Att vara klar med Djävulsprojektet.

 
AT2B1940
 
 

Till att börja med får jag be om ursäkt för bildkvalitén på den här översta bilden. Jag hade bråttom och det var mörkt och jag var så pepp på att sätta igång med projektet som numera går under namnet Djävulsprojektet.

För det var fasiken det värsta jag gjort.

Hursomhelst. Jag hade fått en gammal arvegodsfåtölj av pappa. Du kan ju klä om den! sa han och ställde den i garaget. Och där har den stått ett tag, i väntan på att kläs om, för den var riktigt sliten och hade en färg som var lite svårplacerad i vårt hem. Men vet ni hur dyrt det är att klä om en fåtölj?! Galet. Och eftersom jag är inne i en Annie Sloan-psykos och hade färg hemma och minsann sett på video att Annie Sloan – det kan man måla på tyg med! Allt tyg! Lätt som en plätt skulle det vara!

Så jag tänkte att jag skulle måla den.

Om ni också har sett videoklippet där Annie Sloan står i ett garage och målar en stolssits på tre minuter med jämnt och fint resultat, och ni tänkt att det där gör jag på en kvart –

det är inte riktigt så lätt.

Så att säga.

För jag gjorde som i videon och det var ju inte alls rätt. Har jag förstått nu i efterhand. För hon målar på linne, och jag hade en hel freakin fåtölj i typ sammet, vilket förmodligen är det absolut värsta man kunde ge sig på. Värsta. Och man kan inte bara doppa och måla och prata med Hallmark-programledare när det är en fåtölj i sammet, och tro att det ska gå fort och bli jämnt.

Det vet jag nu.

Men det gick! När jag kom på hur tusan jag skulle göra. Då gick det.

 
 

AT2B2780

 
 

Så här har ni den.

Djävulsfåtöljen.

Som blev så, så fin. Tillslut. Och nu ska jag berätta för er vad man behöver göra om man nu ska ge sig på att måla en hel sammetsfåtölj – för det är värt det. Okej? Om man gör rätt. Och nu kan jag bara prata om sammet, vet inte hur andra tyger reagerar ännu.

För det första; det kommer gå mycket mer färg än du är van vid. Här har det gått en halv burk Emile och en halv burk Old White. Låter kanske inte mycket men har man målat med färgen förr så är man van vid att den är så himla dryg.

För det andra; det räcker inte att doppa penseln i vatten innan man doppar den i färgen. Blanda ungefär en del vatten med en del färg, så du får en riktigt rinnig blandning. Ha en blomspruta till hands som du duschar möbeln med innan du målar.

För det tredje; det måste bli värre innan det blir bättre. Du kommer sitta där och tro att färgen ska täcka på en gång. Det var detta jag gjorde fel i. Jag bara slabbade på ett superlager och fick panik när det såg för jävligt ut. Så ska du INTE göra. Istället ska du måla ett lager, konstatera att det där inte täckte, och sen inte få panik utan lugnt gå därifrån och vänta i 24 timmar. Sen, när ytan är torr efter ett dygn, kommer du tillbaka och målar ett lager till. Upprepa tills det är klart. Så det tar ca 3-4 dagar.

Sist; du målar precis som du målar nånting annat. Men gör det lätt för dig och måla i den riktning som ”stråna” ligger. Det märker du när du är igång, åt vilket håll de vill sträcka sig.

Så. Räkna med flera dagar innan den är klar, främst på grund av torktiden emellan. Men sen!

Åh.

En helt ny fåtölj för strax över 300 kronor.

Och hade jag bara fattat det där med att måla tunt och vänta ett dygn så hade det här varit så mycket, mycket lättare.

 
 

AT2B2784

 
 

Så nu står den i sovrummet och är alldeles perfekt.

Och jag vet. Kan man måla en möbel? På tyg? Och ja, med den här färgen kan man det. Ytan blir lite strävare än vanligt men är fortfarande tyg, och med en möbelborste kan man borsta bort överskottet och få den nästan exakt i strukturen som den var innan. Jag skulle kanske inte göra det på en soffa jag sitter i hela dan, men på en sån här ”stå-och-vara-fin-fåtölj” är den magisk. Färgar inte av sig, luktar inte. Är bara som ny.

Jag använde den här och den här kulören som sagt för att få fram en mjukt, mjukt lila färg. Och med typ världens tjusigaste kudde i (härifrån) blev den helt oemotståndlig.

Så ja.

Har ni tid och nån tygmöbel som behöver kärlek?

Do it. Det är så värt det.

Tillslut.

 

slut

Rekommenderade inlägg

53 kommentarer till “Att vara klar med Djävulsprojektet.

 1. Wow, så fint det blev. Kan förstå att det var lite krångligt att måla. Själv hade jag aldrig vågat ge mig på något sådant, jag hade varit så rädd för att ev få kasta ut möbeln.
  Du är ju grym!

  1. Jag tänkte att om det gick åt helvete fick jag väl klä om den 🙂 men ville testa det billiga sättet först.

 2. Men såå duktig du är!! Och så fin den blev! Men kan tro det krävdes tålamod så hos mig hade det försvunnit för längesen och istället hade jag fått förlita mig på envisheten…haha! Vilken kreativ tid du är inne i, så mycket fint jag hittar här inne hela tiden!!
  Kram och ha en fin fredag!
  Fredrika

 3. Asså, klockrent och urtjusigt! Jag har precis upptäckt Annie Sloan färgen och målar på precis allt just nu 😉 Nästa projekt är gamla fåtöljen 🙂 Tack för instruktionerna. Ha en supers helg Emma.

 4. Mäh! Så jäkla nice! Och vilket jobb!!! Men den blev verkligen vacker! Du är en sann inspiratör – underbara männcha!!! 😉

 5. Hej,
  Menar du allt tyg, har en fåtölj hemma i galet (inte fint) blommigt tyg. Och jag tror set är vnlogt möbeltyg, som jag tänkt klä om men inte riktigt gjort ännu! Detta kanske är de jag ska göra istället =)

  Tack för en underbar och varm blogg!

 6. Åh va bra det blev!! Jag har bestämt mig (efter att surfat runt på ALLT om Annie Sloan) för att måla om en gammal ”Emmafåtölj” men är döö osäker på vilken färg. Hittar ingen som jag fallit helt för så funderar på att blanda men hur ska man veta lixom? Jag e ju ingen färg-ingenjör :-(…

 7. Hej! Tack för en fantastisk fantastisk blogg! En liten fråga: jag läser på mobilen och det känns som att texten blivit så liten? Snälla, skulle det gå att öka på den (kanske för mobil endast, på något sätt)? Kramar!

  1. Ja jag har hört det :/ Du kan inte zooma? Jag lägger min mobil på bredden och zoomar in lite 🙂

   Vi håller på att spara ihop kapital för en mer mobilanpassad lösning men det är tyvärr ganska dyrt och inget vi kan göra direkt.

   Kram

 8. Jag är så imponerad så jag fattar ingenting, hur coolt som helst att man kan lyckas göra den förvandlingen med färg!!? Bra jobbat Emma, MYCKET vacker blev den =)

  Och du, din Balisäng, vart hittar man en sån, jag dööör…..den är så ljuvligt vacker!!

  Kram och ha en toppendag!
  Catta

  1. Nej nej det är ju bara tyget som är färgat, det är liksom inte färg ovanpå eller hur man ska förklara det.

 9. Så häftigt!! Och tack tack tack för tipset. Jag har en gammal Emmafåtölj som står i sovrummet här hemma som jag laddat länge för att klä om. Kanske jag skulle våga ge mig på detta i stället. 🙂

 10. Wow! Ser verkligen ut som om du har klätt om den. Supersnyggt. Du är så galet händigt. Hoppas att era Toka snart är på bättringsvägen och hon får komma hem och mysa med er. Ha en fin helg.

 11. Men wow vad snygg den blev. Och vi som har en hel möbel i sammet som egentligen skulle vara så fin om den inte varit blodröd med mahognydetaljer. Detta ger mig ju hoppet åter om att kanske kanske kan vi ta in den en dag 🙂 Nu ska målarmästaren här hemma få jobba (själv är jag förbjuden att röra penslar efter att ha spilt ut 10 lite färg i källartrappen när jag skulle måla där) 🙂

  Kram
  /Vivvi

 12. Alltså, du är ju bara bäst!!! Tusen tack för alla inspirerande inlägg du kommer med! Ska nog försöka mig på att måla om en soffa! Har liksom inget att förlora på det:) Och jag älskar att måla, det är lite terapi i det. Sy däremot, det går bort. Helt. Tycker bara det är lite svårt att fatta hur färgerna ser ut ibland, när man klickar på en färg så kommer det upp flera olika nyanser på bilderna för den färgen. Är det för att de har blandat den med andra då? Eller vad menas, vet du? Hur som helst, tack igen för att du är så himla inspirerande!!! Och hoppas Tooka kryar på sig 🙁

  1. Hej! Jag tror att det står under, men först är det färgen oblandad och sen är det med en del vit, två delar vitt etc. Alltså hur man kan förändra den bara genom att tillsätta old white 🙂

 13. Du som är i Ljungby allt som oftast:
  På Sunnerboskolan har de en tapetserarlinje där du kan lämna in möbler och tex bilinredning som eleverna klär om.
  Vet inte exakta priser, men det är inte hutlöst iaf.
  Kan ju vara värt att kolla om du hittar nya projektet.

 14. Så otroligt fint det blev! Jag har en fåtölj som är ett gammalt arvegods som jag tänkt klä om också men dragit mig för eftersom det är så dyrt. Men tyget är liksom lite ”bubbligt” om du förstår vad jag menar, alltså inte då homogent som sammet. Tror du det skulle funka att måla på det med? Eller snarare, skulle du rekommendera att testa det? Tusen tack för en fantastisk blogg, den enda jag följer regelbundet för du ger så mycket energi och inspiration! Och lycka till med ditt nya liv som ”bara” egenföretagare!

  1. Jag känner såhär; om det värsta som kan hända är att du måste klä om den och du hade tänkt klä om den ändå så kör 🙂

 15. Läste någonstans att färgen fäller ( det var oxå em målad fåtölj), gör den det? Om jag målar med mörkgrått vågar jag sitta i den sen..?:)

  1. Min fäller inte 🙂 kanske om jag är blöt när jag sätter mig men det försöker jag undvika 🙂

 16. Hej!
  Kan man använda vanlig typ grundfärg om man vill ha en vit kulör? Har en exakt likadan fåtölj och köpte Panduros textil färg men gick åt 4 burkar på 0 tid och ser för jäkligt ut???
  SNälla skicka tips på om du tro de funka med vanlig färg och inte från Annie S.?

 17. Hej
  Hittade din blogg när jag sökte måla tyg med A S. Jag undrar ifall möbeltyget håller färgen fortfarande och ifall ni vågat använda fotöljen?

 18. Hejsan! Vet att detta är ett gammalt inlägg men blev galet inspirerad!! 🙂 Tänkte bara fråga om du målade med vax efteråt?? Läst på och flera som säger att dom använt A.S vaxfärg efter dom målat?? Är det något som du har gjort? 🙂 är ingen fåtölj som kommer användas så mycket heller utan är mer för att stå och vara fin 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *