigt förknippat med julkänsla eftersom att griljera julskinkan i princip var det enda ”juliga” min mamma gjorde i matväg till våra julbord där hemma. Vi har alltid varit lite flummiga på julaftnarna annars; ätit wookat ett år och fantastiska amerikanska pannkakor ett annat – mest för att alla vid den tjugofjärde hade ätit sisådär 10 julbord redan och var sådär sugna på ännu ett. Men julskinka, det hade vi! Minsann.

Jag hade däremot aldrig någonsin griljerat en skinka förut, så jag var först lite rådvill. Lyfte på den, läste på förpackningen, kliade mig på hakan. Började googla en massa recept och kom fram till att det nog inte var så avancerat ändå.

Jag valde ut ingredienser:

 

 

Whisky, clementiner och apelsiner, senap och ägg. Till att börja med. Och pepparkakor! Tyckte det kändes som en lyckad kombination.

 

 

Jag utgick från ett recept från Årets Kock och sen ändrade jag det lite.

Här kommer det:

(för ca 1,5 kg skinka)

Zesten från en apelsin och en clementin (skalet alltså)
2 tsk whisky
1 äggula
1 msk honung
2 msk senap, söt och stark
2 st pepparkakor
½ tsk grovmalen svartpeppar
2 tsk chiliflingor
2-3 msk ströbröd

 

 

Gör så här:

Rör ihop zest och whisky, pressa lite med en sked så att smakerna går in i varandra. Tillsätt äggula, honung, chili och svartpeppar – blanda väl. Krossa pepparkakorna och rör i tillsammans med senap.

Pensla blandningen på skinkan, på med ströbrödet och griljera 10-20 minuter till fin färg. Låt svalna ordentligt.

Klart!

Blev riktigt smarrigt faktiskt, särskilt med lite chilihetta mot pepparkakan. Och så fick jag griljera min första julskinka! Inte illa alls.

Detta inlägg var i samarbete med Scan som var vinnare i Chark-SM 2012. Scans Julskinka av Svensk Rapsgris blev Svensk Mästare i julskinkeklassen (läs mer om det här) och är Scans senaste nyhet. Missa inte deras facebookjulkalender här för en himla massa goda tips och tävlingar!

 

3 kommentarer till “Att griljera julskinkan.

  1. Det är ju bara så gott att ha en skinka å ta fram några skivor på knäckemacka… gärna varje dag nu fram till jul;)
    Önskar er en fin helg, kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg