Att säga ”äntligen måndag”.

 

AT2B7825
 
 

Knorr frågade mig om jag inte kunde dela med mig av mitt absolut bästa måndags-recept-tips innehållande sås. Och det är klart jag kan! Jag älskar sås och jag älskar mat, och framförallt älskar jag hur mat kan vara som en mjuk gardin ut mot vilken regnig omvärld som helst.

Med rätt avslut på dagen, anpassad efter vad som har hänt eller hur man mår, så kan hela upplevelsen av de där timmarna man precis varit igenom ändras.

Så här kommer min måndags-paradrätt!

Ugnsbakade potatisklyftor med havssalt, ost och bearnaise.

 
 

AT2B7831

 
 

Det här är inte nån form av smalmat eller hälso-food får jag väl börja med att säga. Det här är hardcore tröstmat, full av både fett, salt och kolhydrater. Precis vad jag själv brukar behöva efter en måndag. Och det går fort och kräver inga förberedelser, så du kan roa dig med att umgås med familjen eller katten eller vem som nu finns hemma under tiden, och se till att varva ner lite.

Du behöver:

Potatis (nån fast sort)
Havssalt i flingform
Kall bearnaisesås (Knorrs var faktiskt väldigt god, ganska mycket dragonsmak vilket jag gillar)
Prästost eller parmesan
(eller nån annan form av torr, salt, smakrik ost du gillar)
 
 

AT2B7836

 

AT2B7839

 
 

Gör så här:

Sätt ugnen på ca 200 grader. Ta fram en plåt med bakplåtspapper och täck med flingsalt. Skär potatisarna i klyftor, lägg dom på plåten (oskalade) med den skurna sidan upp. Strö över ännu mer flingsalt – och om du vill även lite timjan och chili.

In med potatisen i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter beroende på ugn.

Riv under tiden osten tunt.

När potatisen är snudd på klar tar du ut den, strör över så mycket ost du vill (ta i så du skäms) men spara lite till garnering. Rör om ifall det behövs för att täcka potatisen. In med det i ugnen igen, bara tills osten smält en aning och börjat bädda in klyftorna.

 
 

AT2B7840

 

AT2B7858

 
 

Och sen är det färdigt!

Ut med potatisen, upp med dom på en tallrik, strö över ännu mer ost och mer flingsalt och lägg en stor klick kall bearnaise vid sidan om att doppa i. Visst kan man ha kött eller annat till, men jag brukar nöja mig med bara potatisen och bearnaisen – det är himmelrike.

Äts med fördel med fingrarna, för övrigt. Inte vackert men oj så gott.

Och jag lovar;

med en sån kvällsmat klarar du vilken måndag som helst.

 

Inlägget var i samarbete med Knorr och fler recept kan du hitta här.

 
slut

8 kommentarer till “Att säga ”äntligen måndag”.

  1. Jaaa! Potatis o bea. Vet precis vad du menar 🙂 Mannen tycker fortfarande jag är lite knasig, men han får mig inte att sluta med potatis o bea. Perfekt en ’sån’ dag, när barnen lagt sig o snabbt snabbt in i ugnen. O sen total lycka i soffan. Men ost på… Det bör väl testas, håller på att lära mig det där med ost. Än är det inte många som faller i smaken. Har du kanske tips på nån favorit? Önskar familjen en mysig måndag!

    Pernilla

  2. Ja, men håller med!! Hur gott är det inte?? En cravings jag har just nu och vet inte hur ofta jag svarar sambon med ”klyftpotatis och bea” när han fråga vad vi ska äta till middag. Tur att han också har samma cravings…haha!

    Kram Fredrika

  3. ni här inne har ett så behagligt vackert språk när ni skriver! och det där lät ju sjukt gott, du menar alltså att det är legitimt att äta bara potatis?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg