Att ha ett hus med hundra versioner av matt.

 
 

Som ni vet så är jag väldigt glad för färg. Jag har nog inte ett enda rum nånstans som inte är målat, förutom hallen i Lutande Huset som har harlequintapeten. Och det kommer bli precis likadant i Lanthandeln; och just den där förvandlingen som sker bara av färg är på något sätt den jag längtar efter absolut mest.

Jag älskar matt, levande, ”ruff” färg som ger ro och hälsar välkommen. Och i Lanthandeln kommer jag att använda mig av följande:

 
 
 

AT2B0618

 
 
 

Kalklitir.

Såklart. Denna underbara, matta färg som jag är tokig i. En kalkfärg som ger den där ytan jag älskar, och som målas med pensel för att få rätt ”struktur”. Jag kommer nu i första skedet ha Kalklitir i sovrummet och i vardagsrummet – och till det sistnämnda blir det en helt ny kulör som Audur tagit fram efter mina önskemål och som jag är SÅ pepp på att få se. Kalklitir är lätt att arbeta med, väldigt naturlig och ser på något sätt helt olika ut beroende på vem som målat – den lever med penseldragen på något vis.

Jag har målat massor med Kalklitir genom åren och islänningarna har blivit mina vänner, så det är liksom inte längre bara en färg för mig utan något jag håller nära hjärtat. Det skulle bara inte gå att flytta till ett nytt hus utan att måla med Kalklitir, älskar verkligen ytan och känslan den ger.

 
 
 

AT2B0518

 
 
 

Annie Sloan Chalk Paint.

Annie Sloan är en kritfärg som jag använt mycket till möbler och som är perfekt för just det. Den är extremt dryg, den är lätt att arbeta med och ytan blir matt och går att göra tålig med vax. Jag arbetar med både det mörka och det ljusa vaxet för att få fram olika nyanser av färgen, olika uttryck.

I Lanthandeln kommer jag att använda Annie Sloan till möbler, men också till samtliga lister. Jag vill inte ha det där glansiga, plastiga utan målar hellre med hennes Pure White (som är den vitaste av hennes vita) och förseglar med det klara vaxet för att få den tålig.

Jag tror att det kommer att komplettera väggarna fint.

 
 
 

AT2B0511

 
 
 

L’Authentique.

L’Authentique, färgen med det svårstavade namnet, är en kritfärg som jag inte alls har mycket erfarenhet av, men som jag är väldigt nyfiken på att få testa. Jag använde L’Authentique när jag målade fönstren i Drömmen och gillade verkligen känslan; och precis som annan kritfärg har den en matt och levande yta och är lätt att arbeta med.

Den här kan man tydligen antingen rolla eller penselmåla beroende på vilken struktur man vill ha (funkar både till möbler och väggar), och den kommer i mängder av härliga färger. Det är Jenny på Modesto som introducerat den för mig och jag fick köpa några hinkar med rabatt mot att hon får använda lite bilder, för det finns liksom inte så mycket bilder på färgen uppe på vägg och hur de olika teknikerna ger olika resultat. Så jag har beställt den här till bland annat hallen och är faktiskt riktigt spänd på att få se hur den ter sig på en hel vägg och inte bara på en fönsterkarm. Det blir en ny upplevelse för mig också, även om jag inte kommer kunna måla just det här rummet själv.

Så dessa tre kommer Lanthandeln bestå av; två stycken versioner av kritfärg och en kalkfärg, med det gemensamt att alla har en matt yta med lite ”djup”.

Förhoppningsvis kommer det att bli fab.

 
 

cherry

25 kommentarer till “Att ha ett hus med hundra versioner av matt.

   1. Hej! Undrade om du tror det räcker att man köper en burk med 1 dl färg i till en byrå som är ungefär 1 1/2 m hög?

   2. Hej!
    Undrade om du tror det räcker att man köper en burk med 1 dl färg i till en byrå som är ungefär 1 1/2 m hög?

 1. Hej Emma, vilket hus och vilket träd, skall bli kul att få se bilder på det när det blommar. Jag har målat vägg med L’Authentique och jag måste säga att det var en underbar färg att måla med. Sen är jag också fab för Kalklitir, framförallt personerna bakom färgen, som jag har haft förmånen att träffa i Landskrona 🙂 kram

 2. Hejsan! Måste bara fråga om Kalklitir…jag vet ju att Annie Sloan behöver vax för att bli tåligt, men hur är det med Kalklitir på väggarna. Är det en känslig färg , blir det liksom fettfläckar efter små kladdiga fingrar ??? Kram

  1. Dewt beror på vad de kladdiga fingrarna består av? Jag har ju både hund och barn, men ingen av dom kladdar på väggarna så det funkar fint 🙂 Jag skulle inte sätta Kaklitir ovanför spisen i ett kök till exempel eftersom den blir fläckig av fett, men vatten är inga problem. Så svaret är väl; så länge du har den i rum som inte är så utsatta (sov/vardagsrum) eller barnen/hundarna/mannen inte går bananas på väggarna med fett på fingrarna är det inga problem. Ska den vara i hall eller kök så hade jag förseglat den, det finns lack man kan använda (vilket lack vet Kalklitir mer om än vad jag vet).

   Kram

   1. Ingen aning vad det är för kladd jag har fått på tapeterna …suck, men det låter bra att kalklitir-färgen är tålig :). En fråga till…om ni målar över tapeterna med färgen, tar ni bort tapetskarvarna först eller är det bättre att bara blaska på ;). Ska oxå flytta om några månader & det är så mycket idéer som ska sorteras i huvudet . Härliga bekymmer !! Ha det gott . Kram

 3. Grattis till detta fantastiska hus, ska bli så kul och intressant att följa er resa. Ger mig så mycket inspiration och idéer. Men jag indrar en sak, kommer ni måla på de befintliga tapeterna eller tar ni bort dem? Iså fall slipar du ner tapeterna eller finns det något medel man använder? Lycka till! Kommer att bli kanonfint. Kram Linnea

  1. Tanken var att ånga ner tapeterna, men det hinns inte med i de rummen vi ska fixa nu så där målar vi på tapeterna.

 4. Om jag får rekommendera en färg på temat så tycker jag att Panduros Vintage paint är överlägsen Annie Sloans! Mycket mer lättarbetad enligt mitt personliga tycke och smak. passar dock bara till möbler, blir nog odrygt till väggar eftersom den enbart säljs i mindre burkar.

 5. Blir säkert helt galet vackert !!! Du kan då tala för varan också 🙂 så jag förstår om ni drar nytta av varandra färgen och du :))))

 6. Ska bli så kul att se hur det blir när det är klart:) Har målat ett rum hemma med kalklitir, gillar också känslan och tycker det ser helcoolt ut. Har inte provat dom andra färgerna, så jag är riktigt nyfiken på fortsättningen:)

 7. Jag rekommenderar Jeanne d’Arc Vintage Paint till möbler. I mitt tycke vida överlägset Annie Sloan.
  Kalklitir är en favorit hos mig också!

 8. Anni sloan är ju bara sååå kul att måla med… Ska snart prova Kalklitir i storebrors rum, det ska bli kul att prova!! Min svärfars sambo som är möbeltapetsör, dekormålare m.m. introducerade mig för annie sloan färgen som hon provat på både väggar,golv paneler m.m. men hon brukar använda matt golvlack över på lister och sånt. Lättare att använda än vaxet och får en lite mer lättavtorkad yta. Ville bara tipsa! =) kram och lycka till med drömhuset

  1. Nej du måste inte, men är det en utsatt yta (bord eller bordsyta eller stol eller så) så hade jag vaxat.

 9. Åh, vad fint det kommer att bli! Ser verkligen fram emot att få se fler bilder sedan!

  Du har verkligen fått mig att få upp ögonen för kalklitir och jag är väldigt sugen på att testa. Inte på väggen dock, utan på ett gammalt 50-talsskåp som ska bli garderob i min lilla dotters rum. Vill ha den där matta, fina känslan…läser ditt inlägg och kommentarerna ovan, ska jag köra på annie sloan istället? Det kommer säkert komma små kladdiga fingrar på det någon gång! Blir det matt även om man har vax över?

  Stort lycka till med bebisankomst! Snart får du se ditt lilla mirakel!

  1. Hej!

   Det går bra med Kalklitir, men Annie Sloan kan du försegla med vaxet (det blir inte glansigt av vaxet, mer sammetsaktigt liksom). Så det beror lite på hur tåligt det behöver vara? Ett soffbord eller matbord skulle jag tex vaxa, men ett vanligt skåp skulle jag våga köra med kalklitir om det inte ska utsättas för fett eller att man ställer saker på eller så.

 10. Tänkte bara tipsa, om du inte redan vet, att de nu säljer Annie Sloan i en liten butik vid namn ’Marlington’ på Föreningsgatan precis över gatan från Triangeln! Jättetrevlig ägare och fullt med inspo. Ha en bra dag och lycka till med nya huset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg