Att förvandla en bänskiva till sten.

 
 

3V6A5752

 
 
 

Igår var mina älskade islänningar här igen!

Som ni vet så skulle jag göra någonting med bänkskivan, och detta något involverade islänningarna. Nej, ingen Kalklitir på bänkskivan – däremot Kalkstuc! Deras nya produkt som är helt freakin fenomenal och som förvandlar saker från tråkigt och dött till levande och stenaktigt!

Jag förstår att ni kommer att ha en miljon frågor men jag har liksom ingen koll själv ännu riktigt då jag provade första gången själv igår, men jag kommer ta upp det som jag antar är dom vanligaste frågorna och vill ni sen veta mer så kontakta Kalklitir direkt så får ni rätt svar (deras kontaktuppgifter finns här).

 
 
 

3V6A5754

 
 
 

Det här var alltså min bänkskiva som ni vet.

Jag har vetat länge att jag ville ha Kalkstuc på den och hade valt färgen Leir (lera). Kalkstuc kommer att komma i 4 färger; en svart, en vit, en grå och så den som jag valde som är lite lerfärgat gråbrun. Det enklaste sättet att förklara Kalkstuc är väl att säga att det är UNGEFÄR som spackel, fast mer härdat, mer motståndskraftigt och framförallt inte lika ”torrt” i ytan när det är färdigt utan mer silkesmjukt och lent.

Det är INTE lika lätt att arbeta med Kalkstuc som med Kalklitir, så jag skulle säga att är du inte förbenat händig och orädd för att ta dig an nya saker så skulle jag anlita en professionell som gör det. Kalklitir kommer ha en lista på hantverkare som har gått på deras seminarier och lärt sig tekniken, så ni kommer nog hitta någon om ni nu inte vill ger er på det själv (bland annat har min Världens Bästa Hantverkare gått den, men nu har han så mycket att göra att gudarna vet när han kommer finnas tillgänglig igen).

Man börjar iallafall med att sandpappra ytan lätt och sen dammsuga den ren och torka av med ett TORRT papper.

 
 
 

3V6A5760

 
 
 

Sen lägger man på en primer som får torka.

 
 
 

3V6A5767

 
 
 

Såhär ser produkten ut!

Så den kommer i en påse precis som Kalklitir, men blandas tjockare. Och man behöver en specialspatel som på bildern, en primer och två olika sorters varnish som blandas.

 
 
 

3V6A5772

 
 
 

Först häller man Kalkstuc i 0,6 liter vatten och låter det stå i 10 minuter utan att röra det.

 
 
 

3V6A5779

 
 
 

Sen mixar man, precis som med Kalklitir, fast i 8 minuter non stop tills det är som en seg deg som inte rinner (man ska kunna hålla hinken upp och ner, som maräng ni vet).

 
 
 

3V6A5786

 
 

3V6A5796

 
 
 

Sen smetas det på!

Som ni kan se funkar det precis lika bra på kakel som det gör på andra döda material – med tyngdpunkt på DÖDA material. Min bänkskiva var i limmat trä, alltså var träet dött, och då går det utmärkt. Samma sak med plast, mdf, laminat, vad som helst. Men trä som rör sig (solida träskivor till exempel) ska man inte ha Kalkstuc på eftersom det riskerar att spricka.

Kalkstuc ska läggas på i TUNNA LAGER och flera gånger, och inte smetas på tjockt som spackel. Det är väl den största svårigheten – att få det sådär tunt och jämnt och inte falla för frestelsen att smeta på för glatta livet.

 
 
 

3V6A5800

 
 

3V6A5812

 
 
 

Man ska vara lätt på handen, hålla stapeln i rätt vinkel och ha rätt tjocklek (ja ni hör ju – anlita någon).

 
 
 

3V6A5826

 
 
 

Om man anlitar någon har man dessutom mer tid för bebisgos.

 
 
 

3V6A5831

 
 
 

Det är lite pill med kanter och så.

 
 
 

3V6A5833

 
 

3V6A5840

 
 
 

Sen ska första lagret torka i ca 30 minuter!

Då ser det ut som ovan, lite strävt men börjar likna sten. Det torkar som Kalklitir ungefär; fläckvis.

Nästa lager är lättare att lägga på och gör ytan mjukare. På bänkskivan behövdes två lager och på det lilla utrymmet med kakel i fönstret behövs fyra lager (för att täcka fogskarvar etc), så det ska jag själv ge mig på att göra dom två sista lagerna på idag.

 
 
 

3V6A5848

 
 
 

Lager nummer två coming up!

 
 
 

3V6A5857

 
 
 

Och tadaaaa!

Här är två lager klara och bänkskivan står och torkar. Det är helt otroligt hur den gick från trä till att se ut att vara en snortung skiva i massiv sten, när man ser den live kan man inte tro att det inte är en betongskiva eller liknande jag har på. Nu ska kanterna sandpappras jämna och så ska jag lägga på två vändor av varnish idag, och sen ska det torka i ungefär 24 h och SEN är det färdigt. Och då kan den användas precis som vilken skiva som helst.

Frågor jag antar att ni har:

HUR TÅLIG ÄR SKIVAN? Den är ungefär lika tålig som en träskiva. Det går att ställa kastruller på den, spilla vatten och vin på den etc. Det enda du inte ska göra är att skära i bänkskivan – då blir det (precis som i trä) skärmärken som kan ge missfärgningar i Kalkstucen om olja och fett kommer in. Glödheta kastruller är väl inte heller så bra i och för sig.
VAD KOSTAR DET? En bänkskiva som min ungefär 3500-4000 kr med primer och allt.
HUR LÅNG TID TAR DET? En hantverkare gör det på en dag om det är ett normalprojekt.
NÄR SLÄPPS PRODUKTEN? Den kommer att finnas till försäljning hos Kalklitir när dom lanserar sin nya hemsida, förmodligen första veckan i oktober om allt går som det ska. Kanske kan man förbeställa?
VAR KAN JAG TA REDA PÅ MER? Fråga Kalklitir; info@kalklitir.com

Jag är så himla hooked på produkten själv och framförallt för allt man kan göra med den; det är sedan länge bestämt att den ska spela en central roll i badrummet i Drömmen, men tänk också att tillverka ett matbord såhär med att göra en bänkskiva i Kalkstuc och montera på ett par gamla ben! Åh. Eller ett stort bord att ha ute! (Ja det går att ha det ute, fast man har en annan typ av varnish då). Hur mycket möjligheter som helst.

Ni ska få se skivan när den är klar, såklart, men jag har som sagt två lager Kalkstuc kvar att lägga på kaklet och så har jag två lager varnish som ska göras och SEN är den färdig att visa upp. Så återkommer med det. Tills dess hoppas jag att ni har fått svar på litegrann iallafall.

 
 

cherry

22 kommentarer till “Att förvandla en bänskiva till sten.

 1. Vad häftigt! Ser ut att bli jättesnyggt! Ska bli kul att läsa framöver hur det fungerar över tid och om det blir fler roliga projekt 🙂

 2. Hej, det ser fint ut! Men egentligen fattar jag inte riktigt grejen, det är ju snudd på lika dyrt som marmor/stenskivor i princip, så varför välja detta istället för stenskivor? Stenskivor har ju en oändligt lång livslängd, medan denna förmodligen kommer vara ganska begränsad.
  Mvh
  Maria

  1. Oj nej fast det är det väl inte? Min bänkskiva är 4,5 meter lång och 1 meter djup och är 4 cm hög. Marmor kostar från 3000 kr kvm för en 3 cm tjock skiva och granit likaså? Den billigaste graniten jag hittade låg på 1800 kr kvm och då var den inte ens snygg OCH den var en cm tunnare. Så skulle jag valt den billigaste granitskivan som är en cm tunnare skulle det ha kostat 8100 kr som minst, och runt 13500 kr om jag skulle valt en granit som jag tyckte om.

   1. Ok, du har rätt Emma, det blir ganska mycket billigare! Hade du räknat med hantverkskostnaden också? Är sugen på att prova detta på laminatskivorna i vårat kök, då det dröjer några år innan vi kan renovera det helt och hållet.

    1. Hantverkarkostnaden är inte så stor. Mina killar hade kanske behövt lägga totalt 4 h på det här så det är ju inte så många hundra som tillkommer.

 3. Åh vad snyggt det kommer bli! Älskar din blogg, du verkar alltid ha tusen projekt på G. Och bra blir det också. Såklart!

 4. Jättesnyggt, men tror nog att en riktig stenskiva är ett bättre val då stenskivor har ju livslångt ”liv” färgen,hantverkare,tiden förarbete, efterarbete kostar ju en del. Men supersnygga blev det 🙂

 5. Alltså jag dör, hur snyggt!!

  Hur mycket räcker en påse till? I kvm? Jag tänker att det vore ju snyggt som tusan att fixa till något bord och så också, och även bänkskivan, på 6 meter… coolt med alternativ till den astunga betongen! gör man ett sådant bord går det ju knappt flytta efteråt.

 6. Så snyggt! Måste vara ställa en dum fråga, visst är det varma kastruller du menar som man kan ställa på va? 🙂

 7. Hej, Jag måste få fråga då vi nu köpt en laminatskiva och har 2 skarvar på den om du fått problem med din skarv att den spruckit? Hörde att så kan vara fallet vid skarvar då skivorna oftast rör sig lite. Skulle också vilja behandla den nämligen men vet inte om vi vågar då den kanske spricker.

 8. Hej, massiva bänkskivor består av smalare brädor eller stavar och är alltså limmade och även limträ rör sig, kan slå sig osv. Det är absolut inget dött material och kan inte behandlas som ett sådant. Om en massiv bänkskiva inte skulle vara limmad alls, skulle trästocken som den sågats ur behövt vara 65-70 cm bred, alltså bänkskivebredd. När du läser råd för massiv bänkskiva handlar det alltså om bänkskivor som består av massiva trästavar eller massiva bräder. Nu är det inte så ofta som en limmad bänkskiva slår sig eller rör sig – träet ska ju vara rejält torrt innan skivan tillverkas, men om det händer får du sannolikt byta till laminat och börja om med din kalkbehandling, men det kanske bara är roligt?!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg