Att försöka berätta hur man gör.

 
 

3V6A4952

 
 
 

Okej, då ska jag försöka berätta hur jag gjorde när jag chippy-målade den där Hemnes-sängen.

Till att börja med skaffade jag dom färger som jag ville skulle vara med – jag ville he en rosa bas såklart, eftersom hon älskar rosa, men täcka den så det inte blir FÖR rosa; så jag valde att jobba med Antoinette och Paris Grey, och även en pytteliten burk Graphite för att kunna mörka den lite här och där.

Det finns ju en mängd färger att välja på (du kan se här) men välj två (eller tre för all del, eller fyra) som du tycker om och där en är den täckande och en eller flera är såna som syns under flaggorna. Det är också bra att han en lite mer chunky pensel, som den här.

När burkarna kommit hem:

öppna locket på dom och låt dom stå i några dagar. 

Crazy bananas, jag vet, men detta gör att färgen tjocknar och blir enklare att göra chippy med. Eller ställ dom i kylskåpet om du har bråttom.

 
 
 

3V6A4072

 
 
 

Eftersom jag ville ge lite mer fluff.fluff till sängen och göra den mer feminin så beställde jag även träornament att limma fast. Ett supersmidigt sätt att förvandla en möbel! Jag hittade till bra priser här men det finns väl lite varstans.

 
 
 

3V6A4078

 
 
 

Om man är smart så limmar man fast ornamentet INNAN man monterar ihop sängen, så att den får torka liggande utan att glida.

Om man är mindre smart, som jag är, så får man helt enkelt ta in en ornamentshållare tills den har torkat.

Funkar det också.

 
 
 

3V6A4081

 
 
 

Okej, nu kommer vi till tekniken.

Eftersom jag ville att även det vita skulle synas igenom så målade jag mitt första lager, Antoinette, tjockt över hela. Hade jag BARA velat att Antoinette skulle synas igenom så hade jag målat som vanligt och bara lagt på tjockt här och där. Där det var tjockt hade jag sen målat med Paris Grey tunt, för att bara kunna slipa lite pyttelätt med sandpapper för att få fram Antoinette, och där det var tunt skulle jag målat tjockt med Paris Grey. Hängde ni med?

 
 
 

3V6A4952

 
 
 

I det inringade området kan ni se hur det kan se ut då.

Men, nu ville jag att både rosa och vitt skulle synas igenom, så jag målade först ett lager tjockt med Antoinette:

 
 
 

3V6A4081

 
 
 

Japp, riktigt tjockt. Man slafsar på färgen med penseln.

Och sen fick det torka i ungefär ett dygn.

 
 
 

3V6A4083

 
 
 

Och sen var det dags för den grå!

Precis lika jäkla tjockt slänger man på. Och ungefär här blir man jäääävligt tveksam och undrar om det där verkligen kommer bli så bra? Det blir det. Var lugn.

(Jag mailade Monica och undrade om det verkligen var meningen att det skulle se ut på det här viset, men det försäkrade hon mig om att det skulle, så jag litade på hennes väldigt goda omdöme och hon hade i vanlig ordning rätt).

Så bara lassa på färgen, lite tjockare där färgen under varit aningen tunnare, och försök att inte gripas av panik. Det kommer rinna och ha sig, det gör inget. Se till att ha täckt golvet under innan bara. Har färgen fått stå och tjockna till sig innan så kommer det här momentet vara vansinnigt mycket lättare.

Låt det sen torka igen. 

Så länge du bara orkar, särskilt om det är en glansig IKEA-möbel. Jag slog nog rekord och väntade i 1 dygn innan jag tassade upp och satte igång, men kan du vänta 2 så go ahead. När du kommer tillbaka till din möbel kommer den se ut som på bilden ovan; rinnig och torkad. Allt är i sin ordning.

Plocka fram en färgskrapa, en kniv, en skruvmejsel eller något annat du är bekväm med för att börja slå av färgen. 

Själv testade jag alla tre men tyckte att en färgskrapa var kanon att jobba med (ser ut såhär). Och så går du loss på möbeln över dom tjockaste delarna först! Har du en kniv så tryck lätt mot ytan; ta nånstans där färgen runnit så är det enklare, har du en färgskrapa är det bara att dra den över ytan och har du en skruvmejsel så ta en hammare och knacka lite lätt på skaftet vid dom tjockare partierna så kommer färgen att lossna i flaggor och ge möbeln den där ”målad-i-hundra-år”-looken. Testa dig fram! Här kommer du snabbt märka vilket sätt som ger vad och det är SÅ roligt att se det växa fram. Ett tips är väl att försöka dra av färgen på ställen där den skulle lossnat naturligt först, som hörn eller kanter, så blir det oftast bäst. Fyll sen på med att dra/slå av där färgen själv vill lossna. Jag gjorde lite, tog ett steg bak och tittade, gick fram och fortsatte där jag tyckte det fattades – och så vidare.

 
 
 

3V6A4947

 
 
 

När jag var klar så tog jag en torr pensel, doppade den i pyttelite Graphite, och torrborstade över ett område i taget. Så tog jag en babywhipe och torkade direkt efter ha ha, för  att ännu mer sudda ut effekten, och då blev det sådär lite smutsigt och ojämnt grått som jag ville ha. Framförallt var det bra över ställen där det IKEA-vita syntes igenom, eftersom det annars var lite för ”vitt” för att riktigt passa in i det gamla. Och så sågade vi av benen rakt av bara, och struntade i mittbalk samt att montera den där lilla hyllan inne i ramen som madrassen i vanliga fall vilar på och lät den vila på golvet istället –

och så var det klart!

För färgåtgång skulle jag säga mycket mer än ni är vana vid. Har man målat med Annie Sloan innan så är man ju liksom van vid att en burk räcker i en evighet, men eftersom det är så himla tjocka lager här så funkar det inte så. Jag gjorde av med ungefär tre fjärdedelar av en liter på både Antoinette och Paris Grey för att göra den här sängen.

Hoppas ni hängde med på guiden!

Och ha så roligt med målandet. Gudarna ska veta att jag hade det.

 
 

cherry

9 kommentarer till “Att försöka berätta hur man gör.

  1. väldigt snyggt …en undran …men om madrassen står på golvet ( eller fattade jag fel när jag läste kanske ) blir den inte stum å hårdare att sova i då ? ..min ena tös testade ett tag att ha sin resårmadrass direkt på golvet ..vart väldigt stumt å konstigt med sovkomforten än när den kom upp en liten iten bit i från golvet …ur snyggt blev de i alla fall

    1. Nej det är en kontinentalsäng med tre madrasser, och den står på pytteklossar, så det är ju samma sak som att ligga på en botten liksom.

  2. Brukar vara väldigt dålig på att kommentera på bloggar jag läser, men nu måste jag ju bara…. för wooow va du är duktig o inspirerande! Jag är verkligen imponerad…

  3. Tack fina du!
    Det var verkligen bra (och spännande) instruktion.
    Nu ska jag bara försöka hitta en nätshop som säljer Annie Sloan till Finland. Försökte för ett tag sen, men ingen gjorde det. I Finland hittade jag ingen återförsäljare:( Men jag ska börja försöka igen. Kram, ha en fin dag!

  4. Till annikki som undrade över annie sloan i finland…. så jag är från jakobstads trakten och vid lenas shop finns annie sloan. De har även webbutik. Så googla och maila om det inte finns på nätsidan! Fin säng Emma! 🙂

  5. Snälla Emma, ha koll på sängen. Eller rättare sagt under sängen.
    Mina fd grannar gjorde likadant (fast utan Emmasnyggomakeover) där de sov med sin lilla son. Alla tre blev efter ett tag sjuka med förkylningar som tog om och om igen. En dag flyttade de sängen och upptäckte till sin fasa att golvet under sängen var täckt av mögel! Detta pga otillräcklig luftcirkulation. Vi människor svettas på natten mer än man tror!
    Usch, känner mig som en riktig olyckskorp med min premiärkommentar (tror jag)
    Sängen blev iaf. fantastiskt fin<3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg