Att måla med Kalklitir.

 

AT2B2376
 
 

Ni är så många som undrar över hur man gör när man målar med Kalklitir, och vad man ska tänka på.

Nu har jag ju tyvärr inte fotat en tutorial eftersom jag var så besatt över att måla och det fort, men jag tänkte att jag kunde skriva ner lite saker att tänka på så går det kanske lika bra utan bilder?

 
 

kalk

 
 

För det första:

Kalklitir kommer inte att kännas eller bete sig som vanlig färg. Det är verkligen bara pulver blandat i vatten, och konsistensen är därför mycket “rinnigare” och på ett sätt lättare att arbeta med. Och slutresultatet kommer inte att bli lika jämnt eller “platt” som en vanlig färg ger; utan mer levande, betonglikt och lite flammigt (fast på det bra sättet flammigt, inte “oj-jag-var-visst-full-när-jag-målade”-flammigt).

När du blandar ska du ha en stor hink, en visp (jag bytte till mannens visp man kopplar på en borrmaskin efter ett tag, jag var lite lat) och en smula armmuskler. Gör nog med färg för att täcka hela rummet (om du har ett litet rum) eller iallafall en vägg (om du har ett gigantiskt rum). Precis som med vanlig färg kan det finnas skiftningar mellan batcherna och det vill du inte komma på mitt på en vägg, därför är det bättre att blanda allt eller åt en vägg i taget på samma gång.

 
 

kalk2-1

 
 

När du sätter igång finns det några saker att tänka på:

* Du ska måla med pensel. En bred jäkel i naturborst (eller så stor del naturborst som möjligt) och kanske även en mindre för de små, petiga utrymmena bakom element och så vidare. Pensel säljs oftast på samma ställe som färgen, vet att Inreda.com iallafall har i sitt sortiment.

* Färgen kommer att verka mörkare när den stryks på än den blir när den torkar. Målar du på mönstrad tapet tycker du kanske inte att den täcker – men vänta och se. Efter att färgen torkat täcker det i princip allt och efter lager två kommer inget av tapeten synas.

* När du målar; gör på samma sätt som när du sätter upp en tapetvåd. Stå framför väggen och ta en sektion (kanske en meter i bredd) i taget och arbeta uppifrån och ner i samma svepning. Gör alltså inte nederdelen av väggen först för att sen starta från början och ta överdelen. Utan en meter i taget; uppifrån och ner i ett och samma svep. När du är klar med din våd flyttar du till nästa och gör på exakt samma sätt.

* Ta ingen paus. Jo, nån paus får du ta, men inte mitt i en vägg. Du måste göra klart en hel vägg innan du bestämmer dig för att käka lunch och pilla naveln. Det går inte att måla en halv vägg, och sen kila iväg för att ringa några samtal. Gör klart en vägg, pausa, ta nästa vägg, pausa. Och så vidare.

* Det kommer med största sannolikhet krävas två strykningar. Se strykning ett som en prövostrykning där du kan göra lite hur du vill (men följ råden så blir det snyggast) och strykning två ger det slutgiltiga resultatet. Så stirra dig inte blind på hur det ser ut efter en strykning (om du inte är nöjd vill säga – i vardagsrummet ströks det bara en gång, men hallen och sovrummet krävde två).

 
 

kalk3-1

 
 

Och det var egentligen allt!

Färgen är lätt att arbeta med om man vet hur man ska göra, och ytan blir fullkomligt ljuvlig när den torkat.

Jag hade den här kulören i vardagsrummet, den här i sovrummet och den här i lilla hallen (men jag köpte direkt från tillverkaren, Inreda.com hade ju tyvärr inte börjat sälja ännu då). Tillverkarna är ett äldre, underbart isländskt par som verkligen brinner för sin färg och som är sådär fantastiskt ödmjuka och sprudlande att man liksom vill att det ska gå så bra som möjligt för dom. Och det verkar det ju sannerligen göra.

Men ja, där kom mina Kalklitir-tips. Jag hoppas att de ska hjälpa, även om de är utan illustrativa bilder.

Lycka till!

 

slut

Rekommenderade inlägg

35 thoughts on “Att måla med Kalklitir.

 1. Men det här kom ju lägligt!!! Ska måla Kalklitir i tre rum i helgen. Är såå spänd på resultatet. Tack för tips, inspiration och bilder! Och trevlig helg till dig!

 2. Åå – tack för bra tips o råd! Är SÅ sugen på att gå loss på våra vita väggar härhemma 🙂 Har dock en man som är lite mer “svårsåld”. Hans ena farhåga är att färgen, likt övrig matt färg, kanske kan vara lite väl risky för ett hem med små barn, då det lätt blir märken vid beröring?! Nyfiken, vad säger du? Hoppas på “rätt” svar! ☺️

  1. Kan lugna dig med att den inte färgar av sig 🙂 Jag gnuggar hårt med handen och inget lossnar. Sen kanske man inte ska gå loss på väggen med kritor, men så är det ju med all färg ha ha

  2. Jag kan rekommendera att prata med mannen och tala för din önskan, få han att känna sig delaktigt i beslutet. Han säger , neeeee inte jag, typ så.. Vänta ca en månad, sen visar du inspobilder..
   I bästa fall kan han tro att det är han som kommit på det hela..
   Funkar varje gång 😉

 3. Det verkar vara en hel del bloggare som precis nu målar om med denna färg. Någon slags reklamdrive? Intressant iaf att man kan utveckla färg när det gäller vad den består av, glans, yta osv. Det skapar ju möjligheter!
  Själv är jag nog fortfarande en vitväggsfantast 🙂

  1. Ha ha nej ingen reklamdrive, inte från min sida iallafall 🙂 Färgen är köpt på eget bevåg, får inte betalt eller fått den gratis (då står det “i samarbete med” eller på annat sätt att det är ett betaljobb eller en gåva). Men sen gör jag gärna “reklam” för den för att jag älskar färgen och för att jag tycker så vansinnigt mycket om de två ägarna. Saker sprider sig ofta fort i bloggar, det är inte alltid på grund av att det är reklam. Ibland går det bara en trend i saker och ting antar jag.

 4. Jag målade igår. Jag skrattade högt när jag målat en gång. Min man kom in och frågade om det fanns någon bild på hur det “egentligen” skulle se ut. Efter två strykningar och när det torkat var vi båda nöjda. Superfint! Tack för tipset! Kram

 5. Tack!!!
  Jag har blivit superpepp på att måla med den..
  Bara en fråga..Den du har i vardagsrummet tex, är det så färgen ser ut, eller är fotot uppljusat. För på färgprovet jag beställt, ser den dubbelt så mörk ut.
  Bara undrar om det som fotot visar är den verklige nyansen, eller är den mörkare i verkligheten?
  Kram Åsa

  1. Det är så den ser ut i ljus 🙂 När det är mörkt är den mörkare, men vi har ju väldigt ljust på dagarna i vardagsrummet och då är den sådär grädd-sandig liksom ihop med ljust golv och vita väggar.
   Kram

 6. Perfekt med tips! Jag fick min fina påse igår och hoppas kunna måla i helgen. Köpte tyvärr ingen pensel ..attans.
  Kan man mixa all färg på en gång och spara i hink med lock tro? Eller är det bättre att mixa halva mängden och måla en gång, sen mixa igen den andra gången?

  1. Mixa och spara med lock – det ska hålla länge står det i infon. Och åk till en färgaffär och köp pensel – får inte rollas 😉

 7. Finns en bra youtube film som ligger på inreda.com. Vi har en mönstrad tapet som det redan är målat på men blir det ändå ett bra resultat? Vet inte om jag vågar gå loss 😉

  1. Ja den är super! Jag målade på en pippimönstrad tapet i lilla hallen, och det gick fint. Som sagt tror man inte att det kommer täcka efter första strykningen men efter två så ordnar det upp sig 🙂

 8. Måste man verkligen inte först spackla och slipa på skarvarna på den gamla tapeten först, bara så att man inte ser tapetskarvar under färgen? Kan inte tänka mig ngn annan färg nu när jag upptäckt denna fina 🙂 Sen är mannen lite orolig för att det blir väldigt arbetsamt att göra om ifall man skulle tröttna. Vad tror du om det?
  Kram Susanne

  1. Det beror ju helt på hur noggrann man vill vara 🙂 såklart blir det bättre, som med vanlig färg, om man spacklar innan. Det orkar jag dock aldrig göra. Vet faktiskt inte hur den är att måla över, men borde väl vara som vanlig färg? Maila och fråga 🙂 kram

 9. Damn att vi ha den där jäkla miljö ruggliga tapeten på sovrummet än, annars hade jag gått på & testat den där färgen där inne direkt. Det får bli sommar projekt att måla parketten & spackla väggarna & måla med Kalklitir. Jag är allt lite kär i din lite duvblå grå färg där med tavlan & fjädern.

 10. Hej!
  Våran contura spis vi ska få installerad kan man måla i vilken kulörfärg man vill. Det jag är nyfiken på är om man lkan måla med den här färgen för att få en uppmurad stil?

 11. Hej! Jättefina bilder och färgen ser såå härlig ut! Vi har ett stort vardagsrum, i vinkel, där ena väggen nu har en fondtapet. Resten av väggarna är vita. Hade tänkt tapetsera om och sätta upp en fin tapet i grått och silver, men har nu blivit lite sugen på att måla istället. Men tror du det skulle funka som fondvägg? Det skulle bli för mörkt hos oss att måla de andra väggarna också…
  Tack för alla tips och för en härlig blogg!

 12. Hej Superinspirerande sida. Har funderat på kalklitir ett tag, dock är vår lgh nyrenoverad och funderar lite om vi “förstår” något eftersom vi kanske skall sälja om ett ellerl två år och kvarteret är främst populärt bland äldrde o pensionärer : )… Vi kanske behöver återställa till vanlig tapet. Är det svårt att få bort kalklitir? Vi är inte så super händiga 😉 tacksam för svar.

  1. Hej!

   Innan ni målar över Kalklitir med “vanlig” färg måste ni lägga en akrylprimer, sen går det bra. Men det bästa är nog att fråga Kalklitir själva om ni vill ha mer svar 🙂 Info@kalklitir.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *